شواهد موجود بر سنخیت روحی لازم امام علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین (ع) برای اهل بیت پیامبر اکرم(ص) بودن کدامند؟
الف) بر اساس آیة مباهله، علی (ع) به منزلة جان رسول خداست: (أنفسنا و أنفسکم) آل عمران/61 قهراً چنین کسی، سنخیت روحی با آن حضرت خواهد داشت. افزون بر این، ملازمت و همراهی آن حضرت با پیغمبر اکرم (ص) در غار حرا (نهج البلاغه، خطبه 192، بند 120)، که خلوت گاه مخصوص آن حضرت برای عبادت بود، حکایت از همین مطلب می‌کند. ب) فاطمة زهرا (علیها السلام) کفو و هم شأن جان رسول خدا (ص)، یعنی امیر المؤمنین (ع) است: (لَولا أَن اَلله تعالی خَلق أَمیر المؤمنین لَم یکن لِفاطمة کَفْو عَلی وجْه الأرض، آدم و من دونه). (بحار43/107) کفو بودنی که در این روایت آمده، مطلق است و شامل همة شئون علمی، معنوی و روحانی می‌شود و فقط مختصّات امامت از آن خارج است. اطلاق کفو بودن، اقتضا می‌کند زهرا (ع) نیز همانند علی (ع) سنخیت روحی با رسول خدا (ص) داشته باشد. ج) امام حسن و امام حسین (ع) نیز بر اساس ادلّه نقلی و عقلی در مشترکات امامت، مانند امیر المؤمنین (ع) هستند و در این جهت فرقی با آن حضرت ندارند؛ زیرا به فرمودة عالم آل محمّد، حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در جامع مرو: امامت، منزلت انبیاء، ارثیّة اوصیا، خلافت الهی، جانشینی رسول اکرم (ص) و جایگاه امیرالمؤمنین (ع) است ...[از این رو] امام، یگانة دوران است که کسی با او هم افق نیست، هیچ عالمی‌معادل او نیست، جانشین، همانند و نمونه ای ندارد.(اصول کافی1/200) شاهد دیگری بر این مطلب، گفتار علی (ع) است که می‌فرماید: روزی یک بار و شبی یک بار بر پیغمبر اکرم (ص) وارد می‌شدم و گاهی نیز او بر من وارد می‌شد. آن گاه که من بر او وارد می‌شدم همسرانش را از اطاق بیرون می‌کرد به گونه ای که جز من و او کسی در اطاق نبود. امّا وقتی که او به خانه من می‌آمد، فاطمه و فرزندانم را بیرون نمی‌کرد وقتی از او پرسش می‌کردم، جوابم را می‌داد و آنگاه که سئوالاتم تمام می‌شد او شروع می‌کرد... .(همان/64) این که می‌فرماید: وقتی به خانه ما می‌آمد فاطمه و فرزندانم را بیرون نمی‌کرد، نشان سنخیت روحی اعضای خانواده با علی (ع) است. بدین ترتیب، آن دو سرور جوانان بهشت نیز سنخیت روحی با جدّ بزرگوار خود(ص) داشتند. با توجه به آنچه که راجع به حسنین(ع) گفتیم، سایر ائمه(ع) نیز از این سنخیت بر خور دارند. بنابراین، آنان نیز مصداق آیه تطهیر خواهند بود. بدین ترتیب ادعای شیعه که تمام امامان(ع) را جزو اهل بیت می‌داند، اثبات می‌شود. امام حسین(ع) از پدرش نقل کرده است که فرمود: بر رسول خدا(ص) وارد شدم در حالی که در خانة امّ سلمه بود و آیه تطهیر بر او نازل شده بود. رسول خدا (ص) به من فرمود: یا علی! این آیه دربارة تو و نوه هایم (حسن و حسین) و امامان بعد از تو است. گفتم: یا رسول الله امامان بعد از تو چند نفر هستند! فرمود یا علی! اوّل آنها تو هستی، سپس فرزندانت حسن و حسین و بعد از حسین فرزندش علی و ... اسامی‌دوازده امام به همین ترتیب بر ساق عرش نوشته شده است. از خدای سبحان پرسیدم این افراد چه کسانی هستند؟ فرمود: ای محمد! اینها امامان بعد از تو هستند که مطهّر و معصومند و دشمنانشان ملعون هستند. آیت الله جوادی آملی،تجلّی ولایت در آیة تطهیر www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

