1. حضرت ابراهیم(علیه السلام): الف) بردن همسر و فرزند به صحرای خشک و بی آب و علف مکه؛ ب) داستان ذبح ا سماعیل؛ ج) شکستن بت ها و در آتش افکنده شدن. 2. حضرت موسی(علیه السلام): الف) رها شدن گهوراه در رود؛ ب) ابتلای به فرعون؛ ج) شبانی؛ د) مقابله ی با ساحران؛ و) گذشتن از نیل؛ ه) قارون، سامری و... 3. حضرت یوسف(علیه السلام): الف) توطئه برادران؛ ب) دوری از خانواده؛ ج) توطئه عزیز مصر؛ د) زندانی شدن؛ ه) حکومت پس از زندان و روبرو شدن با برادران. 4. حضرت زکریّا(علیه السلام): الف) در جوانی از نعمت فرزند محروم شد؛ ب) کشته شدن یحیی در نه سالگی که پس از سال ها انتظار در بزرگ سالی به او داده شده بود؛ 5. حضرت محمد(صلی الله علیه وآله): الف) پدرش را ندید؛ ب) مادرش را در کودکی از دست داد؛ ج) چهل سال آزمایش های دشوار و طاقت فرسا؛ د) پیامبری مخفیانه؛ ه) شکنجه ها و محاصره ی اقتصادی؛ و) جنگ های خونین؛ ز) هجرت از مکه؛ ح) از دست دادن فرزندان و عزیزان نزدیک؛ ط) ابتلای به اعراب بدوی بی فرهنگ؛ ی) جهالت دوستان و دشمنان. همه ی امامان معصوم(علیه السلام) به آزمایش های شدیدی مبتلا شدند که از همه جانسوزتر، واقعه ی کربلا است که آزمایش های دشوار فراوانی در یک جا جمع شد و پیروز و سرافراز واقعی در این میدان، حضرت سیدالشهداء(علیه السلام)است و خداوند بزرگ، پاداش او را در سه چیز قرار داد: 1. شفای هر دردی را در تربت آن حضرت قرار داد؛ 2. شفاعت بندگانش را به آن حضرت داد؛ 3. امامت را در نسل آن حضرت(علیه السلام) قرار داد. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
مواردی از امتحان پیامبران و امامان معصوم(علیهم السلام) که در قرآن کریم آمده را اشاره نمایید.
1. حضرت ابراهیم(علیه السلام):
الف) بردن همسر و فرزند به صحرای خشک و بی آب و علف مکه؛
ب) داستان ذبح ا سماعیل؛
ج) شکستن بت ها و در آتش افکنده شدن.
2. حضرت موسی(علیه السلام):
الف) رها شدن گهوراه در رود؛ ب) ابتلای به فرعون؛ ج) شبانی؛
د) مقابله ی با ساحران؛ و) گذشتن از نیل؛ ه) قارون، سامری و...
3. حضرت یوسف(علیه السلام):
الف) توطئه برادران؛ ب) دوری از خانواده؛ ج) توطئه عزیز مصر؛
د) زندانی شدن؛ ه) حکومت پس از زندان و روبرو شدن با برادران.
4. حضرت زکریّا(علیه السلام):
الف) در جوانی از نعمت فرزند محروم شد؛
ب) کشته شدن یحیی در نه سالگی که پس از سال ها انتظار در بزرگ سالی به او داده شده بود؛
5. حضرت محمد(صلی الله علیه وآله):
الف) پدرش را ندید؛ ب) مادرش را در کودکی از دست داد؛
ج) چهل سال آزمایش های دشوار و طاقت فرسا؛
د) پیامبری مخفیانه؛ ه) شکنجه ها و محاصره ی اقتصادی؛
و) جنگ های خونین؛ ز) هجرت از مکه؛
ح) از دست دادن فرزندان و عزیزان نزدیک؛
ط) ابتلای به اعراب بدوی بی فرهنگ؛ ی) جهالت دوستان و دشمنان.
همه ی امامان معصوم(علیه السلام) به آزمایش های شدیدی مبتلا شدند که از همه جانسوزتر، واقعه ی کربلا است که آزمایش های دشوار فراوانی در یک جا جمع شد و پیروز و سرافراز واقعی در این میدان، حضرت سیدالشهداء(علیه السلام)است و خداوند بزرگ، پاداش او را در سه چیز قرار داد: 1. شفای هر دردی را در تربت آن حضرت قرار داد؛
2. شفاعت بندگانش را به آن حضرت داد؛
3. امامت را در نسل آن حضرت(علیه السلام) قرار داد.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] دلایل عقلی عصمت پیامبران و امامان ( علیهم السلام ) را بگویید؟
- [سایر] جایگاه قرآن کریم و عترت علیهم السلام در مذهب تشیع چیست؟
- [سایر] با اینکه پیامبران و امامان(علیهم السلام) معصومند، پس چرا استغفار و گریه می کنند ؟
- [سایر] آیا در آیات قرآن کریم به ولایت معصومین علیهم السلام اشاره ای شده است؟
- [سایر] در زمان رجعت حضرت مهدی (عج) چه تعداد از پیامبران و امامان (علیهم السلام) ظهور خواهند کرد؟
- [سایر] در زمان رجعت حضرت مهدی (عج) چه تعداد از پیامبران و امامان (علیهم السلام) ظهور خواهند کرد؟
- [سایر] آیا اعتقاد به عصمت پیامبران و امامان(علیهم السلام) تأثیری منفی بر زندگی فردی و اجتماعی ما نمی گذارد؟
- [سایر] چه کار کنیم که اعتقادات ما نسبت به خدا و امامان و پیامبران علیهم السلام بیشتر شود؟
- [سایر] رنگ عمامه امامان (ع) چه بوده و پیامبران و امامان (علیهم السلام) کدام را می پوشیدند؟ آیا حدیثی در خصوص سیاه یا سفید بودن عمامه وجود دارد که علماء کنونی آن را می پوشند؟
- [سایر] آیا پیامبران و امامان(علیهم السلام) بیشتر بر ما حقّ پدری دارند و پدران حقیقی ما در این دنیا و بهشت هستند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی ( اعم از مسلمان و غیرمسلمان ) به یکی از دوازده امام علیهم السلام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی نماید، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که در حق علی(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام) غلو کنند; یعنی، آن بزرگواران را خدا بدانند یا صفات مخصوص خدایی برای آنها قائل باشند، کافرند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آنر برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] نجس کردن حرم امامان علیهم السلام حرام است و اگر نجس شود چنانچه نجس ماندن ان بی احترامی باشد تطهیر ان واجب است بلکه احتیاط مستحب ان است که اگر بی احترامی هم نباشد ان را تطهیر کنند
- [آیت الله وحید خراسانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را بر زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است