آثار مخرّب تنبیه بدنی کودکان چیست؟
1. تحقیر شخصیت رفتار نسنجیده با کودکان و تنبیه ‌بدنی آن‌ها، باعث به وجود‌آمدن احساس حقارت در آن‌ها شده و این احساس بیشتر تا بزرگسالی با آنان همراه است. این کودکان از بازی‌ها و گردش‌های دست جمعی می‌هراسند و همیشه احساس می‌کنند که دیگران از آن‌ها بدشان می‌آید و توان مقایسه‌کردن استعدادهای‌شان را با دیگران ندارند. کودک یا نوجوانی که کتک می‌خورد، شخصیتش تحقیر شده و به مرور زمان، عزت ‌نفس خود را از دست می‌دهد و به این باور می‌رسد که ارزشی ندارد. و در این صورت است که هر کارِ خلافی را به راحتی انجام می‌دهد. یکی از معصومان‌‌(عه) می‌فرماید: (کسی که خودش را حقیر می‌پندارد خود را از شرّ او در امان ندان.) 2. ایجاد روحیه تسلیم‌پذیری تنبیه بدنی، کودک را تو‌سری‌‌خور بار می‌آورد و در آینده به دیگران اجازه خواهد داد که به او زور بگویند؛ طوری که قدرت دفاع از حق خود را نخواهد داشت. 3. به دل‌گرفتن کینه تنبیه‌کننده کودک، کینه تنبیه‌کننده را به دل می‌گیرد و در آینده به شکل‌های گوناگون ‌( درس‌ نخواندن، بی‌نظمی، کارهای خلاف و ...) از او انتقام می‌گیرد. به ویژه کودکان زیر پنج سال، معنای تنبیه را به درستی نفهمیده و از آن، دشمنی، عدم امنیت و خطر را برداشت می‌کنند. اربابی به نوکر خود قول داد دیگر او را نیازارد. وقتی نوکر اطمینان یافت که ارباب راست می‌گوید، با لبخندی ملیح و در کمال سادگی گفت: پس از این به بعد، من هم در سوپ شما تف نمی‌اندازم! 4. اضطراب تنبیه ‌بدنی باعث می‌شود کودک دائم مضطرب باشد، زیرا همواره احساس می‌کند بر‌اثر عمل‌ مشابهی، دوباره و به ویژه در حضور دیگران تنبیه خواهد شد. این اضطراب در کارکردهای او اثر ‌منفی گذاشته و مانع از پیشرفت او می‌شود. ضمن این‌که زمینه ایجاد اختلالات روانی را در کودک ایجاد می‌کند. 5. از بین‌رفتن اعتماد به نفس کودکی که به طور دائم تنبیه ‌بدنی می‌شود، اعتماد ‌به ‌نفس خود را از دست داده و احساس بی‌کفایتی می‌کند و شهامت انجام کارهای بزرگ را نخواهد داشت. 6. روحیه زور‌گویی از این پس، او هم به ضعیف‌تر از خود (خواهر و برادر کوچک‌تر و همسالان) زور می‌گوید و آنان را کتک می‌زند. اگر می‌خواهید این اثر منفی را با تمام وجود حس کنید، رفتارش را با خواهر یا برادر کوچک‌تر بنگرید. او نیز دقیقاً همان‌گونه که شما با او رفتار کرده‌اید با آنان رفتار می‌کند و حتی همان الفاظی را به کار می‌برد که شما برای خودش به کار می‌برید. 7. دروغ‌گویی یکی از علت‌های دروغ‌گویی کودکان، ترس از مجازات است. تنبیه بدنی باعث می‌شود کودک برای فرار از آن به دروغ‌گویی متوسل شده و به مرور زمان این رفتار در او تثبیت شود. برای همین، اگر می‌خواهید کودکانی راستگو داشته باشید باید رفتار شما طوری باشد که اگر کودکتان خطایی مرتکب شد بتواند بدون هیچ ترس و واهمه‌ای، با شما در ‌میان بگذارد. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

آثار مخرّب تنبیه بدنی کودکان چیست؟


پاسخ:

1. تحقیر شخصیت
رفتار نسنجیده با کودکان و تنبیه ‌بدنی آن‌ها، باعث به وجود‌آمدن احساس حقارت در آن‌ها شده و این احساس بیشتر تا بزرگسالی با آنان همراه است. این کودکان از بازی‌ها و گردش‌های دست جمعی می‌هراسند و همیشه احساس می‌کنند که دیگران از آن‌ها بدشان می‌آید و توان مقایسه‌کردن استعدادهای‌شان را با دیگران ندارند. کودک یا نوجوانی که کتک می‌خورد، شخصیتش تحقیر شده و به مرور زمان، عزت ‌نفس خود را از دست می‌دهد و به این باور می‌رسد که ارزشی ندارد. و در این صورت است که هر کارِ خلافی را به راحتی انجام می‌دهد. یکی از معصومان‌‌(عه) می‌فرماید: (کسی که خودش را حقیر می‌پندارد خود را از شرّ او در امان ندان.)
2. ایجاد روحیه تسلیم‌پذیری
تنبیه بدنی، کودک را تو‌سری‌‌خور بار می‌آورد و در آینده به دیگران اجازه خواهد داد که به او زور بگویند؛ طوری که قدرت دفاع از حق خود را نخواهد داشت.
3. به دل‌گرفتن کینه تنبیه‌کننده
کودک، کینه تنبیه‌کننده را به دل می‌گیرد و در آینده به شکل‌های گوناگون ‌( درس‌ نخواندن، بی‌نظمی، کارهای خلاف و ...) از او انتقام می‌گیرد. به ویژه کودکان زیر پنج سال، معنای تنبیه را به درستی نفهمیده و از آن، دشمنی، عدم امنیت و خطر را برداشت می‌کنند.
اربابی به نوکر خود قول داد دیگر او را نیازارد. وقتی نوکر اطمینان یافت که ارباب راست می‌گوید، با لبخندی ملیح و در کمال سادگی گفت: پس از این به بعد، من هم در سوپ شما تف نمی‌اندازم!
4. اضطراب
تنبیه ‌بدنی باعث می‌شود کودک دائم مضطرب باشد، زیرا همواره احساس می‌کند بر‌اثر عمل‌ مشابهی، دوباره و به ویژه در حضور دیگران تنبیه خواهد شد. این اضطراب در کارکردهای او اثر ‌منفی گذاشته و مانع از پیشرفت او می‌شود. ضمن این‌که زمینه ایجاد اختلالات روانی را در کودک ایجاد می‌کند.
5. از بین‌رفتن اعتماد به نفس
کودکی که به طور دائم تنبیه ‌بدنی می‌شود، اعتماد ‌به ‌نفس خود را از دست داده و احساس بی‌کفایتی می‌کند و شهامت انجام کارهای بزرگ را نخواهد داشت.
6. روحیه زور‌گویی
از این پس، او هم به ضعیف‌تر از خود (خواهر و برادر کوچک‌تر و همسالان) زور می‌گوید و آنان را کتک می‌زند. اگر می‌خواهید این اثر منفی را با تمام وجود حس کنید، رفتارش را با خواهر یا برادر کوچک‌تر بنگرید. او نیز دقیقاً همان‌گونه که شما با او رفتار کرده‌اید با آنان رفتار می‌کند و حتی همان الفاظی را به کار می‌برد که شما برای خودش به کار می‌برید.
7. دروغ‌گویی
یکی از علت‌های دروغ‌گویی کودکان، ترس از مجازات است. تنبیه بدنی باعث می‌شود کودک برای فرار از آن به دروغ‌گویی متوسل شده و به مرور زمان این رفتار در او تثبیت شود. برای همین، اگر می‌خواهید کودکانی راستگو داشته باشید باید رفتار شما طوری باشد که اگر کودکتان خطایی مرتکب شد بتواند بدون هیچ ترس و واهمه‌ای، با شما در ‌میان بگذارد.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین