به شما برادر بزرگوار و گرانقدر که خوشبختانه از تحصیلات عالیه و کمالیه برخوردار هستید توصیه می کنیم کتابهای مربوط به تربیت فرزندان را مطالعه بفرمایید و دستورات داده شده را اجرا کنید. قطعاّ شما می دانید که پاسخ سوال شما دهها واحد درسی در دانشگاه ها و دانشکده های تربیتی است و در قالب یک سوال نمی توان پاسخ گفت. اگر مورد خاصی و جزیی مطرح بشود می توان در چند سطر و صفحه پاسخ گفت و تازه این پاسخ برای افراد کم سواد و کسانی که حال و حوصله مطالعه را نداشته باشند مناسب است نه برای فردی تحصیل کرده همانند شما البته استحضار دارید که پاسخ گویی به این کیفیت فقط می تواند جنبه راهنمایی و نشان دادن راه باشد که برای فردی همانند شما بهترین روش به نظر ما توصیه به مطالعه کتابهای مربوطه است که برای نمونه چند کتاب معرفی می شود: 1 - تعلیم و تربیت اسلامی (مبانی و روش ها) دکتر محسن شکوهی یکتا. در این کتاب روشهای تربیتی در سطح مقطع سنی 7 ساله از کودکی تا 21 سالگی برسی شده است. 2 - تربیت کودک، آیت الله مظاهری 3 - تربیت دختران ، دکتر علی قائمی 4- گفتار فلسفی ، جوان از نظر عقل و احساسات 5- گفتار فلسفی، کودک 6- گفتار در تربیت، شهید با هنر 7- تعلیم و تربیت در اسلام، شهید مطهری 8- جوان و نیروی چهارم زندگی دکتر محمد رضا شرفی 9- بلوغ و دگرگونی های آن، دکتر فرزانه صمدی www.eporsesh.com
بهترین روش برای تربیت دختران و پسران که دوران بلوغ را طی می کنند برای محافظت از گناه چیست؟
به شما برادر بزرگوار و گرانقدر که خوشبختانه از تحصیلات عالیه و کمالیه برخوردار هستید توصیه می کنیم کتابهای مربوط به تربیت فرزندان را مطالعه بفرمایید و دستورات داده شده را اجرا کنید. قطعاّ شما می دانید که پاسخ سوال شما دهها واحد درسی در دانشگاه ها و دانشکده های تربیتی است و در قالب یک سوال نمی توان پاسخ گفت. اگر مورد خاصی و جزیی مطرح بشود می توان در چند سطر و صفحه پاسخ گفت و تازه این پاسخ برای افراد کم سواد و کسانی که حال و حوصله مطالعه را نداشته باشند مناسب است نه برای فردی تحصیل کرده همانند شما البته استحضار دارید که پاسخ گویی به این کیفیت فقط می تواند جنبه راهنمایی و نشان دادن راه باشد که برای فردی همانند شما بهترین روش به نظر ما توصیه به مطالعه کتابهای مربوطه است که برای نمونه چند کتاب معرفی می شود:
1 - تعلیم و تربیت اسلامی (مبانی و روش ها) دکتر محسن شکوهی یکتا. در این کتاب روشهای تربیتی در سطح مقطع سنی 7 ساله از کودکی تا 21 سالگی برسی شده است.
2 - تربیت کودک، آیت الله مظاهری
3 - تربیت دختران ، دکتر علی قائمی
4- گفتار فلسفی ، جوان از نظر عقل و احساسات
5- گفتار فلسفی، کودک
6- گفتار در تربیت، شهید با هنر
7- تعلیم و تربیت در اسلام، شهید مطهری
8- جوان و نیروی چهارم زندگی دکتر محمد رضا شرفی
9- بلوغ و دگرگونی های آن، دکتر فرزانه صمدی
www.eporsesh.com
- [آیت الله خامنه ای] آیا معیار در سن بلوغ پسران و دختران سال شمسی است یا قمری؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا غیر از سنّ، علامتهای دیگر بلوغ بین دختران و پسران تفاوت دارد؟
- [آیت الله بهجت] به نظر حضرتعالی سن بلوغ پسران و دختران داخل شدن در پانزده سال و نه سال قمری است یا تمام کردن پانزده سال و نه سال قمری؟
- [سایر] در یک تشکل مذهبی فعالیت دارم که دختران و پسران در آن مختلط هستند! در بعضی مواقع احساس میکنم که ممکن است به گناه بیفتم، تکلیف چیست؟
- [سایر] چرا دختران زودتر از پسران مکلف میشوند؟
- [سایر] نظر دین و بزرگان دین در رابطه با خواستگاری دختران از پسران چیست؟ آیا دختران از نظر شرعی و عرفی میتوانند از پسران خواستگاری کنند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] لمس کردن دختران نابالغی که در نقش زنان بالغ بازی میکنند برای مردان نامحرم و لمس پسران نابالغی که در نقش مردان بالغ بازی میکنند برای زنان نامحرم چه حکمی دارد؟
- [سایر] دوستی با پسران برای ما دختران چه ضررهایی دارد؟
- [سایر] نظر اسلام دربارهی اخلاق جنسی دختران و پسران چیست؟
- [سایر] دوستی دختران و پسران چه علل و پیامدهایی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر تأمین مخارج فرزند، تربیت صحیح و اِشراف بر امور وی و آموزش خواندن و نوشتن و شنا و نیز تزویج او پس از بلوغ، از حقوق فرزند بر پدر میباشد.
