درخواست خود را روشن و کوتاه مطرح کنید و عبارت‌هایی چون (چقدر خوب می‌ شود اگر کمک کنی، ممکن است؛ می‌ شود؛ می ‌توانی و...) را به کار نگیرید. در صورتی که به مسؤولیت خود عمل نکرد، 5 دقیقه بعد دوباره یادآور شوید. اگر انجام نداد، خود آن را انجام دهید. با این فرض که شما مادر یا پدری مهربان بوده ‌اید و هستید و به خواسته‌ های منطقی او پاسخ داده‌ اید و می‌ دهید، با این رفتار شما، احساس گناه خواهد کرد و به درخواست بعدی شما پاسخ خواهد داد. برای ایجاد مسؤولیت‌ پذیری، از زور و اهرم فشار استفاده نکنید؛ زیرا به کشمکش و جنجال بین شما و فرزند می‌ انجامد و افزون بر این که مانع مسؤولیت ‌پذیری می ‌شود، او را به لجاجت نیز وا می‌ دارد. اگر بر سر کارهای روزانه با فرزندتان وارد جنگ شوید، برنده نخواهید شد و اگر هم بر او تحمیل کنید، به انتقام جویی ‌اش وا می ‌دارید و با بی ‌نشاطی، عصبانیت و کوتاهی در انجام وظایف، از شما انتقام خواهد گرفت. اگر با برخورد مناسب شما احساس گناه نکرد و برای چندمین بار از زیر بار مسؤولیت شانه خالی کرد می ‌توانید از ساز و کارهای بازدارنده، به ویژه شیوه بده و بستان (ر. ک: ج 1، ص 97 و 98) استفاده کنید؛ البته حتما پیش از استفاده از این ساز و کارها که در حقیقت نوعی مجازات هستند، او را آگاه سازید تا بتواند برای جلوگیری از آن‌ها تصمیم بگیرد. مجازات‌های اعلام نشده از سوی والدین، حاکی از بی ‌انصافی آنان نزد فرزندان است. به فرزند خود توضیح دهید که اگر به مسؤولیت خویش عمل نکند، چه پیامدهایی برایش خواهد داشت؛ البته خوب است کنار اعلام مجازات، پاداش‌هایی را هم برای انجام مسؤولیت‌ها اعلام کنید. مواجهه با پیامدهای منطقی بی‌ مسؤولیتی، راهکار خوبی برای مسؤولیت‌ پذیر کردن فرزند است. پیامد منطقی دیر بیدار شدن از خواب، نرسیدن به سرویس مدرسه، محرومیت از صبحانه، و توبیخ به وسیله اولیای مدرسه است. پیامد منطقی بی‌ نظمی و قرار ندادن لباس چرک در سبد مخصوص، شسته نشدن آن است و.... منبع:کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
درخواست خود را روشن و کوتاه مطرح کنید و عبارتهایی چون (چقدر خوب می شود اگر کمک کنی، ممکن است؛ می شود؛ می توانی و...) را به کار نگیرید. در صورتی که به مسؤولیت خود عمل نکرد، 5 دقیقه بعد دوباره یادآور شوید. اگر انجام نداد، خود آن را انجام دهید. با این فرض که شما مادر یا پدری مهربان بوده اید و هستید و به خواسته های منطقی او پاسخ داده اید و می دهید، با این رفتار شما، احساس گناه خواهد کرد و به درخواست بعدی شما پاسخ خواهد داد.
برای ایجاد مسؤولیت پذیری، از زور و اهرم فشار استفاده نکنید؛ زیرا به کشمکش و جنجال بین شما و فرزند می انجامد و افزون بر این که مانع مسؤولیت پذیری می شود، او را به لجاجت نیز وا می دارد.
اگر بر سر کارهای روزانه با فرزندتان وارد جنگ شوید، برنده نخواهید شد و اگر هم بر او تحمیل کنید، به انتقام جویی اش وا می دارید و با بی نشاطی، عصبانیت و کوتاهی در انجام وظایف، از شما انتقام خواهد گرفت.
اگر با برخورد مناسب شما احساس گناه نکرد و برای چندمین بار از زیر بار مسؤولیت شانه خالی کرد می توانید از ساز و کارهای بازدارنده، به ویژه شیوه بده و بستان (ر. ک: ج 1، ص 97 و 98) استفاده کنید؛ البته حتما پیش از استفاده از این ساز و کارها که در حقیقت نوعی مجازات هستند، او را آگاه سازید تا بتواند برای جلوگیری از آنها تصمیم بگیرد. مجازاتهای اعلام نشده از سوی والدین، حاکی از بی انصافی آنان نزد فرزندان است.
به فرزند خود توضیح دهید که اگر به مسؤولیت خویش عمل نکند، چه پیامدهایی برایش خواهد داشت؛ البته خوب است کنار اعلام مجازات، پاداشهایی را هم برای انجام مسؤولیتها اعلام کنید.
مواجهه با پیامدهای منطقی بی مسؤولیتی، راهکار خوبی برای مسؤولیت پذیر کردن فرزند است. پیامد منطقی دیر بیدار شدن از خواب، نرسیدن به سرویس مدرسه، محرومیت از صبحانه، و توبیخ به وسیله اولیای مدرسه است. پیامد منطقی بی نظمی و قرار ندادن لباس چرک در سبد مخصوص، شسته نشدن آن است و....
منبع:کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] آیا عواملی وجود دارد که احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کند؟
- [سایر] آیا عواملی وجود دارد که احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کند؟
- [سایر] در مقابل مسؤولیتناپذیری فرزندان چگونه برخورد کنیم؟
- [سایر] فنا ناپذیری انسان یعنی چه؟
- [سایر] دلایل تحریف ناپذیری قرآن را بفرمایید؟
- [سایر] لطفا کتابهایی معرفی فرمایید که راههای صحیح برخورد با همسر و تربیت فرزندان را به ما بیاموزد.
- [سایر] امام حسین(ع) و یارانش چگونه درس عزت و ذلت ناپذیری را به جهانیان آموختند؟
- [سایر] با توجه به هدایت ناپذیری کافران لجوج، اصرار پیامبران بر هدایت آنان و عذاب آنان در قیامت چه معنایی دارد؟
- [آیت الله بهجت] در قتل عمد و شبه عمد که به هنگام فرار قاتل، بستگان به نحو الاقرب فالاقرب مسؤول پرداخت دیه هستند، آیا زنان وابسته نیز مسؤولیّت دارند یا این که همانند عاقله، مسؤولیّت مختصّ مردان است؟
- [سایر] آیا اعتقاد به شفاعت، موجب جرأت افراد بر گناه و شانه خالی کردن از مسؤولیت نمیشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طبقه اول عبارتند از پدر مادر فرزندان فرزندان آنها (نوه) به تفصیلی که بیان می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وصیّ نتواند به تنهایی مسؤولیّت کارهای میّت را عهدهدار شود، حاکم شرع برای کمک او یک نفر دیگر را معیّن میکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام فرزندان میت قبل از او مرده باشند فرزندان آنها (نوه ها) از متوفی ارث می برند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض می شود فرزندان میت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معین نموده و بین فرزندان آنها تقسیم می کنیم مثلا اگر میت یک پسر و یک دختر داشته است 32 اموال میت به فرزندان پسر او می رسد (هر چند یک دختر باشد) و 31 اموال او به فرزندان دختر او می رسد (هرچند پسر باشند).
- [آیت الله اردبیلی] اگر عمو و عمّه و دایی و خاله خود میّت و فرزندان آنان و اولادِ فرزندان آنان وجود نداشته باشند، عمو و عمّه و دایی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمّه و دایی و خاله جد و جدّه میّت و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی. خاله میت زنده نباشند فرزندان آنان جایگزین آنها شده و سهم الارث آنها را بر فرض اینکه پدرشان زنده باشد می برند منتهی فرزندان عمو وعمه سهم خود رابه نحوی تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ارث ببرد اما بین فرزندان دایی و خاله مال بالسویه تقسیم می شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب جاری, هر چند کمتر از کُر باشد با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود, مگر آنکه بو یا رنگ یا مزّه آن, به سبب برخورد با نجس، دگرگون شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت عمو و عمّه و دایی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمّه میرسد، به فرزندان آنان و مقداری که به دایی و خاله میرسد، به فرزندان آنان داده میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فرزندان خواهر و برادر هم قبل از متوفی مرده باشند نوه های آنها از متوفی ارث می برند ولی باید توجه داشت که تا یک نفر از فرزندان خواهر وبرادر زنده باشند نوه ها ارث نمی برند.
- [آیت الله سبحانی] فرزندان کافر بسان خود او محکوم به نجاست هستند، مگر فرزند ممیّزی که به اسلام اعتراف کند. و فرزندان مسلمان هرچند تنها پدرش مسلمان باشد پاک هستند ولی اگر تنها مادر، مسلمان باشد احتیاط اجتناب است.