راه کارهای پیشنهادی برای فرهنگ سازی نماز در جامعه به خصوص دانشگاه ها را بیان کنید.
راه کارهای متعدّدی جهت جاری شدن فرهنگ نماز در جامعه به ویژه دانشگاه ها وجود دارد که به طور قطع اگر هر یک از افراد، نهادها و دانشگاه های دولتی و غیردولتی به وظیفه خود به خوبی عمل نماید می تواند در ترویج فرهنگ نماز نقش بسیار مؤثری داشته باشد. به بعضی از این راه کارها اشاره می شود: ترویج عملی نماز امام صادق علیه السلام فرمود: (کُونُوا دُعَاةً لِلنَّاسِ بِغَیرِ أَلْسِنَتِکُمْ لِیرَوْا مِنْکُمُ الْوَرَعَ وَ الاْجْتِهَادَ وَ الصَّلاَةَ وَ الْخَیرَ فَإِنَّ ذَلِکَ دَاعِیة)1؛ (مردم را با غیر از زبان هایتان دعوت کنید [به سوی دین ]تا این که مشاهده کنند از شما تقوا و اجتهاد و نماز و خیر و نیکی را، پس این است دعوت [واقعی مردم به دین]). بر همین اساس اگر مردم، مسئولین تمامی رده ها را به هنگام نماز در مساجد مشاهده کنند و یا دانشجویان به هنگام نماز مدیران و اساتید دانشگاه خود را آماده برای اقامه نماز ببینند این امر موجب الگوگیری آنها شده و زمینه گسترش فرهنگ نماز را بیش از پیش فراهم می نماید. ساده زیستی و پایبندی نمازگزاران به اصول اخلاقی و ارزش های اسلامی نیز نقش مؤثری در ترویج فرهنگ نماز در جامعه دارد چراکه وقتی نمازگزار این گونه رفتارها را از خود ارائه دهد، افراد غیرنمازگزار (تارک نماز و کاهل در نماز) سرمنشأ این برکات را نماز دانسته و تحت تأثیر این رفتارها قرار گرفته، تشویق به نماز خواندن می شوند. نماز جماعت در فرهنگ اسلامی حتی در ادیان گذشته برگزاری نماز جماعت بسیار تأکید شده است، قرآن کریم می فرماید: (وَ ارْکَعِی مَعَ الرّاکِعِینَ)2؛ (با رکوع کنندگان رکوع نما). نماز جماعت روحیه همکاری و همگرایی را در مجموعه افزایش می دهد. نیروهای مذهبی همدیگر را می بینند و با تعظیم شعائر اسلامی روحیه و انرژی مثبت می گیرند و از سوی دیگر بدخواهان تضعیف روحیه می شوند. علاوه بر این که با برگزاری جماعت مؤمنان، لطف و عنایت خداوند به طور ویژه در آن فضا و برای آن افراد نازل می شود. در این خصوص علاوه بر این که می توان از برنامه های آموزشی و تربیتی مساجد و رسانه ها استفاده نمود، باید برنامه ریزی فعالیت های تمامی ارگان ها و سازمان ها به نحوی باشد که با نماز تلاقی ننماید به عنوان نمونه برنامه های جذّاب صدا و سیما، برگزاری جلسات ارگان ها و کلاس های درس مدارس و دانشگاه ها به گونه ای تنظیم گردد که با نماز اوّل وقت تعارض نداشته باشد، همچنین می توان با ایجاد فضای مناسب از جهت زیبایی، نظافت و فضای معنوی نمازخانه ها یا مساجدی میل و رغبت همگان را به سوی نماز بیشتر کرد. ترویج فرهنگ نماز برای ترویج فرهنگ نماز، خوب است از هر روش درستی بهره برد و در خور فهم مردم و با زبان آنان سخن گفت. در این راستا نیز ارگان هایی همچون وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی و صدا و سیما از هنر به ویژه سینما برای نشان دادن گوهر نماز و چهره نماز و نمازگزار می توانند بهره بگیرند، علاوه بر این که هنرمندان نیز با زبان شعر و قصّه و نقاشی و با آفرینش آثار هنری با کیفیت، هنر را برای ترویج فرهنگ نماز به کار گیرند. در مجامع دانشگاهی نیز فراخور جایگاه عملی دانشجویان می توان به تبیین آثار و ثمرات علمی نماز پرداخت. پی نوشت: 1. الکافی، ج2، ص 78. 2. آل عمران 3، آیه 43. منبع:www.porseman.org
عنوان سوال:

راه کارهای پیشنهادی برای فرهنگ سازی نماز در جامعه به خصوص دانشگاه ها را بیان کنید.


پاسخ:

راه کارهای متعدّدی جهت جاری شدن فرهنگ نماز در جامعه به ویژه دانشگاه ها وجود دارد که به طور قطع اگر هر یک از افراد، نهادها و دانشگاه های دولتی و غیردولتی به وظیفه خود به خوبی عمل نماید می تواند در ترویج فرهنگ نماز نقش بسیار مؤثری داشته باشد. به بعضی از این راه کارها اشاره می شود:
ترویج عملی نماز
امام صادق علیه السلام فرمود: (کُونُوا دُعَاةً لِلنَّاسِ بِغَیرِ أَلْسِنَتِکُمْ لِیرَوْا مِنْکُمُ الْوَرَعَ وَ الاْجْتِهَادَ وَ الصَّلاَةَ وَ الْخَیرَ فَإِنَّ ذَلِکَ دَاعِیة)1؛ (مردم را با غیر از زبان هایتان دعوت کنید [به سوی دین ]تا این که مشاهده کنند از شما تقوا و اجتهاد و نماز و خیر و نیکی را، پس این است دعوت [واقعی مردم به دین]). بر همین اساس اگر مردم، مسئولین تمامی رده ها را به هنگام نماز در مساجد مشاهده کنند و یا دانشجویان به هنگام نماز مدیران و اساتید دانشگاه خود را آماده برای اقامه نماز ببینند این امر موجب الگوگیری آنها شده و زمینه گسترش فرهنگ نماز را بیش از پیش فراهم می نماید.
ساده زیستی و پایبندی نمازگزاران به اصول اخلاقی و ارزش های اسلامی نیز نقش مؤثری در ترویج فرهنگ نماز در جامعه دارد چراکه وقتی نمازگزار این گونه رفتارها را از خود ارائه دهد، افراد غیرنمازگزار (تارک نماز و کاهل در نماز) سرمنشأ این برکات را نماز دانسته و تحت تأثیر این رفتارها قرار گرفته، تشویق به نماز خواندن می شوند.
نماز جماعت
در فرهنگ اسلامی حتی در ادیان گذشته برگزاری نماز جماعت بسیار تأکید شده است، قرآن کریم می فرماید:
(وَ ارْکَعِی مَعَ الرّاکِعِینَ)2؛ (با رکوع کنندگان رکوع نما).
نماز جماعت روحیه همکاری و همگرایی را در مجموعه افزایش می دهد. نیروهای مذهبی همدیگر را می بینند و با تعظیم شعائر اسلامی روحیه و انرژی مثبت می گیرند و از سوی دیگر بدخواهان تضعیف روحیه می شوند. علاوه بر این که با برگزاری جماعت مؤمنان، لطف و عنایت خداوند به طور ویژه در آن فضا و برای آن افراد نازل می شود.
در این خصوص علاوه بر این که می توان از برنامه های آموزشی و تربیتی مساجد و رسانه ها استفاده نمود، باید برنامه ریزی فعالیت های تمامی ارگان ها و سازمان ها به نحوی باشد که با نماز تلاقی ننماید به عنوان نمونه برنامه های جذّاب صدا و سیما، برگزاری جلسات ارگان ها و کلاس های درس مدارس و دانشگاه ها به گونه ای تنظیم گردد که با نماز اوّل وقت تعارض نداشته باشد، همچنین می توان با ایجاد فضای مناسب از جهت زیبایی، نظافت و فضای معنوی نمازخانه ها یا مساجدی میل و رغبت همگان را به سوی نماز بیشتر کرد.
ترویج فرهنگ نماز
برای ترویج فرهنگ نماز، خوب است از هر روش درستی بهره برد و در خور فهم مردم و با زبان آنان سخن گفت. در این راستا نیز ارگان هایی همچون وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی و صدا و سیما از هنر به ویژه سینما برای نشان دادن گوهر نماز و چهره نماز و نمازگزار می توانند بهره بگیرند، علاوه بر این که هنرمندان نیز با زبان شعر و قصّه و نقاشی و با آفرینش آثار هنری با کیفیت، هنر را برای ترویج فرهنگ نماز به کار گیرند. در مجامع دانشگاهی نیز فراخور جایگاه عملی دانشجویان می توان به تبیین آثار و ثمرات علمی نماز پرداخت.
پی نوشت:
1. الکافی، ج2، ص 78.
2. آل عمران 3، آیه 43.
منبع:www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین