بسیج مردمی در طی جنگ به همت مسئولان عالی رتبه نظام و نهادهای متولی این امر همچون بسیج و ستاد تبلیغات جنگ صورت می‌گرفت اما با توجه به محبوبیت بالای امام و اینکه ایشان علاوه بر رهبری سیاسی، از مراجع بزرگ شیعه نیز به شمار می‌رفتند، ایشان در تهییج و حضور مردم در جبهه‌ها نقش عمده‌ای داشتند؛ طوری که با یک فرمان امام، سیل گروه‌های مردمی به جبهه‌های نبرد سرازیر می‌شد. پس از عزل بنی‌صدر با توجه به اینکه وی به عنوان فرماندهی کل قوا با به کارگیری نیروهای مردمی به بهانه نداشتن تخصص لازم مخالف بود و از طرفی در چندین عملیات عمده، برای بازپس گیری مناطق اشغال شده با شکست مواجه شد، اهمیت حضور نیروهای مردمی در قالب نیروهای بسیجی و سپاهی بیشتر شد و همین مسئله باعث اجرای عملیات‌های موفق نظامی یکی پس از دیگری شد. به کارگیری مفاهیمی مانند حفظ دین، دفاع از کشور، دفاع از مردم و نوامیس و ... در بیانات امام، در بسیج مردم بسیار مؤثر بود و سرنوشت جنگ را به نفع ایران تغییر داد. امام با اصلی دانستن مسئله جنگ، مردم و مسئولان کشور را به حمایت از رزمندگان اسلام فرا خواندند و از این طریق دشمن را از دستیابی به اهدافش ناکام ساختند. اعزام نیروهای مردمی به جبهه‌ها در قالب (سپاهیان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله ) و یا (سپاهیان حضرت مهدی (علیه السلام) ) در این چارچوب صورت می‌گرفت. در مجموع به دلیل اینکه نیروهای مسلح ایران به نیروهای داوطلب مردمی اتکا داشتند، این حضورها نقش بسزایی در چگونگی تداوم و اختتام جنگ ایفا کرد. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
در طول جنگ تحمیلی، بسیج مردمی در داخل کشور را چه کسانی و یا چه نهادهایی انجام می دادند و چه تأثیری بر جبهه های نبرد داشت؟
بسیج مردمی در طی جنگ به همت مسئولان عالی رتبه نظام و نهادهای متولی این امر همچون بسیج و ستاد تبلیغات جنگ صورت میگرفت اما با توجه به محبوبیت بالای امام و اینکه ایشان علاوه بر رهبری سیاسی، از مراجع بزرگ شیعه نیز به شمار میرفتند، ایشان در تهییج و حضور مردم در جبههها نقش عمدهای داشتند؛ طوری که با یک فرمان امام، سیل گروههای مردمی به جبهههای نبرد سرازیر میشد. پس از عزل بنیصدر با توجه به اینکه وی به عنوان فرماندهی کل قوا با به کارگیری نیروهای مردمی به بهانه نداشتن تخصص لازم مخالف بود و از طرفی در چندین عملیات عمده، برای بازپس گیری مناطق اشغال شده با شکست مواجه شد، اهمیت حضور نیروهای مردمی در قالب نیروهای بسیجی و سپاهی بیشتر شد و همین مسئله باعث اجرای عملیاتهای موفق نظامی یکی پس از دیگری شد.
به کارگیری مفاهیمی مانند حفظ دین، دفاع از کشور، دفاع از مردم و نوامیس و ... در بیانات امام، در بسیج مردم بسیار مؤثر بود و سرنوشت جنگ را به نفع ایران تغییر داد. امام با اصلی دانستن مسئله جنگ، مردم و مسئولان کشور را به حمایت از رزمندگان اسلام فرا خواندند و از این طریق دشمن را از دستیابی به اهدافش ناکام ساختند. اعزام نیروهای مردمی به جبههها در قالب (سپاهیان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله ) و یا (سپاهیان حضرت مهدی (علیه السلام) ) در این چارچوب صورت میگرفت. در مجموع به دلیل اینکه نیروهای مسلح ایران به نیروهای داوطلب مردمی اتکا داشتند، این حضورها نقش بسزایی در چگونگی تداوم و اختتام جنگ ایفا کرد.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
- [سایر] نوحه ها و اشعار حماسی چه تأثیری در روحیه رزمندگان ایرانی در طول جنگ تحمیلی داشت؟
- [سایر] فروش نفت ایران و عراق در طول 8 سال جنگ تحمیلی بین دو کشور چگونه بود؟
- [سایر] در دوران جنگ تحمیلی ، چه نهادهایی در امر تبلیغات مسئول بودند و چگونه عمل نمودند؟
- [سایر] نقش حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) در انسجام و وحدت اقشار مختلف مردم در طول جنگ تحمیلی چگونه بود و چه تأثیری بر روند جنگ داشت؟
- [سایر] چه روزنامه هایی در طول جنگ تحمیلی در انتشار اخبار و تصاویر صحنه های نبرد فعالیت داشتند و به چه میزان در انعکاس اخبار موفق بودند؟
- [سایر] نوسانات قیمت نفت در دوران جنگ تحمیلی چه تأثیری بر روند جنگ و اجرای عملیاتها داشت؟
- [سایر] وضعیت اقتصادی ایران در طول جنگ تحمیلی چگونه بود؟
- [سایر] چند کشور به طور دقیق در جنگ تحمیلی علیه ایران اقدام کردند؟
- [سایر] آمار غنایم به دست آمده از نیروهای عراقی در طول جنگ تحمیلی چه میزان بوده است؟
- [سایر] در طول جنگ تحمیلی ،عراق از چه عوامل شیمیایی استفاده کرد؟