طبق آیه152 در سوره4 بین رسولان خدا فرقی وجود ندارد پس چرا ما حضرت محمد(ص) را برتر از دیگر رسولان می دانیم؟
در قرآن 2 نکته بیان شده است: 1. بین انبیاء نباید فرق بگذارید، 215 بقره و 152 نساء 2. برخی انبیاء بر برخی دیگر رجحان و فضیلت دارند (بقره 253). از جمع این آیات استفاده می‌شود که موضوع اول در این جهت است که همه فرستاده خدا و از سوی او هستند می‌باشد ولی موضوع دوم در مقایسه بین آنان با یکدیگر است توضیح بیشتر آن که: 1. همه مفسران بر آنند که تفسیر آیات قرآن کریم نباید به یک آیه بسنده کرد؛ بلکه باید همه آیات قرآن کریم را - به ویژه آیاتی که درباره یک موضوع هستند - در کنار هم قرار داد، و پس از بررسی همه آن‌ها و کنکاش در ارتباط آیه‌ها به یکدیگر یا عدم آن، اقدام به تفسیر و برداشت کرد. 2. هر چند در این آیه و آیات دیگری از قرآن کریم، آمده است که میان رسولان فرقی نیست؛ اما در قرآن کریم، آیاتی داریم که بر برتری و فضیلت برخی انبیاء بر بعضی دیگر به صراحت اشاره دارد. از جمله در آیه 253 سوره بقره آمده است: (بعضی از آن رسولان را بر بعض دیگر برتری دادیم؛ برخی از آنان، خدا با او سخن میگفت؛ و بعضی را در جایی برتر داد....) این تعبیر به روشنی می‌رساند که همه پپامبران الهی با این که از نظر نبوت و رسالت، همانند بودند از جهت مقام یکسان نبودند. 3. ایمان به پیامبران و به رسمیت آنان منافاتی با این ندارد که برخی را از بعضی دیگر برتر بدانیم؛ زیرا تفاوت در میان آنان همانند تفاوت مأموریت‌های آنان قطعی است. منظور این است که در میان پیامبران راستین، تفرقه‌ای از نظر ایمان و به رسمیت شناختن در زمان خودشان نیندازیم. ر.ک: 1. ترجمه تفسیر المیزان / علامه طباطبایی، ترجمه، محمد باقر موسوی همدانی، ج 2، ص 470 2. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج 2 ص 254 و ج 4، ص191 www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

طبق آیه152 در سوره4 بین رسولان خدا فرقی وجود ندارد پس چرا ما حضرت محمد(ص) را برتر از دیگر رسولان می دانیم؟


پاسخ:

در قرآن 2 نکته بیان شده است:
1. بین انبیاء نباید فرق بگذارید، 215 بقره و 152 نساء
2. برخی انبیاء بر برخی دیگر رجحان و فضیلت دارند (بقره 253).
از جمع این آیات استفاده می‌شود که موضوع اول در این جهت است که همه فرستاده خدا و از سوی او هستند می‌باشد ولی موضوع دوم در مقایسه بین آنان با یکدیگر است توضیح بیشتر آن که:
1. همه مفسران بر آنند که تفسیر آیات قرآن کریم نباید به یک آیه بسنده کرد؛ بلکه باید همه آیات قرآن کریم را - به ویژه آیاتی که درباره یک موضوع هستند - در کنار هم قرار داد، و پس از بررسی همه آن‌ها و کنکاش در ارتباط آیه‌ها به یکدیگر یا عدم آن، اقدام به تفسیر و برداشت کرد.
2. هر چند در این آیه و آیات دیگری از قرآن کریم، آمده است که میان رسولان فرقی نیست؛ اما در قرآن کریم، آیاتی داریم که بر برتری و فضیلت برخی انبیاء بر بعضی دیگر به صراحت اشاره دارد. از جمله در آیه 253 سوره بقره آمده است: (بعضی از آن رسولان را بر بعض دیگر برتری دادیم؛ برخی از آنان، خدا با او سخن میگفت؛ و بعضی را در جایی برتر داد....)
این تعبیر به روشنی می‌رساند که همه پپامبران الهی با این که از نظر نبوت و رسالت، همانند بودند از جهت مقام یکسان نبودند.
3. ایمان به پیامبران و به رسمیت آنان منافاتی با این ندارد که برخی را از بعضی دیگر برتر بدانیم؛ زیرا تفاوت در میان آنان همانند تفاوت مأموریت‌های آنان قطعی است. منظور این است که در میان پیامبران راستین، تفرقه‌ای از نظر ایمان و به رسمیت شناختن در زمان خودشان نیندازیم.
ر.ک: 1. ترجمه تفسیر المیزان / علامه طباطبایی، ترجمه، محمد باقر موسوی همدانی، ج 2، ص 470
2. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج 2 ص 254 و ج 4، ص191
www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین