آیا عواملی وجود دارد که احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کند؟
بله، عوامل ذیل می ‌توانند احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کنند: 1. برنامه ‌ریزی، عامل مهمی برای تقویت احساس مسؤولیت و استمرار انجام آن است؛ زیرا انجام امور در زمان مشخص، قدرت به خاطر سپردن فرزند را افزایش می‌ دهد. 2. امکانات لازم (کمد، قفسه، جالباسی و...) تقویت کننده مسؤولیت‌ پذیری است. 3. وضع قانون‌هایی چون (اسباب‌ بازی‌ها تخریب نمی‌ شوند)، (حمام پس از استحمام تمیز می‌ شود)، (لباس‌ها روی جالباسی قرار می‌ گیرند) و... در تقویت این حس مؤثرند. 4. یادداشت مسؤولیت‌ها و قرار گرفتن در معرض دید فرزندان، مانع از کمرنگ شدن بی ‌توجهی به مسؤولیت‌ها می‌ شود. 5. فرزندان به تمرین نیاز دارند؛ پس برای تثبیت مسؤولیت، چند بار باید تکرار شود. 6. در برابر انجام مسؤولیت‌ها، فرزند خود را تحسین و تشویق کنید. دست‌کم دو جنبه مثبت در انجام مسؤولیت بیابید و برایش پاداش در نظر بگیرید. پاداش‌ها لازم نیست همیشه مادی باشد؛ بلکه رفتارهایی چون صرف وقت برای فرزند، توجه، مراقبت، همدردی و خوش‌خلقی نیز پاداش به شمار می ‌روند. 7. استفاده از شیوه تداعی - معانی، احساس مسؤولیت را در فرزند تقویت می‌ کند بدین معنا که انجام مسؤولیت محوله را با خاطره‌ای خوش همراه سازید تا همیشه هنگام انجام مسؤولیت، شیرینی آن خاطره خوش برایش تداعی، و علاقه ‌اش به استمرار مسؤولیت بیشتر شود. 8. انجام کارهای خیریه و داوطلبانه اجتماعی و شرکت در برنامه ‌هایی چون پاکسازی عمومی شهر و کوه و... عامل مهمی در تقویت احساس مسؤولیت فرزندان است. 9. زمینه حضور فرزند را در اردوها و فعالیت‌های جمعی در مدرسه فراهم سازید. این گونه فعالیت‌ها باعث احساس مسؤولیت بیشتر در او می‌ شود. منبع:کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

آیا عواملی وجود دارد که احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کند؟


پاسخ:

بله، عوامل ذیل می ‌توانند احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کنند:
1. برنامه ‌ریزی، عامل مهمی برای تقویت احساس مسؤولیت و استمرار انجام آن است؛ زیرا انجام امور در زمان مشخص، قدرت به خاطر سپردن فرزند را افزایش می‌ دهد.
2. امکانات لازم (کمد، قفسه، جالباسی و...) تقویت کننده مسؤولیت‌ پذیری است.
3. وضع قانون‌هایی چون (اسباب‌ بازی‌ها تخریب نمی‌ شوند)، (حمام پس از استحمام تمیز می‌ شود)، (لباس‌ها روی جالباسی قرار می‌ گیرند) و... در تقویت این حس مؤثرند.
4. یادداشت مسؤولیت‌ها و قرار گرفتن در معرض دید فرزندان، مانع از کمرنگ شدن بی ‌توجهی به مسؤولیت‌ها می‌ شود.
5. فرزندان به تمرین نیاز دارند؛ پس برای تثبیت مسؤولیت، چند بار باید تکرار شود.
6. در برابر انجام مسؤولیت‌ها، فرزند خود را تحسین و تشویق کنید. دست‌کم دو جنبه مثبت در انجام مسؤولیت بیابید و برایش پاداش در نظر بگیرید. پاداش‌ها لازم نیست همیشه مادی باشد؛ بلکه رفتارهایی چون صرف وقت برای فرزند، توجه، مراقبت، همدردی و خوش‌خلقی نیز پاداش به شمار می ‌روند.
7. استفاده از شیوه تداعی - معانی، احساس مسؤولیت را در فرزند تقویت می‌ کند بدین معنا که انجام مسؤولیت محوله را با خاطره‌ای خوش همراه سازید تا همیشه هنگام انجام مسؤولیت، شیرینی آن خاطره خوش برایش تداعی، و علاقه ‌اش به استمرار مسؤولیت بیشتر شود.
8. انجام کارهای خیریه و داوطلبانه اجتماعی و شرکت در برنامه ‌هایی چون پاکسازی عمومی شهر و کوه و... عامل مهمی در تقویت احساس مسؤولیت فرزندان است.
9. زمینه حضور فرزند را در اردوها و فعالیت‌های جمعی در مدرسه فراهم سازید. این گونه فعالیت‌ها باعث احساس مسؤولیت بیشتر در او می‌ شود.

منبع:کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین