علم و صنعت در زمان ظهور چگونه است ؟
اینکه دوران ظهور و حکومت حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)دوران رشد و شکوفایی علمی است، در آن تردیدی نیست. این رشد، علاوه بر آن که از منظر عقل، امری شدنی است، مورد اشاره‌ی روایات نیز هست. روایت (27 حرف بودن علم) و روایت (جمع عقول) قابل تأمل و دقت است. امام صادق(علیه السلام)می‌فرماید: دانش 27 حرف است، و همه‌ آن چه که پیامبران آورده‌اند دو حرف آن است و مردم تا کنون جز با دو حرف آشنایی ندارد، و هنگامی که قائم(عجل الله تعالی فرجه الشریف)قیام کند، 25 حرف دیگر را بیرون آورده و میان مردم نشر می‌دهد، و آن دو حرف را نیز ضمیمه می‌کند و مجموع 27 حرف را در میان مردم منتشر می‌سازد.(بحار الانوار، ج52، ص336، ح73)؛ در روایت دیگر از امام باقر(علیه السلام)نقل شده است: (در روزگار امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)به اندازه‌ای به شما حکمت و فهم داده‌ خواهد شد که یک زن در خانه‌اش بر طبق کتاب خدا و سنت پیامبر قضاوت (رفتار) می‌کند. (همان، ج52، ص352، ح106). هم چنین از آن بزرگوار نقل شده است: ( هنگامی که قائم ما قیام کند، دستش را بر سر بندگان خدا می‌گذارد، عقل‌های آنها را جمع کرده و اخلاق آنها را کامل می‌کند).(همان، ج52، ص336، ح71). گفتنی است: در روزگار ظهور، از یک طرف مظاهر شرک و فساد و تباهی از بین می‌رود، و از طرف دیگر، عدالت در همه ابعاد آن فراگیر می‌شود؛ در نتیجه امکان رشد و تعالی فراهم می‌گردد. از سویی دیگر به برکت ظهور حجت حق و الطاف الهی امکان درک و بینش بیشتری برای انسان‌ها فراهم می‌شود. از این رو امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)معارف و علوم را در زمینه‌های مختلف و مورد نیاز در اختیار بشر می‌گذارد و بشر نیز با توجه به توانایی درک بالاتر و امکان تجربه و به کار گیری دانش و تولید علم بهتر، می‌تواند قله‌های رفیع علم را در نوردد و در زمینه‌های مختلف علم پیشرفت کند. البته این پیشرفت‌ها، همگام با نیاز و خواست و در خدمت‌ ارزش‌های انسانی خواهد بود. مدت زمان چنین شکوفایی روشن و شفاف نیست و در روایات به این مطلب اشاره نشده است. البته در این زمینه دو نکته قابل بیان است: الف. حرکت علمی با توجه به زمینه‌های مساعد و مطلوب بسیار سریع است؛ ب. این حرکت در چهارچوب حرکت اختیاری انسان است، نه آن که معجزه گونه باشد. انسان با توجه به سعه وجودی خود می‌تواند از علم و معرفت بهره‌مند شود و هر چه سعه وجودی او بیشتر باشد، بهره او از علم بیشتر می‌شود و اگر کسی به بالاترین درجه انسانی رسید (بالاترین حدی که یک مخلوق می‌توان واجد علم شود) آن علم را به دست خواهد آورد. البته باید توجه داشت زندگی مادی ادامه خواهد داشت؛ زیرا رسیدن به عالم آخرت پس از زندگی در دنیا و حیات مادی است. بهره وری از منافع مادی نیز به بهترین حالت شکل می‌گیرد و برکات و نعمات آشکار می‌شود. البته منافع مادی در زمان ظهور دو مشخصه اصلی دارد: الف. جامعه در آن عصر، فضیلت محور و ارزش مدار خواهد بود، از این رو از منافع مادی در راستای حیات معنوی استفاه شده و دنیا ابزار حرکت تکاملی و کسب سعادت خواهد بود. ب. این منافع مادی به صورت صحیح در اختیار عموم قرار می‌گیرد و همه از آن بهره می‌برند و جامعه طبقاتی نخواهد بود. بنابراین علم شکوفا می‌شود و صنعت در خدمت عموم مردم و در راستای تعالی و تکامل مردم قرار می‌گیرد.
عنوان سوال:

