مقدمه اول: از آیات و روایات به دست میآید که ارواح مردگان پس از مرگ و خارج شدن جانها از بدنها، زندهاند و در حیات آخروی زندگی میکنند (عالم برزخ) صاحبان ایمان و مؤمنین در عالم برزخ در عیش و رفاه و برخوردار از الطاف و نعم پروردگارند و کفار و منافقین در عذاب و شکنجه به سر میبرند. مقدمه دوم: یاد کردن اموات به خصوص اقوام و دوستان بسیار مطلوب و جزء دستورات اکید اسلام است. انجام دادن عمل خیر به نیابت آنها از قبیل دعاها و زیارات و انفاقات و هدیه کردن ثواب آن اعمال به آنها، بسیار سفارش شده است. امام صادق(علیه السلام)فرمودهاند: (همانا نماز و روزه و صدقه و حج و عمره و هر کار نیکی، مرده را سود میرساند تا آنجا که بسا میتی در فشار است پس بر او توسعه میدهند و به او گفته میشود، این در ازای عمل فرزندت فلانی و عمل برادر دینیت فلانی است).(وسائل الشیعه، ج5، ص368). پس شایسته است که ثواب دعا و اعمال خیر برای حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف)را به مردگان هدیه کنیم، به این صورت که در دعاها و اعمال خیری که برای حضرت انجام میدهیم از طرف آنان انجام دهیم. مثلاً وقتی در حق مولایمان امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف)دعا میکنیم و از خداوند فرج و ظهورش را طلب میکنیم. به قصد نیابت از پدر و مادر و سایر اموات انجام دهیم. دعای عهد هم یکی از همین دعاهاست که ما میتوانیم بخوانیم و گذشتگان و امواتمان را در ثواب آن شریک کنیم. نکته مهم این است که در خود دعای عهد این مطلب آمده است که : ما از خدای سبحان میخواهیم که سلام و درود مخصوص خود را که معادل عرش الهی است از طرف همه مؤمنین و مؤمنات در شرق و غرب عالم و از طرف خودم و پدرم و مادرم به خدمت امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف)ابلاغ فرماید: (اللهم بلغ مولانا الامام المهدی القائم بامرک صلوات الله علیه و علی آبائه الطاهرین عن جمیع المؤمنین و المؤمنات فی مشارق الارض و مغاربها سهلها و جبلها و برها و بحرها و عنی و عن والدی من الصلوات زنة عرش الله و مداد کلماته و ما احصاه علمه و احاط به کتابه. پس ما میتوانیم دعای عهد را بخوانیم و ثواب آن را به ارواح مؤمنین و مؤمنات، پدر و مادر و بستگانمان هدیه کنیم. اما قسمت دوم سؤال: (زنده شدن مؤمنین بدون خواندن دعای عهد) از امام صادق(علیه السلام)نقل شده است که فرمودند: هر کس در چهل بامداد این عهد به سوی پروردگار دعا کند، از یاران ما خواهد بود. و اگر قبل از ظهور حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)بمیرد، خداوند او را برای یاری آن حضرت زنده کند. البته خواننده میداند که دستورات اسلام به هم پیوسته و یکپارچه است. که از سه بخش عقائد، احکام و اخلاق تشکیل شده است. و عمل به همه آنها موجب نجات و رسیدن به پاداش الهی است. لذا اگر مسلمانی وظیفه الهی و شرعی و اخلاقی خود را انجام دهد و در عین حال منتظر ظهور حضرت ولی عصر(ع) باشد و در شوق دیدار آن بزرگوار و رسیدن به دولت و حکومت جهانی آن حضرت تضرع و زاری کند اگر چه دعای عهد را نخوانده باشد اما اعتقاداً و عملاً خصوصیت یاران و منتظران حضرت را داشته باشد، امید است که چنین کسی در زمان ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)زنده گردد و آن حضرت را یاری کند. علم دانایان عالم یک سخن از علم اوست جود و بخششهای حاتم یک نم از دریای اوست هر که امروز از فراق روی او گریان بود بی گمان فردای رجعت موسم احیای اوست
آیا می توانیم دعای عهد را برای مرده ها هم بخوانیم ؟ آیا احتمال دارد کسانی که نخوانده اند در زمان ظهور رجعت کنند؟
مقدمه اول: از آیات و روایات به دست میآید که ارواح مردگان پس از مرگ و خارج شدن جانها از بدنها، زندهاند و در حیات آخروی زندگی میکنند (عالم برزخ) صاحبان ایمان و مؤمنین در عالم برزخ در عیش و رفاه و برخوردار از الطاف و نعم پروردگارند و کفار و منافقین در عذاب و شکنجه به سر میبرند.
مقدمه دوم: یاد کردن اموات به خصوص اقوام و دوستان بسیار مطلوب و جزء دستورات اکید اسلام است. انجام دادن عمل خیر به نیابت آنها از قبیل دعاها و زیارات و انفاقات و هدیه کردن ثواب آن اعمال به آنها، بسیار سفارش شده است.
امام صادق(علیه السلام)فرمودهاند: (همانا نماز و روزه و صدقه و حج و عمره و هر کار نیکی، مرده را سود میرساند تا آنجا که بسا میتی در فشار است پس بر او توسعه میدهند و به او گفته میشود، این در ازای عمل فرزندت فلانی و عمل برادر دینیت فلانی است).(وسائل الشیعه، ج5، ص368).
پس شایسته است که ثواب دعا و اعمال خیر برای حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف)را به مردگان هدیه کنیم، به این صورت که در دعاها و اعمال خیری که برای حضرت انجام میدهیم از طرف آنان انجام دهیم. مثلاً وقتی در حق مولایمان امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف)دعا میکنیم و از خداوند فرج و ظهورش را طلب میکنیم. به قصد نیابت از پدر و مادر و سایر اموات انجام دهیم.
دعای عهد هم یکی از همین دعاهاست که ما میتوانیم بخوانیم و گذشتگان و امواتمان را در ثواب آن شریک کنیم.
نکته مهم این است که در خود دعای عهد این مطلب آمده است که : ما از خدای سبحان میخواهیم که سلام و درود مخصوص خود را که معادل عرش الهی است از طرف همه مؤمنین و مؤمنات در شرق و غرب عالم و از طرف خودم و پدرم و مادرم به خدمت امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف)ابلاغ فرماید: (اللهم بلغ مولانا الامام المهدی القائم بامرک صلوات الله علیه و علی آبائه الطاهرین عن جمیع المؤمنین و المؤمنات فی مشارق الارض و مغاربها سهلها و جبلها و برها و بحرها و عنی و عن والدی من الصلوات زنة عرش الله و مداد کلماته و ما احصاه علمه و احاط به کتابه.
پس ما میتوانیم دعای عهد را بخوانیم و ثواب آن را به ارواح مؤمنین و مؤمنات، پدر و مادر و بستگانمان هدیه کنیم.
اما قسمت دوم سؤال: (زنده شدن مؤمنین بدون خواندن دعای عهد) از امام صادق(علیه السلام)نقل شده است که فرمودند: هر کس در چهل بامداد این عهد به سوی پروردگار دعا کند، از یاران ما خواهد بود. و اگر قبل از ظهور حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)بمیرد، خداوند او را برای یاری آن حضرت زنده کند.
البته خواننده میداند که دستورات اسلام به هم پیوسته و یکپارچه است. که از سه بخش عقائد، احکام و اخلاق تشکیل شده است. و عمل به همه آنها موجب نجات و رسیدن به پاداش الهی است.
لذا اگر مسلمانی وظیفه الهی و شرعی و اخلاقی خود را انجام دهد و در عین حال منتظر ظهور حضرت ولی عصر(ع) باشد و در شوق دیدار آن بزرگوار و رسیدن به دولت و حکومت جهانی آن حضرت تضرع و زاری کند اگر چه دعای عهد را نخوانده باشد اما اعتقاداً و عملاً خصوصیت یاران و منتظران حضرت را داشته باشد، امید است که چنین کسی در زمان ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)زنده گردد و آن حضرت را یاری کند.
علم دانایان عالم یک سخن از علم اوست
جود و بخششهای حاتم یک نم از دریای اوست
هر که امروز از فراق روی او گریان بود
بی گمان فردای رجعت موسم احیای اوست
- [سایر] باید چند مرتبه دعای عهد بخوانیم تا به افتخار یاری امام زمان (عج) دست یابیم؟
- [سایر] چه فرایض و سننی در زمان ظهور امام زمان (طبق دعای عهد) احیا میشود؟
- [سایر] آیا اگر دعای عهد بخوانیم و برای والدین خود هدیه کنیم، برای آنها اثری دارد؟
- [سایر] مگر در روایات نیامده که وقتی دنیا دچار هرج ومرج وخفغان و... شد حضرت مهدی ظهور می کند پس دلیل خواندن دعای فرج در چیست؟اگر ما دعای ظهور حضرت مهدی را بخوانیم ایشان زودتر ظهور می کند؟لطفا دلایل خود را با ذکر تمام سند های موجود به من بفرستید. از شما متشکرم hossini.vahid@yahoo.com
- [سایر] اگر اهداف ظهور امام زمان، بدون ظهور حاصل شوند، آیا خواندن دعای فرج دلیلی دارد؟
- [سایر] اگر امام زمان(علیه السلام) با دعای ما ظهور می کند، پس چرا ایشان با وجود دعای این همه مسلمان هنوز ظهور نکرده اند؟
- [سایر] در هنگام ظهور امام زمان(عجل الله تعالی) رجعت به چه صورت می باشد؟ توضیح دهید.
- [سایر] طریق رجعت به دنیا در عصر ظهور امام زمان(علیه السلام) را بیان کنید ؟
- [سایر] آیا با خواندن دعای عهد یار حضرت مهدی (عج) میشویم؟
- [سایر] آیا هر کس چهل روز دعای عهد بخواند، از یاران امام زمان (عج) خواهد شد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در عهد هم مثل نذر باید صیغه عهد یعنی (عاهدت الله) یا (علیّ عهد الله) یا ترجمه آن را به زبان فارسی بگوید: (با خدای خود عهد می بندم که فلان کار را انجام دهم) و اگر صیغه نخواند و فقط در ذهن تصور کند عهد صحیح منعقد نشده است و نیز کاری را که عهد می کند انجام دهد باید امری باشد که از لحاظ شرعی خوب باشد و اگر عهد می کند که کاری را ترک کند باید ترک آن کار از لحاظ شرعی خوب باشد و اگر عهد می کند کاری را که شرعاً مباح می باشد یعنی نه خوب باشد نه بد انجام دهد بنابر احتیاط واجب باید آن کار را انجام دهد و اگر عهد می کند کاری را که شرعاً بد است انجام دهد یا کاری را که شرعاً خوب است ترک کند عهد باطل است و چیزی بر او واجب نمی شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر امام یا ماموم بخواهد نمازی را که به جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند؛ چنانچه احتمال فساد آن نماز را ندهد اشکال دارد مگر به طور امامت و در مامومین کسانی باشند که نماز واجب را نخوانده باشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر نوشتهای به امضاء یا مهر میت ببینند، چنانچه قرائنی باشد که ظهور در وصیّت داشته باشد باید به آن عمل شود.
- [آیت الله بهجت] صیغه عهد برای کسی که میخواهد انجام کار یا ترک کاری را بر خود واجب کند، چنین است: (عاهَدْتُ اللّه اَنْ اَفْعَلَ کذا اَوْ اَتْرُک کذا) یا (عَلَیَّ عَهْدُ اللّهِ اَنْ اَفْعَلَ کذا اَوْ اَتْرُک کذا)، به جای (اَفْعَلَ کذا) تا آخر، آن کار را به زبان بیاورد، و میتواند هنگام خواندن صیغه عهد، انجام کار یا ترک آن کار را مشروط به تحقق امر دیگری نماید و یا بهطور مطلق بگوید. و شرایط عهدکننده مثل شرایطی است که در نذر و قسم بیان شد.
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر امام یا ماموم بخواهد نمازی را که با جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند چنانچه احتمال فساد ان نماز را ندهد جایز نیست مگر این که در نماز دوم امام باشد و در مامومین کسی باشد که نماز واجب را نخوانده باشد که در این صورت اعاده مستحب است
- [آیت الله خوئی] اگر امام یا مأموم بخواهد نمازی را که به جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند، چنانچه احتمال فساد آن نماز را ندهد اشکال دارد مگر اماماً اعاده نماید به شرطی که در مأمومین کسی باشد که نماز واجب را نخوانده باشد
- [آیت الله اردبیلی] امانتداری از اموری است که در شریعت مقدّس اسلام مورد تأکید قرار گرفته است و خداوند متعال آن را از اسباب رستگاری و نشانههای مؤمن میداند و میفرماید: (مؤمنان کسانی هستند که امانتدار هستند و به عهد خویش وفا میکنند.)(1) و در حدیثی از امام صادق علیهالسلام نقل شده است که: (هیچ عذری برای هیچ کس در ترک سه امر نیست؛ ادای امانت به برّ و فاجر، وفای به عهد برای برّ و فاجر و نیکی به والدین، برّ باشند یا فاجر.)(2)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن میّت در قبر مرده دیگر جائز نیست مگر آن که قبر، کهنه شده باشد و میت اوّلی حتّی استخوانهایش از بین رفته باشد. و زمین قبر وقف قبرستان باشد یا ملک فردی باشد که اجازه دفن میّت دوم را بدهد یا زمین موات باشد. و اگر احتمال برود که جنازه سابق هنوز به طور کامل از بین نرفته نبش قبر برای دفن مجدد یا هر امر دیگری جایز نیست ولی اگر نبش شد دفن مجدد مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مضاربه از عقود جایزه است و هر یک از مالک و عامل می توانند مضاربه را در هر حال فسخ کنند چه قبل از شروع در عمل و چه بعد از ان و چه قبل از ظهور سود و چه بعد از ان