شواهد موجود بر سنخیت روحی لازم امام علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین (ع) برای اهل بیت پیامبر اکرم(ص) بودن کدامند؟


پاسخ:

الف) بر اساس آیة مباهله، علی (ع) به منزلة جان رسول خداست: (أنفسنا و أنفسکم) آل عمران/61 قهراً چنین کسی، سنخیت روحی با آن حضرت خواهد داشت. افزون بر این، ملازمت و همراهی آن حضرت با پیغمبر اکرم (ص) در غار حرا (نهج البلاغه، خطبه 192، بند 120)، که خلوت گاه مخصوص آن حضرت برای عبادت بود، حکایت از همین مطلب می‌کند.
ب) فاطمة زهرا (علیها السلام) کفو و هم شأن جان رسول خدا (ص)، یعنی امیر المؤمنین (ع) است:
(لَولا أَن اَلله تعالی خَلق أَمیر المؤمنین لَم یکن لِفاطمة کَفْو عَلی وجْه الأرض، آدم و من دونه). (بحار43/107)
کفو بودنی که در این روایت آمده، مطلق است و شامل همة شئون علمی، معنوی و روحانی می‌شود و فقط مختصّات امامت از آن خارج است. اطلاق کفو بودن، اقتضا می‌کند زهرا (ع) نیز همانند علی (ع) سنخیت روحی با رسول خدا (ص) داشته باشد.
ج) امام حسن و امام حسین (ع) نیز بر اساس ادلّه نقلی و عقلی در مشترکات امامت، مانند امیر المؤمنین (ع) هستند و در این جهت فرقی با آن حضرت ندارند؛ زیرا به فرمودة عالم آل محمّد، حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در جامع مرو: امامت، منزلت انبیاء، ارثیّة اوصیا، خلافت الهی، جانشینی رسول اکرم (ص) و جایگاه امیرالمؤمنین (ع) است ...[از این رو] امام، یگانة دوران است که کسی با او هم افق نیست، هیچ عالمی‌معادل او نیست، جانشین، همانند و نمونه ای ندارد.(اصول کافی1/200)
شاهد دیگری بر این مطلب، گفتار علی (ع) است که می‌فرماید:
روزی یک بار و شبی یک بار بر پیغمبر اکرم (ص) وارد می‌شدم و گاهی نیز او بر من وارد می‌شد. آن گاه که من بر او وارد می‌شدم همسرانش را از اطاق بیرون می‌کرد به گونه ای که جز من و او کسی در اطاق نبود. امّا وقتی که او به خانه من می‌آمد، فاطمه و فرزندانم را بیرون نمی‌کرد وقتی از او پرسش می‌کردم، جوابم را می‌داد و آنگاه که سئوالاتم تمام می‌شد او شروع می‌کرد... .(همان/64)
این که می‌فرماید: وقتی به خانه ما می‌آمد فاطمه و فرزندانم را بیرون نمی‌کرد، نشان سنخیت روحی اعضای خانواده با علی (ع) است. بدین ترتیب، آن دو سرور جوانان بهشت نیز سنخیت روحی با جدّ بزرگوار خود(ص) داشتند.
با توجه به آنچه که راجع به حسنین(ع) گفتیم، سایر ائمه(ع) نیز از این سنخیت بر خور دارند. بنابراین، آنان نیز مصداق آیه تطهیر خواهند بود. بدین ترتیب ادعای شیعه که تمام امامان(ع) را جزو اهل بیت می‌داند، اثبات می‌شود. امام حسین(ع) از پدرش نقل کرده است که فرمود: بر رسول خدا(ص) وارد شدم در حالی که در خانة امّ سلمه بود و آیه تطهیر بر او نازل شده بود. رسول خدا (ص) به من فرمود: یا علی! این آیه دربارة تو و نوه هایم (حسن و حسین) و امامان بعد از تو است. گفتم: یا رسول الله امامان بعد از تو چند نفر هستند! فرمود یا علی! اوّل آنها تو هستی، سپس فرزندانت حسن و حسین و بعد از حسین فرزندش علی و ... اسامی‌دوازده امام به همین ترتیب بر ساق عرش نوشته شده است. از خدای سبحان پرسیدم این افراد چه کسانی هستند؟ فرمود: ای محمد! اینها امامان بعد از تو هستند که مطهّر و معصومند و دشمنانشان ملعون هستند.
آیت الله جوادی آملی،تجلّی ولایت در آیة تطهیر
www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین