شیعه، هرگز در برابر دشواری‌ها و مشکلات زندگی، از پای درنمی‌آید و به هنگام سختی‌ها و شداید، خود را نمی‌بازد و در هجوم درد و رنج، از درون نمی‌شکند، بلکه به صاحب امر خویش، یعنی حضرت مهدی علیه السلام متوسّل شده و شفای درد و حلّ مشکلات را از آن چشمه‌ی رحمت و معدن مهربانی و فتوّت می‌جوید. چه بسا اگر انسان در موقع اضطرار و گرفتاری از امام زمانش غافل بماند و به جای استمداد از او به دیگران - که خود محتاج لطف و نیازمند فیض وی هستند - دست نیاز دراز کند، در انجام دادن وظیفه کوتاهی و به ولی نعمت و مولای خویش بی‌اعتنایی کرده باشد، و از این رو سزاوار نکوهش است. از حضرت علی‌ بن موسی الرضا علیهما السلام روایت شده است که فرموده‌اند: (إذا نَزَلت بِکم شِدّة فَاستَعینوا بِنا عَلَی اللَّه وَ هُوَ قَولُ اللَّهِ: (وَ للَّهِ الأسماءُ الحُسنی فَادعوه بِها؛ هرگاه سختی و دشواری به شما رو آورد، به واسطه‌ی ما از درگاه الهی کمک بخواهید. همین است مراد سخن خداوند که فرموده: (و برای خدا، نام‌های نیکو است پس او را به آن نام‌ها بخوانید.) گرچه برای استمداد از امام زمان ‌علیه السلام دعاها و نمازهای مخصوصی وارد شده و توسّلات و عریضه‌نگاری‌ها و زیارت‌هایی نقل گردیده که هر یک نیز در تقرّب به آن حضرت و نجات از اندوه و پریشانی، تأثیر بسزایی دارد، ولی آن چه سبب عنایت خداوند و لطف مولا می‌گردد، پیوند قلبی و ارتباط روحی با حضرتش است. از این رو، کمک خواستن از آن بزرگوار، منحصر به الفاظ و کیفیت مخصوص و زمان و مکان ویژه نیست، بلکه هر وقت و هر جا دل سوخته‌ای از ژرفای جان و از صمیم قلب، حجّت خدا را بخواند و به حقیقت دست نیاز به‌ سوی وی دراز کند و دل از هرچه غیر او است، برگیرد و محتاج لطف و عنایتش گردد، قطعاً مورد توجّه آن بزرگوار قرار می‌گیرد و از گرفتاری و رنج و محنت رهایی می‌یابد. منبع: mahdishenakht.com
شیعه، هرگز در برابر دشواریها و مشکلات زندگی، از پای درنمیآید و به هنگام سختیها و شداید، خود را نمیبازد و در هجوم درد و رنج، از درون نمیشکند، بلکه به صاحب امر خویش، یعنی حضرت مهدی علیه السلام متوسّل شده و شفای درد و حلّ مشکلات را از آن چشمهی رحمت و معدن مهربانی و فتوّت میجوید. چه بسا اگر انسان در موقع اضطرار و گرفتاری از امام زمانش غافل بماند و به جای استمداد از او به دیگران - که خود محتاج لطف و نیازمند فیض وی هستند - دست نیاز دراز کند، در انجام دادن وظیفه کوتاهی و به ولی نعمت و مولای خویش بیاعتنایی کرده باشد، و از این رو سزاوار نکوهش است.
از حضرت علی بن موسی الرضا علیهما السلام روایت شده است که فرمودهاند:
(إذا نَزَلت بِکم شِدّة فَاستَعینوا بِنا عَلَی اللَّه وَ هُوَ قَولُ اللَّهِ: (وَ للَّهِ الأسماءُ الحُسنی فَادعوه بِها؛
هرگاه سختی و دشواری به شما رو آورد، به واسطهی ما از درگاه الهی کمک بخواهید. همین است مراد سخن خداوند که فرموده: (و برای خدا، نامهای نیکو است پس او را به آن نامها بخوانید.)
گرچه برای استمداد از امام زمان علیه السلام دعاها و نمازهای مخصوصی وارد شده و توسّلات و عریضهنگاریها و زیارتهایی نقل گردیده که هر یک نیز در تقرّب به آن حضرت و نجات از اندوه و پریشانی، تأثیر بسزایی دارد، ولی آن چه سبب عنایت خداوند و لطف مولا میگردد، پیوند قلبی و ارتباط روحی با حضرتش است. از این رو، کمک خواستن از آن بزرگوار، منحصر به الفاظ و کیفیت مخصوص و زمان و مکان ویژه نیست، بلکه هر وقت و هر جا دل سوختهای از ژرفای جان و از صمیم قلب، حجّت خدا را بخواند و به حقیقت دست نیاز به سوی وی دراز کند و دل از هرچه غیر او است، برگیرد و محتاج لطف و عنایتش گردد، قطعاً مورد توجّه آن بزرگوار قرار میگیرد و از گرفتاری و رنج و محنت رهایی مییابد.
منبع: mahdishenakht.com
- [سایر] وظیفه شیعیان در دوران غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] دعای فرج برای تعجیل ظهور در دوران غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] چرا سلسله امامان شیعه با غیبت امام زمان (عج) به پایان میرسد؟
- [سایر] آیا هر دو غیبت امام زمان (عج)، توسط امامان قبلی مطرح شده است؟
- [سایر] پرسش: فلسفه غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] علل غیبت امام زمان(عج)چیست؟
- [سایر] آیا در دوران غیبت امام زمان (عج) تشکیل حکومت جایز است؟ اگر جایز است چه نوع حکومتی از دیدگاه اسلام مطلوب است.
- [سایر] چه درسهایی میتوان از غیبت امام زمان (عج) گرفت؟
- [سایر] فلسفه و علت غیبت امام زمان(عج) چیست؟
- [سایر] حدیث با موضوع غیبت امام زمان عج بفرمایید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) که نماز جمعه واجب تعیینی نیست خرید و فروش و سایر معاملات هنگام اقامه نماز جمعه حرام نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل دادن میت مسلمان و کفن کردن او چنان که گفته شد واجب است ولی دو گروه از این حکم مستثنا هستند: اول (شهیدان راه خدا) یعنی کسانی که در میدان جهاد در راه اسلام، همراه پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا امام معصوم(علیه السلام) یا نایب خاص او کشته شده اند، همچنین کسانی که در حال غیبت امام زمان(ارواحنا فداه) برای دفاع در برابر دشمنان اسلام کشته می شوند، خواه مرد باشند، یا زن، بزرگ باشند و یا کودک، در این گونه موارد غسل و کفن و حنوط واجب نیست، بلکه باید آنها را با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز دفن کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] (اَنفال) یعنی اموال عمومی که برای اداره جامعه در اختیار امام معصوم علیهالسلام قرار دارد و در زمان غیبت برای تصرّف در آن بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرعی (یعنی مجتهد جامع الشرایط) اجازه گرفت.
- [آیت الله بهجت] در حال غیبت نباید به کسانی که منصب امام را غصب کردهاند زکات داد، ولی دادن زکات به مجتهد جامعالشرایط بنابر اقوی مثل دادن زکات به امام معصوم علیهالسلام است.
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.