- [امام خمینی] مالک و کسی که تربیت درختها را به عهده میگیرد، باید مکلف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد، و نیز باید حاکم شرع آنان را از تصرف در مال خودشان منع نکرده باشد، بلکه اگر در حال بالغ شدن سفیه باشند اگر چه حاکم شرع منع نکرده باشد معامله ایشان صحیح نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا هفت سال قمری پسر یا دختر تمام نشده، پدر نمیتواند او را از مادرش جدا کند ولی مادر باید در نحوه تربیت و اداره فرزند نظر پدر را رعایت کند، در دوران شیردهی، زن حقّ دارد فرزند خود را شیر بدهد، مگر آن که کس دیگری یافت شود که حاضر باشد مجّانی یا با مزد کمتری بچه را شیر دهد، در این صورت پدر میتواند بچه را از مادر جدا سازد، هر چند مستحبّ است که چنین کاری را نکند و فرزند را در نزد مادر خود باقی بگذارد. در این زمان هم رعایت نظر پدر در تربیت و اداره فرزند بر مادر وی لازم است.
- [آیت الله نوری همدانی] مالک و کسی که تربیت درختها را به عهده میگیرد ، باید مکلّف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و نیز باید حاکم شرع آنان را از تصّرف در مال خودشان منع نکرده باشد ، بلکه اگر در حال بالغ شدن سفیه باشد ، اگر چه حاکم شرع منع نکرده باشد معامله ایشان صحیح نیست .
- [آیت الله سیستانی] مالک و کسی که تربیت درختها را به عهده میگیرد ، باید بالغ و عاقل باشند ، و کسی آنها را مجبور نکرده باشد ، و نیز باید سفیه نباشند ، یعنی مال خود را در کارهای بیهوده مصرف نکنند . و همچنین مالک نباید مفلّس باشد ، ولی اگر با غبان مفلّس باشد در صورتی که مساقات مستلزم تصرف او در اموالی که از تصرف در آنها منع شده نباشد ، اشکال ندارد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] مجتهدی که از او تقلید می کند باید دارای صفات زیر باشد: مرد، بالغ، عاقل، شیعه¬ی دوازده امامی، حلال زاده و همچنین بنابراحتیاط واجب عادل و زنده باشد. (عادل کسی است که دارای حالت خداترسی باطنی است که او را از انجام گناه کبیره و اصرار بر گناه صغیره باز می دارد).
- [آیت الله بهجت] نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، بنابر احتیاط واجب، حرام است. و همچنین نگاه کردن زن به بدن پسری که بالغ نشده ولی خوب و بد را میفهمد، جایز نیست. و اما جواز نگاه کردن زن به قسمتی از بدن مرد نامحرم که غالباً باز است، مثل سر، خالی از وجه نیست، مگر اینکه این نگاه کردن کمک به معصیت باشد.
- [آیت الله اردبیلی] مرتد بر دو قسم است: اوّل: مرتدّ فطری، و او شخصی است که پدر و مادرش و یا یکی از آنها هنگام انعقاد نطفه او و هنگام تولدش مسلمان بودهاند و وی تا هنگام بلوغ، تحت سرپرستی و تربیت دینی آنها و یا کسی بوده که اجمالاً مقیّد به شرع اسلام و احکام آن بوده است و پس از بلوغ، اظهار اسلام نموده و سپس از دین اسلام خارج شده و آن را اظهار نموده است و اگر یکی از این قیود نیز موجود نباشد، احکام مرتدّ فطری بر وی جاری نمیشود. دوم: مرتدّ ملّی، و او شخصی است که هنگام انعقاد نطفه یا هنگام تولّدش هیچ کدام از پدر و یا مادرش مسلمان نبودهاند و پس از بلوغ، اظهار اسلام نموده و سپس از دین اسلام خارج شده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است اطفال ممیز را بخواندن نمازهای واجب و نوافل تمرین و عادت دهند، بلکه مستحب است آنان را به قضای نماز هم وادار نمایند. و هم چنین مستحب است تمرین و عادت دادن آنان بر هر عبادت و عمل صالح و خلق و روش نیک. و واجب است بر اولیاء اطفال که آنان را از هر کاری که باعث ضرر بر خودشان و یا دیگران باشد، و همچنین از انجام هر کاری که شارع مقدس وجود آن را در خارج منع فرموده، جلوگیری کنند، و مخصوصاً در آموزش و پرورش آنها نظارت کامل داشته باشند، که زیر نظر معلمان صالح و متعهد باشد، و آنها را به کودکستان، دبستان و دبیرستان هایی که از هر جهت مورد اعتماد باشند، بفرستند، و حتی حسن انتخاب نام برای فرزندان خود را رعایت نمایند، و مراقبت کنند که با بی توجهی و سهل انگاری در تربیت اولاد، گناه فساد عقیده اولاد، بلکه اولاد اولاد خود را تا روز قیامت به گردن نگیرند.
- [آیت الله مظاهری] از مجتهدی باید تقلید کرد که اعلم باشد یعنی در فهمیدن حکم خدا از تمام مجتهدهای زمان خود استادتر باشد، و همچنین باید مرد، بالغ، عاقل، شیعه دوازده امامی، حلالزاده و عادل باشد؛ و همچنین باید حریص به دنیا نباشد. عادل کسی است که دارای ملکه عدالت و خداترسی باطنی باشد به صورتی که او را از گناهان باز دارد و نشانه آن این است که اگر از کسانی که با او معاشرت دارند حال او را بپرسند تقوای او را تصدیق نمایند.