آیا امام زمان (عج) در هر لباسی حاضر می‌‌شوند؟
برای پاسخ به این پرسش، می‌‌‌توان از دو شیوه استفاده کرد: شیوه اول، مراجعه به روایاتی است که به طور کلی یا خاص پیرامون زی و ظاهر پیامبر(صلی الله علیه و آله) و ائمه(علیهم السلام) بیان شده است. مثلا در وصف نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) آمده است که وقتی حضرت(صلی الله علیه و آله) در میان جمعی می‌ نشستند، حالتی داشتند که از دیگران تمیز داده نمی ‌شدند. اگر فرد غریبی وارد می‌ شد، نمی توانست تشخیص بدهد، کدام یک از این افراد پیامبر(صلی الله علیه و آله) است. از این بیان روشن می‌ شود که ظاهر و لباس او مانند سایر مردم بوده است. اگر این سیره نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) را ضمیمه کنیم به این حدیث از آن پیامبر رحمت(صلی الله علیه و آله) که فرمود: (انه متبع لا مبتدع؛ او (مهدی) تابع (سنت من) است؛ نه بدعت گذار) (اسعاف الراغبین، ص 145). یا این بیان که فرمود: (مهدی روش مرا دنبال می ‌کند و هرگز از سنت من بیرون نمی رود) (منتخب الاثر، ص 491)، می ‌توان تا حدود زیادی به نحوی زندگی و شیوه پوشش آن امام عزیز(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، پی برد. پوشاک امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) تا آنجا که حرام و مکروه و نامناسب شأن والای آن حضرت نباشد، با لباس‌ های نوع مردم هماهنگی دارد. در حدیثی از امام صادق(علیه السلام) آمده است: (ما لباسه الا الغلیظ و ما طعامه الا الجشب؛ لباس او (حضرت مهدی) خشن و غذای او یک رنگ و ساده است). (بحار الانوار، ج 354/52) از این حدیث شریف استفاده می‌ شود که ایشان لباس نرم و راحت به تن نمی کنند بلکه لباس سخت و خشن و ضخیم به تن دارند. اما چنین هم نیست که رنگ و طرح و کیفیت آن به گونه ای باشدکه از لباس سایرین امتیاز ویژه داشته باشد. شیوه دوم، استفاده از گفته ‌های افراد موثقی است که حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) را دیده اند، آن‌ها همه اتفاق نظر دارند که آن حضرت را به صورت جوانی حدود چهل ساله یا نزدیک به آن دیده اند. بیشتر آن‌ها گفته اند؛ آن لحظه که حضرت(عجل الله تعالی فرجه الشریف) را دیدیم در حالتی‌ بودیم که نشناختیم. اگر در سفرهای حج بوده اند، با لباس عرب‌‌ها و اگر در نجف یا کربلا، با پوشش روحانیون و اگر در نقاط دیگر، با پوشش معمولی جامعه، به گونه ای که لباس او جلب توجه نکرده است. با وجود این، اطلاعات دقیق را در این باره جز خداوند علیم نمی داند. برای آگاهی بیشتر ر.ک: - عصر زندگی، استاد محمد حکیمی - منتخب الاثر، آیت الله صافی گلپایگانی - محبوب، ج دوم، به قلم سید حسین حسینی، انتشارات آفاق
عنوان سوال:

آیا امام زمان (عج) در هر لباسی حاضر می‌‌شوند؟


پاسخ:

برای پاسخ به این پرسش، می‌‌‌توان از دو شیوه استفاده کرد:

شیوه اول، مراجعه به روایاتی است که به طور کلی یا خاص پیرامون زی و ظاهر پیامبر(صلی الله علیه و آله) و ائمه(علیهم السلام) بیان شده است. مثلا در وصف نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) آمده است که وقتی حضرت(صلی الله علیه و آله) در میان جمعی می‌ نشستند، حالتی داشتند که از دیگران تمیز داده نمی ‌شدند. اگر فرد غریبی وارد می‌ شد، نمی توانست تشخیص بدهد، کدام یک از این افراد پیامبر(صلی الله علیه و آله) است. از این بیان روشن می‌ شود که ظاهر و لباس او مانند سایر مردم بوده است. اگر این سیره نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) را ضمیمه کنیم به این حدیث از آن پیامبر رحمت(صلی الله علیه و آله) که فرمود: (انه متبع لا مبتدع؛ او (مهدی) تابع (سنت من) است؛ نه بدعت گذار) (اسعاف الراغبین، ص 145).
یا این بیان که فرمود: (مهدی روش مرا دنبال می ‌کند و هرگز از سنت من بیرون نمی رود) (منتخب الاثر، ص 491)، می ‌توان تا حدود زیادی به نحوی زندگی و شیوه پوشش آن امام عزیز(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، پی برد.
پوشاک امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) تا آنجا که حرام و مکروه و نامناسب شأن والای آن حضرت نباشد، با لباس‌ های نوع مردم هماهنگی دارد. در حدیثی از امام صادق(علیه السلام) آمده است: (ما لباسه الا الغلیظ و ما طعامه الا الجشب؛ لباس او (حضرت مهدی) خشن و غذای او یک رنگ و ساده است). (بحار الانوار، ج 354/52)
از این حدیث شریف استفاده می‌ شود که ایشان لباس نرم و راحت به تن نمی کنند بلکه لباس سخت و خشن و ضخیم به تن دارند. اما چنین هم نیست که رنگ و طرح و کیفیت آن به گونه ای باشدکه از لباس سایرین امتیاز ویژه داشته باشد.

شیوه دوم، استفاده از گفته ‌های افراد موثقی است که حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) را دیده اند، آن‌ها همه اتفاق نظر دارند که آن حضرت را به صورت جوانی حدود چهل ساله یا نزدیک به آن دیده اند. بیشتر آن‌ها گفته اند؛ آن لحظه که حضرت(عجل الله تعالی فرجه الشریف) را دیدیم در حالتی‌ بودیم که نشناختیم. اگر در سفرهای حج بوده اند، با لباس عرب‌‌ها و اگر در نجف یا کربلا، با پوشش روحانیون و اگر در نقاط دیگر، با پوشش معمولی جامعه، به گونه ای که لباس او جلب توجه نکرده است. با وجود این، اطلاعات دقیق را در این باره جز خداوند علیم نمی داند.

برای آگاهی بیشتر ر.ک:
- عصر زندگی، استاد محمد حکیمی
- منتخب الاثر، آیت الله صافی گلپایگانی
- محبوب، ج دوم، به قلم سید حسین حسینی، انتشارات آفاق





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین