آیه انذار (سوره رعد، آیه7)، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
خداوند متعال خطاب به پیامبرش کرده می فرماید: (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد(1)؛ همانا تو بیم دهنده‌ای و برای هر قومی هدایتگری است.) از آیه فوق به طور وضوح استفاده می‌شود که برای هر قومی در هر عصر و زمان هدایت کننده‌ای است به حق و حقیقت، و این مقتضای ربوبیت خداوند است. و نیز استفاده می‌شود که زمین هیچ گاه از هادی به حق خالی نمی‌گردد خواه نبی باشد یا غیر نبی. زیرا اطلاق آیه حصر مصداق هادی در انبیا را نفی می‌کند همان گونه که زمخشری در ذیل آیه شریفه فوق به آن اشاره کرده است، در غیر این صورت لازم می‌آید در عصرهایی که از نبی خالی است، حجت و هادی بشر وجود نداشته باشد. طبری در تفسیر خود در ذیل آیه فوق از ابن عباس به سند صحیح نقل کرده: (لما نزلت (أنما اءنت منذر و لکل قوم هاد) وضع صلی الله علیه و آله یده علی صدره، فقال: أنا المنذر و لکل قوم هاد و أوما بیده الی منکب علی، فقال انت الهادی یا علی، بک یهتدی المهتدون بعدی(2)؛ هنگامی که آیه (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد) نازل شد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله دست خود را بر سینه گذاشت و فرمود: من منذرم و برای هر قومی هادی است. آن گاه اشاره به شأن حضرت علی علیه السلام نمود و فرمود: تنها به واسطه تو است که هدایت شوندگان بعد از من هدایت می‌گردند.) حاکم نیشابوری به سند صحیح از امام علی علیه السلام در ذیل آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله المنذر و أنا الهادی(3)؛ رسول خدا منذر و من هادی‌ام.) کلینی به سند صحیح از امام باقر علیه السلام در تفسیر آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و لکل زمان هاد یهدیهم الی ما جاء به نبی الله ...(4)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و برای هر زمانی امام و هادی‌ای است که مردم را به آنچه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آورده دعوت می‌کند ...) و نیز از امام باقر علیه السلام نقل کرده که در ذیل آیه فوق فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و علی الهادی، أما والله ما ذهبت منا و ما زالت فینا الی الساعة(5)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و علی علیه السلام هادی است. آگاه باش به خدا سوگند که آیه از ما بیرون نخواهد رفت و دائما در بین ما است تا روز قیامت.) پی‌نوشت‌ها: 1- سوره رعد، آیه 7. 2- جامع البیان، ج 13، ص 142. 3- مستدرک حاکم، ج 3، ص 129. 4- کافی، ج 1، ص 191. 5- کافی، ج 1، ص 192. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیه انذار (سوره رعد، آیه7)، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟


پاسخ:

خداوند متعال خطاب به پیامبرش کرده می فرماید: (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد(1)؛ همانا تو بیم دهنده‌ای و برای هر قومی هدایتگری است.)

از آیه فوق به طور وضوح استفاده می‌شود که برای هر قومی در هر عصر و زمان هدایت کننده‌ای است به حق و حقیقت، و این مقتضای ربوبیت خداوند است. و نیز استفاده می‌شود که زمین هیچ گاه از هادی به حق خالی نمی‌گردد خواه نبی باشد یا غیر نبی. زیرا اطلاق آیه حصر مصداق هادی در انبیا را نفی می‌کند همان گونه که زمخشری در ذیل آیه شریفه فوق به آن اشاره کرده است، در غیر این صورت لازم می‌آید در عصرهایی که از نبی خالی است، حجت و هادی بشر وجود نداشته باشد.

طبری در تفسیر خود در ذیل آیه فوق از ابن عباس به سند صحیح نقل کرده: (لما نزلت (أنما اءنت منذر و لکل قوم هاد) وضع صلی الله علیه و آله یده علی صدره، فقال: أنا المنذر و لکل قوم هاد و أوما بیده الی منکب علی، فقال انت الهادی یا علی، بک یهتدی المهتدون بعدی(2)؛ هنگامی که آیه (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد) نازل شد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله دست خود را بر سینه گذاشت و فرمود: من منذرم و برای هر قومی هادی است. آن گاه اشاره به شأن حضرت علی علیه السلام نمود و فرمود: تنها به واسطه تو است که هدایت شوندگان بعد از من هدایت می‌گردند.)

حاکم نیشابوری به سند صحیح از امام علی علیه السلام در ذیل آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله المنذر و أنا الهادی(3)؛ رسول خدا منذر و من هادی‌ام.)

کلینی به سند صحیح از امام باقر علیه السلام در تفسیر آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و لکل زمان هاد یهدیهم الی ما جاء به نبی الله ...(4)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و برای هر زمانی امام و هادی‌ای است که مردم را به آنچه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آورده دعوت می‌کند ...)

و نیز از امام باقر علیه السلام نقل کرده که در ذیل آیه فوق فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و علی الهادی، أما والله ما ذهبت منا و ما زالت فینا الی الساعة(5)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و علی علیه السلام هادی است. آگاه باش به خدا سوگند که آیه از ما بیرون نخواهد رفت و دائما در بین ما است تا روز قیامت.)

پی‌نوشت‌ها:
1- سوره رعد، آیه 7.
2- جامع البیان، ج 13، ص 142.
3- مستدرک حاکم، ج 3، ص 129.
4- کافی، ج 1، ص 191.
5- کافی، ج 1، ص 192.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین