در پاسخ دو نکته بیان می داریم. نکته اول: پیامبر اسلام (ص) سه پسر داشت: دو پسر از حضرت خدیجه ( به نام های قاسم و عبدالله) و یک پسر از ماریه قبطیه ( به نام ابراهیم) اما در خردسالی از دنیا رفتند و نسل پیامبر از طریق پسر ها دوام نیافت، بلکه از طریق حضرت زهرا (س) دوام یافت. نکته دوم: اگر چه عنوان "سیادت" به جهت پرتو وجودی پیامبر (ص) است، اما شعاع وجودی و نوری حضرت، به هاشم (جد دوم پیامبر) سرایت نمود و بنی هاشم و بنی عبدالمطلب به این این عنوان اعتباری مفتخر گشته اند. توضیح: سید به معنای آقا و اطاعت شده (مطاع)، رئیس و بزرگ است. سیادت عنوانی است اعتباری برای مردان و زنانی که در طول نسب خویش به حضرت هاشم بن عبد مناف می رسند. هر کس سلسله نسب او به هاشم یا فرزندان او برسد، سید محسوب می شود.(1) اصطلاحاً به فرزندان هاشم، سید می گویند. برخی از اینان به عموهای پیامبر مثل ابوطالب، عباس و حمزه می رسند. بنابراین فرزندان عباس که به آنان بنی عباس می گویند، سید محسوب می شوند. فرزندان ابوطالب به نام های طالب و عقیل و جعفر طیار و علی (ع) و نسل آنان (تا کنون هرچه هستند) سیدند. فرزندان حضرت زهرا افزون بر این که از طریق مادری سیدند، از طریق پدرشان ، علی (ع) نیز سید می باشند. با این وجود تمامی ائمه معصومین و فرزندانشان از طریق علی (ع) به هاشم می رسند از این جهت نیز سید هستند. بنابراین سیادت تنها انتساب به پیامبر نیست، بلکه از جهت انتساب به طالب و علی و عقیل و جعفر (فرزندان ابوطالب) و انتساب به عباس و حمزه (عموهای پیامبر) نیز سیادت حاصل شده است. چون نسل پیامبر بیشتر مورد توجه مسلمانان بود و نسل حضرت از حضرت دخترش فاطمه (س) و علی (ع) می باشند، بیش تر مورد توجه و احترام هستند. آنان از بین بقیة سادات معروف تر و مشخص تر هستند. سید بودن به معنای داشتن حسنات و نیکی های اجداد نیست. کسی نمی تواند با ادعای سیادت وانمود کند که صفات اجداد طاهرینش در او نیز وجود دارد. حتی برخی از فرزندان بلاواسطه امامان مانند "جعفر کذاب " فرزند امام هادی (ع) انسان های درستکار نبودند. پی نوشت ها : 1 - عروةالوثقی ، ج2، کتاب الخمس، فصل 2، مسئله 3. eporsesh.com
با توجه به این که پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) پسری نداشتند، چگونه افرادی ادعای سید بودن می کنند؟
در پاسخ دو نکته بیان می داریم.
نکته اول: پیامبر اسلام (ص) سه پسر داشت: دو پسر از حضرت خدیجه ( به نام های قاسم و عبدالله) و یک پسر از ماریه قبطیه ( به نام ابراهیم) اما در خردسالی از دنیا رفتند و نسل پیامبر از طریق پسر ها دوام نیافت، بلکه از طریق حضرت زهرا (س) دوام یافت.
نکته دوم: اگر چه عنوان "سیادت" به جهت پرتو وجودی پیامبر (ص) است، اما شعاع وجودی و نوری حضرت، به هاشم (جد دوم پیامبر) سرایت نمود و بنی هاشم و بنی عبدالمطلب به این این عنوان اعتباری مفتخر گشته اند.
توضیح:
سید به معنای آقا و اطاعت شده (مطاع)، رئیس و بزرگ است.
سیادت عنوانی است اعتباری برای مردان و زنانی که در طول نسب خویش به حضرت هاشم بن عبد مناف می رسند. هر کس سلسله نسب او به هاشم یا فرزندان او برسد، سید محسوب می شود.(1)
اصطلاحاً به فرزندان هاشم، سید می گویند. برخی از اینان به عموهای پیامبر مثل ابوطالب، عباس و حمزه می رسند. بنابراین فرزندان عباس که به آنان بنی عباس می گویند، سید محسوب می شوند. فرزندان ابوطالب به نام های طالب و عقیل و جعفر طیار و علی (ع) و نسل آنان (تا کنون هرچه هستند) سیدند.
فرزندان حضرت زهرا افزون بر این که از طریق مادری سیدند، از طریق پدرشان ، علی (ع) نیز سید می باشند.
با این وجود تمامی ائمه معصومین و فرزندانشان از طریق علی (ع) به هاشم می رسند از این جهت نیز سید هستند.
بنابراین سیادت تنها انتساب به پیامبر نیست، بلکه از جهت انتساب به طالب و علی و عقیل و جعفر (فرزندان ابوطالب) و انتساب به عباس و حمزه (عموهای پیامبر) نیز سیادت حاصل شده است.
چون نسل پیامبر بیشتر مورد توجه مسلمانان بود و نسل حضرت از حضرت دخترش فاطمه (س) و علی (ع) می باشند، بیش تر مورد توجه و احترام هستند. آنان از بین بقیة سادات معروف تر و مشخص تر هستند.
سید بودن به معنای داشتن حسنات و نیکی های اجداد نیست. کسی نمی تواند با ادعای سیادت وانمود کند که صفات اجداد طاهرینش در او نیز وجود دارد. حتی برخی از فرزندان بلاواسطه امامان مانند "جعفر کذاب " فرزند امام هادی (ع) انسان های درستکار نبودند.
پی نوشت ها :
1 - عروةالوثقی ، ج2، کتاب الخمس، فصل 2، مسئله 3.
eporsesh.com
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم شهید شدند؟
- [سایر] معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چگونه بوده است؟
- [سایر] دین رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) قبل از بعثت چه بوده است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] چرا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) این همه زن داشته اند؟
- [سایر] چرا کسی نمی توانست با همسران پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) ازدواج کند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.