آثار اعتقاد به مهدویت چیست؟
آثار اعتقاد به مهدویت را می‌توان به دو بخش فردی و اجتماعی تقسیم نمود. از آنجا که باید پاسخ ما کوتاه باشد به تقسیم بندی هر بخش و ذکر مثال اکتفا می‌شود و تفسیر بیشتر را به منابع آن ارجاع می‌دهیم: آثار فردی: 1. ایجاد و تقویت و استحکام اعتقاد به توحید و عدل الهی؛ ایجاد عدالت کامل و رفع هرگونه ظلم در جهان می‌تواند اعتقاد به توحید و اجرای عدالت را که از اسول اعتقادی دین اسلام و سایر ادیان الهی است، به اثبات برساند و باعث اعتقاد فردی می‌شود؛ 2. ایجاد امید به زندگی و صبر در مقابل ناملایمات بخاطر فردای روشن؛ 3. ایجاد حرکت مضاعف و شور و نشاط بیشتر در مسیر زندگی فردی؛ 4. ارتباط معنوی دائم با احساس حضور امام معصومی که ناظر بر اعمال انسان است؛ 5. رشد و تکامل تربیتی در اخلاق و رفتار و سایر شئون زندگی؛ 6. تقویت بعد عبادی به وسیله ارتباط معنوی با امام زمان (عج) از طریق نماز امام زمان (عج) و دعای عهد و دعای فرج و امثال این ادعیه که باعث رشد عبودیت فرد خواهد شد. آثار اجتماعی: این بخش در سه فصل مورد تحقیق و بررسی قرار می‌گیرد: فصل اول: آثار اجتماعی دینی فصل دوم: آثار اجتماعی تربیتی فصل سوم: آثار اجتماعی سیاسی الف. آثار اجتماعی دینی (رفتار‌های دینی جمعی): 1. مراسم نیمه شعبان و ایجاد شور و نشاط دینی در بین افراد جامعه: این گونه مراسم لزوم اجرای عدالت را به افراد یادآوری کرده و شوق امید و انتظار فرج را به صورت فرهنگ عمومی در می‌آورد. 2. برگزاری مجالس دعا: دعای ندبه، آل یاسین، جامعه کبیره و سایر دعاهای مربوط به امام زمان (عج). 3. توجه به اماکن منسوب به امام زمان (عج): مسجد جمکران و مسجد امام حسن عسکری (علیه السلام) در قم و مسجد سهله در کوفه و شهر مکه و صحرای عرفات توجه به این مکان‌ها محبت و اعتقاد به خدا را تقویت کرده، انسان‌ها را به سوی عبادت و توجه ویژه به معنویات سوق می‌دهد. 4. صدقه دادن برای سلامتی امام زمان (عج): این رفتار فردی علاوه بر ایجاد روحیه امام دوستی، ولایت و توجه به محبوب و ثواب عبادی، باعث یک نوع رفتار اجتماعی و ایجاد روحیه نوع دوستی و کمک به دفع فقر در جامعه نیز خواهد شد. ب. آثار اجتماعی تربیتی: 1. روحیه انتظار: انتظار افراد جامعه، برای تحقق هدفی والا و واقعی یعنی برقراری عدالت واقعی در همه ابعاد، می‌تواند موتور حرکتی برای پیشرفت جامعه به سوی ایجاد مؤلفه‌های عدالت شود. 2. امید به آینده‌ای روشن: جامعه‌ای که معتقد به مهدویت است هیچ گاه دچار سردرگمی سیاسی و انحطاط فرهنگی نخواهد شد. امید به هدفی مقدس و دست یافتنی، انسان را به سوی طرح و برنامه برای سعادت و پیشرفت و تلاش برای تحقق و اجرای آن برنامه حرکت می‌دهد. ج. آثار اجتماعی ‌ سیاسی: جامعه‌ای که معتقد به مهدویت است در رأس اهداف آن، رفع ظلم و ستم و مبارزه با ظالمان و ستمکاران در جامعه خواهد بود. انقلاب‌های بزرگ دینی سیاسی در جوامع از آثار همین اعتقاد است همانند انقلاب اسلامی ایران که نقطه عطفی در تاریخ مبارزه با رژیم‌های عدالت ستیز و استعمارگر می‌باشد. تذکر: برای آگاهی بیشتر به فصلنامه انتظار شماره 5، مجله موعود شماره 6، کتاب آثار اعتقاد به امام زمان (عج) از هادی قندهاری، و کتاب آفتاب ولایت از آیت الله مصباح یزدی مراجعه فرمایید.
عنوان سوال:

آثار اعتقاد به مهدویت چیست؟


پاسخ:

آثار اعتقاد به مهدویت را می‌توان به دو بخش فردی و اجتماعی تقسیم نمود. از آنجا که باید پاسخ ما کوتاه باشد به تقسیم بندی هر بخش و ذکر مثال اکتفا می‌شود و تفسیر بیشتر را به منابع آن ارجاع می‌دهیم:

آثار فردی:
1. ایجاد و تقویت و استحکام اعتقاد به توحید و عدل الهی؛ ایجاد عدالت کامل و رفع هرگونه ظلم در جهان می‌تواند اعتقاد به توحید و اجرای عدالت را که از اسول اعتقادی دین اسلام و سایر ادیان الهی است، به اثبات برساند و باعث اعتقاد فردی می‌شود؛
2. ایجاد امید به زندگی و صبر در مقابل ناملایمات بخاطر فردای روشن؛
3. ایجاد حرکت مضاعف و شور و نشاط بیشتر در مسیر زندگی فردی؛
4. ارتباط معنوی دائم با احساس حضور امام معصومی که ناظر بر اعمال انسان است؛
5. رشد و تکامل تربیتی در اخلاق و رفتار و سایر شئون زندگی؛
6. تقویت بعد عبادی به وسیله ارتباط معنوی با امام زمان (عج) از طریق نماز امام زمان (عج) و دعای عهد و دعای فرج و امثال این ادعیه که باعث رشد عبودیت فرد خواهد شد.

آثار اجتماعی:
این بخش در سه فصل مورد تحقیق و بررسی قرار می‌گیرد:
فصل اول: آثار اجتماعی دینی
فصل دوم: آثار اجتماعی تربیتی
فصل سوم: آثار اجتماعی سیاسی

الف. آثار اجتماعی دینی (رفتار‌های دینی جمعی):
1. مراسم نیمه شعبان و ایجاد شور و نشاط دینی در بین افراد جامعه: این گونه مراسم لزوم اجرای عدالت را به افراد یادآوری کرده و شوق امید و انتظار فرج را به صورت فرهنگ عمومی در می‌آورد.
2. برگزاری مجالس دعا: دعای ندبه، آل یاسین، جامعه کبیره و سایر دعاهای مربوط به امام زمان (عج).
3. توجه به اماکن منسوب به امام زمان (عج): مسجد جمکران و مسجد امام حسن عسکری (علیه السلام) در قم و مسجد سهله در کوفه و شهر مکه و صحرای عرفات توجه به این مکان‌ها محبت و اعتقاد به خدا را تقویت کرده، انسان‌ها را به سوی عبادت و توجه ویژه به معنویات سوق می‌دهد.
4. صدقه دادن برای سلامتی امام زمان (عج): این رفتار فردی علاوه بر ایجاد روحیه امام دوستی، ولایت و توجه به محبوب و ثواب عبادی، باعث یک نوع رفتار اجتماعی و ایجاد روحیه نوع دوستی و کمک به دفع فقر در جامعه نیز خواهد شد.

ب. آثار اجتماعی تربیتی:
1. روحیه انتظار: انتظار افراد جامعه، برای تحقق هدفی والا و واقعی یعنی برقراری عدالت واقعی در همه ابعاد، می‌تواند موتور حرکتی برای پیشرفت جامعه به سوی ایجاد مؤلفه‌های عدالت شود.
2. امید به آینده‌ای روشن: جامعه‌ای که معتقد به مهدویت است هیچ گاه دچار سردرگمی سیاسی و انحطاط فرهنگی نخواهد شد. امید به هدفی مقدس و دست یافتنی، انسان را به سوی طرح و برنامه برای سعادت و پیشرفت و تلاش برای تحقق و اجرای آن برنامه حرکت می‌دهد.

ج. آثار اجتماعی ‌ سیاسی:
جامعه‌ای که معتقد به مهدویت است در رأس اهداف آن، رفع ظلم و ستم و مبارزه با ظالمان و ستمکاران در جامعه خواهد بود. انقلاب‌های بزرگ دینی سیاسی در جوامع از آثار همین اعتقاد است همانند انقلاب اسلامی ایران که نقطه عطفی در تاریخ مبارزه با رژیم‌های عدالت ستیز و استعمارگر می‌باشد.

تذکر: برای آگاهی بیشتر به فصلنامه انتظار شماره 5، مجله موعود شماره 6، کتاب آثار اعتقاد به امام زمان (عج) از هادی قندهاری، و کتاب آفتاب ولایت از آیت الله مصباح یزدی مراجعه فرمایید.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین