کلمه شیعه در آیه به معنای پیرو است. جمله "هذا من شیعته و هذا من عروه" حاکی است دو نفری که با هم پیکار می کردند یکی اسرائیلی و پیرو دین موسی بود و دیگری قبطی بود.(1) در مورد اصطلاح تشیع، استمرار رهبری پیامبر(ص) بعد از رحلت است که از راه نصب امام برای رهبری امت تحقق پیدا کرده است. نصوص فراوانی که در زمینه جانشینی امیرالمؤمنین(ع) در دست است و همه از پیامبر(ص) صادر شده، گواه این حقیقت است. بنابراین درست نیست بگوییم لفظ شیعه از چه زمانی رونق گرفت تا به زمان رسول خاتم رسید زیرا پایه گذاران شیعه، مسلمانان واقعی و گروهی از مهاجر و انصار هستند که در عصر پیامبر(ص) رهبری ایشان را پذیرفتند و به غیر از او نظر نکردند و تنها دستور او را به کار بستند و در اصول و فروع به علی(ع) و عترت پاک او مراجعه کردند. اینان در عصر رسالت نیر به شیعه معروف بودند و این نام از زبان پیامبر(ص) به آنان اختصاص یافت. بسیاری از دانشمندان اهل سنت نقل کرده اند که پیامبر(ص) آیه "انّ الّذین آمنوا و عملواالصالحات اولئک هم خیرالبریه" (2) را درباره علی(ع) و شیعیانش دانسته، با اشاره به علی(ع) فرمود: "قسم به خدایی که جانم در دست قدرت او است! این [علی] و شیعیانش رستگاران روز قیامتند".(3) پی نوشت: 1. تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج 16. 2. سوره بینه، آیه 7. 3. جهت آشنایی بیشتر با روایات فراوانی که در این زمینه هست ر.ک: بحوث فی الملل و النحل، آیت الله سبحانی، ج 6، ص 102. www.eporsesh.com
در آیه 15 سوره قصص واژه شیعه استفاده شده است. لفظ شیعه از چه زمانی رونق یافت تا به زمان رسول خاتم(صلی الله علیه وآله) رسید؟
کلمه شیعه در آیه به معنای پیرو است. جمله "هذا من شیعته و هذا من عروه" حاکی است دو نفری که با هم پیکار می کردند یکی اسرائیلی و پیرو دین موسی بود و دیگری قبطی بود.(1)
در مورد اصطلاح تشیع، استمرار رهبری پیامبر(ص) بعد از رحلت است که از راه نصب امام برای رهبری امت تحقق پیدا کرده است. نصوص فراوانی که در زمینه جانشینی امیرالمؤمنین(ع) در دست است و همه از پیامبر(ص) صادر شده، گواه این حقیقت است. بنابراین درست نیست بگوییم لفظ شیعه از چه زمانی رونق گرفت تا به زمان رسول خاتم رسید زیرا پایه گذاران شیعه، مسلمانان واقعی و گروهی از مهاجر و انصار هستند که در عصر پیامبر(ص) رهبری ایشان را پذیرفتند و به غیر از او نظر نکردند و تنها دستور او را به کار بستند و در اصول و فروع به علی(ع) و عترت پاک او مراجعه کردند. اینان در عصر رسالت نیر به شیعه معروف بودند و این نام از زبان پیامبر(ص) به آنان اختصاص یافت. بسیاری از دانشمندان اهل سنت نقل کرده اند که پیامبر(ص) آیه "انّ الّذین آمنوا و عملواالصالحات اولئک هم خیرالبریه" (2) را درباره علی(ع) و شیعیانش دانسته، با اشاره به علی(ع) فرمود: "قسم به خدایی که جانم در دست قدرت او است! این [علی] و شیعیانش رستگاران روز قیامتند".(3)
پی نوشت:
1. تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج 16.
2. سوره بینه، آیه 7.
3. جهت آشنایی بیشتر با روایات فراوانی که در این زمینه هست ر.ک: بحوث فی الملل و النحل، آیت الله سبحانی، ج 6، ص 102.
www.eporsesh.com
- [سایر] آیا طبق آیه 47 سوره 10می توان گفت حضرت محمد(ص) خاتم ا لنبیین است نه خاتم ا لمرسلین؟
- [سایر] با عرض سلام و ادب؛ میشود در مورد آیه 40 سوره احزاب توضیح بیشتری بفرمایید؟ (ما کانَ مُحَمَّدٌ اَبا اَحَدٍ مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسُولَ الله وَ خاتَمَ النَّبِیِّینَ وَ کانَ الله بِکُلِّ شَیْءٍ عَلیماً).
