آیا حقیقت داشته است که ایران در جنگ با عراق، از اسراییل سلاح می‌خرید؟
واقعیت این است که تا به حال هیچ دولتی یا فردی یا نهادی در این زمینه سند معتبری ارائه نداده است، ولی شایعه‌ای وجودد اشته است که ایران در طول جنگ خصوصا در اواخر جنگ از اسرائیل یا به واسطه اسرائیل سلاح‌هایی دریافت می‌نمود که در جنگ علیه عراق استفاده کرد. ریشه‌ی اصلی این شایعه به ماجرای مک فارلین بر می‌گردد که طی آن دولت امریکا در راستای تغییر سیاست‌هایش برای نزدیکی به ایران، سلسله تحرکاتی را آغاز کرد و با اعزام مک فارلین مشاور امنیت ملی ریگان به ایران، درصدد بر آمد تا نفوذ خود را در ایران گسترش دهد و از این طریق امکان آزادی گروگان‌های غربی در لبنان را فراهم کند. تصور مقامات امریکا بر این بود که به دلیل ماهیت انقلاب اسلامی و محبوبیت آن در میان مردم و گروه‌های فلسطینی و لبنانی، مقامات ایارن توان تأثیر گذاری بر گروه‌های مبارز فلسطینی و لبنانی را دارا هستند. در این صورت با توجه به نیاز ایران به سلاح‌های غربی، می‌توان با ارسال مقادیری سلاح به ایران، گروگان‌های امریکایی و غربی را آزاد کرد. گفته می‌شود در خلال این برنامه تعدادی از دلالان اسلحه به صورت واسطه وارد عمل شدند و مقادیری سلاح به ایران فروختند. از سوی دیگر، به دلیل آنکه ایران سلاح‌ها و تجهیزات مورد نیاز خود را از بازار آزاد جهانی تهیه می‌کرد، احتمالا در میان دلالان و تاجران اسلحه افرادی بودند که وابستگی‌هایی به رژیم اشغالگر قدس داشتند و خریداران ایران بدون اطلاع از این مسئله مبادرت به خرید اسلحه از آنها می‌کردند. حتی ممکن است در این میان رژیم اشغالگر قدس برای بدنام کردن مسئولان کشور، ارتباطی با دلالان اسلحه برقرار کرده و وانمود کند که آنها از پشتیبانی دولت اسرائیل برخوردار بوده‌اند. در این اوضاع، منابع اسرائیلی و امرکیایی شایعاتی در این باره در نشریات و رسانه‌های بین‌المللی منتشر کردند که هیچ یک دارای سند و مدرک نیستند. در صورتی که بپذیریم این شایعات درست باشند و ایران از تعدادی یهودی سلاح خریده است، باید گفت که اولا، یهودی بودن این دلالان به معنی صهیونیست بودن آنها نیست. ثانیا، خریداران ایرانی به هیچ وجه به این نکته توجه نداشتند که از چه فردی سلاح می‌خرند و تنها مرغوب و ارزان بودن سلاح مورد توجه بوده است. ثالثا، ارتباط این افراد با سایر کشورها و سازمان‌های جاسوسی هیچ گونه ارتباطی با خریداران سلاح نداشته است. رابعا، در صورتی که خریداران ایران احتمال وابستگی این افراد را به رژیم اشغالگر قدس می‌دادند، هیچ گاه مبادرت به خرید سلاح از آنها نمی‌کردند. و نهایتا، اینکه ایران با توجه به اینکه خود ام‌القرای اسلام می‌داند و در سیاست خارجی خود نیز از منافع مسلمانان در همه جای دنیا حمایت می‌کند، چطور از دولتی که سرزمین‌های مسلمانان را غصب نموده و ایران هم آن کشور را به رسمیت نشناخته است، سلاح خریداری می‌کند؟ آیا این امر باعث تخریب وجهه ایران نمی‌شد؟ بدیهی است که وجود چنین ارتباطی بین اسرائیل و ایران قابل تصور هم نیست و همان طور که گفته شد و با توجه به دلایل مذکور، اخبار مربوط به خرید سلاح ایران از اسرائیل کذب محض می‌باشد. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
عنوان سوال:

آیا حقیقت داشته است که ایران در جنگ با عراق، از اسراییل سلاح می‌خرید؟


پاسخ:

واقعیت این است که تا به حال هیچ دولتی یا فردی یا نهادی در این زمینه سند معتبری ارائه نداده است، ولی شایعه‌ای وجودد اشته است که ایران در طول جنگ خصوصا در اواخر جنگ از اسرائیل یا به واسطه اسرائیل سلاح‌هایی دریافت می‌نمود که در جنگ علیه عراق استفاده کرد.
ریشه‌ی اصلی این شایعه به ماجرای مک فارلین بر می‌گردد که طی آن دولت امریکا در راستای تغییر سیاست‌هایش برای نزدیکی به ایران، سلسله تحرکاتی را آغاز کرد و با اعزام مک فارلین مشاور امنیت ملی ریگان به ایران، درصدد بر آمد تا نفوذ خود را در ایران گسترش دهد و از این طریق امکان آزادی گروگان‌های غربی در لبنان را فراهم کند. تصور مقامات امریکا بر این بود که به دلیل ماهیت انقلاب اسلامی و محبوبیت آن در میان مردم و گروه‌های فلسطینی و لبنانی، مقامات ایارن توان تأثیر گذاری بر گروه‌های مبارز فلسطینی و لبنانی را دارا هستند. در این صورت با توجه به نیاز ایران به سلاح‌های غربی، می‌توان با ارسال مقادیری سلاح به ایران، گروگان‌های امریکایی و غربی را آزاد کرد. گفته می‌شود در خلال این برنامه تعدادی از دلالان اسلحه به صورت واسطه وارد عمل شدند و مقادیری سلاح به ایران فروختند. از سوی دیگر، به دلیل آنکه ایران سلاح‌ها و تجهیزات مورد نیاز خود را از بازار آزاد جهانی تهیه می‌کرد، احتمالا در میان دلالان و تاجران اسلحه افرادی بودند که وابستگی‌هایی به رژیم اشغالگر قدس داشتند و خریداران ایران بدون اطلاع از این مسئله مبادرت به خرید اسلحه از آنها می‌کردند. حتی ممکن است در این میان رژیم اشغالگر قدس برای بدنام کردن مسئولان کشور، ارتباطی با دلالان اسلحه برقرار کرده و وانمود کند که آنها از پشتیبانی دولت اسرائیل برخوردار بوده‌اند.
در این اوضاع، منابع اسرائیلی و امرکیایی شایعاتی در این باره در نشریات و رسانه‌های بین‌المللی منتشر کردند که هیچ یک دارای سند و مدرک نیستند. در صورتی که بپذیریم این شایعات درست باشند و ایران از تعدادی یهودی سلاح خریده است، باید گفت که اولا، یهودی بودن این دلالان به معنی صهیونیست بودن آنها نیست. ثانیا، خریداران ایرانی به هیچ وجه به این نکته توجه نداشتند که از چه فردی سلاح می‌خرند و تنها مرغوب و ارزان بودن سلاح مورد توجه بوده است. ثالثا، ارتباط این افراد با سایر کشورها و سازمان‌های جاسوسی هیچ گونه ارتباطی با خریداران سلاح نداشته است. رابعا، در صورتی که خریداران ایران احتمال وابستگی این افراد را به رژیم اشغالگر قدس می‌دادند، هیچ گاه مبادرت به خرید سلاح از آنها نمی‌کردند. و نهایتا، اینکه ایران با توجه به اینکه خود ام‌القرای اسلام می‌داند و در سیاست خارجی خود نیز از منافع مسلمانان در همه جای دنیا حمایت می‌کند، چطور از دولتی که سرزمین‌های مسلمانان را غصب نموده و ایران هم آن کشور را به رسمیت نشناخته است، سلاح خریداری می‌کند؟ آیا این امر باعث تخریب وجهه ایران نمی‌شد؟ بدیهی است که وجود چنین ارتباطی بین اسرائیل و ایران قابل تصور هم نیست و همان طور که گفته شد و با توجه به دلایل مذکور، اخبار مربوط به خرید سلاح ایران از اسرائیل کذب محض می‌باشد.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین