چنانچه نمونه ای از یک هماهنگی بر پایه روابط صحیح را در نظر گیریم. باید محورهای زیر مورد توجه واقع شود: - هر یک از اعضای خانواده موقعیت و جایگاه مطلوب خود را داراست و از محبت و تامین عاطفی کافی برخوردار است به گونه ای که محبت به یکی از اعضا، جایگزین محبت به دیگری نمی شود به عنوان مثال، تولید فرزند جدید و ورود او به صحنه خانواده موجب به هم ریختن روابط عاطفی زن و شوهر نخواهد گردید. - همسران جوان، پس از ازدواج قصد برتری، رقابت، سلطه و قدرت نهایی بر یکدیگر را ندارند و از مشی دوستانه و همیاری پیروی می نمایند. - همیشه یک نسخه شفابخش قبلی وجود ندارد که در هماهنگی از دست رفته تاثیر بخشد و تعادل زندگی را برقرار نماید. اطمینان نکردن و بیش از حد به یک روش متکی نشدن، امکانتجدید نظر در پاره ای از شیوه ها را فراهم می نماید. بهره مندی از روشهای نوین، احتمالاً موجد هماهنگی بیشتر خواهد شد. - پدر و مادر، در برخورد با سلیقه ها و دیدگاههای مختلف در مورد تربیت فرزندان، با نمونههایی از اختلاف نظرها مواجه می شوند. درایت و تدبیر آنها از یک سوی و ظرفیت روانی از سوی دیگر ایجاب می نماید که پای فرزندانشان را به معرکه مشکلات متقابل باز نکنند و موقعیت مناسب را برای طرح مشکلات در نظر گیرند. یادآوری می شود که قصد ما این نیست بگوییم، مشکلات مطرح نشود بلکه مهم نحوه مطرح نمودن آنها است. به عبارت دیگر موفقیت در طرح مسایل در گروه رعایت دو عامل بسیار مهم است: این دو عامل بسیار مهم عبارتند از: 1- انتخاب بهترین زبان 2- انتخاب بهترین زمان زبان ارتباطی ما با همسر، چگونه است؟ آیا با لحنی دوستانه، مشفقانه و خیرخواهانه به صحبت میپردازیم و یا اینکه کلام تند و تحریک آمیزی را در این ارتباط به کار می گیریم؟ آیا به اندازهای که از نیت خیرخواهانه برخورداریم عملکرد و بیان ما چنین موضوعی را تایید مینماید؟ در احوال بزرگان دین و پیشوایان معصومین (ع) آمده است که آنها هرگز با زبان خود به کسی جفا ننمودند، پاره ای از اوقات به قصد اصلاح رفتار همسر، با او ارتباط کلامی برقرار می کنیم ولی چون شیوه بیان خوبی نداریم، همه تلاشها عقیم می ماند. همسران باید توجه داشته باشند که برخورداری از قصد خیرخواهانه در زندگی مشترک لازم است ولی کافی نیست. چنانچه قصد خیرخواهی با کلام متین، ملایم و منطقی پیوند یافت، ما به مقصود خویش رسیده ایم. از اینروی توصیه این مطلب را ضروری می بینیم که به زوجین توجه دهیم، سعی کنند در گفتارهای خود همیشه از منطق صحیح و استوار استفاده کنند تا حرف آنها از اثر بخشی فراوانی برخوردار باشد. دومین عامل موثر در ارتباطهای هماهنگ کننده، انتخاب زمان مناسب می باشد. توجه داشته باشیم که انسانها همیشه از نظر حالات روانی در یک وضعیت به سر نمی برند همانگونه که خود این چنین هستیم. گاهی خرسند و زمانی ناخرسندیم. این حالات از ظاهر و چهره آدمی به خوبی هویداست از اینروی باید هوشیاری خاصی را همسران نسبت به حالات روحی و عاطفی شریک زندگیشان به دست آورند تا کلام آنها، واجد تاثیر قوی و تعیین کننده ای شود. (1) پی نوشت: 1- کتاب با فرزند خود چگونه رفتار کنیم نوشته محمدرضا شرفی www.morsalat.com
چنانچه نمونه ای از یک هماهنگی بر پایه روابط صحیح را در نظر گیریم. باید محورهای زیر مورد توجه واقع شود:
- هر یک از اعضای خانواده موقعیت و جایگاه مطلوب خود را داراست و از محبت و تامین عاطفی کافی برخوردار است به گونه ای که محبت به یکی از اعضا، جایگزین محبت به دیگری نمی شود به عنوان مثال، تولید فرزند جدید و ورود او به صحنه خانواده موجب به هم ریختن روابط عاطفی زن و شوهر نخواهد گردید.
