یکی از ادیانی که به شدت پیروان خود را از ازدواج با بیگانگان برحذر داشته، آیین یهود است و لذا تورات، در بخش های مختلف یهودیان را از ازدواج با بیگانگان منع کرده و آن را گناهی بزرگ شمرده است. فلسفه ی این تحریم را تأثیر منفی این ازدواج در عبادت یهوه، خدای بنی اسراییل، و نیز از دست دادن اصالت یهودی معرفی کرده است. آیین یهود از همان آغاز یک آیین ملی و نژادی شمرده می شد و لذا یهودیان هیچ گونه تبلیغی در جهت یهودی کردن دیگر مردمان نداشتند و چنانچه افرادی از غیر بنی اسراییل آیین یهود را می پذیرفتند، آنها را با بنی اسراییل برابر نمی دانستند؛ و مسئله ی دیگر، سخن گفتن به زبان عبری بود و یک فرد یهودی می بایست به زبان تورات تسلط کامل داشته باشد و به همین جهت برای حفظ اصالت زبان، آنان را از ازدواج با بیگانگان، یعنی دیگر ملل منع می نمودند. اکنون نیز در قانون مدنی اسراییل این مطلب تصریح شده؛ چنان که در ماده ی 17 احوال شخصیه آمده است: الدین والمذهب من شروط صحة العقد، فاذا کان من غیرالدین او من مذهب آخر، فلایجوز العقد بینهما...؛ ان الزوجین یشترط ان یکونا اسرائیلیین وان یحصل الزواج علی وفق شرع الموسوی والا لکان لغواً.[1] در قانون مدنی اسرائیل، به جز پیروی از آیین یهود، وحدت مذهبی و کشوری را نیز شرط صحّت عقد ازدواج شمرده شده است؛ بدین معنا که فرقه هایی که به تدریج در یهودیّت به وجود آمده اند نمی توانند از مذاهب دیگر همسر انتخاب کنند؛ مثلاً فریسیان نمی توانند با صدوقیان ازدواج کنند. اما شرط اسرائیلی بودن زن و شوهر، ظاهراً مربوط به شریعت حضرت موسی(علیه السلام)نیست، بلکه از تصمیمات ویژه ی حکومتی است که ازدواج اتباع اسراییل را با اتباع غیراسراییلی هرچند یهودی باشند ممنوع دانسته اند. واضح است که این ممنوعیت معلول عواملی نیست که در تورات به عنوان علت حرمت ازدواج با بیگانه ذکر شده، بلکه صرفاً برای سهولت شناسایی اتباع و رسیدگی به امور آنان است. بنابراین، ممنوعیّت ازدواج با بیگانگان، یا به سبب مصونیت اعتقادی پیروان یک دین، و یا به جهت حفظ ملّیّت و اصالت نژادی و قومی بوده است. آیین یهود که از طرفی خویش را بهترین آیین و ادیان دیگر را باطل و از طرف دیگر فرزندان اسراییل را قوم برگزیده و محبوب خدا و برتر از هر نژاد دیگر دانسته، هر دو عامل را در ممنوعیت ازدواج با بیگانگان در نظر داشته است. پی نوشتها: [1]. بدران ابوالعینین، العلاقات الاجتماعیه بین المسلمین و غیرالمسلمین. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
یکی از ادیانی که به شدت پیروان خود را از ازدواج با بیگانگان برحذر داشته، آیین یهود است و لذا تورات، در بخش های مختلف یهودیان را از ازدواج با بیگانگان منع کرده و آن را گناهی بزرگ شمرده است. فلسفه ی این تحریم را تأثیر منفی این ازدواج در عبادت یهوه، خدای بنی اسراییل، و نیز از دست دادن اصالت یهودی معرفی کرده است.
آیین یهود از همان آغاز یک آیین ملی و نژادی شمرده می شد و لذا یهودیان هیچ گونه تبلیغی در جهت یهودی کردن دیگر مردمان نداشتند و چنانچه افرادی از غیر بنی اسراییل آیین یهود را می پذیرفتند، آنها را با بنی اسراییل برابر نمی دانستند؛ و مسئله ی دیگر، سخن گفتن به زبان عبری بود و یک فرد یهودی می بایست به زبان تورات تسلط کامل داشته باشد و به همین جهت برای حفظ اصالت زبان، آنان را از ازدواج با بیگانگان، یعنی دیگر ملل منع می نمودند.
اکنون نیز در قانون مدنی اسراییل این مطلب تصریح شده؛ چنان که در ماده ی 17 احوال شخصیه آمده است:
الدین والمذهب من شروط صحة العقد، فاذا کان من غیرالدین او من مذهب آخر، فلایجوز العقد بینهما...؛ ان الزوجین یشترط ان یکونا اسرائیلیین وان یحصل الزواج علی وفق شرع الموسوی والا لکان لغواً.[1]
در قانون مدنی اسرائیل، به جز پیروی از آیین یهود، وحدت مذهبی و کشوری را نیز شرط صحّت عقد ازدواج شمرده شده است؛ بدین معنا که فرقه هایی که به تدریج در یهودیّت به وجود آمده اند نمی توانند از مذاهب دیگر همسر انتخاب کنند؛ مثلاً فریسیان نمی توانند با صدوقیان ازدواج کنند.
اما شرط اسرائیلی بودن زن و شوهر، ظاهراً مربوط به شریعت حضرت موسی(علیه السلام)نیست، بلکه از تصمیمات ویژه ی حکومتی است که ازدواج اتباع اسراییل را با اتباع غیراسراییلی هرچند یهودی باشند ممنوع دانسته اند.
واضح است که این ممنوعیت معلول عواملی نیست که در تورات به عنوان علت حرمت ازدواج با بیگانه ذکر شده، بلکه صرفاً برای سهولت شناسایی اتباع و رسیدگی به امور آنان است.
بنابراین، ممنوعیّت ازدواج با بیگانگان، یا به سبب مصونیت اعتقادی پیروان یک دین، و یا به جهت حفظ ملّیّت و اصالت نژادی و قومی بوده است. آیین یهود که از طرفی خویش را بهترین آیین و ادیان دیگر را باطل و از طرف دیگر فرزندان اسراییل را قوم برگزیده و محبوب خدا و برتر از هر نژاد دیگر دانسته، هر دو عامل را در ممنوعیت ازدواج با بیگانگان در نظر داشته است.
پی نوشتها:
[1]. بدران ابوالعینین، العلاقات الاجتماعیه بین المسلمین و غیرالمسلمین.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [سایر] آیا در آیین مسیحیّت ازدواج با بیگانه جایز است؛ حکمت آن چیست؟
- [سایر] آیا در آیین مجوس ازدواج با بیگانه جایز است؟
- [سایر] ارتباط جادو با آیین یهود؟ کابالا چیست؟
- [سایر] ارتباط جادو با آیین یهود چیست؟
- [سایر] آیا یهود کسی است که اجدادش از بنی اسرائیل باشند؟ آیا یهود کسی است که به آیین یهود درآید؟ آیا امروز یهودی خالص یافت میشود؟
- [سایر] در صورت امکان مصادیقی از تحریف آیین یهود برایم ذکر کنید؟ آیا در دین مسیحیت هم تحریفی صورت گرفته است؟
- [سایر] ازدواج در آیین بودا چگونه است؟ آیا متن عقدی مثل آیین اسلام دارد؟
- [سایر] ازدواج در آیین بودا چگونه است؟ آیا متن عقدی مثل آیین اسلام دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در تایلند هستم و آیین مردم بودیسم می باشد. با توجه به عسر و حرج آیا ازدواج موقت با اینان جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در تایلند هستم و آیین مردم بودیسم می باشد. با توجه به عسر و حرج آیا ازدواج موقت با اینان جایز است؟
- [امام خمینی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر کتابیه بطور دائم ازدواج کند و به احتیاط واجب ازدواج دائم با زنهای کافره اهل کتاب نیز جایز نیست، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید ، مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج نماید ، ولی متعه کردن زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد ، بلکه ازدواج آنها به طور دوام نیز بنابر اقوی جائز است ولی این احتیاط ترک نشود که در صورتی اقدام به ازدواج به طور دوام به آنها بکند که متمّکن از ازدواج با زن مسلمان نباشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، ولی مرد مسلمان می¬تواند با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری ازدواج کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره بطور دائم ازدواج کند ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود ونصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید. مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری و مجوس، مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، همچنین مرد مسلمان نمی تواند بنابر احتیاط با زن کافر ازدواج دائم کند ولی ازدواج موقت با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب، مانند یهود و نصاری، مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . همکاری مردها با زن های اجنبیه و بیگانه در امور تجاری و اداری به نحوی که به تقلید از بیگانگان مرسوم شده که از محرمات، پرهیز نمی کنند و مراعات احکام شرعیه را نمی نمایند، جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] قرار دادن نطفه منعقد شده زن و شوهر در رحمِ زنِ بیگانه (رحم اجارهای)، در صورت ضرورت جایز است و بهتر است صاحب رحم اجارهای بدون شوهر باشد و به عقدِ صاحبِ نطفه درآید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمی تواند با زن کافره غیر اهل کتاب ازدواج نماید، ولی متعه کردن زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد، بلکه جواز ازدواج آنان به طور دائم نیز خالی از قوت نیست، ولی در صورت تمکن از ازدواج با مسلمه کراهت شدیده دارد، بلکه در این صورت احتیاط ترک نشود.