کسانی که منتظر واقعی ظهور حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف هستند، میتوانند از مصادیق آشکار یاران حضرت باشند. انتظار در عصر غیبت مفهومی گسترده دارد و در کلام پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله آمده است.(1) با یک مثال عامیانه بحث مورد نظر روشنتر میشود. عموم انسانها محتاج روابط اجتماعی هستند و در طول زندگانی خویش علاوه بر داشتن ارتباط جمعی، با برخی افراد جامعه رابطه نزدیک و صمیمی دارند که به عنوان دوست مطرح میشوند. معنی دوستی، در احترام متقابل و رفت و آمدهای صمیمی خلاصه میشود. اگر دوستی بخواهد به دوستش سر بزند، میزبان برای احترام گذاردن به او تمام وسایل رفاه و راحتی را فراهم کرده و به انتظار آمدن دوستش لحظه شماری میکند. این انتظار مورد تحسین است و هیچ کسی نمیگوید انتظار تو برای چه است و یا چه نفعی از این انتظار میبری؟! این مسئله دقیقاً برای امت اسلامی و افرادی که می خواهند از یاران حضرت باشند، مورد استفاده واقع میشود. پس کسی که می خواهد دوست و یار حضرت مهدی علیه السلام شود، خانه دل را آب و جارو کرده و بعد از تهیه مقدمات، به انتظار قدوم یارش مینشیند و این جا است که باید منتظر بماند و اگر قائم آل محمد به هر دلیل در زمان حضورش در دنیا ظاهر نشد، این امر بزرگ برای او باقیات صالحاتی خواهد شد که در آن دنیا به حساب او خواهند نوشت. و این شخص در جایگاه ابدی از الطاف کریمانه حضرت ولی عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف بهرهمند خواهد شد. در انتظار، باوری است. بارور به عمل که در زندگی انسان منتظر در قالب کرداری خاص تجسّم مییابد. دست روی دست گذاردن و بی هیچ کُنشی خود را منتظر دانستن، تفسیری وارونه و منافقانه از انتظار است. شخص منتظر خودساختهای است آماده پیوستن و در آمدن در صف نهضت و قیامی که نهمین سلاله امام حسین علیه السلام آن را رهبری میکند. انتظار، مکتب آمادگی است. آمادگی همیشگی، جوهر اصلی انتظار است و وظیفه قطعی منتظران. انتظار قیام و ظهور مهدی علیه السلام را داشتن، آمادگی پیشین میخواهد، از جمله: پیراستن و پاک زیستن، صداقت در عقیده و عمل داشتن، دارا بودن توان روحی برای جهاد و... .(2) پس شخصی که میخواهد یار امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف باشد، هر چند زمان حضور حضرت را درک نکند، میبایست تقوای الهی را پیش گرفته و از حرام اجتناب کند و واجبات خدا را انجام دهد. چنین انسانی جستجو کننده منجی عالم بشریت خواهد بود، زیرا رسیدن به نیازهایش را فقط در ظهور قائم آل محمد صلّی الله علیه و آله میبیند. پینوشتها: 1. بحارالانوار، ج 52، ص 128. 2. مجله حوزه، ویژه نامه امام زمان علیه السلام، شماره 70 - 71، ص 334. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
کسانی که منتظر واقعی ظهور حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف هستند، میتوانند از مصادیق آشکار یاران حضرت باشند. انتظار در عصر غیبت مفهومی گسترده دارد و در کلام پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله آمده است.(1)
با یک مثال عامیانه بحث مورد نظر روشنتر میشود. عموم انسانها محتاج روابط اجتماعی هستند و در طول زندگانی خویش علاوه بر داشتن ارتباط جمعی، با برخی افراد جامعه رابطه نزدیک و صمیمی دارند که به عنوان دوست مطرح میشوند. معنی دوستی، در احترام متقابل و رفت و آمدهای صمیمی خلاصه میشود.
اگر دوستی بخواهد به دوستش سر بزند، میزبان برای احترام گذاردن به او تمام وسایل رفاه و راحتی را فراهم کرده و به انتظار آمدن دوستش لحظه شماری میکند. این انتظار مورد تحسین است و هیچ کسی نمیگوید انتظار تو برای چه است و یا چه نفعی از این انتظار میبری؟! این مسئله دقیقاً برای امت اسلامی و افرادی که می خواهند از یاران حضرت باشند، مورد استفاده واقع میشود. پس کسی که می خواهد دوست و یار حضرت مهدی علیه السلام شود، خانه دل را آب و جارو کرده و بعد از تهیه مقدمات، به انتظار قدوم یارش مینشیند و این جا است که باید منتظر بماند و اگر قائم آل محمد به هر دلیل در زمان حضورش در دنیا ظاهر نشد، این امر بزرگ برای او باقیات صالحاتی خواهد شد که در آن دنیا به حساب او خواهند نوشت. و این شخص در جایگاه ابدی از الطاف کریمانه حضرت ولی عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف بهرهمند خواهد شد.
در انتظار، باوری است. بارور به عمل که در زندگی انسان منتظر در قالب کرداری خاص تجسّم مییابد. دست روی دست گذاردن و بی هیچ کُنشی خود را منتظر دانستن، تفسیری وارونه و منافقانه از انتظار است. شخص منتظر خودساختهای است آماده پیوستن و در آمدن در صف نهضت و قیامی که نهمین سلاله امام حسین علیه السلام آن را رهبری میکند. انتظار، مکتب آمادگی است. آمادگی همیشگی، جوهر اصلی انتظار است و وظیفه قطعی منتظران. انتظار قیام و ظهور مهدی علیه السلام را داشتن، آمادگی پیشین میخواهد، از جمله: پیراستن و پاک زیستن، صداقت در عقیده و عمل داشتن، دارا بودن توان روحی برای جهاد و... .(2)
پس شخصی که میخواهد یار امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف باشد، هر چند زمان حضور حضرت را درک نکند، میبایست تقوای الهی را پیش گرفته و از حرام اجتناب کند و واجبات خدا را انجام دهد. چنین انسانی جستجو کننده منجی عالم بشریت خواهد بود، زیرا رسیدن به نیازهایش را فقط در ظهور قائم آل محمد صلّی الله علیه و آله میبیند.
پینوشتها:
1. بحارالانوار، ج 52، ص 128.
2. مجله حوزه، ویژه نامه امام زمان علیه السلام، شماره 70 - 71، ص 334.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] اگر شرط ظهور امام زمان پر شدن ظلم و فساد است، وظیفه منتظران چیست؟
- [سایر] چرا باید برای تعجیل فرج امام زمان (عج) دعا کنیم و وظایف منتظران ظهور ایشان چیست؟
- [سایر] وظیفه منتظران امام زمان چیست و چگونه خود را برای ظهور آماده کنیم؟
- [سایر] چرا وجود یاران خاص حضرت مهدی (عج) جزو شرایط ظهور است؟
- [سایر] سلاح حضرت مهدی علیه السلام و یاران ایشان در هنگام ظهور چیست؟
- [سایر] آیا امام مهدی (عج) یاران خود را هم اکنون برگزیده یا به هنگام ظهور برمیگزیند؟
- [سایر] اصحاب حضرت مهدی علیه السلام چه ویژگیهایی دارند؟
- [سایر] آیا ظهور امام زمان (عج) بستگی به تعداد یاران ایشان دارد یا به شرایط و اوضاع حاکم بر زمان؟
- [سایر] آیا در زمان ظهور امام زمان (عج) بعضی از یاران آن حضرت که قبلا مردهاند، زنده میشوند؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) خود را با چه ویژگیهایی معرفی نمودهاند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه تجارت سود کرد عامل سهمی را که برای او قرار داده شده مالک می شود هرچند سود قسمت نشده باشد ولی هر گونه ضرر و تلفی که حاصل شود جبران می شود و هنگام ظهور سود معامله اگر مالک راضی به قسمت نشد عامل حق ندارد او را مجبور به پذیرفتن قسمت کند و اگر عامل راضی به قسمت نشد مالک می تواند او را به پذیرفتن قسمت مجبور کند