می گویند حضرت علی علیه السلام هر شب هزار رکعت نماز می خواندند؟ چطور ممکن است؟
روایات متعدّدی در خصوص هزار رکعت نماز خواندن حضرت علی علیه السلام نقل شده است 1. به عنوان نمونه امام باقر علیه السلام در روایتی فرموده اند: (وَ اللَّهِ إِنْ کَانَ عَلِی علیه السلام... وَ إِنْ کَانَ لَیصَلِّی فِی الْیوْمِ وَ اللَّیلَةِ أَلْفَ رَکْعَةٍ)2؛ (به خدا سوگند شیوه علی علیه السلام این بود که در شبانه روز هزار رکعت نماز می خواند). اما نکته ای که در این روایات وجود دارد و کمتر مورد توجّه قرار گرفته، این است که در تمامی این روایات با صراحت جملاتی همچون (فِی الْیوْمِ وَ اللَّیلَةِ) به معنی شبانه روز بیان شده است، لذا براساس برخی روایات، آن حضرت در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند نه در هر شب؛ بنابراین آنچه که مطرح می شود مبنی بر این که حضرت علی و برخی دیگر از معصومین علیهم السلام در هر شب هزار رکعت نماز می خواندند یک اشتباه لفظی و غلط رایج می باشد. براساس آنچه که از برخی احادیث نیز فهمیده می شود؛ چنین عبادتی همیشگی نبوده بلکه مربوط به اوقات خاصی از عمر ایشان بوده است، به گونه ای که ایشان در برخی از ایام این گونه خداوند را عبادت می کردند. امام باقر علیه السلام این مسئله را مربوط به اواخر عمر حضرت علی علیه السلام بیان نموده و فرموده اند: (إِنَّ عَلِیاً علیه السلام کَانَ فِی آخِرِ عُمُرِهِ یصَلِّی فِی کُلِّ یوْمٍ وَ لَیلَةٍ أَلْفَ رَکْعَةٍ...)3؛ (همانا حضرت علی علیه السلام در اواخر عمرشان در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند). بر فرض این که آن حضرت و برخی دیگر از ائمه علیهم السلام در هر شب هزار رکعت نماز می خواندند همان گونه که در روایتی نقل شده امام رضا علیه السلام به دعبل، شاعر معروف، پیراهنی از خز هدیه کرد و به او گفت: قدر این پیراهن را بدان که من هزار شب و در هر شبی هزار رکعت با آن نماز گزارده و هزار بار قرآن ختم نموده ام4. باز این مطلب از نظر امکان، مشکلی ندارد و علاّمه امینی(ره) در برابر انکار برخی، یک شب هزار رکعت نماز در مقابل آنان بجا آوردند5. در پایان گفتنی است؛ می توان نماز مستحبّی را بسیار ساده بجا آورد و بدون خواندن سوره و تنها با خواندن حمد و یک ذکر سبحان اللّه در رکوع و سجود آن را انجام داد و در پایان به یک سلام اکتفا نمود. در این صورت دو رکعت، حدود 1 دقیقه طول می کشد و در مجموع حدود هشت ساعت وقت لازم است6. پی نوشت: 1. ر.ک: بحارالأنوار، ج46، ص 61 ؛ أمالی، صدوق، ص 281، المجلس السابع و الأربعون ؛ روضة الواعظین و بصیرة المتعظین، ج1، ص 116. 2. أمالی، صدوق، ص 281، المجلس السابع و الأربعون ؛ بحارالأنوار، ج63، ص 320. 3. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، 29 جلد، مؤسه آل البیت علیهم السلام قم، 1409 ه.ق، ج 4، ص 97. 4. بحارالانوار، ج 83، ص 222. 5. مجتبی کلباسی، یکصد وده پرسش درباره نماز، انتشارات ستاد اقامه نماز، 1388، نهم، ص 77. 6. همان. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

می گویند حضرت علی علیه السلام هر شب هزار رکعت نماز می خواندند؟ چطور ممکن است؟


پاسخ:

روایات متعدّدی در خصوص هزار رکعت نماز خواندن حضرت علی علیه السلام نقل شده است 1. به عنوان نمونه امام باقر علیه السلام در روایتی فرموده اند: (وَ اللَّهِ إِنْ کَانَ عَلِی علیه السلام... وَ إِنْ کَانَ لَیصَلِّی فِی الْیوْمِ وَ اللَّیلَةِ أَلْفَ رَکْعَةٍ)2؛ (به خدا سوگند شیوه علی علیه السلام این بود که در شبانه روز هزار رکعت نماز می خواند).
اما نکته ای که در این روایات وجود دارد و کمتر مورد توجّه قرار گرفته، این است که در تمامی این روایات با صراحت جملاتی همچون (فِی الْیوْمِ وَ اللَّیلَةِ) به معنی شبانه روز بیان شده است، لذا براساس برخی روایات، آن حضرت در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند نه در هر شب؛ بنابراین آنچه که مطرح می شود مبنی بر این که حضرت علی و برخی دیگر از معصومین علیهم السلام در هر شب هزار رکعت نماز می خواندند یک اشتباه لفظی و غلط رایج می باشد.
براساس آنچه که از برخی احادیث نیز فهمیده می شود؛ چنین عبادتی همیشگی نبوده بلکه مربوط به اوقات خاصی از عمر ایشان بوده است، به گونه ای که ایشان در برخی از ایام این گونه خداوند را عبادت می کردند.
امام باقر علیه السلام این مسئله را مربوط به اواخر عمر حضرت علی علیه السلام بیان نموده و فرموده اند: (إِنَّ عَلِیاً علیه السلام کَانَ فِی آخِرِ عُمُرِهِ یصَلِّی فِی کُلِّ یوْمٍ وَ لَیلَةٍ أَلْفَ رَکْعَةٍ...)3؛ (همانا حضرت علی علیه السلام در اواخر عمرشان در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند).
بر فرض این که آن حضرت و برخی دیگر از ائمه علیهم السلام در هر شب هزار رکعت نماز می خواندند همان گونه که در روایتی نقل شده امام رضا علیه السلام به دعبل، شاعر معروف، پیراهنی از خز هدیه کرد و به او گفت: قدر این پیراهن را بدان که من هزار شب و در هر شبی هزار رکعت با آن نماز گزارده و هزار بار قرآن ختم نموده ام4. باز این مطلب از نظر امکان، مشکلی ندارد و علاّمه امینی(ره) در برابر انکار برخی، یک شب هزار رکعت نماز در مقابل آنان بجا آوردند5.
در پایان گفتنی است؛ می توان نماز مستحبّی را بسیار ساده بجا آورد و بدون خواندن سوره و تنها با خواندن حمد و یک ذکر سبحان اللّه در رکوع و سجود آن را انجام داد و در پایان به یک سلام اکتفا نمود. در این صورت دو رکعت، حدود 1 دقیقه طول می کشد و در مجموع حدود هشت ساعت وقت لازم است6.
پی نوشت:
1. ر.ک: بحارالأنوار، ج46، ص 61 ؛ أمالی، صدوق، ص 281، المجلس السابع و الأربعون ؛ روضة الواعظین و بصیرة المتعظین، ج1، ص 116.
2. أمالی، صدوق، ص 281، المجلس السابع و الأربعون ؛ بحارالأنوار، ج63، ص 320.
3. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، 29 جلد، مؤسه آل البیت علیهم السلام قم، 1409 ه.ق، ج 4، ص 97.
4. بحارالانوار، ج 83، ص 222.
5. مجتبی کلباسی، یکصد وده پرسش درباره نماز، انتشارات ستاد اقامه نماز، 1388، نهم، ص 77.
6. همان.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین