بنابر یک احتمال مقام محمود، چنانکه ازآیه 79 سوره اسرا هم استفاده می شود، مقام شفاعت است. این مقام در مرحله ی اول مخصوص رسول خدا )ص( و انبیائ و ائمه )ع( است ولی مراحل نازل تر آن مخصوص علمای واقعی و شهدا و موئمنین واقعی هم هست و بدیهی است اگر کسی موئمن واقعی شد به حسب آن چه در بعضی روایات آمده است می تواند اگر خداوند اذن بدهد از بعضی افراد شفاعت نماید. بنا به احتمال دیگر که با احتمال ذکر شده منافاتی ندارد این است که مقام محمود، مقامی است که تمامی مخلوقات پیامبر را ستایش می کنند. موئید این معنی روایتی است از امیرالمؤمنین )ع( که در مورد اهل محشر می فرماید: جمع می شوند در موطنی که در آن جا مقام حضرت محمد )ص( است. آن گاه پیامبر به گونه ای خداوند را ستایش می کند که هیچ کس قبل از او ستایش نکرده است. بعد از آن ستایش می کند بر هر موئمن و موئمنه ای و ابتدا می کند به صدیقین و شهدا و بعد از آن به صالحان. در این هنگام تمامی اهل آسمان و زمین پیامبر را ستایش می کنند چنانچه در قرآن آمده است:( عسی این یبعثک ربک مقاما محمودا )پس خوشا به حال کسی که برای او در این روز بهره و نصیبی باشد و وای به حال کسی که در این روز بهره و نصیبی نداشته باشد،(1). برای آگاهی بیشتر ر. ک: شفائالصدور فی شرح زیاره العاشور، ج 2، ص 55، میرزا ابوالفضل طهرانی. پی نوشت ها: (1)نورالثقلین، ج 3، ص 502
بنابر یک احتمال مقام محمود، چنانکه ازآیه 79 سوره اسرا هم استفاده می شود، مقام شفاعت است. این مقام در مرحله ی اول مخصوص رسول خدا )ص( و انبیائ و ائمه )ع( است ولی مراحل نازل تر آن مخصوص علمای واقعی و شهدا و موئمنین واقعی هم هست و بدیهی است اگر کسی موئمن واقعی شد به حسب آن چه در بعضی روایات آمده است می تواند اگر خداوند اذن بدهد از بعضی افراد شفاعت نماید. بنا به احتمال دیگر که با احتمال ذکر شده منافاتی ندارد این است که مقام محمود، مقامی است که تمامی مخلوقات پیامبر را ستایش می کنند. موئید این معنی روایتی است از امیرالمؤمنین )ع( که در مورد اهل محشر می فرماید: جمع می شوند در موطنی که در آن جا مقام حضرت محمد )ص( است. آن گاه پیامبر به گونه ای خداوند را ستایش می کند که هیچ کس قبل از او ستایش نکرده است. بعد از آن ستایش می کند بر هر موئمن و موئمنه ای و ابتدا می کند به صدیقین و شهدا و بعد از آن به صالحان. در این هنگام تمامی اهل آسمان و زمین پیامبر را ستایش می کنند چنانچه در قرآن آمده است:( عسی این یبعثک ربک مقاما محمودا )پس خوشا به حال کسی که برای او در این روز بهره و نصیبی باشد و وای به حال کسی که در این روز بهره و نصیبی نداشته باشد،(1).
برای آگاهی بیشتر ر. ک: شفائالصدور فی شرح زیاره العاشور، ج 2، ص 55، میرزا ابوالفضل طهرانی.
پی نوشت ها:
(1)نورالثقلین، ج 3، ص 502
- [سایر] منظور از مقام محمود که در سوره اسراء، آیه 79 و همچنین زیارت عاشورا آمده، به چه معناست؟
- [سایر] منظور از مقام محمود که در سوره اسراء، آیه 79 و همچنین زیارت عاشورا آمده، به چه معناست؟
- [سایر] مقام محمود برای پیامبر اکرم(ص) و ائمه (ع) را به صورت مفصل، عرفانی و فلسفی برایم بیان کنید. و مقام محمود برای شیعیان به تبعیت از مقام محمود اهل بیت (ع) چیست؟ چنان که در زیارت عاشورا آمده است: "و اسئله ان یبلغنی المقام المحمود لکم عند الله" معنا و مراد حقیقی از اینها چیست؟
- [سایر] فرق ماهوی "قدم صدق" در زیارت عاشورا، با "مقعد صدق" در آیه "فِی مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِیکٍ مُّقْتَدِرٍ" چیست؟ و چرا به "صدق" وصف شده و ماهیت صدق چیست؟ منظور از "ثبات قدم صدق" چه خواهد بود و چگونه تحقق می یابد؟ شرطیت "عندیت" این ثبات با اهل البیت علیهم السلام به چه معناست؟ همچنین در زیارت عاشورا می خوانیم: "وَاَسْأَلُهُ اَنْ یُبَلِّغَنِی الْمَقامَ الْمحْمُودَ لَکُمْ عِنْدَ اللهِ" ماهیت مقام محمود و ماهیت بلوغ به این مقام برای شیعه أهل البیت علیهم السلام چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 79 سوره توبه چیست؟
- [سایر] نصب تابلوی عصر عاشورا ( اثر استاد محمود فرشچیان) در داخل مسجد به طرزی که رو به روی نمازگزاران نباشد از نظر شرعی چه حکمی دارد ؟
- [سایر] علت اینهمه لعن در زیارت عاشورا چیست؟
- [سایر] مهم ترین پیام زیارت عاشورا چیست؟
- [سایر] در لعن های زیارت عاشورا، لعنت فرزند یزید را که آدم خوبی بود نیز شامل می شود، پس چطور متن زیارت عاشورا معتبر است؟
- [سایر] علت اهمیت زیارت عاشورا چیست و چه فوایدی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است، ولی مستحب است در روز عاشورا انسان، بدون قصد روزه تا عصر از خوردن و آشامیدن خودداری کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] روزهی روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [امام خمینی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان،مکروه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.