چگونگی تحقق غیبت برای ما روشن نیست. اما در مورد سرداب میتوان گفت: سرداب عبارت است از طبقه پایین ساختمان که در مناطق گرمسیر به جهت حفاظت از گرمای شدید می سازند، و این نوع ساختمان در غالب خانه های عراق مشاهده می شود و سامرا نیز از آن مستثنی نبوده است. امام هادی(ع) در خانه خود به جهت آسایش اهل بیتش و محافظت از گرما، چنین سردابی ساخته بودند که بعد از شهادتش به ارث، منتقل به امام عسکری(ع) شد. مطابق تاریخ، حضرت مهدی(ع) از زمان ولادت از دیدگان مردم خصوصا حکام مخفی بود. و بعد از شهادت پدرش بر جسد او نماز گذارد و رسما غیبت خود را از آن خانه آغاز نمود. و از آنجا که سکونت حضرت و سایر اعضای خانواده در آن سرداب بوده است، لذا مکان غیبت را به آن سرداب مقدس نسبت میدهند. این سرداب برای شیعیان اهل بیت(ع) از آن جهت مقدس شمرده شده است که امام زمان و پدر و جدش در آن سرداب به سر برده و عبادت به جای آوردهاند. البته برخی می گویند غیبت نیز از همان سرداب آغاز شد و برخی نیز این امر را مسلم نمی دانند. گفتنی است به علت تولد و زندگی مخفیانه امام در زمان حیات پدر و همچنین آغاز غیبت با شهادت پدر و به امامت رسیدن ایشان، اظهار نظر پیرامون محل شروع غیبت مشکل است. به علاوه که این امر مسئله ای فرعی است. آنچه مهم است این است که ما یقین داریم حضرت در طول دوران غیبت در میان مردم بوده و در مجامع شرکت می کنند نه اینکه امام تا زمان ظهور در سرداب مخفی شده اند.
چگونگی تحقق غیبت برای ما روشن نیست. اما در مورد سرداب میتوان گفت:
سرداب عبارت است از طبقه پایین ساختمان که در مناطق گرمسیر به جهت حفاظت از گرمای شدید می سازند، و این نوع ساختمان در غالب خانه های عراق مشاهده می شود و سامرا نیز از آن مستثنی نبوده است. امام هادی(ع) در خانه خود به جهت آسایش اهل بیتش و محافظت از گرما، چنین سردابی ساخته بودند که بعد از شهادتش به ارث، منتقل به امام عسکری(ع) شد.
مطابق تاریخ، حضرت مهدی(ع) از زمان ولادت از دیدگان مردم خصوصا حکام مخفی بود. و بعد از شهادت پدرش بر جسد او نماز گذارد و رسما غیبت خود را از آن خانه آغاز نمود. و از آنجا که سکونت حضرت و سایر اعضای خانواده در آن سرداب بوده است، لذا مکان غیبت را به آن سرداب مقدس نسبت میدهند. این سرداب برای شیعیان اهل بیت(ع) از آن جهت مقدس شمرده شده است که امام زمان و پدر و جدش در آن سرداب به سر برده و عبادت به جای آوردهاند.
البته برخی می گویند غیبت نیز از همان سرداب آغاز شد و برخی نیز این امر را مسلم نمی دانند.
گفتنی است به علت تولد و زندگی مخفیانه امام در زمان حیات پدر و همچنین آغاز غیبت با شهادت پدر و به امامت رسیدن ایشان، اظهار نظر پیرامون محل شروع غیبت مشکل است. به علاوه که این امر مسئله ای فرعی است. آنچه مهم است این است که ما یقین داریم حضرت در طول دوران غیبت در میان مردم بوده و در مجامع شرکت می کنند نه اینکه امام تا زمان ظهور در سرداب مخفی شده اند.
- [سایر] مراد از سرداب غیبت حضرت مهدی علیه السلام چیست؟
- [سایر] سلام علیکم آیا امام (عج) از طریق سرداب غیبت کرد؟
- [سایر] آیا امام زمان علیه السلام از سرداب مقدس ظهور خواهند کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا کشتن کاریکاتوریستی که جسارت به ساحت مقدس رسول الله (صلی الله علیه و آله) نموده جایز است؟
- [سایر] آیا مؤسس فرقه قادیانی ادعای پیامبری نموده است و آیا کتاب مقدس دارد یا خیر؟
- [سایر] آیا سرداب، محل غیبت امام زمان علیه السلام است؟
- [سایر] آیا سرداب، محل ظهور امام زمان علیه السلام است؟
- [سایر] آیا سرداب محل زیارت امام زمان علیه السلام است؟
- [سایر] آیا شیعیان گناهکار، حقی بر وجود مقدس امام زمان ندارند تا بتوانند حضرت را زیارت کنند؟
- [آیت الله بهجت] طلبه ای که در شهر مقدّس قم قصد ده روز نموده و در طول این ده روز از اوّل نیّت رفتن به مسجد مقدّس جمکران را داشته است، آیا قصد ده روز تحقّق پیدا می کند یا نه؟
- [آیت الله سیستانی] اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند ، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد ، پس از بذل میگوید : (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خَلَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ) و بنابر احتیاط مستحب نیز بگوید : (فَهِیَ طالِقٌ) یعنی زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم او رها است . و در صورتی که زن معیّن باشد ، بردن نامش لازم نیست ، و همچنین در مبارات .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد پس از بذل می گوید زوجتی فاطمه خلعتها علی ما بذلت یعنی زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم و بنابر احتیاط مستحب بعد از جمله مشتمل بر خلع هی طالق هم بگوید و در صورتی که زن معین باشد بردن نامش لازم نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، پس از بذل میگوید: زَوْجَتِی فَاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هی طَالِق زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم او رها است
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند باید زن را به گونهای مشخّص کند و چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتی فاطِمَةُ خَلَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ) و احتیاط مستحب آن است که پس از این عبارت صیغه طلاق را نیز ضمیمه کند، مثلاً بگوید: (هی طالق)، یا (فهی طالق). (یعنی زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم).
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر و جانشینان آن حضرت عمداً نسبت دروغ بدهد روزه او باطل نمیشود گرچه گناه بزرگی نموده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و آل او(علیهم السلام) بعد از نماز، یا در حال نماز و همچنین در سایر حالات از مستحبات مؤکد است و نیز مستحب است هر موقع نام مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) خواه محمد باشد یا احمد و همچنین لقب و کنیه آن جناب را مانند مصطفی و ابوالقاسم بشنود صلوات بفرستد، حتی اگر در نماز باشد، همچنین اگر خودش این نامهای مقدس را بر زبان جاری کند صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر (ص) بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند و نیز مسافر می تواند در حرم حضرت سیدالشهداء (ع) نماز را تمام بخواند اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است قدری از تربت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام را با کافور مخلوط کنند، ولی باید آن کافور را به جاهایی که موجب بیاحترامی به تربت مقدّس میشود نرسانند و نیز تربت نباید به قدری زیاد باشد که وقتی با کافور مخلوط شد، دیگر به آن کافور نگویند.
- [آیت الله خوئی] اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلًا فاطمه باشد پس از بذل میگوید: (زَوَجَتِیْ فاطِمَةَ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَت) و بنابر احتیاط مستحب نیز بگوید (هِیَ طَالق) یعنی زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم او رها است و درصورتی که زن معین باشد بردن نامش در اینجا و در طلاق مبارات نیز لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. و نیز مسافر میتواند در حرم حضرت سید الشهدا علیه السلام نماز را تمام بخواند. اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.