معنی «عدمه منّا» چیست و آیه «امن یجیب...» چه ارتباطی با امام زمان دارد؟
معنی (عدمه منّا) یکی از مباحثی که در بحث امامت مطرح است این که وجود امام لطف و رحمتی است از طرف پروردگار به‌خاطر این که امام فردی کامل و صالحی است که از طرف خداوند به تدبیر شؤونات انسانها می پردازد، اقامه عدل می کند، رفع ظلم و ظالم می کند، و شریعت و دین را از تحریف و زیادی و نقصان حفظ کرده و شبهات موجود در دین را ازاله نموده و تفسیر واقعی قرآن را عهده دار می باشد و الطاف دیگری که از وجود پربرکت امام حاصل می شود. پس وجود چنین نعمتی در میان بندگان خدا واقعاً لطف بسیار بزرگی از طرف پروردگار متعال می باشد. حال سؤالی که مطرح است این که هیچ شکی در این نیست که وجود امام واقعاً لطف بزرگی است وقتی که در میان مردم باشد و در امورات آنها تصرف بکند اما اگر این امام ظاهر نباشد و نتواند در امورات تصرف کند مردم از درک امام محروم باشند (مثل امام زمان علیه‌ السلام) این وجود چه لطفی در حق بندگان دارد؟ جواب این پرسش بسیار واضح است چون وجود امام یک لطف است و تصرف او در امورات مسلمین هم یک لطف است و ظهور و آشکار بودن آن لطفی دیگر است. پس ما به‌خاطر بعضی از جهات از لطف تصرف در امورات و یا ظهور امام محروم هستیم ولی از جهات دیگر از این نعمت استفاده می کنیم. از این رو حکیم توانا محمد مهدی نراقی در جواب این پرسش می گوید: (همانا ظهور امام عصر علیه‌ السلام و تصرف او در امورات مردم فائده‌ای از فوائد وجودی آن حضرت می باشد چون فوائد وجودی آن حضرت بی شمار می باشد.)[1] محقق طوسی در متن تجرید الاعتقاد در این مورد می‌گوید: (وجوده لطف، و تصرّفه لطف آخر، و عدمه منّا)[2] یعنی وجود امام در میان مردم نعمت و رحمت بزرگی است و تصرف امام در امورات مردم نعمتی دیگر است و (وعدمه منّا) یعنی عدم تصرف و یا ظهور امام در پرده بودن آن هم از طرف و ناحیه مردم می باشد. این‌که مردم نمی توانند از آثار و برکات وجودی امام استفاده بکنند به‌خاطر بعضی اعمال خودشان می باشد که باعث عدم تصرف در امورات آنها و یا غیبت امام از نظرها شده است. خواجه نصیرالدین طوسی در این مورد می‌گوید: (غیبت و عدم حضور حضرت مهدی علیه‌ السلام از طرف خداوند نیست و از طرف خود امام هم نیست بلکه از طرف مکلفین و مردم می باشد از خوف و ترس این‌که مردم از او اطاعت نکنند می باشد و وقتی موانع غیبت از طرف مردم از بین رفت ظهور واقع می شود.)[3] معنی آیه (امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء) این دعا در آیه 62 سوره نمل می باشد و معنی آن این است که ((آیا بت‌های بی ارزش بهترند) یا کسی که دعای مضطر و درمانده را به اجابت می رساند و گرفتاری و بلا را برطرف می کند؟) آری در آن هنگام که تمام درهای عالم به روی انسان بسته می شود و از هر نظر درمانده و مضطر می گردد، تنها کسی که می تواند قفل مشکلات را بگشاید و نور امید در دلها بپاشد، تنها ذات پاک خداوند است. جالب این‌که در بعضی از روایات این آیه تفسیر به قیام حضرت مهدی علیه‌ السلام شده. در روایتی از امام صادق علیه‌ السلام چنین آمده (این آیه در مورد مهدی نازل شده، به خدا سوگند مضطر او است، هنگامی که در مقام ابراهیم دو رکعت نماز بجا می آورد و دست به درگاه خداوند متعال برمی‌دارد دعای او را اجابت می کند و ناراحتی ها را برطرف می سازد...)[4] پی نوشتها: [1]. سیدمحسن خرازی، بدایة المعارف، مؤسسه نشر الاسلامی، ج 2، ص 27. [2]. طوسی، شرح تجرید الاعقاید، انتشارات حدیث، ص 362. [3]. سیدمحسن خرازی، همان، ص 148، به نقل از رسالة الامامة، فصل 3، ص 25. [4]. تفسیر نوراثقلین، ج 4، ص 94. منبع: اندیشه قم
عنوان سوال:

معنی «عدمه منّا» چیست و آیه «امن یجیب...» چه ارتباطی با امام زمان دارد؟


پاسخ:

معنی (عدمه منّا)
یکی از مباحثی که در بحث امامت مطرح است این که وجود امام لطف و رحمتی است از طرف پروردگار به‌خاطر این که امام فردی کامل و صالحی است که از طرف خداوند به تدبیر شؤونات انسانها می پردازد، اقامه عدل می کند، رفع ظلم و ظالم می کند، و شریعت و دین را از تحریف و زیادی و نقصان حفظ کرده و شبهات موجود در دین را ازاله نموده و تفسیر واقعی قرآن را عهده دار می باشد و الطاف دیگری که از وجود پربرکت امام حاصل می شود. پس وجود چنین نعمتی در میان بندگان خدا واقعاً لطف بسیار بزرگی از طرف پروردگار متعال می باشد.

حال سؤالی که مطرح است این که هیچ شکی در این نیست که وجود امام واقعاً لطف بزرگی است وقتی که در میان مردم باشد و در امورات آنها تصرف بکند اما اگر این امام ظاهر نباشد و نتواند در امورات تصرف کند مردم از درک امام محروم باشند (مثل امام زمان علیه‌ السلام) این وجود چه لطفی در حق بندگان دارد؟

جواب این پرسش بسیار واضح است چون وجود امام یک لطف است و تصرف او در امورات مسلمین هم یک لطف است و ظهور و آشکار بودن آن لطفی دیگر است. پس ما به‌خاطر بعضی از جهات از لطف تصرف در امورات و یا ظهور امام محروم هستیم ولی از جهات دیگر از این نعمت استفاده می کنیم.
از این رو حکیم توانا محمد مهدی نراقی در جواب این پرسش می گوید:
(همانا ظهور امام عصر علیه‌ السلام و تصرف او در امورات مردم فائده‌ای از فوائد وجودی آن حضرت می باشد چون فوائد وجودی آن حضرت بی شمار می باشد.)[1]

محقق طوسی در متن تجرید الاعتقاد در این مورد می‌گوید:
(وجوده لطف، و تصرّفه لطف آخر، و عدمه منّا)[2] یعنی وجود امام در میان مردم نعمت و رحمت بزرگی است و تصرف امام در امورات مردم نعمتی دیگر است و (وعدمه منّا) یعنی عدم تصرف و یا ظهور امام در پرده بودن آن هم از طرف و ناحیه مردم می باشد. این‌که مردم نمی توانند از آثار و برکات وجودی امام استفاده بکنند به‌خاطر بعضی اعمال خودشان می باشد که باعث عدم تصرف در امورات آنها و یا غیبت امام از نظرها شده است.

خواجه نصیرالدین طوسی در این مورد می‌گوید:
(غیبت و عدم حضور حضرت مهدی علیه‌ السلام از طرف خداوند نیست و از طرف خود امام هم نیست بلکه از طرف مکلفین و مردم می باشد از خوف و ترس این‌که مردم از او اطاعت نکنند می باشد و وقتی موانع غیبت از طرف مردم از بین رفت ظهور واقع می شود.)[3]

معنی آیه (امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء)
این دعا در آیه 62 سوره نمل می باشد و معنی آن این است که ((آیا بت‌های بی ارزش بهترند) یا کسی که دعای مضطر و درمانده را به اجابت می رساند و گرفتاری و بلا را برطرف می کند؟)
آری در آن هنگام که تمام درهای عالم به روی انسان بسته می شود و از هر نظر درمانده و مضطر می گردد، تنها کسی که می تواند قفل مشکلات را بگشاید و نور امید در دلها بپاشد، تنها ذات پاک خداوند است.
جالب این‌که در بعضی از روایات این آیه تفسیر به قیام حضرت مهدی علیه‌ السلام شده. در روایتی از امام صادق علیه‌ السلام چنین آمده (این آیه در مورد مهدی نازل شده، به خدا سوگند مضطر او است، هنگامی که در مقام ابراهیم دو رکعت نماز بجا می آورد و دست به درگاه خداوند متعال برمی‌دارد دعای او را اجابت می کند و ناراحتی ها را برطرف می سازد...)[4]

پی نوشتها:
[1]. سیدمحسن خرازی، بدایة المعارف، مؤسسه نشر الاسلامی، ج 2، ص 27.
[2]. طوسی، شرح تجرید الاعقاید، انتشارات حدیث، ص 362.
[3]. سیدمحسن خرازی، همان، ص 148، به نقل از رسالة الامامة، فصل 3، ص 25.
[4]. تفسیر نوراثقلین، ج 4، ص 94.
منبع: اندیشه قم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین