علل کابوس نوجوان شما چنین است: 1- فشار روحی: فشارهای روحی ناشی از اختلافات خانوادگی، مقایسهها، تبعیضها، مشکلات تحصیلی و ... عامل مهمی برای کابوس های نوجوان است. فشارهای روحی او را از بین ببرید. 2- مشاجره با همسالان: مشاجره و درگیری با همسالان در مدرسه یا محله، سبب کابوس میشود در چنین حالتی، با گشودن باب گفتو گو، زمینة درد دل کردن او و راهنمایی اش را فراهم سازید. 3- عدم بیان احساسات درونی: نوجوان شما با خواهر یا برادر کوچکش درگیر میشود و وقتی میخواهد از او شکایت کند، به دلیل که بزرگتر و مقصر است، اجازه بیان احساسات را به او نمیدهید و چون تخلیة احساسات نشده است، شب خواب می بیند که خواهر یا برادر کوچک تر را از ساختمان 10 طبقه هل میدهد و به پایین میاندازد. در چنین موقعیتی به او اجازه دهید احساساتش را بیان کند. 4- فیلمهای ترسناک: فیلمهای ترسناک ویدئو کلیپها که بدبختانه فراوان مورد استفادة نوجوان قرار میگیرد، عامل دیگری برای کابوسهای شبانه است. او را به دیدن فیلمهای مناسب ترغیب و دیدن فیلمهای دلهره آور را محدود کنید. 5- مجادله هنگام خواب: مجادلههای پیش از خواب با نوجوان، او را دچار کابوس میکند. چند توصیه الف- باید خواب او منظم باشد و از چرت زدن در طول روز بپرهیزد تا در رختخواب بیدار نماند. ب- ورزش یا دست کم 10 دقیقه نرمش روزانه، در آرامش روحی او بسیار مؤثر است. ج- غذای سنگین به ویژه قبل از خواب، فرآیند ها ضمه را دچار اختلال میکند و در کابوس شبانه مؤثر است؛ بنابراین دست کم 2 ساعت قبل از خواب از مصرف غدای سنگین، چای، قهوه و نوشابه بپرهیزید. د- به او بیاموزید شب، هنگام خواب، نگرانی هایش را در ذهن فهرست کند و به مرور یک به یک آن ها بپردازد. این کار مانع از غرق شدن وی در نگرانیها میشود. ه- یاید خداوند و تلاوت چند آیه از قرآن کریم پیش از خواب، بهترین آرامش دهنده است. و- یک دوش آب گرم یا یک لیون شیر ولرم یا مطالعة سبک قبل از خواب نیز به او آرامش میدهد. www.morsalat.com
فرزند 12 سالهام کابوس میبیند. علل آن چیست و چگونه میتوان آن را از بین برد؟
علل کابوس نوجوان شما چنین است:
1- فشار روحی: فشارهای روحی ناشی از اختلافات خانوادگی، مقایسهها، تبعیضها، مشکلات تحصیلی و ... عامل مهمی برای کابوس های نوجوان است. فشارهای روحی او را از بین ببرید.
2- مشاجره با همسالان: مشاجره و درگیری با همسالان در مدرسه یا محله، سبب کابوس میشود در چنین حالتی، با گشودن باب گفتو گو، زمینة درد دل کردن او و راهنمایی اش را فراهم سازید.
3- عدم بیان احساسات درونی: نوجوان شما با خواهر یا برادر کوچکش درگیر میشود و وقتی میخواهد از او شکایت کند، به دلیل که بزرگتر و مقصر است، اجازه بیان احساسات را به او نمیدهید و چون تخلیة احساسات نشده است، شب خواب می بیند که خواهر یا برادر کوچک تر را از ساختمان 10 طبقه هل میدهد و به پایین میاندازد. در چنین موقعیتی به او اجازه دهید احساساتش را بیان کند.
4- فیلمهای ترسناک: فیلمهای ترسناک ویدئو کلیپها که بدبختانه فراوان مورد استفادة نوجوان قرار میگیرد، عامل دیگری برای کابوسهای شبانه است. او را به دیدن فیلمهای مناسب ترغیب و دیدن فیلمهای دلهره آور را محدود کنید.
5- مجادله هنگام خواب: مجادلههای پیش از خواب با نوجوان، او را دچار کابوس میکند.
چند توصیه
الف- باید خواب او منظم باشد و از چرت زدن در طول روز بپرهیزد تا در رختخواب بیدار نماند.
ب- ورزش یا دست کم 10 دقیقه نرمش روزانه، در آرامش روحی او بسیار مؤثر است.
ج- غذای سنگین به ویژه قبل از خواب، فرآیند ها ضمه را دچار اختلال میکند و در کابوس شبانه مؤثر است؛ بنابراین دست کم 2 ساعت قبل از خواب از مصرف غدای سنگین، چای، قهوه و نوشابه بپرهیزید.
د- به او بیاموزید شب، هنگام خواب، نگرانی هایش را در ذهن فهرست کند و به مرور یک به یک آن ها بپردازد. این کار مانع از غرق شدن وی در نگرانیها میشود.
ه- یاید خداوند و تلاوت چند آیه از قرآن کریم پیش از خواب، بهترین آرامش دهنده است.
و- یک دوش آب گرم یا یک لیون شیر ولرم یا مطالعة سبک قبل از خواب نیز به او آرامش میدهد.
www.morsalat.com
- [سایر] فرزند 12 ساله ام کابوس می بیند. علل آن چیست و چگونه می توان آن را از بین برد؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام شبها دندانهایش را به هم میفشارد. منشأ آن چیست و چگونه میتوان آن را از بین برد؟
- [سایر] پسر 12 سالهام ناخن میجود، علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] پسر 12 سالهام ناخن میجود. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام درس نمیخواند و تکالیفش را انجام نمیدهد. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام درس نمیخواند و تکالیفش را انجام نمیدهد. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] فرزند9 سالهام شبها دندانهایش را به هم میفشارد، منشأ آن چیست و چگونه میتوان آن را ازبین برد؟
- [سایر] فرزند 2 سالهام اسباببازیهایش را به همسالان خود نمیدهد. علت چیست و آیا میشود این روحیه را از بین برد؟
- [سایر] فرزند 2 سالهام اسباببازیهایش را به همسالان خود نمیدهد. علت چیست و آیا میشود این روحیه را از بین برد؟
- [سایر] پسر 15 سالهام در انجام وظایف و تکالیفش تنبلی میکند. علل آن چیست و آیا میشود تنبلی را درمان کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که از راه نامشروع باردار شده، جایز نیست بچه اش را سقط کند و فرزند او حساب می شود فقط ارث از او نمی برد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی از دنیا برود و فرزند نداشته باشد، یک چهارم مال او را همسر دائمی او می برد و بقیه را ورثه دیگر و هرگاه از آن زن یا از زن دیگر فرزند داشته باشد، یک هشتم مال به زن او می رسد و بقیه به وارثان دیگر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی از دنیا برود و فرزند نداشته باشد، یک چهارم مال او را همسر دائمی او می برد و بقیه را ورثه دیگر و هرگاه از آن زن یا از زن دیگر فرزند داشته باشد، یک هشتم مال به زن او می رسد و بقیه به وارثان دیگر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر میت بیش از یک زن داشته باشد در صورت نداشن فرزند چهار یک اموال او و در صورت داشتن فرزند، هشت یک آن به شرحی که در بالا گفته شد بطور مساوی میان زنان او تقسیم می شود، خواه شوهر با آنها نزدیکی کرده باشد یا نه، اما اگر در مرضی که به آن مرض از دنیا رفته زنی را عقدکرده، در صورتی ارث از او می برد که با او نزدیکی کرده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] در وضوی ارتماسی، انسان میتواند تنها صورت را به قصد وضو با مراعات شستن از بالا از طرف پیشانی در آب فرو برد، ولی مسح سر و پاها با رطوبت دست در وضوی ارتماسی اشکال دارد، بنابر این میتوان در شستن دست راست آن را به قصد وضوی ارتماسی از طرف آرنج در آب فرو برد و در شستن دست چپ، آن را نیز به نحو ارتماسی در آب فرو برد ولی قسمتی از کف دست را باقی گذاشت و آن را با دست راست به صورت ترتیبی شست و در این صورت مسح با رطوبت باقی مانده در دست اشکال ندارد. در وضوی ارتماسی از ابتدای فرو بردن صورت و دستها در آب تا خروج آنها، باید قصد شستن به نیّت وضو داشته باشد و کفایت قصد وضوی ارتماسی در حال بیرون آوردن صورت و دست محلّ اشکال است.