- [سایر] در مفاهیم کلمات آیه 40 سوره احزاب که دلیل صریح خاتمیت است، شبهاتی مطرح است مثلاً: 1. کلمه (خاتم) که به معنای زینت انگشت است. بنابراین، منظور از (خاتم النبیین) این است که پیامبر (ص) از نظر کمالات به درجهای رسیده که زینت سایر پیامبران گردیده است؛ مانند انگشتری که زینت انگشتان واقع میگردد. 2. خاتم برای تصدیق مضمون نامهها به کار میرفته است؛ یعنی شخص پایانِ نامه را با مُهر نمودن با خاتم تصدیق میکرد. ممکن است، (خاتم النبیین) هم به معنای تصدیق کننده پیامبران باشد؛ مانند (خاتم) که تصدیق کننده مضمون نامه است. 3. آمدن (خاتم النبیین) در آیه (خاتم المرسلین) یعنی، بعد از این، نبی نخواهد آمد، ولی آمدن رسول منتفی نیست. بنابراین، خاتم النبیین در آیه (40 سوره احزاب دلالت) بر خاتمیت پیامبر اسلام ندارد.
- [سایر] شنیدهام که رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( فرمودهاند: با دختران چشم آبی ازدواج نکنید. علت آن چیست؟
- [سایر] آیه 5 سوره قصص را تفسیر کنید؟
- [سایر] تفسیر آیه 48 سوره قصص را بفرمایید؟
- [سایر] نگاه و سخنان رسول مکرم اسلام (صلی الله علیه وآله) نسبت به حضرت زهرا (علیها السلام) چگونه می باشد؟ به اختصار بیان کنید.
- [سایر] آیا از آیه 5 سوره قصص، میتوان به عنوان دال بر وجود و ظهور امام زمان استفاده نمود؟
- [سایر] قرآن میفرماید: هرکسی مسئول گناهان خود است (سوره 17 آیه 13-15، سوره 53 آیه 38-42)، اما چرا یهودیان زمان پیامبر اسلام(ص) را برای گناهی که اجدادشان 2000 سال پیش با پرستش و ستایش گوساله کردهاند، محکوم میکند؟
- [سایر] آیا مذهب حضرت علی(عله السلام) شیعه بوده یا سنی و آیا در زمان حضرت محمد(صلی الله علیه وآله) شیعه وجود داشته یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از شخص روزه دار سؤال کنند که آیا پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) چنین مطلبی را فرموده، و او عمداً بگوید: آری، در حالی که پیغمبر(صلی الله علیه وآله) نگفته باشد، یا بگوید: نه، درحالی که پیغمبر(صلی الله علیه وآله) گفته باشد، روزه اش اشکال دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه ان جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نجس کردن حرم پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و حرم امامان(علیه السلام) حرام است، و اگر نجس شود چنانچه نجس ماندن آن بی احترامی باشد تطهیر آن واجب است، بلکه احتیاط مستحب آن است که اگر بی احترامی هم نباشد آن را تطهیر کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و آل او(علیهم السلام) بعد از نماز، یا در حال نماز و همچنین در سایر حالات از مستحبات مؤکد است و نیز مستحب است هر موقع نام مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) خواه محمد باشد یا احمد و همچنین لقب و کنیه آن جناب را مانند مصطفی و ابوالقاسم بشنود صلوات بفرستد، حتی اگر در نماز باشد، همچنین اگر خودش این نامهای مقدس را بر زبان جاری کند صلوات بفرستد.
- [آیت الله سبحانی] پنج چیز بر جنب حرام است: اول رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و پیغمبران و امامان(علیهم السلام)، به طوری که در وضو گفته شد. دوم رفتن در مسجدالحرام و مسجد پیامبر(صلی الله علیه وآله) اگرچه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. سوم توقف در مساجد دیگر ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. چهارم گذاشتن چیزی در مسجد در غیر حال عبور. پنجم خواندن آیه ای که پس از خواندن باید سجده کرد و آنها در چهار سوره است اول: سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل) دوم: سوره چهل و یکم (حم سجده) سوم: سوره پنجاه و سوم (والنجم) چهارم: سوره نود و ششم (اقرأ) و احتیاط آن است یک حرف از این چهار سوره را هم نخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنج کار بر جنب حرام است: 1 مس خط قرآن یا اسم خدا و پیامبران و امامان بنابر احتیاط واجب، همانطور که در وضو گفته شد. 2 رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله)، هرچند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. 3 توقف کردن در مساجد دیگر، اما اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. 4 داخل شدن در مسجد برای گذاشتن چیزی در آن. 5 خواندن یکی از آیات سجده، ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم معنای ان گذشت قل هو الله احد یعنی بگو ای محمد صلی الله علیه واله وسلم که او خدایی است یگانه الله الصمد یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز و همه به او نیازمندند لم یلد و لم یولد یعنی فرزند ندارد و فرزند کسی نیست و لم یکن له کفوا احد یعنی هیچ کسی همتای او نیست