- همسران جوان، پس از ازدواج قصد برتری، رقابت، سلطه و قدرت نهایی بر یکدیگر را ندارند و از مشی دوستانه و همیاری پیروی می نمایند.
- همیشه یک نسخه شفابخش قبلی وجود ندارد که در هماهنگی از دست رفته تاثیر بخشد و تعادل زندگی را برقرار نماید. اطمینان نکردن و بیش از حد به یک روش متکی نشدن، امکانتجدید نظر در پاره ای از شیوه ها را فراهم می نماید. بهره مندی از روشهای نوین، احتمالاً موجد هماهنگی بیشتر خواهد شد.
- پدر و مادر، در برخورد با سلیقه ها و دیدگاههای مختلف در مورد تربیت فرزندان، با نمونههایی از اختلاف نظرها مواجه می شوند. درایت و تدبیر آنها از یک سوی و ظرفیت روانی از سوی دیگر ایجاب می نماید که پای فرزندانشان را به معرکه مشکلات متقابل باز نکنند و موقعیت مناسب را برای طرح مشکلات در نظر گیرند. یادآوری می شود که قصد ما این نیست بگوییم، مشکلات مطرح نشود بلکه مهم نحوه مطرح نمودن آنها است. به عبارت دیگر موفقیت در طرح مسایل در گروه رعایت دو عامل بسیار مهم است:
این دو عامل بسیار مهم عبارتند از:
1- انتخاب بهترین زبان
2- انتخاب بهترین زمان
زبان ارتباطی ما با همسر، چگونه است؟ آیا با لحنی دوستانه، مشفقانه و خیرخواهانه به صحبت میپردازیم و یا اینکه کلام تند و تحریک آمیزی را در این ارتباط به کار می گیریم؟ آیا به اندازهای که از نیت خیرخواهانه برخورداریم عملکرد و بیان ما چنین موضوعی را تایید مینماید؟
در احوال بزرگان دین و پیشوایان معصومین (ع) آمده است که آنها هرگز با زبان خود به کسی جفا ننمودند، پاره ای از اوقات به قصد اصلاح رفتار همسر، با او ارتباط کلامی برقرار می کنیم ولی چون شیوه بیان خوبی نداریم، همه تلاشها عقیم می ماند. همسران باید توجه داشته باشند که برخورداری از قصد خیرخواهانه در زندگی مشترک لازم است ولی کافی نیست. چنانچه قصد خیرخواهی با کلام متین، ملایم و منطقی پیوند یافت، ما به مقصود خویش رسیده ایم. از اینروی توصیه این مطلب را ضروری می بینیم که به زوجین توجه دهیم، سعی کنند در گفتارهای خود همیشه از منطق صحیح و استوار استفاده کنند تا حرف آنها از اثر بخشی فراوانی برخوردار باشد.
دومین عامل موثر در ارتباطهای هماهنگ کننده، انتخاب زمان مناسب می باشد. توجه داشته باشیم که انسانها همیشه از نظر حالات روانی در یک وضعیت به سر نمی برند همانگونه که خود این چنین هستیم. گاهی خرسند و زمانی ناخرسندیم. این حالات از ظاهر و چهره آدمی به خوبی هویداست از اینروی باید هوشیاری خاصی را همسران نسبت به حالات روحی و عاطفی شریک زندگیشان به دست آورند تا کلام آنها، واجد تاثیر قوی و تعیین کننده ای شود. (1)
پی نوشت:
1- کتاب با فرزند خود چگونه رفتار کنیم نوشته محمدرضا شرفی
www.morsalat.com
- [سایر] روشهای ایجاد هماهنگی در تربیت کودک را بیان نمائید؟
- [سایر] حکم اسلام در رابطه با برقراری رابطه سالم (اگر دستم هم به طرف نخوره) چیه؟
- [سایر] خانواده ها براساس نحوه هماهنگی در تربیت فرزندان خود به چند الگو ی اصلی تقسیم می شوند؟
- [سایر] رابطه گرایش مذهبی و تمایل به برقراری ارتباط با جنس مخالف از نظر اسلام چگونه است؟
- [سایر] چرا با وجود فتوای امام(ره) مبنی بر قطع رابطه با مصر، اکنون در آستانه برقراری رابطه دیپلماتیک با کشور مذکور هستیم؟
- [سایر] رابطه بین اشتغال مادر و پدر و تربیت کودک چیست؟
- [سایر] دعاهای قرآنی صرفا برای برقراری رابطه معنوی و درخواست مغفرت است، چرا ما در دعا تغییر عالم مادی را می خواهیم؟
- [آیت الله بهجت] ازدواج موقت چه شرایطی دارد؟ آیا برقراری رابطه با نامحرم به این نیّت که در آینده با هم ازدواج کنیم جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرید جنس از کودک و یا فروش جنس به کودک صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر مبارک را در رابطه با کیفیّت مطلوب نحوه برگزاری عزاداری سالار شهیدان(علیه السلام) بیان فرمایید؟
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ولیّ بچه مال او را اجاره دهد، یا چیزی را برای او اجاره کند، یا خود او را اجیر دیگری نماید، یا برای او اجیری بگیرد، اشکال ندارد، البتّه اگر ولیّ بچه پدر یا جدّ پدری وی باشد، در صورتی میتواند برای بچه عقد اجاره منعقد کند که این اجاره مفسدهای برای بچه نداشته باشد و در سایر اولیاء، همچون حاکم شرع و وصیّ و قیّم کودکان در صورتی اجاره آنها برای کودک صحیح است که این اجاره برای کودک مصلحت داشته باشد و اگر شرط مفسده نداشتن یا مصلحت داشتن رعایت شود، کودک پس از بلوغ نیز نمیتواند اجاره را به هم بزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که از روی عمد مثلا زخمی به خود زده یا سمی خورده است که بواسطه آن یقین یا گمان به مردن او پیدا شود اگر وصیت کند که مقداری از مال او را به مصرفی برسانند، صحیح نیست. اما اگر وصیت در مورد نحوه دفن یا امور واجب دیگر باشد وصیت او صحیح و نافذ است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مادر از حقّ حضانت خود بگذرد و به گونهای باشد که حقّ کودک از بین نرود و در تربیت و نگهداری کودک اهمال نشود، پدر نمیتواند او را به حضانت مجبور نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کودکی از زنا متولد شود. الف: اگر زن و مرد هر دو زنا کار باشند نه آنهااز کودک ارث میبرند ونه کودک از آنهاارث میبرد ب: اگر یکی از آن دو زنا کار باشند ولی دیگری فکر میکرده که حلال است کودک و زانی از همدیگر ارث نمیبرند ولی کودک نسبت به فردی که فکر میکرده حلال است ولد شبهه محسوب میشود و ازیکدیگر ارث میبرند. ج: اگر ولد الزنا ازدواج کند زن و فرزندان او طبق احکام ارث از او ارث میبرند.
- [آیت الله اردبیلی] در ولایت و سرپرستی پدر و جدّ پدری، عدالت آنان شرط نیست، ولی هرگاه برای حاکم شرع ثابت شود که سرپرستی آنان به ضرر کودک یا سفیه و یا دیوانه میباشد، باید آنان را از تصرّف در اموال کودک یا سفیه و یا دیوانه منع کند و شخص دیگری را که امین باشد منصوب نماید، مگر این که با ضمیمه کردن امین به پدر و جدّ پدری، بتوان سرپرستی آنان را در جهت مصلحت کودک، سفیه یا دیوانه اصلاح نمود.