در مورد تعداد فرزندان حضرت آدم علیه السّلام اقوال مختلفی وجود دارد که عبارتند از: 1. همسر آن حضرت حوا پانصد بطن فرزند به دنیا آورد که در هر بطن یک پسر و یک دختر متولّد میشد.[1] که مجموعاً هزار فرزند میشود. 2. برای حضرت آدم هفتاد بطن بچه به دنیا آمد که هر بطن یک پسر و یک دختر بود.[2] و در دو بطن هم یک پسر ویک دختر بدنیا آمد. که مجموعاً 142 فرزند میشود. 3. برای حضرت آدم از حوا بیست فرزند پسر و بیست فرزند دختر متولّد شد که در هر بطنی یک پسر و یک دختر متولّد میشد، که مجموعاً میشود، 40 فرزند.[3] 4. اولاد حضرت آدم علیه السّلام و حوا صد و بیست بطن در هفتصد سال از عمرشان بود[4] که مجموعاً 120 فرزند میشود که این روایت اشارهای به پسر و دختر بودن هر بطن ندارد. چون برای حضرت آدم همسر دیگری غیر از حواء سلام الله علیها نبوده این اشکال به ذهن میرسد که با توجّه به اینکه زنها در 50 یا 60 سالگی یائسه میشوند و دیگر بچهدار نمیشوند، یک زن به طور طبیعی با احتساب ایام حاملگی و طهارت نمیتواند بیش از 65 بطن فرزند به دنیا بیاورد. پس روایاتی که برای ایشان بیش از این مقدار نوشتهاند صحیح نمیباشند، در جواب باید گفت: متوسط عمر فعلی انسانها که نهایتاً از صد سال تجاوز نمیکند، مگر خیلی کم، ولی در گذشته متوسط عمر انسانها خیلی بیشتر از عمر فعلی انسانها بوده است، مثلاً عمر حضرت آدم علیه السّلام بیش از نهصد سال[5] و عمر حضرت نوح علیه السّلام 950 سال [6] بوده پس انسانهای گذشته تقریباً ده برابر فعلی عمر میکردند. و سالهایی که یک زن میتوانست باردار شود هم طبیعتاً 10 برابر انسانهای میشود، لذا یک زن در زمانهای گذشته به راحتی میتوانسته 500 بطن بچه به دنیا بیاورد ، همان طور که در یکی از روایات اشاره دارد که در هفتصد سال از عمرشان 120 بطن فرزند به دنیا آمد. در نتیجه به طور خلاصه فرزندانی که برای حضرت آدم و حوا نقل کردهاند، 40 فرزند یا 120 فرزند و یا 142 فرزند و یا 1000 فرزند داشتهاند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. قصص الانبیاء، جزایری. 2. تاریخ انبیا، سید هاشم رسولی محلاتی. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، چاپ و نشر وفاء، چاپ دوم، ج11، ص251. [2] . همان، ج11، ص224. [3] . همان، ج11، ص225. [4] . سید بن طاووس حسنی، سعد السعود، نجف، حیدریه، چاپ اول، 1369، ص36. [5] . مجلسی، همان، ج11، ص267. [6] . عنکبوت/14.
در مورد تعداد فرزندان حضرت آدم علیه السّلام اقوال مختلفی وجود دارد که عبارتند از:
1. همسر آن حضرت حوا پانصد بطن فرزند به دنیا آورد که در هر بطن یک پسر و یک دختر متولّد میشد.[1] که مجموعاً هزار فرزند میشود.
2. برای حضرت آدم هفتاد بطن بچه به دنیا آمد که هر بطن یک پسر و یک دختر بود.[2] و در دو بطن هم یک پسر ویک دختر بدنیا آمد. که مجموعاً 142 فرزند میشود.
3. برای حضرت آدم از حوا بیست فرزند پسر و بیست فرزند دختر متولّد شد که در هر بطنی یک پسر و یک دختر متولّد میشد، که مجموعاً میشود، 40 فرزند.[3]
4. اولاد حضرت آدم علیه السّلام و حوا صد و بیست بطن در هفتصد سال از عمرشان بود[4] که مجموعاً 120 فرزند میشود که این روایت اشارهای به پسر و دختر بودن هر بطن ندارد.
چون برای حضرت آدم همسر دیگری غیر از حواء سلام الله علیها نبوده این اشکال به ذهن میرسد که با توجّه به اینکه زنها در 50 یا 60 سالگی یائسه میشوند و دیگر بچهدار نمیشوند، یک زن به طور طبیعی با احتساب ایام حاملگی و طهارت نمیتواند بیش از 65 بطن فرزند به دنیا بیاورد. پس روایاتی که برای ایشان بیش از این مقدار نوشتهاند صحیح نمیباشند، در جواب باید گفت: متوسط عمر فعلی انسانها که نهایتاً از صد سال تجاوز نمیکند، مگر خیلی کم، ولی در گذشته متوسط عمر انسانها خیلی بیشتر از عمر فعلی انسانها بوده است، مثلاً عمر حضرت آدم علیه السّلام بیش از نهصد سال[5] و عمر حضرت نوح علیه السّلام 950 سال [6] بوده پس انسانهای گذشته تقریباً ده برابر فعلی عمر میکردند. و سالهایی که یک زن میتوانست باردار شود هم طبیعتاً 10 برابر انسانهای میشود، لذا یک زن در زمانهای گذشته به راحتی میتوانسته 500 بطن بچه به دنیا بیاورد ، همان طور که در یکی از روایات اشاره دارد که در هفتصد سال از عمرشان 120 بطن فرزند به دنیا آمد.
در نتیجه به طور خلاصه فرزندانی که برای حضرت آدم و حوا نقل کردهاند، 40 فرزند یا 120 فرزند و یا 142 فرزند و یا 1000 فرزند داشتهاند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. قصص الانبیاء، جزایری.
2. تاریخ انبیا، سید هاشم رسولی محلاتی.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، چاپ و نشر وفاء، چاپ دوم، ج11، ص251.
[2] . همان، ج11، ص224.
[3] . همان، ج11، ص225.
[4] . سید بن طاووس حسنی، سعد السعود، نجف، حیدریه، چاپ اول، 1369، ص36.
[5] . مجلسی، همان، ج11، ص267.
[6] . عنکبوت/14.
- [سایر] آدم و حوا چند فرزند داشتند؟
- [سایر] چرا در دین مسیحیت حضرت عیسی را فرزند خدا میدانند آیا به خلقت آدم و حوا اعتقادی ندارند؟
- [سایر] حضرت آدم و حوّا چند وقت در بهشت بودند؟
- [سایر] ویژگیهای حضرت آدم و حوا چه بوده است؟
- [سایر] آیا قبل از آن که حضرت آدم و حوا (علیهما السلام) آفریده شوند انسان های دیگری در زمین و یا کرات دیگر زندگی می کرده اند؟
- [سایر] علت این که حضرت آدم زودتر از حوا خلق شده چیست؟
- [سایر] با سلام؛ لطفاً بفرمایید حضرت آدم و حوّا چه مدت در بهشت بودند؟
- [سایر] آیا خلقت حوّا از زوائد بدن حضرت آدم (علیهالسّلام) صورت گرفته است؟
- [سایر] خداوند در قرآن می فرماید آدم و حوا با خوردن میوه ممنوعه، عورتشان بر آنها آشکار شد. حال آیا خداوند آدم و حوا را جاهل آفریده بود و آدم و حوا با خوردن میوه ممنوعه آگاه به معایب خود شدند؟
- [سایر] آیا حوا از دنده های حضرت آدم به وجود آمده و آیا این موضوع، در تعارض با قرآن نیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پسر بزرگتر بداند که پدر ومادرش نماز قضا داشتهاند وشک کند که به جای آوردهاند یا نه، بنابر احتیاط واجب باید قضا نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر پسر بزرگتر بداند که پدر و مادرش نماز قضا داشتهاند و شک کند که به جا آوردهاند یا نه، بنا بر احتیاط واجب باید قضا نماید.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بروجردی] اگر پسر بزرگتر شک دارد که پدر و مادرش نماز و روزهی قضا داشتهاند یا نه، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. یعنی از زنم فاطمه در مقابل مهر او جدا شدم پس او رهاست، و اگر دیگری را وکیل کند وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق. و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (علی مهرها) (لمهرها) بگوید، اشکال ندارد.