شرح پرسش: به نظر من همه حق دارند امام زمان علیه السلام را ببینند، پس چرا در دنیای امروز فقط نیکوکاران واقعی امام زمان علیه السلام را می بینند؟ در زمان امامان دیگر همه مردم حتی ملعونین و بدسرشتان هم امامان علیهم السلام را می دیدند. پس چرا ما نمی توانیم ایشان را ببینیم؟ پاسخ: وجود دوازده ولی و حجت خدا بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تا پایان جهان از جمله مقدرات خداوند متعال می باشد. اگر امام زمان علیه السلام مانند ائمه دیگر علیهم السلام میان مردم بود، او را نیز به شهادت می رساندند. اگر امام زمان علیه السلام به شهادت می رسید، زمین از حجت خدا خالی می شد. خالی شدن زمین از حجت خدا پیامدهای منفی در پی دارد. یکی از نویسندگان می نویسد: "خداوند، به وسیله غیبت، امام دوازدهم را از قتل حفظ کرد، زیر اگر حضرت از آغاز زندگی میان مردم ظاهر می شد، او را می کشتند".(1) فلسفه اصلی وجود امام و حجت خدا واسطه فیض الهی و هدایت و رهبری مردم است. امام زمان علیه السلام اگر چه به حسب ظاهر غایب است، ولی مانند سایر ائمه دیگر علیهم السلام به رهبری و هدایت مردم می پردازند، زیرا امام در قالب های مختلف، مشکلات مردم را رفع می کند و به آنان نفع می رساند. در برخی از روایات وجود مقدس امام زمان علیه السلام به خورشید تشبیه شده است.(2) خورشید چه پشت ابر باشد و چه نباشد، به موجودات نفع رسانده و زندگی موجودات به آن بستگی دارد. فلسفه وجودی امام و حجت خدا این نیست که انسان ها تنها او را ببینند تا جای این پرسش باشد که چرا پیشینیان موفق شدند امام معصوم را مشاهده کنند، اما ما از آن محروم شده ایم اما این که چرا در دوره غیبت کبری تنها برخی از نیکوکاران می توانند باحضرت مهدی علیه السلام ملاقات و ارتباط داشته باشند ، پاسخ روشن است، زیرا امام زمان علیه السلام مصلح کل و با تقوا است. طبیعی است کسانی می توانند با امام پارسا و مصلح ارتباط برقرار کنند که خود پارسا باشند . هر کسی لیاقت و شایستگی را پیدا کرد، می تواند با امام ارتباط برقرار کند. این ارتباط اختصاص به قشر خاصی ندارد. داده های تاریخی نشان از آن دارد: آن دسته از مردم با امام ارتباط برقرار کردند که لیاقت و شایستگی داشتند، مانند علامه بحرالعلوم و مقدس اردبیلی. شما هم با ایجاد لیاقت و شایستگی در خود، با امام زمان علیه السلام ارتباط برقرار کنید. اگر در زمان حضور ائمه علیهم السلام همگان می توانستند با آنان ارتباط برقرار کنند، بدان جهت بود که غایب نبودند، ولی امام زمان علیه السلام به خاطر برخی علل غایب شده است. نحوه ارتباط با امامی که غایب است، با امامی که غایب نیست، تفاوت دارد. اگر تفاوت نداشت که دیگر غیبت معنا نداشت. پس ملاقات با امام زمان علیه السلام نباید با فلسفه غیبت آن امام که برای دیگر امامان علیهم السلام وجود نداشته است، منافات داشته باشد. در عین حال برقراری ارتباط با امام زمان علیه السلام تنها با دیدن ظاهری نیست، بلکه ارتباط درونی و معنوی نیز می تواند برقرار باشد که برتر از ارتباط ظاهری است. چه بسیار انسان هایی که مورد توجه و عنایت امام زمان علیه السلام بوده اند، بی آن که ملاقات یا ارتباط برقرار شده باشد. آن چه باید به دنبال آن باشیم، فراتر از ملاقات حضوری، یعنی ارتباط معنوی با امام زمان علیه السلام است. پی نوشت ها: 1 - نعمانی، کتاب الغیبه، ص 14. 2 - مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان ، ص 671 - 672. www.eporsesh.com
شرح پرسش:
به نظر من همه حق دارند امام زمان علیه السلام را ببینند، پس چرا در دنیای امروز فقط نیکوکاران واقعی امام زمان علیه السلام را می بینند؟ در زمان امامان دیگر همه مردم حتی ملعونین و بدسرشتان هم امامان علیهم السلام را می دیدند. پس چرا ما نمی توانیم ایشان را ببینیم؟
پاسخ:
وجود دوازده ولی و حجت خدا بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تا پایان جهان از جمله مقدرات خداوند متعال می باشد.
