خانواده ها بر اساس نحوه هماهنگی در تربیت فرزندان خود به دو الگوی اصلی تقسیم می شوند: الف- خانواده های یک قطبی (هماهنگ): پدر و مادرانی که در تربیت فرزندان به گونه ای یکپارچه و متحد عمل می نمایند و انتظاراتی تقریبا یکسان و مشخص از فرزندانشان دارند. یک مرکز مدیریت واحد را در کانون خانواده به وجود می آورند و کودکان در چنین محیطی به روشنی می دانند که دیگران از آنها چه انتظاراتی دارند و تطبیق دادن خود با شرایط موجود، امری مقدور و مطلوب خواهد بود. ب- خانواده های دو قطبی (ناهماهنگ): در مقابل نمونه بالنده و سرزنده خانواده هماهنگ، با نمونه های دیگری با مدیریت متفاوتی روبه رو می شویم اگر خانواده ها به صورت دو قطبی باشند و پدر و مادر در سیاستهای تربیت خودشان هماهنگی و وحدت نظر را نداشته باشند، چنین خانواده ای دو قطبی نامیده می شود، یک قطب مادر و قطب دیگر پدر: به عنوان مثال می توان از جبهه ای که از دو مرکز فرماندهی بخواهد به یک سرباز پیام برسد، نام برد. تاثیر خانواده های دو قطبی در پیدایش روحیه ای به نام (تعارض) بسیار موثر است. (تعارض) یک اصطلاح روانشاسی است و یک وضعیت بد روانی برای کسی است که به آن مبتلا شود. تعارض از عرض می آید، یعنی دو مسئله در عرض هم قرار گیرند و از جهت شدت، کیفیت و تقویت، هر دو جاذبه شان و دافعه شان یکسان است و فرد باید از این دو که در دو جهت مخالف هستند یکی را انتخاب کند، مانند پدر و مادر، در خانواده دو قطبی که هر کدام در خفاو دور از چشم دیگری سعی می کنند که به کودک رشوه بدهند و محبت او را به طرف خود جلب کنند و او را نسبت به طرف دیگر بد بین کنند. و این تعارض بد ترین حالت مشکل برای کودک است که تصمیم گیری را برای او دشوار می کند. چون برای کودک امکان این نیست که از یکی چشم پوشیده و به طرف دیگری رود.(1) پی نوشت: 1- کتاب با فرزند خود چگونه رفتار کنیم نوشته محمدرضا شرفی www.morsalat.com
خانواده ها بر اساس نحوه هماهنگی در تربیت فرزندان خود به دو الگوی اصلی تقسیم می شوند:
الف- خانواده های یک قطبی (هماهنگ): پدر و مادرانی که در تربیت فرزندان به گونه ای یکپارچه و متحد عمل می نمایند و انتظاراتی تقریبا یکسان و مشخص از فرزندانشان دارند. یک مرکز مدیریت واحد را در کانون خانواده به وجود می آورند و کودکان در چنین محیطی به روشنی می دانند که دیگران از آنها چه انتظاراتی دارند و تطبیق دادن خود با شرایط موجود، امری مقدور و مطلوب خواهد بود.
ب- خانواده های دو قطبی (ناهماهنگ): در مقابل نمونه بالنده و سرزنده خانواده هماهنگ، با نمونه های دیگری با مدیریت متفاوتی روبه رو می شویم اگر خانواده ها به صورت دو قطبی باشند و پدر و مادر در سیاستهای تربیت خودشان هماهنگی و وحدت نظر را نداشته باشند، چنین خانواده ای دو قطبی نامیده می شود، یک قطب مادر و قطب دیگر پدر:
به عنوان مثال می توان از جبهه ای که از دو مرکز فرماندهی بخواهد به یک سرباز پیام برسد، نام برد.
تاثیر خانواده های دو قطبی در پیدایش روحیه ای به نام (تعارض) بسیار موثر است.
(تعارض) یک اصطلاح روانشاسی است و یک وضعیت بد روانی برای کسی است که به آن مبتلا شود. تعارض از عرض می آید، یعنی دو مسئله در عرض هم قرار گیرند و از جهت شدت، کیفیت و تقویت، هر دو جاذبه شان و دافعه شان یکسان است و فرد باید از این دو که در دو جهت مخالف هستند یکی را انتخاب کند، مانند پدر و مادر، در خانواده دو قطبی که هر کدام در خفاو دور از چشم دیگری سعی می کنند که به کودک رشوه بدهند و محبت او را به طرف خود جلب کنند و او را نسبت به طرف دیگر بد بین کنند. و این تعارض بد ترین حالت مشکل برای کودک است که تصمیم گیری را برای او دشوار می کند. چون برای کودک امکان این نیست که از یکی چشم پوشیده و به طرف دیگری رود.(1)
پی نوشت:
1- کتاب با فرزند خود چگونه رفتار کنیم نوشته محمدرضا شرفی
www.morsalat.com
- [سایر] نحوه برقراری رابطه صحیح در هماهنگی کودک را بیان کنید؟
- [سایر] روشهای ایجاد هماهنگی در تربیت کودک را بیان نمائید؟
- [سایر] هماهنگی پدر و مادر در تربیت فرزند، چقدر اهمیت دارد؟
- [سایر] منظور از هماهنگی در تربیت چیست که اگر ایجاد شود نقش بسزایی در تربیت ایجاد می کند؟
- [سایر] عواملی که در نا هماهنگی در تربیت مؤثر می باشد چیست؟
- [سایر] تأثیر بدزبانی در تربیت فرزندان چیست؟
- [سایر] مناسب ترین زمان تربیت فرزندان کی است؟
- [آیت الله بهجت] فردی فوت کرده و دارای چند فرزند ذکور و اناث است. بعد از مورّث، اکثر فرزندان نیز از دنیا رفته اند به جز دو پسر و یک دختر و همسر فرد متوفّی (مورّث). نحوه ی تقسیم ارث را بیان فرمایید؟
- [سایر] تاثیرات اختلاف پدر و مادر در تربیت فرزندان چیست؟
- [سایر] نقش محبت و قاطعیت در تربیت فرزندان را توضیح دهید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام فرزندان میت قبل از او مرده باشند فرزندان آنها (نوه ها) از متوفی ارث می برند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض می شود فرزندان میت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معین نموده و بین فرزندان آنها تقسیم می کنیم مثلا اگر میت یک پسر و یک دختر داشته است 32 اموال میت به فرزندان پسر او می رسد (هر چند یک دختر باشد) و 31 اموال او به فرزندان دختر او می رسد (هرچند پسر باشند).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی. خاله میت زنده نباشند فرزندان آنان جایگزین آنها شده و سهم الارث آنها را بر فرض اینکه پدرشان زنده باشد می برند منتهی فرزندان عمو وعمه سهم خود رابه نحوی تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ارث ببرد اما بین فرزندان دایی و خاله مال بالسویه تقسیم می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام برادر و خواهرهای میت قبل از او از دنیا رفته باشند فرزندان آنها از میت ارث می برند و برای تقسیم ارث فرض می کنند که آنها زنده هستند و سهم الارث آنها را تعیین نموده وسپس آنرا بین فرزندان آنان تقسیم می کنند (رعایت این نکته لازم است که سهم الارث برادر و خواهر پدری یا پدر و مادری بین فرزندان آنها طوری تقسیم می شود که هر پسر دو برابر هر دختر ارث ببرد ولی سهم الارث برادر و خواهر مادری بین فرزندان آنها بالسویه تقسیم می شود). اجداد وخواهر برادر
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . از مهمترین مطالب اسلامی، توجه به وضع تعلیم و تربیت فرزندان و مراقبت در حسن ترقی و تکامل علمی و تربیتی آنها است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کفار حق ندارند در بلاد اسلام، مدرسه دایر کنند و تعلیم و تربیت اطفال مسلمانان را عهده دار شوند، و جایز نیست مسلمانان فرزندان خود را به مدارس و کودکستان های آنها بفرستند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث شوهر و پدر و مادر و فرزندان میت باشند. سهم شوهر 41 می شود و به هر یک از پدر و مادر 61 می رسد وبقیه مال بین بچه های میت طبق مسائل گذشته تقسیم می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث زن و پدر و مادر و فرزندان میت باشند. سهم زن 81 و سهم پدر و مادر هر یک 61 می شود و بقیه مال بین بچه های میت طبق مسائل گذشته تقسیم می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا هفت سال قمری پسر یا دختر تمام نشده، پدر نمیتواند او را از مادرش جدا کند ولی مادر باید در نحوه تربیت و اداره فرزند نظر پدر را رعایت کند، در دوران شیردهی، زن حقّ دارد فرزند خود را شیر بدهد، مگر آن که کس دیگری یافت شود که حاضر باشد مجّانی یا با مزد کمتری بچه را شیر دهد، در این صورت پدر میتواند بچه را از مادر جدا سازد، هر چند مستحبّ است که چنین کاری را نکند و فرزند را در نزد مادر خود باقی بگذارد. در این زمان هم رعایت نظر پدر در تربیت و اداره فرزند بر مادر وی لازم است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جد و جده یا یکی از آنها زنده باشند ولی تمام برادر و خواهرهای او مرده باشند فرض می کنیم که خواهر و برادرهای او زنده هستند و در کنار جد وجده سهم الارث آنها تعیین می شود سپس سهم الارث جد و جده به خود آنها پرداخت و سهم الارث برادر و خواهر بین فرزندان آنها طبق مسأله 2903 تقسیم می شود.
- [آیت الله بهجت] در مضاربه تعیین نسبت منفعت لازم است؛ بنابراین اگر شخصی سرمایه به دیگری دهد و از قرائن معلوم شود که قصد بخشش یا قرض و مانند آن ندارد، و بدون اینکه قراری در مورد سود و نحوه تقسیم آن بگذارند، دیگری با آن کسب کند، این مضاربه نیست؛ نتیجه آنکه، سود حاصل، متعلق به صاحب سرمایه است و عامل، فقط مستحق اجرةالمثل است، یعنی فقط میتواند به اندازه کاری که انجام داده اجرت دریافت کند.