حضرت محمد آخرین پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)[1] و برترین الگوی[2]برای انسانها، اشرف تمام انبیاء بلکه اشرف تمام فرزندان آدم (علیه السلام) است. او که جهان به خاطر او و خاندان طاهرینش خلق گردیده است.[3] او که خود قرآن ناطق و قرآن مجسم است[4]، در گفتار، کردار سرآمد تمام جهانیان است. اگر قرآن شریف سرلوحه هر سوره را (رحمان و رحیم) می سازد، خود محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) هم (إِلاّ رَحْمَةً لِلْعالَمینَ‌) است.[5]و اگر از جود و سخاوت سخن می گوید پیامبر نه تنها دار و ندار خود را بلکه اموال همسر خود خدیجه را نیز در راه خدا بذل و بخشش نمود. و اگر قرآن انسان را به مقاومت و پایداری در راه توحید و یکتا پرستی فرا می خواند خود پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در تمام مشکلات و سختیها، اعمال شکنجه های مشرکین در مکه، تحریم اقتصادی سه ساله در شعب ابی طالب ، وعده و وعیدهای مشرکان از طریق حضرت ابوطالب (علیه السلام) به حضرت، هیچ تغییری در اهداف الهی و توحید او پدید نیاورد، بلکه فرمود: اگر خورشید را در کفی و ماه را در کف دیگرم قرار دهید از دعوت به توحید دست بر نمی دارم. و نیز در صفت برجسته امانت داری که موجب امنیت در جامعه بشری می گردد و بشر تشنه آن است معروف خاص و عام بود. بطوریکه نه تنها خویشاوندن و دوستان او بلکه مشرکین اگر نبوت او را پذیرا نبودند امین بودن او را قبول داشتند و اموال خود را به رسم امانت به وی می سپردند. لذا شبی (لیلة المبیت) که به امر خدا خواست از مکه خارج گردد، حضرت علی (علیه السلام) را خواست و صورت اموال آن مردم مشرک را که دشمن او بودند به حضرت علی سپرد تا به آنان برگرداند و به مدینه تشریف بیاورد. فضائل و زیبائی آن بزرگوار بیش از آن است که قلم را توان نوشتن باشد. چنانچه خداوند فرمود: (ٌوَ إِنَّکَ لَعَلی‌ خُلُقٍ عَظیمٍ‌)[6] کتاب فضل ترا آب بحر کافی نیست که تر کنم سرانگشت و صفحه بشمارم. پی نوشتها: [1]- ما کانَ مُحَمَّدٌ أَبا أَحَدٍ مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسُولَ اللّهِ وَ خاتَمَ النَّبِیِّینَ :احزاب ،40. [2]- سوره احزاب، آیه 21. [3]- وَ سَخَّرَ لَکُمْ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی اْلأَرْضِ جَمیعًا مِنْهُ إِنَّ فی ذلِکَ َلآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ: جاثیه، آیه 13، (حدیث کساء) –لکم- یعنی برای شما انسانها و در راس محمد و آل محمد است. [4]- وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوی:سوره، نجم آیه 3. [5]-(و ما ارسلناک الا رحمة للعالمین)سوره انبیاء آیه 107. [6]- سوره قلم آیه 4.
حضرت محمد آخرین پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)[1] و برترین الگوی[2]برای انسانها، اشرف تمام انبیاء بلکه اشرف تمام فرزندان آدم (علیه السلام) است.
او که جهان به خاطر او و خاندان طاهرینش خلق گردیده است.[3]
او که خود قرآن ناطق و قرآن مجسم است[4]، در گفتار، کردار سرآمد تمام جهانیان است.
اگر قرآن شریف سرلوحه هر سوره را (رحمان و رحیم) می سازد، خود محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) هم (إِلاّ رَحْمَةً لِلْعالَمینَ) است.[5]و اگر از جود و سخاوت سخن می گوید پیامبر نه تنها دار و ندار خود را بلکه اموال همسر خود خدیجه را نیز در راه خدا بذل و بخشش نمود.
و اگر قرآن انسان را به مقاومت و پایداری در راه توحید و یکتا پرستی فرا می خواند خود پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در تمام مشکلات و سختیها، اعمال شکنجه های مشرکین در مکه، تحریم اقتصادی سه ساله در شعب ابی طالب ، وعده و وعیدهای مشرکان از طریق حضرت ابوطالب (علیه السلام) به حضرت، هیچ تغییری در اهداف الهی و توحید او پدید نیاورد، بلکه فرمود: اگر خورشید را در کفی و ماه را در کف دیگرم قرار دهید از دعوت به توحید دست بر نمی دارم.
و نیز در صفت برجسته امانت داری که موجب امنیت در جامعه بشری می گردد و بشر تشنه آن است معروف خاص و عام بود. بطوریکه نه تنها خویشاوندن و دوستان او بلکه مشرکین اگر نبوت او را پذیرا نبودند امین بودن او را قبول داشتند و اموال خود را به رسم امانت به وی می سپردند.
لذا شبی (لیلة المبیت) که به امر خدا خواست از مکه خارج گردد، حضرت علی (علیه السلام) را خواست و صورت اموال آن مردم مشرک را که دشمن او بودند به حضرت علی سپرد تا به آنان برگرداند و به مدینه تشریف بیاورد.
فضائل و زیبائی آن بزرگوار بیش از آن است که قلم را توان نوشتن باشد. چنانچه خداوند فرمود: (ٌوَ إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظیمٍ)[6]
کتاب فضل ترا آب بحر کافی نیست
که تر کنم سرانگشت و صفحه بشمارم.
پی نوشتها:
[1]- ما کانَ مُحَمَّدٌ أَبا أَحَدٍ مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسُولَ اللّهِ وَ خاتَمَ النَّبِیِّینَ :احزاب ،40.
[2]- سوره احزاب، آیه 21.
[3]- وَ سَخَّرَ لَکُمْ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی اْلأَرْضِ جَمیعًا مِنْهُ إِنَّ فی ذلِکَ َلآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ: جاثیه، آیه 13، (حدیث کساء) –لکم- یعنی برای شما انسانها و در راس محمد و آل محمد است.
[4]- وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوی:سوره، نجم آیه 3.
[5]-(و ما ارسلناک الا رحمة للعالمین)سوره انبیاء آیه 107.
[6]- سوره قلم آیه 4.
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم شهید شدند؟
- [سایر] معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چگونه بوده است؟
- [سایر] دین رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) قبل از بعثت چه بوده است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] چرا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) این همه زن داشته اند؟
- [سایر] چرا کسی نمی توانست با همسران پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) ازدواج کند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.