داشتن همسران متعدد در شبه جزیره عربستان در آن عصر و حتی در حال حاضر مسئلهای عادی و فراگیر بوده و هست.[1] بر خلاف تصور همگان تنها پیامبر نبوده که چندین همسر داشته بلکه مردان بیشماری دارای همسران متعدد بودند.[2] در عصرهای گذشته، داشتن همسران متعدد در میان فرمانروایان، پادشاهان و حتی پیامبران[3] به دلایل گوناگون امری عادی بوده که میتوانید با مراجعه به منابع گوناگون تاریخی از آن اطلاع یابید. همچنین مسئله داشتن همسران متعدد بدین خاطر در جامعه امروزی ما عجیب و سوال بر انگیز جلوه مینماید که در حال حاضر داشتن بیش از یک همسر در فرهنگ کشور ما امری ناپسند، زشت، عجیب، خلاف عرف است و نتیجه آن نیز دوشیزه باقی ماندن تعداد قابل توجهی از دختران کشورمان و تبعات آزار دهنده و مفاسد بی شمار چنین فرهنگ نادرستی است. همانگونه که شما در سوالتان مطرح نمودهاید یکی از علل تعدد ازدواجهای پیامبر، سرپرستی زنان بیسرپرست بوده است اما سوال اینجا است که چرا باید تصور کرد همه آنان پیر یا زشت باشند!؟ چه بسا زنان زیبایی که بیسرپرست میشدند اما فقر شدید حاکم بر جامعه آن روز به گونهای بود که مردان علیرغم تمایل به ازدواج با این زنان، توان اداره آنان را نداشتند یا فردی ثروتمند اما با اخلاقی زشت یا ایمانی ضعیف به سراغ آنان میآمد و خواستگاریش توسط آن زن پذیرفته نمیشد همانگونه که خدیجه کبری سلام الله علیها به خواستگاران ثروتمند متعددی (به دلایل گوناگون) جواب رد داد اما درخواست پیامبر را پذیرفت. پی نوشت: [1] . به عنوان نمونه تاریخ درباره شخصی به نام غیلان بن سلمة مینویسد: او شاعر بود. زمانی پیش خسرو ایران رفته و از او خواسته بود برای او در طائف دژی بسازد و او هم پذیرفته بود و دژی ساخته بود. پس از آن که اسلام آمد غیلان مسلمان شد و ده همسر داشت (ترجمه الطبقات الکبری ،ج‌6،ص391) ابن سیرین - کسی که به تعبیر خواب شهرت بسیار دارد- علاوه بر چهار زن، کنیزانی بسیار داشت که از آنان صاحب 23 فرزند شده بود (ترجمه الطبقات الکبری ،ج‌7،ص125) [2] . به عنوان نمونه مغیره بن شعبه (از شرکت کنندگان در هجوم به خانه صدیقه طاهره سلام الله علیها) کار را از حد گذرانده بود او گاه همزمان با سه یا چهار زن ازدواج میکرد و همزمان همه را طلاق می داد. این به غیر از روابط نامشروع وی است که در منابع اهل تسنن ذکر شده است. در پایان عمرش نیز تقریبا با هزار زن چنین کرده بود! (ر.ک: ابن کثیر، البدایة و النهایة، (بیروت، دار الفکر، 1407ق) ج5، ص338 و ج8، ص49) [3] . یکی از مورخان کهن تاریخ به نام ابن سعد تعداد همسران حضرت سلیمان را هزار و تعداد زنان حضرت داود را صد نفر بیان کرده است.( ترجمه الطبقات الکبری، ج8، ص212). منبع:سایت انوار طاها
داشتن همسران متعدد در شبه جزیره عربستان در آن عصر و حتی در حال حاضر مسئلهای عادی و فراگیر بوده و هست.[1] بر خلاف تصور همگان تنها پیامبر نبوده که چندین همسر داشته بلکه مردان بیشماری دارای همسران متعدد بودند.[2] در عصرهای گذشته، داشتن همسران متعدد در میان فرمانروایان، پادشاهان و حتی پیامبران[3] به دلایل گوناگون امری عادی بوده که میتوانید با مراجعه به منابع گوناگون تاریخی از آن اطلاع یابید. همچنین مسئله داشتن همسران متعدد بدین خاطر در جامعه امروزی ما عجیب و سوال بر انگیز جلوه مینماید که در حال حاضر داشتن بیش از یک همسر در فرهنگ کشور ما امری ناپسند، زشت، عجیب، خلاف عرف است و نتیجه آن نیز دوشیزه باقی ماندن تعداد قابل توجهی از دختران کشورمان و تبعات آزار دهنده و مفاسد بی شمار چنین فرهنگ نادرستی است.
همانگونه که شما در سوالتان مطرح نمودهاید یکی از علل تعدد ازدواجهای پیامبر، سرپرستی زنان بیسرپرست بوده است اما سوال اینجا است که چرا باید تصور کرد همه آنان پیر یا زشت باشند!؟ چه بسا زنان زیبایی که بیسرپرست میشدند اما فقر شدید حاکم بر جامعه آن روز به گونهای بود که مردان علیرغم تمایل به ازدواج با این زنان، توان اداره آنان را نداشتند یا فردی ثروتمند اما با اخلاقی زشت یا ایمانی ضعیف به سراغ آنان میآمد و خواستگاریش توسط آن زن پذیرفته نمیشد همانگونه که خدیجه کبری سلام الله علیها به خواستگاران ثروتمند متعددی (به دلایل گوناگون) جواب رد داد اما درخواست پیامبر را پذیرفت.
پی نوشت:
[1] . به عنوان نمونه تاریخ درباره شخصی به نام غیلان بن سلمة مینویسد: او شاعر بود. زمانی پیش خسرو ایران رفته و از او خواسته بود برای او در طائف دژی بسازد و او هم پذیرفته بود و دژی ساخته بود. پس از آن که اسلام آمد غیلان مسلمان شد و ده همسر داشت (ترجمه الطبقات الکبری ،ج6،ص391) ابن سیرین - کسی که به تعبیر خواب شهرت بسیار دارد- علاوه بر چهار زن، کنیزانی بسیار داشت که از آنان صاحب 23 فرزند شده بود (ترجمه الطبقات الکبری ،ج7،ص125)
[2] . به عنوان نمونه مغیره بن شعبه (از شرکت کنندگان در هجوم به خانه صدیقه طاهره سلام الله علیها) کار را از حد گذرانده بود او گاه همزمان با سه یا چهار زن ازدواج میکرد و همزمان همه را طلاق می داد. این به غیر از روابط نامشروع وی است که در منابع اهل تسنن ذکر شده است. در پایان عمرش نیز تقریبا با هزار زن چنین کرده بود! (ر.ک: ابن کثیر، البدایة و النهایة، (بیروت، دار الفکر، 1407ق) ج5، ص338 و ج8، ص49)
[3] . یکی از مورخان کهن تاریخ به نام ابن سعد تعداد همسران حضرت سلیمان را هزار و تعداد زنان حضرت داود را صد نفر بیان کرده است.( ترجمه الطبقات الکبری، ج8، ص212).
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] چرا در زمانی که پیامبر نوبت همسران را رعایت نمی کند و همسران او ابراز نارضایتی می کنند. آیه نازل می شود که لازم نیست نوبت همسرانت را رعایت کنی. هر وقت خواستی هر کدام را پیش بکش و دیگری را پس بزن. معلوم نیست خدا چگونه به پیامبرش که باید الگوی رعایت عدالت بین همسران خود باشد چنین مجوزهایی می دهد، اما مردان دیگر به شرط رعایت انصاف می توانند چهار زن اختیار کنند. معلوم نیست چگونه وقتی پیامبر خدا نتوانسته انصاف را رعایت کند مردان معمولی می توانند از پیامبر خدا بهتر باشند؟
- [سایر] دلیل ازدواجهای متعدد پیامبر(ص) چه بود؟
- [سایر] چرا در سوره نوح آیه 12گفته شده است؛ خدا شما را با اموال و پسران متعدد مدد میرساند؟! چرا گفته نشد با فرزندان متعدد کمک میرساند یا با دختران و پسران متعدد کمک میرساند؟ مگر پیامبر سه بار نفرمود که دختر رحمت است؟
- [سایر] آیا حضرت خدیجه(س) قبل از ازدواج با پیامبر همسران و فرزندانی داشته است؟
- [سایر] چرا خدا زیبا است؟ اگر جواب این است که چون مخلوقاتش زیبا هستند؛ مثلاً من یک نقاشم و آثار زیبایی دارم، ولی بسیار بد قیافه هستم!
- [سایر] آیا تعاریف متعدد از خدا در قرآن (نعوذ بالله) نشانگر غرور خدا است؟
- [سایر] چرا شیعه به فرقه های متعدد منشعب شده؟ مگر پیامبر(ص) نام دوازده امام را ذکر نکرده بود؟
- [سایر] آیا زشت و زیبا بودن انسان ها با عدالت خداوند در تضاد نیست؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) نسبت به دیگر افراد؛ در بهره برداری از امیال جنسی آزادتر بوده و حتی همسران پیامبر(ص)، از محدودیت هایی برخوردارند؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) نسبت به دیگر افراد؛ در بهره برداری از امیال جنسی آزادتر بوده و حتی همسران پیامبر(ص)، از محدودیت هایی برخوردارند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] در مضاربه معتبر نیست مالک یک شخص و عامل هم یک شخص باشد بلکه می شود مالک متعدد و عامل یک شخص یا عامل متعدد و مالک یک شخص باشد چه سهمی که از سود در عقد مضاربه برای عاملهای متعدد مقرر شده برابر یا متفاوت باشد
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی منکر خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود یا حکم ضروری دین یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که انکار آن حکم به انکار خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم برگردد و با توجه به این موضع آن را انکار کند، (مرتدّ) است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسلمانی که منکر خدا یا یگانگی خداوند یا رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله شود مرتدّ میشود و انکار حکم ضروری دین (یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه) با اعتراف به توحید و رسالت سبب ارتداد نیست، هر چند ضروری بودن آن را بداند، ولی در مسأله 1107 اشاره شد که کسی که یکی از ضروریات دین را انکار میکند و شبههای در حق وی نباشد و شک داریم که به دو اصل توحید و رسالت ایمان قلبی دارد، شرعاً کافر بشمار میآید، هر چند ضروری بودن آن حکم را نداند.
- [آیت الله اردبیلی] مرد با رعایت جهات زیر میتواند دو یا سه و یا حدّ اکثر چهار همسر دائم برای خود اختیار کند: اوّل:بتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید. دوم:توانایی اداره بیش از یک خانواده را داشته باشد. پس اگر مرد نتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید و یا نتواند آنان را تأمین نماید، نباید بیش از یک همسر برای خود اختیار کند.
- [آیت الله بهجت] در کثیرالسفر لازم نیست که انسان سفرهای متعدد داشته باشد، بلکه یک سفر طولانی که بیشتر سال را فرا گیرد مثل سفرهای متعدد است؛ پس همین که بگویند فلانی راننده است و یا شغلش سفر است، اگرچه در یک سفر طولانی و بدون تکرار و تعدّد باشد کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [آیت الله نوری همدانی] کافر ، یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء ، محمّد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله ) را قبول ندارد مگر اهل کتاب که درآخر مساله ذکر میشود و هخمچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد و نیز کسی که ضروری دین ، یعنی چیزی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود ، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیزبرگردد به انکار خدا ، یا توحید ، یا نبوت ، نجس می باشد و اگر ضروری دین بودن آن را نداند ، به طوری که انکار آن به انکار خدا یا توحید یا نبوت برنگردد ، بهتر آن است که از او اجتناب کنند . کفاری که مانند یهود و نصاری اهل کتاب می باشند و تا هنگامی که علم به ملاقات بدن آنها با یکی از نجاسات که ذکر شد و می شود حاصل نشده است ، اجتناب لازم نیست .
- [آیت الله مظاهری] کافر (کسی که منکر خدا یا معاد است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیامبری حضرت خاتم الانبیا محمد بن عبداللَّه صلی الله علیه وآله وسلم را قبول ندارد، یا در یکی از اینها شک داشته باشد، یا ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزو دین اسلام میدانند منکر شود، در صورتی که بداند انکار آن چیز به انکار خدا یا توحید یا نبوت برمیگردد) احکام مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد، و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله سیستانی] کسی که معترف به خدا یا به یگانگی او نباشد و همچنین غُلاة یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهمالسلام را خدا خوانده ، یا بگویند خدا در او حلول کرده است و خوارج و نواصب یعین آنهایی که به ائمه علیهمالسلام اظهار دشمنی مینمایند نجسند ، و همچنین است کسی که نبوّت یا یکی از ضروریات دین ، مانند نماز و روزه را منکر شود ، اگر به نحوی باشد که مستلزم تکذیب پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم بشود هر چند فی الجمله . و امّا اهل کتاب یعنی یهود و نصاری و مجوس محکوم به طهارتاند .