از آنجا که تمام ادیان موجود در دنیا به مرور زمان و برداشتهای مختلفی که از متون دینی میشود و احیاناً با تأثیر برخی عوامل سیاسی، دستخوش تفرقه میشوند و از یک آئین، مذهبهای متعددی با نامهای متعدد، به وجود میآید، مکتب یهودیت هم دارای دستجات و فرقههای متعدد است، که از آن جمله میتوان به مکتب صدوقیان یا فریسیان اشاره داشت که به اضافة فرقههای دیگر در برهههای خاص زمانی و دلایل مختلف ظهور و بروز داشتهاند و بعضاً به دلایل خاص خود باقی مانده یا منقرض شدهاند. اما آئین یهود در ایران آنچه از بررسی منابع موجود و در دسترس به دست میآید گویای مطلب خاصی نیست. و در تمام این منابع فقط به یهودیان ایران بدون ذکر فرقه خاصی، اشاره شده است. فلذا آنچه به دست میآید این است که یهودیان ایران، یا پیرو یک فرقه هستند و یا آنکه اگر اختلافی هست، احیاناً، بسیار جزیی است و این به دلیل آن است که فتوای جامعه کلیمیان ایران برای تمام یهودیان به منزله فصل الخطاب می باشد. فتاوای این جامعه هم از کمیتهای به نام بت وین صادر میشود، که این کمیته در سال 1340 از اعضایی به نامهای حاخام یدید یا شوفط، حاخام با روخ کهن صدق، حاخام اوریل داویدی، حاخام یوسف اورشرگا، حاخام یوسف حزانی کردستانی، و عبدالله ناسی، ایوب الیهو، الیاهو خسروا، روحالله مناسبیان و یعقوب ربانیم تشکیل شد. آنها کارشان صدور فتاوای مذهبی مربوط به احوال شخصیه (ارث، طلاق، عقد، ...) بوده و در همان سال با کوشش یوسف کهن، وزیر دادگستری، بخشنامهای صادر شد که تمام آرای شرعی و فتواهای جامعه کلیمیان باید با امضاء و مهر انجمن کلیمیان به دادگاه تسلیم شود.[1] ضمن اینکه تمامی کنیسهها و قبرستانها و سایر اماکن مذهبی شهرهای مختلف به روی تمام یهودیان باز است و اعمال و مناسک جاری در آنها به یک شکل انجام میشود و مراسمهای عزاداری، عروسی و سایر مناسبات مذهبی و اعیاد شهرهای مختلف تفاوت در خور اعتنایی با هم ندارد.[2] بعلاوه اینکه سازمانهای مختلف یهودی موجود چه در داخل و چه میان یهودیان ایرانی خارج از کشور هیچکدام حاکی از وجود فرقههای مختلف مذهبی یهودی نیست.[3] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. تاریخ یهود ایران، دکتر حبیب لوی. 2. یهودیان ایران در زمان معاصر (هما سرشار). [1] . شموئیل، کامران، تاریخچه سازمانهای یهودی از مجموعه یهودیان ایران، مرکز تاریخ شفاهی یهودیان ایران، چاپ 1، پائیز 1996، لس آنجلس، آمریکا، ص 115. [2] . اقتباس از دکتر حبیب لاوی، تاریخ یهود ایران. [3] . تاریخچه سازمان های یهودی، ص115. ( اندیشه قم )
از آنجا که تمام ادیان موجود در دنیا به مرور زمان و برداشتهای مختلفی که از متون دینی میشود و احیاناً با تأثیر برخی عوامل سیاسی، دستخوش تفرقه میشوند و از یک آئین، مذهبهای متعددی با نامهای متعدد، به وجود میآید، مکتب یهودیت هم دارای دستجات و فرقههای متعدد است، که از آن جمله میتوان به مکتب صدوقیان یا فریسیان اشاره داشت که به اضافة فرقههای دیگر در برهههای خاص زمانی و دلایل مختلف ظهور و بروز داشتهاند و بعضاً به دلایل خاص خود باقی مانده یا منقرض شدهاند.
اما آئین یهود در ایران آنچه از بررسی منابع موجود و در دسترس به دست میآید گویای مطلب خاصی نیست.
و در تمام این منابع فقط به یهودیان ایران بدون ذکر فرقه خاصی، اشاره شده است. فلذا آنچه به دست میآید این است که یهودیان ایران، یا پیرو یک فرقه هستند و یا آنکه اگر اختلافی هست، احیاناً، بسیار جزیی است و این به دلیل آن است که فتوای جامعه کلیمیان ایران برای تمام یهودیان به منزله فصل الخطاب می باشد. فتاوای این جامعه هم از کمیتهای به نام بت وین صادر میشود، که این کمیته در سال 1340 از اعضایی به نامهای حاخام یدید یا شوفط، حاخام با روخ کهن صدق، حاخام اوریل داویدی، حاخام یوسف اورشرگا، حاخام یوسف حزانی کردستانی، و عبدالله ناسی، ایوب الیهو، الیاهو خسروا، روحالله مناسبیان و یعقوب ربانیم تشکیل شد. آنها کارشان صدور فتاوای مذهبی مربوط به احوال شخصیه (ارث، طلاق، عقد، ...) بوده و در همان سال با کوشش یوسف کهن، وزیر دادگستری، بخشنامهای صادر شد که تمام آرای شرعی و فتواهای جامعه کلیمیان باید با امضاء و مهر انجمن کلیمیان به دادگاه تسلیم شود.[1]
ضمن اینکه تمامی کنیسهها و قبرستانها و سایر اماکن مذهبی شهرهای مختلف به روی تمام یهودیان باز است و اعمال و مناسک جاری در آنها به یک شکل انجام میشود و مراسمهای عزاداری، عروسی و سایر مناسبات مذهبی و اعیاد شهرهای مختلف تفاوت در خور اعتنایی با هم ندارد.[2]
بعلاوه اینکه سازمانهای مختلف یهودی موجود چه در داخل و چه میان یهودیان ایرانی خارج از کشور هیچکدام حاکی از وجود فرقههای مختلف مذهبی یهودی نیست.[3]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. تاریخ یهود ایران، دکتر حبیب لوی.
2. یهودیان ایران در زمان معاصر (هما سرشار).
[1] . شموئیل، کامران، تاریخچه سازمانهای یهودی از مجموعه یهودیان ایران، مرکز تاریخ شفاهی یهودیان ایران، چاپ 1، پائیز 1996، لس آنجلس، آمریکا، ص 115.
[2] . اقتباس از دکتر حبیب لاوی، تاریخ یهود ایران.
[3] . تاریخچه سازمان های یهودی، ص115.
( اندیشه قم )
- [سایر] آیا بهائیت فرقه بوده و از فرقههای اسلامی محسوب میشود؟
- [سایر] آیا صابئین دارای فرقه های متعدد هستند؟ چه کسانی از بزرگان آنها معروفند؟
- [سایر] آیا آئین شینتو دارای فرقه های متعدد می باشد؟ رهبری و مرکزیت آن در کجاست؟
- [سایر] آگر مذهب شیعه حق بود، چرا منجر به فرقه های متعدد شد؟
- [سایر] چرا شیعه به فرقه های متعدد منشعب شده؟ مگر پیامبر(ص) نام دوازده امام را ذکر نکرده بود؟
- [سایر] آیا در ایران پیروان فرقه قادیانیه وجود دارد یا خیر؟
- [سایر] فرقه علی اللهی در کدام یک از شهرهای ایران ساکنند و عقایدشان چیست؟
- [سایر] انواع فرقههای صوفی کدام هستند و چه نام دارند؟
- [سایر] در جامعه ای مثل ایران که ملیت ها و اقوام متعدد، با آداب و رسوم مختلف زندگی می کنند، آیا تصور فرهنگ واحد ملی ممکن است؟
- [سایر] ارامنه منتسب به کدام یک از فرقههای سهگانه مسیحیت (ارتدکس، پروتستان، کاتولیک) میباشند؟
- [آیت الله بهجت] متنجس نجسکننده است، هر چند واسطه متعدد باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در مضاربه معتبر نیست مالک یک شخص و عامل هم یک شخص باشد بلکه می شود مالک متعدد و عامل یک شخص یا عامل متعدد و مالک یک شخص باشد چه سهمی که از سود در عقد مضاربه برای عاملهای متعدد مقرر شده برابر یا متفاوت باشد
- [آیت الله بهجت] در کثیرالسفر لازم نیست که انسان سفرهای متعدد داشته باشد، بلکه یک سفر طولانی که بیشتر سال را فرا گیرد مثل سفرهای متعدد است؛ پس همین که بگویند فلانی راننده است و یا شغلش سفر است، اگرچه در یک سفر طولانی و بدون تکرار و تعدّد باشد کافی است.
- [آیت الله سبحانی] ممکن است طرف قرارداد در مساقات متعدّد باشد یعنی صاحب باغ آن را در اختیار چند نفر بگذارد و با آنها قرارداد مساقات ببندد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ممکن است طرف قرارداد در مساقات متعدد باشد یعنی صاحب باغ آن را در اختیار چند نفر بگذارد و با آنها قرارداد مساقات ببندد.
- [آیت الله علوی گرگانی] قرآن وانگشتر وشمشیر میّت ولباسی را که پوشیده مال پسر بزرگتر است چه از هرکدام یک عدد داشته باشد، یا از هرکدام متعدد داشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام فرقه های اسلامی پاکند، مگر آنها که با ائمه معصومین(علیهم السلام)عداوت و دشمنی دارند و خوارج و غلات، یعنی غلوکنندگان در حق ائمه(علیهم السلام).
- [آیت الله شبیری زنجانی] غذای نجسی که لای دندانها مانده، اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد، پاک میشود و در جایی که تعدّد لازم است، باید متعدّد آب بگردانند به طوری که به تمام غذای نجس برسد.
- [آیت الله سیستانی] مأموم نباید جلوتر از امام بایستد ، بلکه احتیاط واجب آن است که اگر مأموم متعدد باشند مساوی امام نایستند ، ولی اگر مأموم یک مرد باشد ، اشکال ندارد که مساوی امام بایستد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه قضای روزه ماه رمضان را چند سال به تأخیر اندازد باید قضا را به جا آورد و برای هر روز یک مد طعام به فقیر دهد و با گذشت سالها کفاره متعدد نمی شود.