خداوند متعال در سوره اسراء می فرماید: (یوم ندعوا کل اناس باءمامهم فمن اوتی کتابه بیمینه فاولئک یقروؤن کتابهم و لا یظلمون فتیلا(1)؛ روزی که هر گروهی را به توسط امامشان میخوانیم کسانی که نامه عملشان به دست راستشان داده شود، آن را با شادی و سرور میخوانند و به قدر رشته شکاف هسته خرمایی به آنان ستم نمی شود.) مفاد آیه این است که از هر کس در روز قیامت، از امام به حق سؤال میشود، اگر معترف و معتقد به آن بوده رستگار خواهد شد و نامه عملش را به دست راست او میدهند. لذا باید در هر زمانی امامی واجب الاطاعة وجود داشته باشد. امامی که بدون معرفت و متابعت از او فلاح و رستگاری هرگز در قیامت برای انسان نخواهد بود و لذا در روایات می خوانیم که پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: (من مات لا یعرف امامه مات میتة جاهلیة(2)؛ هر کس بمیرد در حالی که امامش را نشناخته به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است.) از آنجا که وظیفه هر شخصی متابعت از حق و حقیقت است پس باید در هر زمانی امام به حق و حقیقت موجود باشد تا مردم با اراده و اختیار او را به عنوان رهبر خود برگزینند و با پیروی از او از جمله اصحاب یمین گردند. از آنجا که (لوح محفوظ) یکی است و اختصاص به طایفهای دون طایفهای دیگر ندارد لذا نمی توان لفظ (امامهم) در آیه را حمل بر لوح محفوظ نمود. و نیز ممکن نیست که مقصود به کلمه (امام) در آیه، کتاب هر قوم باشد زیرا آیه شامل همه انسانها از اول خلقت تا آخر خلقت است در حالی که اولین کتاب مشتمل بر شریعت، کتاب نوح است و قبل از او کتابی این چنین بر مردم نازل نشده است. سیوطی به سندش از رسول خدا صلی الله علیه و آله در ذیل آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (یدعی کل قوم بامام زمانهم و کتاب ربهم و سنة نبیهم(3)؛ هر قومی به امام زمانش و کتاب پروردگارش و سنت پیامبرش محشور خواهد شد.) و نیز از ابن عباس نقل کرده که مقصود به امام در آیه شریفه فوق امام هدایت و امام ضلالت است. (4) کلینی از امام باقر علیه السلام نقل کرده که حضرت فرمود: (لما نزلت هذه الآیة: (یوم ندعو کل اناس بامامهم) قال المسلمون یا رسول الله! اءلست امام الناس کلهم اجمعین؟ قال: فقال رسول الله صلی الله علیه و آله: اءنا رسول الله الی الناس اجمعین ولکن سیکون من بعدی ائمة علی الناس من الله من اهل بیتی یقومون فی الناس فیکذبون(5)؛ زمانی که آیه (یوم ندعو کل اناس بامامهم) نازل شد، مسلمانان عرض کردند: ای رسول خدا آیا شما امام همه مردم نیستی. حضرت فرمود: من فرستاده خدا به سوی همه مردمم ولی زود است که بعد از من امامانی از اهل بیتم بیایند، آنان در بین مردم قیام خواهند نمود ولی تکذیب می شوند ...) بشر بن غالب از امام صادق علیه السلام درباره آیه (یوم ندعو ...) سؤ ال کرد، حضرت فرمود: (امام دعا الی هدی فاجابوه، و امام دعا الی ضلالة فاجابوا الیها، هولاء فی الجنة و هولاء فی النار و هو قوله عزوجل: فریق فی الجنة و فریق فی السعیر(6)؛ امامی است که مردم را به هدایت دعوت کرده و مردم نیز او را اجابت نمودهاند. و امامی است که مردم را به ضلالت دعوت کرده و او را اجابت نمودهاند. آنان در بهشت و اینان در دوزخند. و این است قول خداوند عزوجل است: فریق فی الجنة و فریق فی السعیر). پینوشتها: 1- سوره اسراء، آیه 71. 2- کافی، ج 2، ص 19. 3- درالمنثور، ج 4، ص 194. 4- درالمنثور، ج 4، ص 194. 5- کافی، ج 1، ص 215. 6- بحارالانوار، ج 44، ص 313 ؛ تفسیر کنزالدقائق، ج 5، ص 569. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
خداوند متعال در سوره اسراء می فرماید: (یوم ندعوا کل اناس باءمامهم فمن اوتی کتابه بیمینه فاولئک یقروؤن کتابهم و لا یظلمون فتیلا(1)؛ روزی که هر گروهی را به توسط امامشان میخوانیم کسانی که نامه عملشان به دست راستشان داده شود، آن را با شادی و سرور میخوانند و به قدر رشته شکاف هسته خرمایی به آنان ستم نمی شود.)
مفاد آیه این است که از هر کس در روز قیامت، از امام به حق سؤال میشود، اگر معترف و معتقد به آن بوده رستگار خواهد شد و نامه عملش را به دست راست او میدهند. لذا باید در هر زمانی امامی واجب الاطاعة وجود داشته باشد. امامی که بدون معرفت و متابعت از او فلاح و رستگاری هرگز در قیامت برای انسان نخواهد بود و لذا در روایات می خوانیم که پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: (من مات لا یعرف امامه مات میتة جاهلیة(2)؛ هر کس بمیرد در حالی که امامش را نشناخته به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است.)
از آنجا که وظیفه هر شخصی متابعت از حق و حقیقت است پس باید در هر زمانی امام به حق و حقیقت موجود باشد تا مردم با اراده و اختیار او را به عنوان رهبر خود برگزینند و با پیروی از او از جمله اصحاب یمین گردند.
از آنجا که (لوح محفوظ) یکی است و اختصاص به طایفهای دون طایفهای دیگر ندارد لذا نمی توان لفظ (امامهم) در آیه را حمل بر لوح محفوظ نمود.
و نیز ممکن نیست که مقصود به کلمه (امام) در آیه، کتاب هر قوم باشد زیرا آیه شامل همه انسانها از اول خلقت تا آخر خلقت است در حالی که اولین کتاب مشتمل بر شریعت، کتاب نوح است و قبل از او کتابی این چنین بر مردم نازل نشده است.
سیوطی به سندش از رسول خدا صلی الله علیه و آله در ذیل آیه فوق نقل کرده که حضرت فرمود: (یدعی کل قوم بامام زمانهم و کتاب ربهم و سنة نبیهم(3)؛ هر قومی به امام زمانش و کتاب پروردگارش و سنت پیامبرش محشور خواهد شد.)
و نیز از ابن عباس نقل کرده که مقصود به امام در آیه شریفه فوق امام هدایت و امام ضلالت است. (4)
کلینی از امام باقر علیه السلام نقل کرده که حضرت فرمود: (لما نزلت هذه الآیة: (یوم ندعو کل اناس بامامهم) قال المسلمون یا رسول الله! اءلست امام الناس کلهم اجمعین؟ قال: فقال رسول الله صلی الله علیه و آله: اءنا رسول الله الی الناس اجمعین ولکن سیکون من بعدی ائمة علی الناس من الله من اهل بیتی یقومون فی الناس فیکذبون(5)؛ زمانی که آیه (یوم ندعو کل اناس بامامهم) نازل شد، مسلمانان عرض کردند: ای رسول خدا آیا شما امام همه مردم نیستی. حضرت فرمود: من فرستاده خدا به سوی همه مردمم ولی زود است که بعد از من امامانی از اهل بیتم بیایند، آنان در بین مردم قیام خواهند نمود ولی تکذیب می شوند ...)
بشر بن غالب از امام صادق علیه السلام درباره آیه (یوم ندعو ...) سؤ ال کرد، حضرت فرمود: (امام دعا الی هدی فاجابوه، و امام دعا الی ضلالة فاجابوا الیها، هولاء فی الجنة و هولاء فی النار و هو قوله عزوجل: فریق فی الجنة و فریق فی السعیر(6)؛ امامی است که مردم را به هدایت دعوت کرده و مردم نیز او را اجابت نمودهاند. و امامی است که مردم را به ضلالت دعوت کرده و او را اجابت نمودهاند. آنان در بهشت و اینان در دوزخند. و این است قول خداوند عزوجل است: فریق فی الجنة و فریق فی السعیر).
پینوشتها:
1- سوره اسراء، آیه 71.
2- کافی، ج 2، ص 19.
3- درالمنثور، ج 4، ص 194.
4- درالمنثور، ج 4، ص 194.
5- کافی، ج 1، ص 215.
6- بحارالانوار، ج 44، ص 313 ؛ تفسیر کنزالدقائق، ج 5، ص 569.
منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] آیه هدایت (سوره اعراف، آیه 118) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه نذیر (سوره فاطر، آیه 24)، چگونه دلالت بر وجود امام زمان (عج) دارد؟
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه صادقین (سوره توبه، آیه 119) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] چگونه باید وجود امام زمان (عج) را اثبات نماییم؟
- [سایر] آیه انذار (سوره رعد، آیه7)، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه 68 سوره یس با طول عمر امام زمان (عج) چگونه سازش دارد؟
- [سایر] آیه ای که امام مهدی (عج) پس از تولد تلاوت کرده اند، چیست و در کدام سوره است؟
- [سایر] با چه دلایلی طول عمر حضرت ولی عصر (عج) اثبات میشود؟
- [سایر] چگونه میتوان وجود امام زمان (عج) را از روایات شیعه به اثبات رسانید؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است در رکعت اول پیش از خواندن حمد بگوید:" اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر" بسم الله" را بلند بگوید و حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند، یعنی آن آیه را به آیه بعد نچسباند، و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجه داشته باشد. اگر نماز را به جماعت میخواند بعد از تمام شدن حمد امام، و اگر فرادا میخواند، بعد از تمام شدن حمد امام، و اگر فرادی میخواند بعد از آنکه حمد خودش تمام شد بگوید:" الحمد لله رب العالمین". بعد از خواندن سوره" قل هو الله احد" یک یا دو یا سه مرتبه" کذلک الله ربی" یا سه مرتبه" کذلک الله ربنا" بگوید، و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید یا قنوت را بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است در رکعت اول؛ پیش از خواندن حمد بگوید: اعوذ باللّه من الشیطان الرجیم و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر بسم اللّه را بلند بگوید و حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند؛ یعنی آن را به آیه بعد نچسباند و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجه داشته باشد و اگر نماز را به جماعت می خواند بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادی می خواند بعد از آنکه حمدخودش تمام شد؛ بگوید: الحمد للّه رب العالمین و بعد از خواندن سوره قل هو اللّه احد؛ یک یا دو یا سه مرتبه کذلک اللّه ربی یا سه مرتبه کذلک اللّه ربنا بگوید و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند؛ بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید؛ یا قنوت را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است در رکعت اول، پیش از خواندن حمد بگوید: (أَعُوذُ باللَّه من الشَّیطانِ الرّجیم) و بر مردها مستحب است در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) را بلند بگویند و مستحب است نمازگزار حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند؛ یعنی آن را به آیه بعد نچسباند و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجّه داشته باشد و اگر نماز را به جماعت میخواند، بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادی میخواند، بعد از آن که حمد خودش تمام شد، بگوید: (الحَمْدُ للَّهِ ربِّ العالَمین) و بعد از خواندن سوره (قُلْ هو اللَّهُ أَحَد) یک یا دو یا سه مرتبه (کذلِکَ اللَّهُ ربّی)، یا سه مرتبه (کذلک اللَّهُ رَبُّنا) بگوید و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند، بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید یا قنوت را بخواند