خداوند متعال خطاب به پیامبرش کرده می فرماید: (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد(1)؛ همانا تو بیم دهندهای و برای هر قومی هدایتگری است.) از آیه فوق به طور وضوح استفاده میشود که برای هر قومی در هر عصر و زمان هدایت کنندهای است به حق و حقیقت، و این مقتضای ربوبیت خداوند است. و نیز استفاده میشود که زمین هیچ گاه از هادی به حق خالی نمیگردد خواه نبی باشد یا غیر نبی. زیرا اطلاق آیه حصر مصداق هادی در انبیا را نفی میکند همان گونه که زمخشری در ذیل آیه شریفه فوق به آن اشاره کرده است، در غیر این صورت لازم میآید در عصرهایی که از نبی خالی است، حجت و هادی بشر وجود نداشته باشد. طبری در تفسیر خود در ذیل آیه فوق از ابن عباس به سند صحیح نقل کرده: (لما نزلت (أنما اءنت منذر و لکل قوم هاد) وضع صلی الله علیه و آله یده علی صدره، فقال: أنا المنذر و لکل قوم هاد و أوما بیده الی منکب علی، فقال انت الهادی یا علی، بک یهتدی المهتدون بعدی(2)؛ هنگامی که آیه (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد) نازل شد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله دست خود را بر سینه گذاشت و فرمود: من منذرم و برای هر قومی هادی است. آن گاه اشاره به شأن حضرت علی علیه السلام نمود و فرمود: تنها به واسطه تو است که هدایت شوندگان بعد از من هدایت میگردند.) حاکم نیشابوری به سند صحیح از امام علی علیه السلام در ذیل آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله المنذر و أنا الهادی(3)؛ رسول خدا منذر و من هادیام.) کلینی به سند صحیح از امام باقر علیه السلام در تفسیر آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و لکل زمان هاد یهدیهم الی ما جاء به نبی الله ...(4)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و برای هر زمانی امام و هادیای است که مردم را به آنچه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آورده دعوت میکند ...) و نیز از امام باقر علیه السلام نقل کرده که در ذیل آیه فوق فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و علی الهادی، أما والله ما ذهبت منا و ما زالت فینا الی الساعة(5)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و علی علیه السلام هادی است. آگاه باش به خدا سوگند که آیه از ما بیرون نخواهد رفت و دائما در بین ما است تا روز قیامت.) پینوشتها: 1- سوره رعد، آیه 7. 2- جامع البیان، ج 13، ص 142. 3- مستدرک حاکم، ج 3، ص 129. 4- کافی، ج 1، ص 191. 5- کافی، ج 1، ص 192. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
خداوند متعال خطاب به پیامبرش کرده می فرماید: (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد(1)؛ همانا تو بیم دهندهای و برای هر قومی هدایتگری است.)
از آیه فوق به طور وضوح استفاده میشود که برای هر قومی در هر عصر و زمان هدایت کنندهای است به حق و حقیقت، و این مقتضای ربوبیت خداوند است. و نیز استفاده میشود که زمین هیچ گاه از هادی به حق خالی نمیگردد خواه نبی باشد یا غیر نبی. زیرا اطلاق آیه حصر مصداق هادی در انبیا را نفی میکند همان گونه که زمخشری در ذیل آیه شریفه فوق به آن اشاره کرده است، در غیر این صورت لازم میآید در عصرهایی که از نبی خالی است، حجت و هادی بشر وجود نداشته باشد.
طبری در تفسیر خود در ذیل آیه فوق از ابن عباس به سند صحیح نقل کرده: (لما نزلت (أنما اءنت منذر و لکل قوم هاد) وضع صلی الله علیه و آله یده علی صدره، فقال: أنا المنذر و لکل قوم هاد و أوما بیده الی منکب علی، فقال انت الهادی یا علی، بک یهتدی المهتدون بعدی(2)؛ هنگامی که آیه (أنما أنت منذر و لکل قوم هاد) نازل شد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله دست خود را بر سینه گذاشت و فرمود: من منذرم و برای هر قومی هادی است. آن گاه اشاره به شأن حضرت علی علیه السلام نمود و فرمود: تنها به واسطه تو است که هدایت شوندگان بعد از من هدایت میگردند.)
حاکم نیشابوری به سند صحیح از امام علی علیه السلام در ذیل آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله المنذر و أنا الهادی(3)؛ رسول خدا منذر و من هادیام.)
کلینی به سند صحیح از امام باقر علیه السلام در تفسیر آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و لکل زمان هاد یهدیهم الی ما جاء به نبی الله ...(4)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و برای هر زمانی امام و هادیای است که مردم را به آنچه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آورده دعوت میکند ...)
و نیز از امام باقر علیه السلام نقل کرده که در ذیل آیه فوق فرمود: (رسول الله صلی الله علیه و آله المنذر و علی الهادی، أما والله ما ذهبت منا و ما زالت فینا الی الساعة(5)؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله منذر و علی علیه السلام هادی است. آگاه باش به خدا سوگند که آیه از ما بیرون نخواهد رفت و دائما در بین ما است تا روز قیامت.)
پینوشتها:
1- سوره رعد، آیه 7.
2- جامع البیان، ج 13، ص 142.
3- مستدرک حاکم، ج 3، ص 129.
4- کافی، ج 1، ص 191.
5- کافی، ج 1، ص 192.
منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه صادقین (سوره توبه، آیه 119) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه هدایت (سوره اعراف، آیه 118) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه نذیر (سوره فاطر، آیه 24)، چگونه دلالت بر وجود امام زمان (عج) دارد؟
- [سایر] آیه ارتداد (سوره مائده، آیه 54) چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
- [سایر] آیه ارسال چگونه بر ظهور امام زمان(عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه 105 سوره انبیاء، چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
- [سایر] آیه 33 سوره توبه، چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در آخرالزمان فرصتی برای انذار و هدایت مردم به آنها میدهد؟
- [سایر] از آیه 71 سوره اسراء، چگونه برای اثبات وجود امام زمان (عج) استفاده میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است در رکعت اول پیش از خواندن حمد بگوید:" اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر" بسم الله" را بلند بگوید و حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند، یعنی آن آیه را به آیه بعد نچسباند، و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجه داشته باشد. اگر نماز را به جماعت میخواند بعد از تمام شدن حمد امام، و اگر فرادا میخواند، بعد از تمام شدن حمد امام، و اگر فرادی میخواند بعد از آنکه حمد خودش تمام شد بگوید:" الحمد لله رب العالمین". بعد از خواندن سوره" قل هو الله احد" یک یا دو یا سه مرتبه" کذلک الله ربی" یا سه مرتبه" کذلک الله ربنا" بگوید، و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید یا قنوت را بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است در رکعت اول؛ پیش از خواندن حمد بگوید: اعوذ باللّه من الشیطان الرجیم و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر بسم اللّه را بلند بگوید و حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند؛ یعنی آن را به آیه بعد نچسباند و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجه داشته باشد و اگر نماز را به جماعت می خواند بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادی می خواند بعد از آنکه حمدخودش تمام شد؛ بگوید: الحمد للّه رب العالمین و بعد از خواندن سوره قل هو اللّه احد؛ یک یا دو یا سه مرتبه کذلک اللّه ربی یا سه مرتبه کذلک اللّه ربنا بگوید و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند؛ بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید؛ یا قنوت را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است در رکعت اول، پیش از خواندن حمد بگوید: (أَعُوذُ باللَّه من الشَّیطانِ الرّجیم) و بر مردها مستحب است در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) را بلند بگویند و مستحب است نمازگزار حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند؛ یعنی آن را به آیه بعد نچسباند و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجّه داشته باشد و اگر نماز را به جماعت میخواند، بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادی میخواند، بعد از آن که حمد خودش تمام شد، بگوید: (الحَمْدُ للَّهِ ربِّ العالَمین) و بعد از خواندن سوره (قُلْ هو اللَّهُ أَحَد) یک یا دو یا سه مرتبه (کذلِکَ اللَّهُ ربّی)، یا سه مرتبه (کذلک اللَّهُ رَبُّنا) بگوید و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند، بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید یا قنوت را بخواند