گاهی انسان در پیشگاه ربوبی چنان ارزش و منزلت پیدا می کند که تقدّس و عظمت و طهارت روح او در سایر متعلقات وی اثر گذاشته و آن ها را نیز ارزشمند می کند. در مورد امام حسین(علیه السلام) عظمت روح و حماسه ای که انجام داده، آن قدر ارزش دارد که بر خاک او نیز تأثیر گذاشته است. حضرت امام حسین(علیه السلام) سرور آزادگان و سالار شهیدان راه حق و فضیلت و آزادی است، چون تمام هستی اش (جان و مال و عیالش) را در راه محبوب داد. خدا نیز شهادتش را منشأ بیداری ها و کسب آزادی و فضیلت، نامش را یادآور عشق و آزادگی، خاندانش را منبع امامت و کرامت، قبرش را پناهگاه بی پنهاهان، و بارگاهش را محل استجابت دعا و تربتش را شفای بیماری ها قرار داد. در تربت امام حسین(علیه السلام) آثار و ثواب هایی است که به اختصار می آوریم: 1 شفای بیماران و درمان هر درد است. حضرت موسی بن جعفر(علیهما السلام) فرمودند: "خداوند تربت جدّم حسین را برای شیعیان ما شفا قرار داده است". 2 افطار کردن با تربت. 3 امان از ترس است. 4 بوییدن و بوسیدنش ثواب دارد. 5 تبرک جستن. 6 تسبیح از تربت درست کردن که روایات بسیار زیادی در فضیلت تسبیح تربت وارد شده، حتی گفته شده که گفتن یک سبحان الله با تسبیح تربت شش هزار ثواب دارد، و نیز گرداندن تسبیح تربت در دست بدون ذکر گفتن، ثواب ذکر دارد. 7 خوردن کمی از تربت در روز عاشورا. 8 سجده بر تربت که ثواب زیاد دارد و هفت حجاب را پاره می کند (باعث قبولی و پذیرش حق تعالی قرار می گیرد). 9 کام نوزادان را با تربت برداشتن. 10 فرستادن مقداری از تربت با کالای فروخته شده. 11 گذاشتن تربت با میت در قبر که باید مقابل صورت میت در قبر گذاشته شود. 12 مخلوط کردن تربت با حنوط که به هفت عضو سجده کننده مالیده می شود. 13 نوشتن آیات قرآن، و شهادتین و شهادت به امامت بر کفن میت با تربت امام حسین(ع).(1) این همه فضایل برای این است که تربت حسین عطر شهادت می دهد. پی نوشت ها: 1. دائره المعارف تشیع، ج 4، ص 204، مادة تربت. www. eporsesh.com
ثواب تربت امام حسین(علیه السلام) را ذکر کنید و بگویید هنگام دفن مرده در کجای بدن میّت تربت گذارده می شود؟
گاهی انسان در پیشگاه ربوبی چنان ارزش و منزلت پیدا می کند که تقدّس و عظمت و طهارت روح او در سایر متعلقات وی اثر گذاشته و آن ها را نیز ارزشمند می کند.
در مورد امام حسین(علیه السلام) عظمت روح و حماسه ای که انجام داده، آن قدر ارزش دارد که بر خاک او نیز تأثیر گذاشته است.
حضرت امام حسین(علیه السلام) سرور آزادگان و سالار شهیدان راه حق و فضیلت و آزادی است، چون تمام هستی اش (جان و مال و عیالش) را در راه محبوب داد. خدا نیز شهادتش را منشأ بیداری ها و کسب آزادی و فضیلت، نامش را یادآور عشق و آزادگی، خاندانش را منبع امامت و کرامت، قبرش را پناهگاه بی پنهاهان، و بارگاهش را محل استجابت دعا و تربتش را شفای بیماری ها قرار داد. در تربت امام حسین(علیه السلام) آثار و ثواب هایی است که به اختصار می آوریم:
1 شفای بیماران و درمان هر درد است. حضرت موسی بن جعفر(علیهما السلام) فرمودند: "خداوند تربت جدّم حسین را برای شیعیان ما شفا قرار داده است".
2 افطار کردن با تربت.
3 امان از ترس است.
4 بوییدن و بوسیدنش ثواب دارد.
5 تبرک جستن.
6 تسبیح از تربت درست کردن که روایات بسیار زیادی در فضیلت تسبیح تربت وارد شده، حتی گفته شده که گفتن یک سبحان الله با تسبیح تربت شش هزار ثواب دارد، و نیز گرداندن تسبیح تربت در دست بدون ذکر گفتن، ثواب ذکر دارد.
7 خوردن کمی از تربت در روز عاشورا.
8 سجده بر تربت که ثواب زیاد دارد و هفت حجاب را پاره می کند (باعث قبولی و پذیرش حق تعالی قرار می گیرد).
9 کام نوزادان را با تربت برداشتن.
10 فرستادن مقداری از تربت با کالای فروخته شده.
11 گذاشتن تربت با میت در قبر که باید مقابل صورت میت در قبر گذاشته شود.
12 مخلوط کردن تربت با حنوط که به هفت عضو سجده کننده مالیده می شود.
13 نوشتن آیات قرآن، و شهادتین و شهادت به امامت بر کفن میت با تربت امام حسین(ع).(1)
این همه فضایل برای این است که تربت حسین عطر شهادت می دهد.
پی نوشت ها:
1. دائره المعارف تشیع، ج 4، ص 204، مادة تربت.
www. eporsesh.com
- [آیت الله اردبیلی] اگر کار خیری برای شادی روح میّت انجام گیرد و ثواب آن کار به میّت اهدا شود، آیا فاعل آن کار نیز ثواب میبرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کاری برای شادی روح میت انجام گیرد ثواب آن کار را به میت اهدا کنند فاعل آن کار خود هم ثواب می برد ؟
- [آیت الله نوری همدانی] تلاوت قرآن سر قبر میت ، تلاوت در حرم ائمه علیهم السلام یا مسجد یا منزل به نیت میت کدام ثواب بیشتری دارد ؟
- [سایر] آیا ثواب سیر کردن شکم یک فقیر از خواندن قرآن برای مرده بیشتر است؟
- [سایر] شیعه معتقد است که ثواب زیارت کربلا (حسین بن علی(علیه السلام)) از ثواب زیارت بیت الله الحرام بیشتر است، چگونه میتوان این عقیده را پذیرفت؟
- [سایر] آیا برپایی مجالس اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در منزل شخصی ثواب ویژه دارد؟ اگر در این مورد احادیثی وجود دارد لطفاً ذکر کنید.
- [سایر] ذکر (تهلیل) به چه ذکری میگویند؟ ثواب و برکات آن چیست؟ و معنای خود تهلیل چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده، اگر استخوان بدون گوشت باشد وظیفه در مورد غسل مس میت و غسل میت و کفن و دفن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده اگر استخوان بدون گوشت باشد، در مورد غسل مس میت، غسل میت و کفن و دفن آن، وظیفه چیست؟
- [سایر] آیا همراه میت دفن تربت کربلا و تسبیح، باعث کاهش عذاب خواهد شد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن میت در قبر مرده دیگر در صورتی که موجب نبش نشود (یعنی بدن مرده قبلی ظاهر نگردد) و زمین هم مباح یا وقف عام باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اجیر باید عمل را به قصد آنچه که در ذمّه میّت است به جا آورد و اگر ثواب آن را برای او هدیه کند کافی نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آن که قبر، کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله مظاهری] دفن میّت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آنکه قبر کهنه شده و میّت اوّل به کلی پوسیده شده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست؛ مگر آنکه قبر کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- [آیت الله بروجردی] دفن میت در قبر مرده دیگر جائز نیست، مگر آن که قبر کهنه شده و میت اوّلی از بین رفته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که اذان شخص دیگری را میشنود، مستحب است هر قسمتی را که میشنود تکرار کند، ولی در بازگویی اقامهای که از دیگری میشنود، باید قصد ذکر مطلق نماید نه قصد اقامه و از (حَیَّ عَلَی الصَّلاةِ) تا (حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَلِ) را به امید ثواب بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بچّه چهار ماههای مرده به دنیا بیاید و بدن او سرد شده باشد و عرفا بر تماس بدن مادر با بدن او در حین تولد، مسّ میّت صدق کند، مادر او بنابر احتیاط واجب باید غسل مسّ میّت کند.
- [امام خمینی] کسی که اذان و اقامه دیگری را میشنود مستحب است هر قسمتی را که میشنود بگوید ولی در حکایت اقامه که از دیگری بشنود از (حی علی الصّلوة) تا (حی علی خیر العمل) را به امید ثواب بگوید.
- [آیت الله سیستانی] نبش قبر مردهای برای آنکه مرده دیگر در آن دفن شود ، جایز نیست ، مگر آنکه قبر کهنه شده و میّت اوّلی بکلّی از بین رفته باشد .