شرح پرسش: آیا مسئله غیبت امام زمان علیه السلام، و دو مرحله ای بودن آن، توسط امامان قبلی علیهم السلام مطرح شده است؟ پاسخ: روایات فراوانی بر غیبت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف دلالت میکنند و در تمام کتابهای معتبر شیعی نقل شده است. بسیاری از اصحاب ائمه علیهم السلام کتاب الغبیة داشتهاند که اساساً عنوان کتاب، خبر از وقوع چنین حادثهای در آینده میداد و نام این کتابها در کتب رجال مانند رجال نجاشی ثبت است. حتی ابن صباغ که از علمای اهل سنت است در کتاب الفصول المهمة میگوید: (و کان الخبر بغیبته ثابتاً قبل وجوده(1)؛ خبر غایب شدن امام دوازدهم قبل از ولادتش ثابت شده است.) دو مرحلهای بودن غیبت نیز در روایات امامان گذشته مورد اشاره بوده است و در کتابهای رواییای که قبل از ولادت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف نوشته شده، موجود است. تا مردم با غیبت صغری برای غیبت کبری آماده شوند. ابن صباغ نیز به این دو مرحله اشاره دارد: (و له قبل قیامه غیبتان.)(2) بنابراین دو مرحلهای بودن غیبت، از همان اول مطرح بوده است. پینوشتها: 1.ابن صباغ، الفصول المهمه، ج2، ص1097. 2.همان. منبع: پورتال جامع مهدویت
شرح پرسش:
آیا مسئله غیبت امام زمان علیه السلام، و دو مرحله ای بودن آن، توسط امامان قبلی علیهم السلام مطرح شده است؟
پاسخ:
روایات فراوانی بر غیبت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف دلالت میکنند و در تمام کتابهای معتبر شیعی نقل شده است.
بسیاری از اصحاب ائمه علیهم السلام کتاب الغبیة داشتهاند که اساساً عنوان کتاب، خبر از وقوع چنین حادثهای در آینده میداد و نام این کتابها در کتب رجال مانند رجال نجاشی ثبت است. حتی ابن صباغ که از علمای اهل سنت است در کتاب الفصول المهمة میگوید: (و کان الخبر بغیبته ثابتاً قبل وجوده(1)؛ خبر غایب شدن امام دوازدهم قبل از ولادتش ثابت شده است.)
دو مرحلهای بودن غیبت نیز در روایات امامان گذشته مورد اشاره بوده است و در کتابهای رواییای که قبل از ولادت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف نوشته شده، موجود است. تا مردم با غیبت صغری برای غیبت کبری آماده شوند. ابن صباغ نیز به این دو مرحله اشاره دارد: (و له قبل قیامه غیبتان.)(2) بنابراین دو مرحلهای بودن غیبت، از همان اول مطرح بوده است.
پینوشتها:
1.ابن صباغ، الفصول المهمه، ج2، ص1097.
2.همان.
منبع: پورتال جامع مهدویت
- [سایر] چرا سلسله امامان شیعه با غیبت امام زمان (عج) به پایان میرسد؟
- [سایر] وظیفه شیعیان در دوران غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] آیا غیبت امام زمان(عج) تنها با ولایت مطرح در تصوف توجیه دارد؟
- [سایر] پناه خواهی شیعه در دوران غیبت امام زمان (عج) چگونه است؟
- [سایر] پرسش: فلسفه غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] علل غیبت امام زمان(عج)چیست؟
- [سایر] آیا اعتقاد به لزوم وجود امام معصوم، با غیبت طولانی امام زمان (عج) ناسازگار نیست؟
- [سایر] چه درسهایی میتوان از غیبت امام زمان (عج) گرفت؟
- [سایر] فلسفه و علت غیبت امام زمان(عج) چیست؟
- [سایر] حدیث با موضوع غیبت امام زمان عج بفرمایید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) که نماز جمعه واجب تعیینی نیست خرید و فروش و سایر معاملات هنگام اقامه نماز جمعه حرام نیست.
- [آیت الله اردبیلی] (اَنفال) یعنی اموال عمومی که برای اداره جامعه در اختیار امام معصوم علیهالسلام قرار دارد و در زمان غیبت برای تصرّف در آن بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرعی (یعنی مجتهد جامع الشرایط) اجازه گرفت.
- [آیت الله بهجت] در حال غیبت نباید به کسانی که منصب امام را غصب کردهاند زکات داد، ولی دادن زکات به مجتهد جامعالشرایط بنابر اقوی مثل دادن زکات به امام معصوم علیهالسلام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل دادن میت مسلمان و کفن کردن او چنان که گفته شد واجب است ولی دو گروه از این حکم مستثنا هستند: اول (شهیدان راه خدا) یعنی کسانی که در میدان جهاد در راه اسلام، همراه پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا امام معصوم(علیه السلام) یا نایب خاص او کشته شده اند، همچنین کسانی که در حال غیبت امام زمان(ارواحنا فداه) برای دفاع در برابر دشمنان اسلام کشته می شوند، خواه مرد باشند، یا زن، بزرگ باشند و یا کودک، در این گونه موارد غسل و کفن و حنوط واجب نیست، بلکه باید آنها را با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز دفن کنند.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز در حرم امامان علیهمالسلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.