به طور کلی میتوان گفت، محل زندگی و دفن ائمة اطهار علیهم السّلام در کشور عربستان و عراق بوده است، مگر مدفن امام هشتم علی بن موسی الرضا علیه السلام که در کشور ایران، و در شهر مشهد واقع گردیده است. امّا ائمة معصومین که در قبرستان بقیع مدفون هستند، امام دوّم حضرت حسن بن علی علیه السلام امام چهارم علی بن الحسین علیه السلام ، و امام پنجم، حضرت امام محمد باقر علیه السلام و امام ششم، حضرت امام صادق علیه السلام میباشند. امّا امام حسن علیه السلام در سال 50 هجری با توطئة معاویه بر اثر مسمومیّت در سن 48 سالگی به درجة رفیع شهادت نایل آمد و در قبرستان بقیع در مدینه مدفون گشت.[1] امام سجاد علیه السلام نیز در سال 94 یا 95 هجری به شهادت رسید و در قبرستان بقیع در کنار قبر عمویش امام حسن علیه السلام به خاک سپرده شد. پیشوای پنجم شیعیان امام محمد باقر علیه السلام در سال 14 هجری در شهر مدینه درگذشت و در قبرستان معروف بقیع، کنار قبر پدر و جدّش به خاک سپرده شد. پیشوای ششم شیعیان امام جعفر، کنیهاش (ابوعبدالله)، لقبش صادق در سن 65 سالگی در سال 148 هجری بر اثر زهری که مزدوران منصور دوانیقی به او خوراندند، به شهادت رسید و در قبرستان بقیع کنار پدر و اجدادش به خاک سپرده شد.[2] ناگفته نماند عباس عموی پیامبر صلّی الله علیه و آله نیز در قبرستان بقیع و در کنار چهار امام معصوم به خاک سپرده شده است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. مراقد المعارف، محمد حرزالدینی. 2. زندگانی چهارده معصوم، عماد زاده. ----------------------------------------- [1] - پیشوایی، مهدی، سیرة پیشوایان، ص 87. [2] - همان، ص 349. ( اندیشه قم )
به طور کلی میتوان گفت، محل زندگی و دفن ائمة اطهار علیهم السّلام در کشور عربستان و عراق بوده است، مگر مدفن امام هشتم علی بن موسی الرضا علیه السلام که در کشور ایران، و در شهر مشهد واقع گردیده است. امّا ائمة معصومین که در قبرستان بقیع مدفون هستند، امام دوّم حضرت حسن بن علی علیه السلام امام چهارم علی بن الحسین علیه السلام ، و امام پنجم، حضرت امام محمد باقر علیه السلام و امام ششم، حضرت امام صادق علیه السلام میباشند. امّا امام حسن علیه السلام در سال 50 هجری با توطئة معاویه بر اثر مسمومیّت در سن 48 سالگی به درجة رفیع شهادت نایل آمد و در قبرستان بقیع در مدینه مدفون گشت.[1]
امام سجاد علیه السلام نیز در سال 94 یا 95 هجری به شهادت رسید و در قبرستان بقیع در کنار قبر عمویش امام حسن علیه السلام به خاک سپرده شد.
پیشوای پنجم شیعیان امام محمد باقر علیه السلام در سال 14 هجری در شهر مدینه درگذشت و در قبرستان معروف بقیع، کنار قبر پدر و جدّش به خاک سپرده شد.
پیشوای ششم شیعیان امام جعفر، کنیهاش (ابوعبدالله)، لقبش صادق در سن 65 سالگی در سال 148 هجری بر اثر زهری که مزدوران منصور دوانیقی به او خوراندند، به شهادت رسید و در قبرستان بقیع کنار پدر و اجدادش به خاک سپرده شد.[2]
ناگفته نماند عباس عموی پیامبر صلّی الله علیه و آله نیز در قبرستان بقیع و در کنار چهار امام معصوم به خاک سپرده شده است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. مراقد المعارف، محمد حرزالدینی.
2. زندگانی چهارده معصوم، عماد زاده.
-----------------------------------------
[1] - پیشوایی، مهدی، سیرة پیشوایان، ص 87.
[2] - همان، ص 349.
( اندیشه قم )
- [سایر] ائمه مدفون در بقیع با دیگر انسانها تفاوتی ندارند و لذا استعانت و شفاعت از آنان، سبب گره گشایی نمی شود.
- [سایر] چه تعداد از یاران امام زمان (عج) از طالقان میباشند؟
- [آیت الله خامنه ای] برداشتن خاک قبرستان بقیع و تربت ائمه اطهار در بقیع و افتادن روی قبور چگونه است؟
- [سایر] آیا وهابیها و اهل سنت هم برای خودشان امامانی دارند؟
- [سایر] قبر عثمان در کجای بقیع قرار دارد؟
- [سایر] تخریب بقیع توسط چه کسانی انجام شد؟
- [سایر] بقیع تا به حال چند بار تخریب شده است؟
- [سایر] چرا زائران به خصوص ایرانیان در کنار بقیع گریه میکنند؟
- [سایر] چرا زائران به خصوص ایرانیان در کنار بقیع گریه میکنند؟
- [سایر] چه کسی دستور تخریب بقیع را صادر کرد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .حرم مطهر پیامبر و امام معصوم (ع) ملحق به مسجد است و نجس کردن عمدی آن , حرام و تطهیر آن, واجب است. در این جهت, فرقی بین حرم معمور مانند عتبات عالیات و حرم مخروب مانند بقیع نیست.
- [آیت الله اردبیلی] شک در تعداد رکعتهای نماز جمعه موجب بطلان آن است و در سایر احکام حکم نماز دو رکعتی را دارد.
- [آیت الله مظاهری] چرم مردار و سگ و خوک، چه ظرف باشند و چه غیر آن، مانند زین دوچرخه و کمربند و کفش و مانند اینها، گرچه نجس میباشند، ولی استعمال آنها اشکال ندارد و چیزهایی که از بلاد کفر میآورند نظیر همان زین دوچرخه و کفش و کمربند و مانند اینها اگر شک کنیم که چرم است یا نه و در صورتی که بدانیم چرم است شک کنیم از مردار است یا نه علاوه بر اینکه استعمال آنها مانعی ندارد پاک نیز میباشند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جنس هایی را که با وزن و پیمانه نمی فروشند بلکه با عدد و متر می فروشند مانند تخم مرغ و پارچه و بسیاری از ظروف و یا با مشاهده می فروشند مانند بسیاری از حیوانات، اگر تعداد کمتر را به تعداد بیشتر بفروشند اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] جنس هایی را که با وزن و پیمانه نمی فروشند بلکه با عدد و متر می فروشند مانند تخم مرغ و پارچه و بسیاری از ظروف و یا با مشاهده می فروشند مانند بسیاری از حیوانات، اگر تعداد کمتر را به تعداد بیشتر بفروشند اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] معمولاً پرندگان حلال گوشت از حرام گوشت به دو راه شناخته میشوند: اوّل:این که هنگام پرواز، بال زدن آنها بیشتر از بال نزدن آنها باشد، پس آن دسته که بال زدن آنها بیشتر است، حلالند و آن دسته که بیشتر بال را نگه میدارند، حرام میباشند. دوم:آن دسته که سنگدان یا چینهدان یا انگشت جدایی مانند شست انسان دارند حلال و آن دسته که اینها را ندارند حرام میباشند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که چند نماز از او قضا شده و تعداد آنها را نمیداند، مثلاً نمیداند چهار تا بوده یا پنج تا، چنانچه مقدار کمتر را بخواند کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] عاریه یک چیز به چند شخص معیّن صحیح است، ولی عاریه دادن آن به جماعتی که تعداد آنها معلوم نیست، اشکال دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر سگ را برای شکار حیوانی بفرستد و آن سگ حیوان دیگری را شکار کند، آن شکار حلال وپاک است و نیز اگر آن حیوان را با حیوان دیگری شکار کند، هردوی آنها حلال وپاک میباشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طبقه دوم از کسانی که به واسطه خویشاوندی نسبی ارث میبرند دو صنف میباشند: صنف اوّل: پدربزرگ و مادربزرگ (بیواسطه یا باواسطه) صنف دوم: برادر و خواهر و برادرزاده و خواهرزاده (بیواسطه یا باواسطه)