علم و صنعت در زمان ظهور چگونه است ؟


پاسخ:

اینکه دوران ظهور و حکومت حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)دوران رشد و شکوفایی علمی است، در آن تردیدی نیست. این رشد، علاوه بر آن که از منظر عقل، امری شدنی است، مورد اشاره‌ی روایات نیز هست. روایت (27 حرف بودن علم) و روایت (جمع عقول) قابل تأمل و دقت است.
امام صادق(علیه السلام)می‌فرماید: دانش 27 حرف است، و همه‌ آن چه که پیامبران آورده‌اند دو حرف آن است و مردم تا کنون جز با دو حرف آشنایی ندارد، و هنگامی که قائم(عجل الله تعالی فرجه الشریف)قیام کند، 25 حرف دیگر را بیرون آورده و میان مردم نشر می‌دهد، و آن دو حرف را نیز ضمیمه می‌کند و مجموع 27 حرف را در میان مردم منتشر می‌سازد.(بحار الانوار، ج52، ص336، ح73)؛
در روایت دیگر از امام باقر(علیه السلام)نقل شده است: (در روزگار امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)به اندازه‌ای به شما حکمت و فهم داده‌ خواهد شد که یک زن در خانه‌اش بر طبق کتاب خدا و سنت پیامبر قضاوت (رفتار) می‌کند. (همان، ج52، ص352، ح106).
هم چنین از آن بزرگوار نقل شده است: ( هنگامی که قائم ما قیام کند، دستش را بر سر بندگان خدا می‌گذارد، عقل‌های آنها را جمع کرده و اخلاق آنها را کامل می‌کند).(همان، ج52، ص336، ح71).
گفتنی است: در روزگار ظهور، از یک طرف مظاهر شرک و فساد و تباهی از بین می‌رود، و از طرف دیگر، عدالت در همه ابعاد آن فراگیر می‌شود؛ در نتیجه امکان رشد و تعالی فراهم می‌گردد. از سویی دیگر به برکت ظهور حجت حق و الطاف الهی امکان درک و بینش بیشتری برای انسان‌ها فراهم می‌شود. از این رو امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)معارف و علوم را در زمینه‌های مختلف و مورد نیاز در اختیار بشر می‌گذارد و بشر نیز با توجه به توانایی درک بالاتر و امکان تجربه و به کار گیری دانش و تولید علم بهتر، می‌تواند قله‌های رفیع علم را در نوردد و در زمینه‌های مختلف علم پیشرفت کند.
البته این پیشرفت‌ها، همگام با نیاز و خواست و در خدمت‌ ارزش‌های انسانی خواهد بود.
مدت زمان چنین شکوفایی روشن و شفاف نیست و در روایات به این مطلب اشاره نشده است. البته در این زمینه دو نکته قابل بیان است:
الف. حرکت علمی با توجه به زمینه‌های مساعد و مطلوب بسیار سریع است؛
ب. این حرکت در چهارچوب حرکت اختیاری انسان است، نه آن که معجزه گونه باشد.
انسان با توجه به سعه وجودی خود می‌تواند از علم و معرفت بهره‌مند شود و هر چه سعه وجودی او بیشتر باشد، بهره او از علم بیشتر می‌شود و اگر کسی به بالاترین درجه انسانی رسید (بالاترین حدی که یک مخلوق می‌توان واجد علم شود) آن علم را به دست خواهد آورد.
البته باید توجه داشت زندگی مادی ادامه خواهد داشت؛ زیرا رسیدن به عالم آخرت پس از زندگی در دنیا و حیات مادی است. بهره وری از منافع مادی نیز به بهترین حالت شکل می‌گیرد و برکات و نعمات آشکار می‌شود. البته منافع مادی در زمان ظهور دو مشخصه اصلی دارد:
الف. جامعه در آن عصر، فضیلت محور و ارزش مدار خواهد بود، از این رو از منافع مادی در راستای حیات معنوی استفاه شده و دنیا ابزار حرکت تکاملی و کسب سعادت خواهد بود.
ب. این منافع مادی به صورت صحیح در اختیار عموم قرار می‌گیرد و همه از آن بهره می‌برند و جامعه طبقاتی نخواهد بود.
بنابراین علم شکوفا می‌شود و صنعت در خدمت عموم مردم و در راستای تعالی و تکامل مردم قرار می‌گیرد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین