اگر بخواهیم بدگمانی و سوء ظن را تعریف بکنیم این است که تصور بد از کسی است که به او یقین نداریم . یک وقت تصور نداریم که هیچی. یک وقت تصور داریم که بد نیست ولی یک وقت نسبت به کسی تصور بد داریم و به او یقین نداریم. این از مهمترین و خطرناک ترین آفات زندگی زناشویی است . یک وقت خانم نسبت به آقا یا آقا نسبت به خانم، گمان بد می برد و بعد از همسرش سوال می کند و او استدلال می آورد، جواب می دهد و تمام می شود. اگر بد بینی ها در این حد باشد و گاهی باشد، ما را نگران نمی کند . اگر بدبینی ها استمرار دارد و دائم است. طرف سوال می کند و استدلال می آورد و آقا یا خانم نمی پذیرد. اگر چنین چیزی شد، یک رذیله اخلاقی می شود . و یک اختلال روانی ایجاد می کند . اگر اختلال در کل زندگی و در همه جا باشد، به آن اختلال پارانوئیدی می گویند و اگر فقط با همسر باشد، اختلال هذیانی می گویند. یا به تعبیری اختلال هذیانی زناشویی می گویند که خیلی خطرناک است . آثار منفی فردی و اجتماعی دارد . انسان را دچار اضطراب می کند ، استرس خود خوری و نگرانی نشاط و امید را از انسان می گیرد. بر اساس پژوهش ها ثابت شده است که آدمهای بدبین احتمال مرگشان نوزده درصد بیشتر از آدمهای خوش بین است. حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند: بدگمانی انسان را نابود می کند و خوش گمانی انسان را نجات می دهد. کسانی که در این وادی افتاده اند ، باید مراقب باشند . انسانهای بدبین به بدبینی نسبت به خانم و فرزندشان بسنده نمی کنند و این بدبینی کم کم به جامعه هم سرایت می کند . ما روایت داریم : بدگمانی خطایی هست که گسترش پیدا می کند. اول در خانه است و کم کم به جامعه سرایت می کند. و گاهی به سوء ظن به اولیائ خدا و خود خدا منجر می شود. اول به خانم بدبین می شود ، بعد به جامعه و کم کم به اولیاء خدا و نهایتا به خدا بدبین می شود و ایمان انسان از بین می رود. حضرت علی(علیه السلام) فرمودند: با سوء ظن، ایمان معنی ندارد . علت اینکه اسلام این قدر نهی از بدبینی کرده است بخاطر همین است . ببینید ما چقدر آموزه دینی داریم . آیه 12 سوره ی حجرات می فرماید: ای کسانی که ایمان آورده اید از بسیاری از گمان ها بپرهیزید. چون بعضی از این گمان ها گناه است. حضرت علی(علیه السلام) می فرماید : سوء ظن بین خودتان را کنار بیندازید. چون خدا از آن نهی کرده است. علتش این است که آفت دین است. این آفت را جدی بگیریدو این رذیله اخلاقی را فرهنگ سازی کنیم واز بین ببرید. منبع:سایت انوار طاها
اگر بخواهیم بدگمانی و سوء ظن را تعریف بکنیم این است که تصور بد از کسی است که به او یقین نداریم . یک وقت تصور نداریم که هیچی. یک وقت تصور داریم که بد نیست ولی یک وقت نسبت به کسی تصور بد داریم و به او یقین نداریم. این از مهمترین و خطرناک ترین آفات زندگی زناشویی است . یک وقت خانم نسبت به آقا یا آقا نسبت به خانم، گمان بد می برد و بعد از همسرش سوال می کند و او استدلال می آورد، جواب می دهد و تمام می شود. اگر بد بینی ها در این حد باشد و گاهی باشد، ما را نگران نمی کند . اگر بدبینی ها استمرار دارد و دائم است. طرف سوال می کند و استدلال می آورد و آقا یا خانم نمی پذیرد. اگر چنین چیزی شد، یک رذیله اخلاقی می شود . و یک اختلال روانی ایجاد می کند . اگر اختلال در کل زندگی و در همه جا باشد، به آن اختلال پارانوئیدی می گویند و اگر فقط با همسر باشد، اختلال هذیانی می گویند. یا به تعبیری اختلال هذیانی زناشویی می گویند که خیلی خطرناک است . آثار منفی فردی و اجتماعی دارد . انسان را دچار اضطراب می کند ، استرس خود خوری و نگرانی نشاط و امید را از انسان می گیرد. بر اساس پژوهش ها ثابت شده است که آدمهای بدبین احتمال مرگشان نوزده درصد بیشتر از آدمهای خوش بین است. حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند: بدگمانی انسان را نابود می کند و خوش گمانی انسان را نجات می دهد. کسانی که در این وادی افتاده اند ، باید مراقب باشند . انسانهای بدبین به بدبینی نسبت به خانم و فرزندشان بسنده نمی کنند و این بدبینی کم کم به جامعه هم سرایت می کند . ما روایت داریم : بدگمانی خطایی هست که گسترش پیدا می کند. اول در خانه است و کم کم به جامعه سرایت می کند. و گاهی به سوء ظن به اولیائ خدا و خود خدا منجر می شود. اول به خانم بدبین می شود ، بعد به جامعه و کم کم به اولیاء خدا و نهایتا به خدا بدبین می شود و ایمان انسان از بین می رود. حضرت علی(علیه السلام) فرمودند: با سوء ظن، ایمان معنی ندارد . علت اینکه اسلام این قدر نهی از بدبینی کرده است بخاطر همین است . ببینید ما چقدر آموزه دینی داریم . آیه 12 سوره ی حجرات می فرماید: ای کسانی که ایمان آورده اید از بسیاری از گمان ها بپرهیزید. چون بعضی از این گمان ها گناه است. حضرت علی(علیه السلام) می فرماید : سوء ظن بین خودتان را کنار بیندازید. چون خدا از آن نهی کرده است. علتش این است که آفت دین است. این آفت را جدی بگیریدو این رذیله اخلاقی را فرهنگ سازی کنیم واز بین ببرید.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] درباره ی بدبینی در زندگی زناشویی توضیح دهید.
- [سایر] برای پیشگیری از جو بدبینی در زندگی زناشویی چکار باید کرد ؟
- [سایر] در برابر شوهری که به بدبینی مبتلا است چه باید کرد ؟ آیا باید نسبت به این بدبینی ها ترتیب اثر داد؟
- [سایر] راههای عملی تقویت خوشبینی و ترک بدبینی چیست؟
- [سایر] راههای کنار گذاشتن بدبینی و تقویت خوشبینی چیست؟
- [سایر] برای رفع سوء ظن ها و بدبینی ها باید چه کار کرد؟
- [سایر] بدبینی در قرآن به چه معنا است؟ علت، آثار و راه علاج آن چیست؟ افراد بدبین چه ویژگی هایی دارند؟
- [سایر] چه عواملی سبب سوء ظن و بدبینی بین همسران می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] استماع رادیوهای بیگانه اگر موجب بدبینی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران شود چه حکمی دارد؟
- [سایر] من 7 ماهه باردار می باشم استرس زیاد و بدبینی شدید دارم چه تاثیری بر جنین دارد باتشکر
- [آیت الله اردبیلی] طلاق در اسلام مورد نکوهش و مذمّت شدید واقع شده و در برخی روایات از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که: (هیچ چیزی نزد خداوند محبوبتر از خانهای نیست که با ازدواج آباد شود و هیچ چیزی در نزد خداوند مبغوضتر از خانهای نیست که با طلاق ویران گردد)(1) ولی اگر ادامه زندگی زناشویی به خاطر اختلافات شدید و غیر قابل اصلاح موجب سختی و حرج بشود، به گونهای که ترک زندگی زناشویی تنها راه خلاصی از مشقتها و اختلافات و فشارهای روانی بین زن و شوهر باشد، اسلام طلاق را راه نجاتی برای ادامه زندگی زن و شوهر دانسته است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] : اگر با زنی که در عدّه دیگری است زنا کند خواه طلاق رجعی باشد یا غیر رجعی، پس از سپری شدن عدّه، بنابر احتیاط واجب نمی تواند با او ازدواج کند؛ ولی اگر حکم را نمی دانسته و ازدواج کرده، می تواند به زندگی خود ادامه دهد.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که نیاز به خانه مسکونی یا لوازم زندگی یا ازدواج و مانند اینها دارند و اگر پولی که دارند در حجّ صرف کنند نمیتوانند رفع نیاز کنند حجّ بر آنها واجب نیست ولی اگر نیاز به اینها نداشته باشند حجّ بر آنها واجب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] محلّی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده به نحوی که در نظر متعارف مردم محل زندگی او محسوب میشود وطن اوست؛ چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد و همچنین جایی را که انسان محلّ زندگی خود قرار داده و مثل کسی که آنجا وطن دائمی اوست در آنجا زندگی میکند که اگر مسافرتی برای او پیش آید، دوباره به همانجا برمیگردد؛ اگر چه قصد نداشته باشد که همیشه در آنجا بماند، وطن او محسوب میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سرمایهای که مورد نیاز انسان است و با کمتر از آن زندگی او در حدّ آبرو و شؤونش اداره نمیشود خمس ندارد، یعنی میتواند از درآمد خود برداشته و جزء سرمایه کند، همچنین است اموالی که برای تأمین مخارج آتیه زندگی خود، پسانداز میکند ولی اگر با پرداختن خمس این اموال، مشکلی در اداره زندگی او پدید نمیآید باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست ولی اگر در ان جا به دنیا امده و وطن پدر و مادرش باشد اختیار کردن برای زندگی معتبر نیست بلکه تا اعراض نکرده وطن اوست
- [آیت الله سبحانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن او است؛ چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [امام خمینی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست چه در آن جا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد.