در پاسخ باید گفت که شاید محبت بیش از حد به بچه های کم سن و سال آنها را لوس و ننر کند و یا به قول آدلر آنها را نازپرورده بار آورد که معمولا هم عوارض محبت بیش از حد ، بروز چنین حالاتی در کودکان است ، اما این امر در زندگی خانوادگی و در ارتباط با همسر کمتر صدق می کند. اولا همسر شما کودک نیست . ثانیا مراد از محبت ابراز محبت به صورت افراطی نیست و ثالثا محبت به جا و به اندازه در هر زمان و برای هر کسی و در هر سن و سالی لازم است . رابعا اگر در جایی همسر شما خواهان چیزی باشد که شما قادر به تهیه آن نباشید ، باز هم شما قادر خواهید بود که با کلامی همراه با مهر او را متقاعد سازید و اگر مردی به همسر خود بگوید که من ا(قدر تو را دوست دارم که دلم می خواهد تمامی خواسته های خوب تو را برآورده کنم و تا به حال نیز برای تو تلاشهای زیادی کرده ام اما در دنیا محدودیت هایی وجود دارد که آومی گه گاه احساس ناکامی می کند ، در این حال این سخن همراه با مهر و محبت را نیز همسر می پذیرد و چون قبلا مهربانی فراوان دیده است ، آن را باور می کند.1 پی نوشت: 1- دوران عقد ،محسن ایمانی ص148 www.morsalat.com
آیامحبت و مهربانی زیاد موجب سوء استفاده یا بالا رفتن توقعات همسر نمی شود؟
در پاسخ باید گفت که شاید محبت بیش از حد به بچه های کم سن و سال آنها را لوس و ننر کند و یا به قول آدلر آنها را نازپرورده بار آورد که معمولا هم عوارض محبت بیش از حد ، بروز چنین حالاتی در کودکان است ، اما این امر در زندگی خانوادگی و در ارتباط با همسر کمتر صدق می کند. اولا همسر شما کودک نیست . ثانیا مراد از محبت ابراز محبت به صورت افراطی نیست و ثالثا محبت به جا و به اندازه در هر زمان و برای هر کسی و در هر سن و سالی لازم است . رابعا اگر در جایی همسر شما خواهان چیزی باشد که شما قادر به تهیه آن نباشید ، باز هم شما قادر خواهید بود که با کلامی همراه با مهر او را متقاعد سازید و اگر مردی به همسر خود بگوید که من ا(قدر تو را دوست دارم که دلم می خواهد تمامی خواسته های خوب تو را برآورده کنم و تا به حال نیز برای تو تلاشهای زیادی کرده ام اما در دنیا محدودیت هایی وجود دارد که آومی گه گاه احساس ناکامی می کند ، در این حال این سخن همراه با مهر و محبت را نیز همسر می پذیرد و چون قبلا مهربانی فراوان دیده است ، آن را باور می کند.1
پی نوشت:
1- دوران عقد ،محسن ایمانی ص148
www.morsalat.com
- [سایر] آیا صمیمیت و مهربانی زیاد با همسر موجب کم شدن حرف شنوی و حساب نبردن همسر نمی شود؟
- [سایر] آیا رفتار خوش با همسر و فرزند و ... موجب سوء استفاده آنها نمی شود؟
- [سایر] توقعات و انتظارات مرد از همسر خود چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] وظیفه ما جوانان در این عصر در باب ازدواج چیست؟ زمانه طوری شده که توقعات بیش از حد و عدم توانایی مالی موجب میشود ما جوانان در گناه بیفتیم لطف کنید راهکاری برای ما جوانان ارائه بفرمایید.
- [آیت الله سبحانی] در یک نزاع بین شوهر و همسر بازوی همسر کبود می شود، آیا همسر می تواند طبق شروط ضمن عقد نکاح به جهت سوء رفتار شوهر از دادگاه درخواست طلاق نماید؟
- [سایر] چرا در قانون، مردان به راحتی می توانند بر اساس سوء ظن به همسر خود بدون ترس از مجازات او را به قتل برسانند؟
- [آیت الله سبحانی] چنانچه سنگسار کردن موجب وهن اسلام و تبلیغات سوء علیه اسلام باشد آیا می توان مجازات رجم را به مجازات تعزیری تبدیل کرد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر اعتکاف مرد موجب اذیت همسر و فرزندان او شود، می تواند معتکف شود؟
- [سایر] هنگامی که همسر مرتکب خطایی می شود چگونه باید با او برخورد کرد؟ آیا نادیده گرفتن خطا موجب کم توجهی همسر و تکرار دوباره نمی شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا راه رفتن سگ بر روی برف موجب نجس شدن آن می شود؟
- [آیت الله سیستانی] - جماع و آمیزش با همسر در حال اعتکاف جایز نیست هرچند موجب انزال و خروج منی نشود، و ارتکاب عمدی آن اعتکاف را باطل میکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر پدر و مادر کافر یا گناهکار باشند، فرزند نباید پیروی در کفر آنها یا گناه آنها داشته باشد، بلکه اگر میتواند باید با لطف و مهربانی و با تسلّط بر اعصاب و صبر بر تندی آنها نهی از منکر کند، و اگر نهی از منکر اثر نداشت و یا نهی از منکر موجب غضب و تندی آنها شد، نهی از منکر لازم نیست و واجب است از نظر قرآن شریف، رفتار اولاد با آنها کریمانه و با تلطّف و مهربانی باشد: (وَ صاحِبْهُما فِی الدُّنْیا مَعْرُوفا)[2] (و در دنیا به خوبی با پدر و مادر معاشرت کنید.) صفحه 411
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا مادر صلاحیّت نگهداری و تربیت کودک را نداشته و موجب فساد اخلاق و سوء تربیت دینی یا عدم سلامت جسمی فرزند شوند، حقّ حضانت از آنها ساقط میشود و در این صورت حقّ حضانت به ترتیب به افرادی که در مسأله 2997 گفته شد منتقل میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بدعتی در اسلام واقع شود (مانند منکراتی که دولتهای ناصالح به نام اسلام انجام می دهند) بر همه، مخصوصاً علمای دین واجب است حق را اظهار و باطل را انکار کنند و اگر سکوت علمای دین موجب هتک مقام علم، یا سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، هرچند بدانند تاثیر نمی کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .طول دادن قرائت با خواندن سورههای بزرگ و اِطاله رکوع، سجود، نیز قنوت بر اثر کثرت ذکر و دعا تا موجب از بین رفتن وقت نماز نشود, منعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] احضار ارواح چنانچه موجب اشاعه دروغ و فریب مردم یا برهم زدن نظم عمومی و مانند آن باشد، جایز نیست و خواب مصنوعی (هیپنوتیزم) در صورتی که اثر سویی بر آن مترتّب نباشد یا معالجه امراضی بر آن متوقّف باشد، دلیلی بر حرمت آن وجود ندارد، اما اگر از این ناحیه اثر سوء یا خطر جانی پدید آید، حرام بوده و در این صورت مسبِّب، ضامن است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بداند با رفتن به جایی آلوده به معصیت میشود، رفتن به آنجا حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] واجب آن است مأمومین به خطبه های امام گوش را دهند واحتیاط مستحبّ آن است که ساکت باشند واز حرف زدن بپرهیزند که صحبت کردن در وقت خطبه مکروه است ، بلکه اگر سخن گفتن مأمومین موجب نشنیدن خطبه واز بین رفتن فائدة آن می شوند ، سکوت لازم است .
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند از میوه درختی که در مسیر عبور عمومی است، حتی اگر مالک مشخص داشته باشد، بخورد، ولی نباید موجب افساد یا از بین رفتن درخت و میوه شود، و بنابر احوط باید چیزی از میوه را با خود نبرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است مأمومین به خطبه های امام گوش فرا دهند، و احتیاط مستحب آن است که ساکت باشند و از حرف زدن بپرهیزند که صحبت کردن در وقت خطبه ها مکروه است بلکه اگر سخن گفتن مأمومین موجب نشنیدن خطبه و از بین رفتن فایده آن باشد، سکوت لازم است.