آیا در دو قرن اول اسلام و به ویژه در زمان رسول الله(ص) و امیر المومنین(ع) دشمنان با سخنرانی و جلسه گفتگو توطئه می کردند؟
اصولا هیچ نظام سیاسی بدون مخالف نمی شود و بالاخره کسانی وجود دارند که اهداف ، روشها و یا حتی شخصیتهای مسئول در یک نظام سیاسی را برنمی تابند و در صدد مخالفت و کارشکنی و اخلال در آن برمی آیند؛ حال اگر یک نظام سیاسی ارزشی بوده و به نوعی امیال نفسانی انسانها را نیز محدود نماید، خود به خود دامنه مخالفت ها و کارشکنی ها بیشتر می شود؛ از این رو تبلیغ دین مبین اسلام از سوی پیامبر اکرم(ص) و تشکیل حکومت اسلامی و تداوم این راه توسط امام علی(ع) ، از ابتدا مخالفین جدی داشت که از هر تاکتیکی برای مقابله با آن استفاده می نمودند که ابتدایی ترین این روش ها برگزاری جلسات سخنرانی و توطئه چینی بر علیه نظام اسلامی بود، مسلما بررسی چنین موضوعی نیازمند تحقیقی تاریخی است که به اختصار به ذکر چند نمونه اکتفا می نماییم: الف - توطئه چینی در زمان رسول اکرم(ص) : 1. توطئه قریش در دارالندوه: دارالندوه محلی در کنار کعبه بود و سران قریش و سایر قبایل بعد از تمامی کارشکنی هایی که بر علیه پیامبر اکرم(ص) برای جلوگیری از رشد اسلام کردند، در این مکان جمع گردیده و قتل پیامبر اکرم(ص) را توطئه چینی می کنند. متعاقب این جلسه وحی بر پیامبر اکرم(ص) نازل شد (انفال، آیه 30) و پیامبر اکرم(ص) از آن آگاه و تصمیم به هجرت به شهر مدینه را می گیرند (تاریخ تحلیلی و سیاسی اسلام، علی اکبر حسینی). 2. توطئه های یهود: یهودیان از ابتدای بعثت پیامبر اکرم(ص) و تشکیل حکومت اسلامی توسط ایشان در مدینه، تا پایان عمر مبارک ایشان از سرسخت ترین دشمنان اسلام بوده و توطئه های زیادی برای جلوگیری از پیروزی های مسلمان بر علیه کفار و حتی نقشه قتل پیامبر اکرم(ص) را طراحی و برنامه ریزی نمودند. نقض پیمان قبایل بنی قینقاع، بنی نظیر، بنی قریضه، بین المصطلق و... نمونه های بارز آن می باشند (تاریخ اسلام، مهدی پیشوایی). که البته در هر کدام پیامبر اکرم(ص) تصمیم های مختلفی متناسب با نوع توطئه آنان گرفت در برخی موارد تبعید و در مواردی نظیر عهدشکنی و توطئه گری بنی قریضه احکام شدیدتری اتخاذ گردید. 3.توطئه های منافقان: در میان مسلمانان صدر اسلام همیشه افرادی بودند که به ظاهر مسلمان شدند، ولی به هیچ وجه اعتقادی به دین و پیامبر گرامی اسلام نداشتند، از این رو همواره در صدد توطئه چینی، خیانت و... بودند، یکی از بی شرمترین این توطئه ها، نقشه قتل پیامبر اکرم(ص) بعد از حادثه تبوک بود (فروغ ابدیت، جعفر سبحانی، ج 2، ص 404). در قرآن کریم در آیات متعددی به منافقان وتوطئه های آنان اشاره شده است. ب - توطئه چینی در زمان امام علی(ع): بعد از رحلت پیامبر اکرم(ص) تحرکات و توطئه های منافقین شدت بیشتری گرفته و آنان تلاش می نمایند تا جریان اسلام اصیل را منحرف نموده و خود زمام امور را به دست بگیرند، از این رو تشکیل جلسات توطئه چینی و سخنرانی و... بر علیه امام علی(ع) به شدت رواج یافته و حتی شکل علنی به خود می گیرد. نمونه بارز آن جریان سقیفه و توطئه غصب خلافت امام علی(ع) است که 25 سال خانه نشینی آن امام را در پی داشت. متعاقب تشکیل حکومت توسط ایشان شاهد اوج توطئه ها برای ناکارآمدی و شکست حکومت ایشان از سوی ناکثین، مارقین و قاسطین می باشیم که سه جنگ خونین را در حوزه اسلامی به دنبال داشت. شرح این توطئه ها در این مختصر نمی گنجد از این رو جهت مطالعه بیشتر می توانید به منابع ذیل مراجعه نمایید: - حکومت نامه امام علی(ع)، کاظم قاضی زاده، ج 2، انتشارات معارف - مخالفان سیاسی، سید مهدی منصوری، مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر منبع: www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

آیا در دو قرن اول اسلام و به ویژه در زمان رسول الله(ص) و امیر المومنین(ع) دشمنان با سخنرانی و جلسه گفتگو توطئه می کردند؟


پاسخ:

اصولا هیچ نظام سیاسی بدون مخالف نمی شود و بالاخره کسانی وجود دارند که اهداف ، روشها و یا حتی شخصیتهای مسئول در یک نظام سیاسی را برنمی تابند و در صدد مخالفت و کارشکنی و اخلال در آن برمی آیند؛ حال اگر یک نظام سیاسی ارزشی بوده و به نوعی امیال نفسانی انسانها را نیز محدود نماید، خود به خود دامنه مخالفت ها و کارشکنی ها بیشتر می شود؛ از این رو تبلیغ دین مبین اسلام از سوی پیامبر اکرم(ص) و تشکیل حکومت اسلامی و تداوم این راه توسط امام علی(ع) ، از ابتدا مخالفین جدی داشت که از هر تاکتیکی برای مقابله با آن استفاده می نمودند که ابتدایی ترین این روش ها برگزاری جلسات سخنرانی و توطئه چینی بر علیه نظام اسلامی بود، مسلما بررسی چنین موضوعی نیازمند تحقیقی تاریخی است که به اختصار به ذکر چند نمونه اکتفا می نماییم:
الف - توطئه چینی در زمان رسول اکرم(ص) :
1. توطئه قریش در دارالندوه:
دارالندوه محلی در کنار کعبه بود و سران قریش و سایر قبایل بعد از تمامی کارشکنی هایی که بر علیه پیامبر اکرم(ص) برای جلوگیری از رشد اسلام کردند، در این مکان جمع گردیده و قتل پیامبر اکرم(ص) را توطئه چینی می کنند. متعاقب این جلسه وحی بر پیامبر اکرم(ص) نازل شد (انفال، آیه 30)
و پیامبر اکرم(ص) از آن آگاه و تصمیم به هجرت به شهر مدینه را می گیرند (تاریخ تحلیلی و سیاسی اسلام، علی اکبر حسینی).
2. توطئه های یهود:
یهودیان از ابتدای بعثت پیامبر اکرم(ص) و تشکیل حکومت اسلامی توسط ایشان در مدینه، تا پایان عمر مبارک ایشان از سرسخت ترین دشمنان اسلام بوده و توطئه های زیادی برای جلوگیری از پیروزی های مسلمان بر علیه کفار و حتی نقشه قتل پیامبر اکرم(ص) را طراحی و برنامه ریزی نمودند. نقض پیمان قبایل بنی قینقاع، بنی نظیر، بنی قریضه، بین المصطلق و... نمونه های بارز آن می باشند (تاریخ اسلام، مهدی پیشوایی).
که البته در هر کدام پیامبر اکرم(ص) تصمیم های مختلفی متناسب با نوع توطئه آنان گرفت در برخی موارد تبعید و در مواردی نظیر عهدشکنی و توطئه گری بنی قریضه احکام شدیدتری اتخاذ گردید.
3.توطئه های منافقان:
در میان مسلمانان صدر اسلام همیشه افرادی بودند که به ظاهر مسلمان شدند، ولی به هیچ وجه اعتقادی به دین و پیامبر گرامی اسلام نداشتند، از این رو همواره در صدد توطئه چینی، خیانت و... بودند، یکی از بی شرمترین این توطئه ها، نقشه قتل پیامبر اکرم(ص) بعد از حادثه تبوک بود (فروغ ابدیت، جعفر سبحانی، ج 2، ص 404).
در قرآن کریم در آیات متعددی به منافقان وتوطئه های آنان اشاره شده است.
ب - توطئه چینی در زمان امام علی(ع):
بعد از رحلت پیامبر اکرم(ص) تحرکات و توطئه های منافقین شدت بیشتری گرفته و آنان تلاش می نمایند تا جریان اسلام اصیل را منحرف نموده و خود زمام امور را به دست بگیرند، از این رو تشکیل جلسات توطئه چینی و سخنرانی و... بر علیه امام علی(ع) به شدت رواج یافته و حتی شکل علنی به خود می گیرد. نمونه بارز آن جریان سقیفه و توطئه غصب خلافت امام علی(ع) است که 25 سال خانه نشینی آن امام را در پی داشت. متعاقب تشکیل حکومت توسط ایشان شاهد اوج توطئه ها برای ناکارآمدی و شکست حکومت ایشان از سوی ناکثین، مارقین و قاسطین می باشیم که سه جنگ خونین را در حوزه اسلامی به دنبال داشت. شرح این توطئه ها در این مختصر نمی گنجد از این رو جهت مطالعه بیشتر می توانید به منابع ذیل مراجعه نمایید:
- حکومت نامه امام علی(ع)، کاظم قاضی زاده، ج 2، انتشارات معارف
- مخالفان سیاسی، سید مهدی منصوری، مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر
منبع: www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین