آدام متز می نویسد: طبق قانون مسیحی، زن نصرانی نمی توانست به عقد غیرنصرانی درآید، تا مبادا در نتیجه اولاد او از مسیحیّت خارج شوند. باز طبق قانون کلیسا مرد نصرانی نیز نمی توانست غیر از زن نصرانی بگیرد، مگر احتمال دهد آن زن و فرزندان او را به دین خود در خواهد آورد، ولی در عمل محال بود مرد نصرانی زن مسلمان بگیرد.[1] هم چنین بدران ابوالعینین می نویسد: یکی از دانشمندان مسیحی به نام ابن العسال در مجموعه ی خود چنین نقل کرده است: للرجل ان یتزوّج غیرالمؤمنات بشرط دخول المرأة فی الایمان، فامّا النساء المؤمنات فلا یتزوّجن بالرجال الخارجین عن الایمان لئلّا ینقلوهن الی مذاهبهم. در آیین مسیحیّت نیز همانند یهودیت، ازدواج با بیگانگان ممنوع است، و لیکن از آن جا که مسیحیّت یک آیین نژادی معرفی نشده ودر این دین از هر فردی، از بنی اسراییل باشد یا نباشد، ایمان به مسیح(علیه السلام)پذیرفته است، وجهی برای ممنوعیت ازدواج برای حفظ افتخارات ملی و نژادی وجود ندارد؛ لذا در این آیین، تنها علت ممنوعیت ازدواج با بیگانگان، حفظ مصونیّت اعتقادی افراد است. به همین دلیل، درباره ی مردان که به صورت طبیعی از مصونیّت بیش تری برخوردارند آن هم در صورتی که معتقد باشد که همسر خود را به آیین مسیح(علیه السلام)درآورد این ازدواج مجاز قلمداد شده، ولی در مورد زنان، به صورت مطلق ممنوع شده است. به هرحال، ازدواج با بیگانگان حتّی در مورد مرد مسیحی نیز در صورتی که همسرش به آیین غیرمسیحی باقی بماند، ممنوع است، درحالی که در آیین اسلام چنین نیست. پی نوشتها: [1]. آدام متز، تاریخ تمدن اسلامی در قرن چهارم، ترجمه ی علی رضا ذکاوتی قراگزلو، ج 1، ص 48. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
آدام متز می نویسد:
طبق قانون مسیحی، زن نصرانی نمی توانست به عقد غیرنصرانی درآید، تا مبادا در نتیجه اولاد او از مسیحیّت خارج شوند. باز طبق قانون کلیسا مرد نصرانی نیز نمی توانست غیر از زن نصرانی بگیرد، مگر احتمال دهد آن زن و فرزندان او را به دین خود در خواهد آورد، ولی در عمل محال بود مرد نصرانی زن مسلمان بگیرد.[1]
هم چنین بدران ابوالعینین می نویسد:
یکی از دانشمندان مسیحی به نام ابن العسال در مجموعه ی خود چنین نقل کرده است: للرجل ان یتزوّج غیرالمؤمنات بشرط دخول المرأة فی الایمان، فامّا النساء المؤمنات فلا یتزوّجن بالرجال الخارجین عن الایمان لئلّا ینقلوهن الی مذاهبهم.
در آیین مسیحیّت نیز همانند یهودیت، ازدواج با بیگانگان ممنوع است، و لیکن از آن جا که مسیحیّت یک آیین نژادی معرفی نشده ودر این دین از هر فردی، از بنی اسراییل باشد یا نباشد، ایمان به مسیح(علیه السلام)پذیرفته است، وجهی برای ممنوعیت ازدواج برای حفظ افتخارات ملی و نژادی وجود ندارد؛ لذا در این آیین، تنها علت ممنوعیت ازدواج با بیگانگان، حفظ مصونیّت اعتقادی افراد است.
به همین دلیل، درباره ی مردان که به صورت طبیعی از مصونیّت بیش تری برخوردارند آن هم در صورتی که معتقد باشد که همسر خود را به آیین مسیح(علیه السلام)درآورد این ازدواج مجاز قلمداد شده، ولی در مورد زنان، به صورت مطلق ممنوع شده است.
به هرحال، ازدواج با بیگانگان حتّی در مورد مرد مسیحی نیز در صورتی که همسرش به آیین غیرمسیحی باقی بماند، ممنوع است، درحالی که در آیین اسلام چنین نیست.
پی نوشتها:
[1]. آدام متز، تاریخ تمدن اسلامی در قرن چهارم، ترجمه ی علی رضا ذکاوتی قراگزلو، ج 1، ص 48.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [سایر] آیا در آیین یهود، ازدواج با بیگانه جایز است؛ حکمت آن چیست؟
- [سایر] آیا در آیین مجوس ازدواج با بیگانه جایز است؟
- [سایر] در آیئن مسیحیت شخصی به اسم poles کیست؟
- [سایر] در آیئن مسیحیت شخصی به اسم پولس(poles) کیست؟
- [سایر] شعائر مسیحیت کدام است؟ آیا شعائر آن ها منحصر در هفت آیین مقدس است؟
- [سایر] تکلیف کسانیکه آئین یهودیت و مسیحیت را در حال حاضر قبول دارند چیست، آیا اینها نجس هستند؟
- [سایر] در صورت امکان مصادیقی از تحریف آیین یهود برایم ذکر کنید؟ آیا در دین مسیحیت هم تحریفی صورت گرفته است؟
- [سایر] ازدواج در آیین بودا چگونه است؟ آیا متن عقدی مثل آیین اسلام دارد؟
- [سایر] ازدواج در آیین بودا چگونه است؟ آیا متن عقدی مثل آیین اسلام دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در تایلند هستم و آیین مردم بودیسم می باشد. با توجه به عسر و حرج آیا ازدواج موقت با اینان جایز است؟
- [آیت الله مظاهری] قرار دادن نطفه منعقد شده زن و شوهر در رحمِ زنِ بیگانه (رحم اجارهای)، در صورت ضرورت جایز است و بهتر است صاحب رحم اجارهای بدون شوهر باشد و به عقدِ صاحبِ نطفه درآید.
- [آیت الله وحید خراسانی] تشریح بدن کافر غیر ذمی مرده جایز است و جواز تشریح بدن ذمی و عدم ثبوت دیه جنین ذمی در تشریح ان محل اشکال است مگر ان که در ایین انها جایز باشد که در این صورت مانعی ندارد و اگر مرده ای مسلمان یا ذمی بودن او مشکوک باشد تشریح بدن او جایز است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حسن سلوک و رفتار مسلمان با بیگانه و مسلمان، باید بر اساس تعالیم اسلام در نهایت اعتدال و خیرخواهی برای همه خلق باشد.
- [آیت الله مظاهری] هیچ کس نمیتواند از دیگری ربا بگیرد، خویش باشد یا بیگانه، ولی ربا گرفتن مسلمان از کافر مانعی ندارد. شرایط فروشنده و خریدار:
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد با زن حائض زنا کند، یا با زن حائض بیگانه ای به گمان این که همسر خود اوست نزدیکی نماید، احتیاط آن است که کفاره دهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .بین اذان و اقامه و نماز، فاصله ای که عرفاً آن دو را بیگانه از نماز ببیند نباشد ; در صورت فاصله زیاد بین آنها و بین نماز , دوباره گفته میشوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در تجارت و معامله و کلیه مناسبات و روابط فیمابین خود و بیگانه، دستورات اسلام را از هر جهت، رعایت کنند و از غش و کم فروشی و خیانت و اجحاف، خودداری نمایند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن مسلمان نمیتواند به عقد مرد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با غیر اهل کتاب و مجوس ازدواج کند، نه به صورت ازدواج دائم و نه به صورت ازدواج موقّت و ظاهراً ازدواج دائم یا موقّت با زن یهودی و نصرانی باطل نیست؛ بلکه مکروه و مخالف احتیاط استحبابیست به ویژه ازدواج دائم. ازدواج با زن مجوسی به صورت دائم صحیح نیست و به صورت موقّت مکروه و مخالف احتیاط استحبابیست و در صورتی که مرد و زن کافر با یکدیگر ازدواج کنند و سپس شوهر مسلمان شود و زن وی بر دین مسیحیّت یا یهودیّت یا مجوسیّت باقی بماند ازدواج باطل نمیگردد. در مورد اسلام زن یا شوهر احکام چندی وجود دارد که در کتب مفصّل فقهی آمده است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مخارج ازدواج پسر بر پدر واجب باشد، پدر نمیتواند مخارج ازدواج او را از زکات مال خود بدهد و همچنین اگر مخارج ازدواج پدر بر پسر واجب باشد، پسر نمیتواند مخارج ازدواج او را از زکات مال خود بپردازد و در غیر این صورت پرداخت مخارج ازدواج از زکات جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که متعه شده اگرچه ابستن شود حق خرجی ندارد مگر این که در ضمن عقد متعه یا عقد لازم دیگر شرط کند و همچنین در ضمن عقد جایز مادامی که ان عقد باقی باشد