اگر امام زمان علیه السلام مانند ائمه دیگر علیهم السلام میان مردم بود، او را نیز به شهادت می رساندند. اگر امام زمان علیه السلام به شهادت می رسید، زمین از حجت خدا خالی می شد. خالی شدن زمین از حجت خدا پیامدهای منفی در پی دارد. یکی از نویسندگان می نویسد: "خداوند، به وسیله غیبت، امام دوازدهم را از قتل حفظ کرد، زیر اگر حضرت از آغاز زندگی میان مردم ظاهر می شد، او را می کشتند".(1)
فلسفه اصلی وجود امام و حجت خدا واسطه فیض الهی و هدایت و رهبری مردم است. امام زمان علیه السلام اگر چه به حسب ظاهر غایب است، ولی مانند سایر ائمه دیگر علیهم السلام به رهبری و هدایت مردم می پردازند، زیرا امام در قالب های مختلف، مشکلات مردم را رفع می کند و به آنان نفع می رساند.
در برخی از روایات وجود مقدس امام زمان علیه السلام به خورشید تشبیه شده است.(2) خورشید چه پشت ابر باشد و چه نباشد، به موجودات نفع رسانده و زندگی موجودات به آن بستگی دارد. فلسفه وجودی امام و حجت خدا این نیست که انسان ها تنها او را ببینند تا جای این پرسش باشد که چرا پیشینیان موفق شدند امام معصوم را مشاهده کنند، اما ما از آن محروم شده ایم اما این که چرا در دوره غیبت کبری تنها برخی از نیکوکاران می توانند باحضرت مهدی علیه السلام ملاقات و ارتباط داشته باشند ، پاسخ روشن است، زیرا امام زمان علیه السلام مصلح کل و با تقوا است. طبیعی است کسانی می توانند با امام پارسا و مصلح ارتباط برقرار کنند که خود پارسا باشند . هر کسی لیاقت و شایستگی را پیدا کرد، می تواند با امام ارتباط برقرار کند. این ارتباط اختصاص به قشر خاصی ندارد.
داده های تاریخی نشان از آن دارد: آن دسته از مردم با امام ارتباط برقرار کردند که لیاقت و شایستگی داشتند، مانند علامه بحرالعلوم و مقدس اردبیلی. شما هم با ایجاد لیاقت و شایستگی در خود، با امام زمان علیه السلام ارتباط برقرار کنید.
اگر در زمان حضور ائمه علیهم السلام همگان می توانستند با آنان ارتباط برقرار کنند، بدان جهت بود که غایب نبودند، ولی امام زمان علیه السلام به خاطر برخی علل غایب شده است. نحوه ارتباط با امامی که غایب است، با امامی که غایب نیست، تفاوت دارد. اگر تفاوت نداشت که دیگر غیبت معنا نداشت. پس ملاقات با امام زمان علیه السلام نباید با فلسفه غیبت آن امام که برای دیگر امامان علیهم السلام وجود نداشته است، منافات داشته باشد.
در عین حال برقراری ارتباط با امام زمان علیه السلام تنها با دیدن ظاهری نیست، بلکه ارتباط درونی و معنوی نیز می تواند برقرار باشد که برتر از ارتباط ظاهری است. چه بسیار انسان هایی که مورد توجه و عنایت امام زمان علیه السلام بوده اند، بی آن که ملاقات یا ارتباط برقرار شده باشد. آن چه باید به دنبال آن باشیم، فراتر از ملاقات حضوری، یعنی ارتباط معنوی با امام زمان علیه السلام است.
پی نوشت ها:
1 - نعمانی، کتاب الغیبه، ص 14.
2 - مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان ، ص 671 - 672.
www.eporsesh.com
- [سایر] در زیارت ائمه معصومین(علیهم السلام) مخصوصاً امام حسین(علیه السلام))، معنای «لعن» چیست؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السلام از مهدی موعود علیه السلام خبر داده اند؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السّلام به جز امیر المؤمنین علیه السّلام هم دارای «اصحاب سرّ» بوده اند؟
- [سایر] دلیل دستور اکید ائمه(علیهم السلام) به زنده نگاه داشتن نام امام حسین(علیه السلام) و حادثه عاشورا چیست؟
- [سایر] چرا ائمه علیهم السلام به خلفای زمان خود، با خطاب یا امیرالمؤمنین سلام میکردند و صدا میزدند؟
- [سایر] چرا حضرت امام حسین(علیه السلام) از محبوب ترین شخصیت های تاریخ نزد شیعه، آزاد مردان تاریخ و ائمه معصوم(علیهم السلام) بوده و هستند؟
- [سایر] چرا ما فقط برای امام حسین(علیه السلام) این همه عزاداری میکنیم و برای بقیه ائمه(علیهم السلام) اینگونه عزاداری نمیکنیم ؟
- [سایر] اگر ائمه«علیهم السلام» دارای معجزه بودند چرا امام حسین«علیه السلام» در کربلا آب از زمین استخراج نکردند؟
- [سایر] آیات و روایاتی دربارة لعن بر دشمنان ائمّة اهل بیت علیهم السلام وجود دارد بیان بفرمایید؟
- [سایر] چه کار انجام دهیم تا خداوند متعال و ائمه اطهار علیهم السلام از دست ما راضی و از یاران امام زمان علیه السلام باشیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز در حرم ائمه: مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین علیه السلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است