چرا حضرت علی(ع) برای گرفتن حق خود متوسل به قیام مسلحانه نشد؟
جامعه ی اسلامی در آن ایام چنان دچار اختلاف نظر و دودستگی شده بود که یک جنگ داخلی و یک خونریزی کوچک موجب انفجارهایی در داخل و خارج مدینه می شد. بسیاری از قبایلی که در مدینه یا بیرون از آن زندگی می کردند نسبت به حضرت علی "ع" بی مهر بوده، کینه ی او را سخت به دل داشتند. زیرا حضرت علی "ع" بود که پرچم کفر این قبایل را سرنگون کرده، قهرمانانشان را به خاک ذلت افکنده بود. اینان، هر چند بعدها پیوند خود را با اسلام محکمتر کرده، به خداپرستی و پیروی از اسلام تظاهر می کردند، ولی در باطن بغض و عداوت خود را نسبت به مجاهدان اسلام محفوظ داشتند. در چنان موقعیتی اگر امام "ع" از طریق توسل به قدرت و قیام مسلحانه در صدد اخذ حق خویش بر می آمد به نتایج زیر منجر می شد: 1- در این نبرد امام "ع" بسیاری از یاران و عزیزان خود را که از جان و دل به امامت و رهبری او معتقد بودند از دست می داد. البته هرگاه با شهادت این افراد حق به جای خود باز می گشت جانبازی آنان در راه هدف چندان تأسفبار نبود، ولی چنانکه خواهیم گفت، با کشته شدن این افراد حق به صاحب آن باز نمی گشت. 2- نه تنها حضرت علی "ع" عزیزان خود را از دست می داد بلکه قیام بنی هاشم و دیگر عزیزان و یاران راستین حضرت علی سبب می شد که گروه زیادی از صحابه ی پیامبر "ص" که به خلافت امام "ع" راضی نبودند و به آن تن نمی دادند نیز کشته شوند و در نتیجه قدرت مسلمانان در مرکز به ضعف می گرایید. این گروه، هر چند در مسأله ی رهبری در نقطه ی مقابل امام "ع" موضع گرفته بودند، ولی در امور دیگر اختلافی با آن حضرت نداشتند و قدرتی در برابر شرک و بت پرستی و مسیحیت و یهودیت به شمار می رفتند. 3- بر اثر ضعف مسلمانان، قبایل دور دست که نهال اسلام در سرزمین آنها کاملاً ریشه ندوانیده بود به گروه مرتدان و مخالفان اسلام پیوسته، صف واحدی تشکیل می داد و چه بسا بر اثر قدرت مخالفان و نبودن رهبری صحیح در مرکز، چراغ توحید برای ابد به خاموشی می گرایید. منبع: فروغ ولایت آیت الله العظمی سبحانی ص165
عنوان سوال:

چرا حضرت علی(ع) برای گرفتن حق خود متوسل به قیام مسلحانه نشد؟


پاسخ:

جامعه ی اسلامی در آن ایام چنان دچار اختلاف نظر و دودستگی شده بود که یک جنگ داخلی و یک خونریزی کوچک موجب انفجارهایی در داخل و خارج مدینه می شد. بسیاری از قبایلی که در مدینه یا بیرون از آن زندگی می کردند نسبت به حضرت علی "ع" بی مهر بوده، کینه ی او را سخت به دل داشتند. زیرا حضرت علی "ع" بود که پرچم کفر این قبایل را سرنگون کرده، قهرمانانشان را به خاک ذلت افکنده بود. اینان، هر چند بعدها پیوند خود را با اسلام محکمتر کرده، به خداپرستی و پیروی از اسلام تظاهر می کردند، ولی در باطن بغض و عداوت خود را نسبت به مجاهدان اسلام محفوظ داشتند.
در چنان موقعیتی اگر امام "ع" از طریق توسل به قدرت و قیام مسلحانه در صدد اخذ حق خویش بر می آمد به نتایج زیر منجر می شد:
1- در این نبرد امام "ع" بسیاری از یاران و عزیزان خود را که از جان و دل به امامت و رهبری او معتقد بودند از دست می داد. البته هرگاه با شهادت این افراد حق به جای خود باز می گشت جانبازی آنان در راه هدف چندان تأسفبار نبود، ولی چنانکه خواهیم گفت، با کشته شدن این افراد حق به صاحب آن باز نمی گشت.
2- نه تنها حضرت علی "ع" عزیزان خود را از دست می داد بلکه قیام بنی هاشم و دیگر عزیزان و یاران راستین حضرت علی سبب می شد که گروه زیادی از صحابه ی پیامبر "ص" که به خلافت امام "ع" راضی نبودند و به آن تن نمی دادند نیز کشته شوند و در نتیجه قدرت مسلمانان در مرکز به ضعف می گرایید. این گروه، هر چند در مسأله ی رهبری در نقطه ی مقابل امام "ع" موضع گرفته بودند، ولی در امور دیگر اختلافی با آن حضرت نداشتند و قدرتی در برابر شرک و بت پرستی و مسیحیت و یهودیت به شمار می رفتند.
3- بر اثر ضعف مسلمانان، قبایل دور دست که نهال اسلام در سرزمین آنها کاملاً ریشه ندوانیده بود به گروه مرتدان و مخالفان اسلام پیوسته، صف واحدی تشکیل می داد و چه بسا بر اثر قدرت مخالفان و نبودن رهبری صحیح در مرکز، چراغ توحید برای ابد به خاموشی می گرایید.

منبع: فروغ ولایت آیت الله العظمی سبحانی ص165





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین