با بررسی تاریخ ائمه اطهار و دقت در عدد همسران و فرزندان ایشان تنها به دو مورد از زنان بد در مورد امامان معصوم علیهم السلام بر می خوریم، اولین مورد جُعده همسر امام حسن مجتبی علیه السّلام است که دختر اشعث کندی است. مطلبی که در کتب تاریخی در مورد جُعده بیان شده اتهام قتل امام به تحریک معاویه و به دست جُعده است و چیز دیگری دربارة وی به چشم نمی خورد. امام از وی دارای فرزند نشد لکن او را طلاق نگفت، بعدها وی با فردی به نام یعقوب که از پسران طلحه بود ازدواج کرد و برای او فرزندانی آورد.[1] دومین مورد ام فضل همسر امام جواد علیه السّلام است که دختر مأمون خلیفه عباسی بود. امام جواد دارای چهار دختر و چهار پسر بوده که همگی آنها از مادری به نام ثمانه متولد شده اند. آن حضرت از ام فضل فرزندی نداشته است.[2] نیز بنا به یکی از سه روایت در مورد نحوه شهادت امام جواد علیه السّلام آمده است که چون ام فضل نازا بود و بچه دار نمی شد، و از طرفی امام از ام حسن، دارای پسری شده بودند حسادت های زنانه را در ام فضل شعله ور کرده و باعث پیروی ام فضل از عموی خود درباره قتل آن حضرت شد.[3] نتیجه اینکه امامان معصوم از همسران بد خود بچه دار نمی شده اند تحت قاعده خاصی نیست هر چند که یک واقعیت تاریخی است. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . ویلفرد مادلونگ، احمد نمائی و...، جانشینی پیامبر، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس، چاپ اول، 1377ش، ص507. [2] . شیخ عباس قمی، منتهی الامال، تحقیق ناصر باقری بیدهندی، قم، انتشارات دلیل ما، چاپ اول، 1379ش، ج3، ص181. [3] . صادقی اردستانی، احمد، زندگانی امام جواد، قم، موسسه فرهنگی نقش، قم، چاپ اول، 1376ش.
آیا این سخن درست است که اگر چه بعضی معصومین دارای زنی بد بوده اند، ولی از آنها بچه دار نشده اند؟
با بررسی تاریخ ائمه اطهار و دقت در عدد همسران و فرزندان ایشان تنها به دو مورد از زنان بد در مورد امامان معصوم علیهم السلام بر می خوریم، اولین مورد جُعده همسر امام حسن مجتبی علیه السّلام است که دختر اشعث کندی است. مطلبی که در کتب تاریخی در مورد جُعده بیان شده اتهام قتل امام به تحریک معاویه و به دست جُعده است و چیز دیگری دربارة وی به چشم نمی خورد. امام از وی دارای فرزند نشد لکن او را طلاق نگفت، بعدها وی با فردی به نام یعقوب که از پسران طلحه بود ازدواج کرد و برای او فرزندانی آورد.[1]
دومین مورد ام فضل همسر امام جواد علیه السّلام است که دختر مأمون خلیفه عباسی بود.
امام جواد دارای چهار دختر و چهار پسر بوده که همگی آنها از مادری به نام ثمانه متولد شده اند. آن حضرت از ام فضل فرزندی نداشته است.[2]
نیز بنا به یکی از سه روایت در مورد نحوه شهادت امام جواد علیه السّلام آمده است که چون ام فضل نازا بود و بچه دار نمی شد، و از طرفی امام از ام حسن، دارای پسری شده بودند حسادت های زنانه را در ام فضل شعله ور کرده و باعث پیروی ام فضل از عموی خود درباره قتل آن حضرت شد.[3]
نتیجه اینکه امامان معصوم از همسران بد خود بچه دار نمی شده اند تحت قاعده خاصی نیست هر چند که یک واقعیت تاریخی است.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . ویلفرد مادلونگ، احمد نمائی و...، جانشینی پیامبر، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس، چاپ اول، 1377ش، ص507.
[2] . شیخ عباس قمی، منتهی الامال، تحقیق ناصر باقری بیدهندی، قم، انتشارات دلیل ما، چاپ اول، 1379ش، ج3، ص181.
[3] . صادقی اردستانی، احمد، زندگانی امام جواد، قم، موسسه فرهنگی نقش، قم، چاپ اول، 1376ش.
- [سایر] سند احادیث از معصومین به پیامبر متصل نیستند آیا این سخن حقیقت دارد؟ لطفاً توضیح دهید.
- [آیت الله علوی گرگانی] سخن گفتن به جای معصومین 7 در فیلم چه حکمی دارد؟
- [سایر] امامان و معصومان علیهم السلام، از جهت ولایت تکوینی دارای چه جایگاهی هستند؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم سجده بر روی مهرهایی که دارای عکس بارگاه معصومین علیهمالسلام هستند، چیست؟
- [سایر] در عصر حضور معصومین(ع)، مؤمنین برای پاسخ به سؤالات دینی باید به قرآن مراجعه کنند یا به معصومین(ع)؟
- [سایر] در عصر حضور معصومین(ع)، مؤمنین برای پاسخ به سؤالات دینی باید به قرآن مراجعه کنند یا به معصومین(ع)؟
- [سایر] دلیل ولایت معصومان(ع) چیست؟
- [سایر] آیا معصومین(ع) مرتکب گناه می شوند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا القاب و صفات معصومین علیهمالسلام (مثل امیرالمؤمنین، سجاد، زین العابدین، باقر، صادق، کاظم، رضا، جواد، تقی، هادی، نقی، عسکری، امام زمان، ولی عصر و صاحب الزمان)، حکم اسماء ایشان را دارد؟ و لمس نمودن اسم اشخاصی که از اضافه کردن یک کلمه به نام پروردگار یا معصومین علیهمالسلام درست شده است (مثل عبداللّه، عبدالعلی و عبدالرضا)، چه حکمی دارد؟
- [سایر] چگونگی خلقت معصومین(ع) را بیان کنید؟
- [آیت الله سبحانی] اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود در صورت مصلحت زنی را صیغه کند; اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت صیغه باشد، مثلاً برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند، چنانچه صلاح بچه باشد، می تواند مدت آن زن را ببخشد ولی زن دائمی او را نمی تواند طلاق دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت صیغه باشد مثلا برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند، چنانچه صلاح بچه باشد، می تواند مدت آن را ببخشد ولی زن دائمی او را نمی تواند طلاق دهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند؛ اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت صیغه باشد؛ مثلا برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند؛ چنانچه صلاح بچه باشد؛ می تواند مدت آن زن را ببخشد ولی زن دائمی او را نمی تواند طلاق دهد.
- [امام خمینی] اگر پدر و جد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت صیغه باشد، مثلا برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند چنانچه صلاح بچه باشد، می تواند مدت آن زن را ببخشد ولی زن دایمی او را نمی تواند طلاق دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا جدّ پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدّت صیغه باشد؛ مثلاً برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند، چنانچه صلاح بچه باشد، میتواند مدّت آن زن را ببخشد، ولی زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را متعه کند، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت عقد باشد، مثلاً برای پسر چهارده سالهاش زنی را دو ساله متعه کند، چنانچه صلاح بچه باشد، میتواند مدت آن زن را ببخشد، ولی زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا جدّ پدری برای طفل خود زنی را متعه کند ، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت ازدواج موقت باشد ، مثلاً برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله متعه کند ، چنانچه صلاح بچه باشد میتواند مدت آن زن را ببخشد ، ولی زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر یا جّد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند ؛ اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچّه جزء مدّت صیغه باشد ، مثلاً برای پسر چهارده سالة خودش زنی را دو ساله صیغه کند ، چنانچه صلاح بچّه باشد ، می تواند مدّت آن زن را ببخشد ولی زن دائمی او را نمی تواند طلاق دهد .
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچّه جزء مدّت صیغه باشد مثلاً برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند چنانچه صلاح بچّه باشد میتواند مدّت آن زن را ببخشد، ولی زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد.
- [آیت الله خوئی] اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت صیغه باشد، مثلًا برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند، چنانچه صلاح بچه باشد، میتواند مدت آن زن را ببخشد ولی زن دایمی او را نمیتواند طلاق دهد.