شرح پرسش: آیا این درست است که اگر ما منتظر امام زمان عجّل الله تعالی فرجه باشیم و خود را از هر گونه گناه حفظ کنیم، ایشان به ما سر میزند. پس هر کس که امام مهدی عجّل الله تعالی فرجه را ندید، منتظر نیست؟ آیا میتوانیم بگوییم ما وقتی منتظر واقعی هستیم که از هر گونه گناه اجتناب کنیم؟ پاسخ: امام زمان عجّل الله تعالی فرجه به همه شیعیان و محبان خود توجه دارد و البته این طبیعی است که اگر فرد خود را از آلودگیها حفظ کرده و از گناه دوری کند، بیشتر مورد عنایت حضرت قرار میگیرد. ولی این که گفته شود هر کس از گناه فاصله بگیرد امام مهدی عجّل الله تعالی فرجه را حتماً میبیند این سخن دقیقی نیست؛ چرا که غیبت به معنای ندیدن است و اگر دیدارهایی در این دوره روی میدهد، بر اساس مصالحی است. باید دانست هر چند دوری از گناه امکان دیدار امام زمان عجّل الله تعالی فرجه را بیشتر میکند؛ ولی این زمانی است که دیدار دارای مصلحت باشد؛ وگرنه هر چند انسان پاک هم باشد، دیدار صورت نمیپذیرد. پس ندیدن دلیل بر آن نیست که فردی واقعاً منتظر نباشد. البته مردم منتظر در یک رتبه و درجه از جریان و حقیقت انتظار نیستند، برخی روحیه انتظار را در همه ابعاد وجود و زندگی خود پیاده کردهاند و در درجه بالای انتظار قرار دارند و برخی در درجات پایینتر، و این بستگی به آن دارد که یک فرد به چه مقدار از وظایف خود عمل میکند؟ توجه او نسبت به تکالیف دین چگونه است؟ چه مقدار به یاد حضرت بوده و در امر ظهور او زمینهسازی میکند؟ بله هر چه انسان از گناه دورتر شود، حالت انتظار در او شدیدتر و واقعیتر میگردد. فرزندان پدری که میخواهد از سفر برگردد، در مرتب نمودن منزل و فراهم ساختن مقدمات، شاید به یک اندازه نباشند، برخی بیشتر تلاش میکنند و برخی کمتر(هر چند همه منتظرند). بله اگر یکی از بچهها رابطه فرزندی بین خود و پدر را فراموش کند، او دیگر هیچ تلاش و حرکتی در این زمینه ندارد. منتظران حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه نیز چنین هستند. برخی آدم بودن خود را کاملا فراموش کردهاند. اینان هیچ درجهای از انتظار را ندارند و دیگران هر چند به حقیقت آدمیت و بندگی خدا نزدیکتر شوند، روحیه و حالت انتظار در آن شدیدتر است.
شرح پرسش:
آیا این درست است که اگر ما منتظر امام زمان عجّل الله تعالی فرجه باشیم و خود را از هر گونه گناه حفظ کنیم، ایشان به ما سر میزند. پس هر کس که امام مهدی عجّل الله تعالی فرجه را ندید، منتظر نیست؟ آیا میتوانیم بگوییم ما وقتی منتظر واقعی هستیم که از هر گونه گناه اجتناب کنیم؟
پاسخ:
امام زمان عجّل الله تعالی فرجه به همه شیعیان و محبان خود توجه دارد و البته این طبیعی است که اگر فرد خود را از آلودگیها حفظ کرده و از گناه دوری کند، بیشتر مورد عنایت حضرت قرار میگیرد. ولی این که گفته شود هر کس از گناه فاصله بگیرد امام مهدی عجّل الله تعالی فرجه را حتماً میبیند این سخن دقیقی نیست؛ چرا که غیبت به معنای ندیدن است و اگر دیدارهایی در این دوره روی میدهد، بر اساس مصالحی است. باید دانست هر چند دوری از گناه امکان دیدار امام زمان عجّل الله تعالی فرجه را بیشتر میکند؛ ولی این زمانی است که دیدار دارای مصلحت باشد؛ وگرنه هر چند انسان پاک هم باشد، دیدار صورت نمیپذیرد. پس ندیدن دلیل بر آن نیست که فردی واقعاً منتظر نباشد. البته مردم منتظر در یک رتبه و درجه از جریان و حقیقت انتظار نیستند، برخی روحیه انتظار را در همه ابعاد وجود و زندگی خود پیاده کردهاند و در درجه بالای انتظار قرار دارند و برخی در درجات پایینتر، و این بستگی به آن دارد که یک فرد به چه مقدار از وظایف خود عمل میکند؟ توجه او نسبت به تکالیف دین چگونه است؟ چه مقدار به یاد حضرت بوده و در امر ظهور او زمینهسازی میکند؟ بله هر چه انسان از گناه دورتر شود، حالت انتظار در او شدیدتر و واقعیتر میگردد. فرزندان پدری که میخواهد از سفر برگردد، در مرتب نمودن منزل و فراهم ساختن مقدمات، شاید به یک اندازه نباشند، برخی بیشتر تلاش میکنند و برخی کمتر(هر چند همه منتظرند). بله اگر یکی از بچهها رابطه فرزندی بین خود و پدر را فراموش کند، او دیگر هیچ تلاش و حرکتی در این زمینه ندارد. منتظران حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه نیز چنین هستند. برخی آدم بودن خود را کاملا فراموش کردهاند. اینان هیچ درجهای از انتظار را ندارند و دیگران هر چند به حقیقت آدمیت و بندگی خدا نزدیکتر شوند، روحیه و حالت انتظار در آن شدیدتر است.
- [سایر] چطور منتظر واقعی حضرت ولی عصر (عج) باشیم؟
- [سایر] منتظر امام زمان (عج) چگونه باید باشد تا مورد رضایت حضرت قرار گیرد؟
- [سایر] چرا باید منتظر امام زمان (عج) باشیم؟
- [سایر] وظیفه یک شیعه منتظر ظهور امام زمان (عج) در شب یلدا چیست؟
- [سایر] وظایف یک زن مسلمان به عنوان یک منتظر واقعی ظهور امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] زمان ظهور حضرت ولی عصر(عج) کی میباشد؟
- [سایر] ما جوانان چگونه میتوانیم منتظر امام زمان (عج) باشیم؟ آیا دینداری کافی است؟
- [سایر] مهمترین وظایف یک منتظر واقعی امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد می گوید: زَوْجَتِی فاطِمَةُ خلعتها عَلی ما بَذَلَتْ هِیَ طالِق (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است).
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).