- [آیت الله مظاهری] غسل را به دو صورت میتوان انجام داد: اوّل: غسل ترتیبی و آن غسلی است که اوّل سر و گردن، بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را بشوید. و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا به واسطه ندانستنِ مسئله به این ترتیب عمل نکند غسل او باطل است. دوّم: غسل ارتماسی و آن غسلی است که در یک لحظه، آب، تمام بدن را فرا بگیرد، بلکه اگر به نیّت غسل ارتماسی، به تدریج در آب فرو رود، غسل او صحیح است. چنانکه اگر بعضی از بدن غسل کننده، در آب و بعضی قسمتهای دیگر، بیرون از آب باشد و به نیّت غسل، بقیه بدن را در آب فرو برد، غسل او صحیح است. چنانکه اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد از نیّت غسل، بدن را حرکت دهد یا از آب بیرون آید غسل او صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زکات گندم و جو و خرما و کشمش وقتی واجب میشود که به مقدار نصاب برسد، مقدار نصاب غلاّت بیتردید 5 وَسَق معادل 300 صاع میباشد، مشهور علماء، وزن هر صاع را در تمامی غلاّت، 1170 درهم گرفتهاند و با محاسبه هر درهم به وزن 2140 مثقال معمولی، نصاب غلاّت را 849 / 193 کیلوگرم برآورد کردهاند، ولی در این محاسبه دو مطلب مهم باید تذکّر داده شود: 1 - مقدار درهم، بنا بر تحقیق بیش از 2140 مثقال معمولی بوده، بر طبق یک محاسبه وزن درهم تقریبا 2 / 97 گرم تعیین شده (9) در نتیجه نصاب (یعنی 300 صاع) معادل 1041 / 239 کیلوگرم و بر طبق محاسبه دیگر وزن درهم 3 / 125 گرم معیّن شده (10) در نتیجه نصاب 1097 / 875 کیلوگرم خواهد بود. 2 - تعیین یک وزن برای تمامی غلاّت در صورتی صحیح است که وزن هر صاع در تمامی غلّات یکسان باشد، ولی با عنایت به این که صاع و وسق پیمانههای خاص بوده و قهراً با توجّه به سبکی و سنگینی غلّات (بر طبق وزن حجمی آنها) وزن نصاب غلّات مختلف تغییر میکند. ظاهراً وزن 1170 درهم برای هر صاع، برای گندم متوسط تعیین شده است، بنابراین ارقام 1041 / 239 یا 1097 / 875 کیلوگرم مربوط به نصاب گندم میباشد و با عنایت به تفاوت اقسام مختلف گندم در وزن حجمی و اختلاف فوق در وزن درهم، تعیین دقیق حجم نصاب غلّات میسور نیست، ولی میتوان حجم حداقل 1300 لیتر را برای نصاب غلّات در نظر گرفت (11)، این حجم در غلّات مختلف وزنهای گوناگونی دارد، بلکه اقسام هر نوع غلّه، نیز وزن حجمی مختلفی دارد، مثلاً برای جو، حداقل وزن 780 کیلوگرم را میتوان برای نصاب زکات در نظر گرفت. (12)
- [آیت الله شبیری زنجانی] دیه چند چیز مثل دیه کشتن است که مقدار آن در مسأله پیش گفته شد: اوّل: آن که دو چشم کسی را کور کند یا چهار پلک چشم او را از بین برد و اگر یک چشم او را کور کند، باید نصف دیه کشتن را بدهد و در هر پلک چشم هم 14 دیه گرفته میشود. دوم: دو گوش کسی را ببرد یا کاری کند که هر دو گوش او کر شود و اگر یک گوش او را ببرد یا کر کند باید نصف دیه کشتن را بدهد، دیه نرمه هر گوش ثلث دیه آن گوش است. سوم: تمام بینی یا نرمه بینی کسی را ببرد. چهارم: زبان کسی را از بیخ ببرد و اگر مقداری از آن را ببرد باید به نسبت حروف بیست و هشتگانه که به جهت قطع زبان از بین رفته دیه بدهد، مثلاً اگر یک حرف را نتواند بگوید 128 دیه و اگر دو حرف نتواند 228 و … و نسبت به چهار حرف فارسی نیز بر طبق نظر حاکم شرع دیه گرفته میشود. و در کسی که لال است اگر تمام زبان را ببرد ثلث دیه را باید بدهد و اگر مقداری از زبان لال را ببرد باید به نسبت مساحت قطع شده از زبان از دیه لال را بدهد، بنابراین دیه قطع نصف زبان لال 12*13) 16) و دیه قطع ثلث زبان لال13*13) 19) خواهد بود. پنجم: تمام دندانهای کسی را از بین ببرد و دیه هر کدام از دوازده دندان جلوی دهان 5 صدم دیه کامل و دیه هر یک از شانزده دندان عقب 2 / 5 صدم دیه کامل است. ششم: هر دو دست کسی را از بند جدا کند و اگر یک دست را از بند جدا کند باید نصف دیه کشتن را بدهد. هفتم: ده انگشت کسی را ببرد و دیه هر انگشت، 110 دیه کشتن است. هشتم: هر دو پستان زنی را یا مردی را ببرد و اگر یکی از آنها را ببرد، باید نصف دیه کشتن را بدهد. نهم: هر دو پای کسی را تا مفصل یا همه ده انگشت پا را ببرد و دیه هر انگشت پا 110 دیه کشتن است. دهم: تخمهای مردی را از بین ببرد. یازدهم: طوری به کسی آسیب برساند که عقل او از بین برود. دوازدهم: به کسی صدمهای بزند که دیگر بوی خوب و بد را نفهمد.
- [آیت الله مظاهری] غسلهای مستحب در شرع مقدّس اسلام بسیار است و از آن جمله است: 1 - غسل جمعه، و وقت آن از اذان صبح جمعه است تا مغرب و اگر در روز جمعه غسل نکند مستحب است تا روز شنبه قضای آن را به جا آورد، بلکه تا آخر هفته به عنوان رجاء میتوان انجام داد. و نیز میتوان از اذان صبح پنج شنبه تا اذان صبح جمعه به عنوان تهیّأ انجام داد. و مستحب است انسان در موقع غسل جمعه بگوید: (اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ إلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ وَ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَاجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابینَ وَ اجْعَلنی مِنَ الْمُتَطَهِّرینَ).(1) 2 - غسل شب اوّل ماه رمضان و تمام شبهای طاق مثل شب سوّم و پنجم و هفتم، ولی از شب بیست و یکم مستحب است هر شب غسل کند و برای شبهای اوّل، پانزدهم، هفدهم، نوزدهم، بیست و یکم، بیست و سوم، بیست و پنجم، بیست و هفتم و بیست و نهم بیشتر سفارش شده است و وقت غسل شبهای ماه رمضان تمام شب است، و بهتر است هنگام مغرب به جا آورده شود ولی از شب بیست و یکم تا آخر ماه بهتر است غسل را بین نماز مغرب و عشا به جا آورد. و نیز مستحب است در شب بیست و سوّم غیر از غسل اوّل شب، یک غسل هم در آخر شب انجام دهد. 3 - غسل شب عید فطر و وقت آن از اوّل مغرب است تا اذان صبح و بهتر است در اوّل شب به جا آورده شود. 4 - غسل روز عید فطر و عید قربان و وقت آن از اذان صبح است تا مغرب و بهتر است آن را پیش از نماز عید به جا آورد. 5 - غسل روز هشتم و نهم ذیالحجّه و در روز نهم بهتر است آن را نزدیک ظهر به جا آورد. 6 - غسل روز اوّل، پانزدهم، بیست و هفتم و آخر ماه رجب. 7 - غسل روز عید غدیر و بهتر است بعد از طلوع آفتاب اوّل روز آن را انجام دهند. 8 - غسل روز بیست و چهارم ذیالحجّه. 9 - غسل روز عید نوروز، پانزدهم شعبان، نهم و هفدهم ربیع الاول و روز بیست و پنجم ذی قعده. 10 - غسل دادن بچهای که تازه به دنیا آمده است. 11 - غسل زنی که برای غیر شوهرش بوی خوش استعمال کرده است. 12 - غسل کسی که در حال مستی خوابیده است. 13 - غسل کسی که جایی از بدنش را به بدن میتّی که غسل دادهاند رسانده است. 14 - غسل کسی که در موقع گرفتن خورشید یا ماه نماز آیات را عمداً نخوانده، در صورتی که تمام ماه یا خورشید گرفته باشد. 15 - غسل کسی که برای تماشای دار آویخته رفته و آن را دیده باشد ولی اگر اتفاقاً یا از روی ناچاری نگاهش بیفتد یا مثلاً برای شهادت دادن رفته باشد غسل مستحب نیست.