: بله، عوامل ذیل می‌توانند احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کنند: 1. برنامه‌ریزی، عامل مهمی برای تقویت احساس مسؤولیت و استمرار انجام آن است؛ زیرا انجام امور در زمان مشخص، قدرت به خاطر سپردن فرزند را افزایش می‌دهد. 2. امکانات لازم (کمد، قفسه، جالباسی و...) تقویت کننده مسؤولیت‌پذیری است. 3. وضع قانون‌هایی چون (اسباب‌بازی‌ها تخریب نمی‌شوند)، (حمام پس از استحمام تمیز می‌شود)، (لباس‌ها روی جالباسی قرار می‌گیرند) و... در تقویت این حس مؤثرند. 4. یادداشت مسؤولیت‌ها و قرار گرفتن در معرض دید فرزندان، مانع از کمرنگ شدن بی‌توجهی به مسؤولیت‌ها می‌شود. 5. فرزندان به تمرین نیاز دارند؛ پس برای تثبیت مسؤولیت، چند بار باید تکرار شود. 6. در برابر انجام مسؤولیت‌ها، فرزند خود را تحسین و تشویق کنید. دست‌کم دو جنبه مثبت در انجام مسؤولیت بیابید و برایش پاداش در نظر بگیرید. پاداش‌ها لازم نیست همیشه مادی باشد؛ بلکه رفتارهایی چون صرف وقت برای فرزند، توجه، مراقبت، همدردی و خوش‌خلقی نیز پاداش به شمار می‌روند. 7. استفاده از شیوه تداعی - معانی، احساس مسؤولیت را در فرزند تقویت می‌کند بدین معنا که انجام مسؤولیت محوله را با خاطره‌ای خوش همراه سازید تا همیشه هنگام انجام مسؤولیت، شیرینی آن خاطره خوش برایش تداعی، و علاقه‌اش به استمرار مسؤولیت بیشتر شود. 8. انجام کارهای خیریه و داوطلبانه اجتماعی و شرکت در برنامه‌هایی چون پاکسازی عمومی شهر و کوه و... عامل مهمی در تقویت احساس مسؤولیت فرزندان است. 9. زمینه حضور فرزند را در اردوها و فعالیت‌های جمعی در مدرسه فراهم سازید. این گونه فعالیت‌ها باعث احساس مسؤولیت بیشتر در او می‌شود. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
: بله، عوامل ذیل میتوانند احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کنند:
1. برنامهریزی، عامل مهمی برای تقویت احساس مسؤولیت و استمرار انجام آن است؛ زیرا انجام امور در زمان مشخص، قدرت به خاطر سپردن فرزند را افزایش میدهد.
2. امکانات لازم (کمد، قفسه، جالباسی و...) تقویت کننده مسؤولیتپذیری است.
3. وضع قانونهایی چون (اسباببازیها تخریب نمیشوند)، (حمام پس از استحمام تمیز میشود)، (لباسها روی جالباسی قرار میگیرند) و... در تقویت این حس مؤثرند.
4. یادداشت مسؤولیتها و قرار گرفتن در معرض دید فرزندان، مانع از کمرنگ شدن بیتوجهی به مسؤولیتها میشود.
5. فرزندان به تمرین نیاز دارند؛ پس برای تثبیت مسؤولیت، چند بار باید تکرار شود.
6. در برابر انجام مسؤولیتها، فرزند خود را تحسین و تشویق کنید. دستکم دو جنبه مثبت در انجام مسؤولیت بیابید و برایش پاداش در نظر بگیرید. پاداشها لازم نیست همیشه مادی باشد؛ بلکه رفتارهایی چون صرف وقت برای فرزند، توجه، مراقبت، همدردی و خوشخلقی نیز پاداش به شمار میروند.
7. استفاده از شیوه تداعی - معانی، احساس مسؤولیت را در فرزند تقویت میکند بدین معنا که انجام مسؤولیت محوله را با خاطرهای خوش همراه سازید تا همیشه هنگام انجام مسؤولیت، شیرینی آن خاطره خوش برایش تداعی، و علاقهاش به استمرار مسؤولیت بیشتر شود.
8. انجام کارهای خیریه و داوطلبانه اجتماعی و شرکت در برنامههایی چون پاکسازی عمومی شهر و کوه و... عامل مهمی در تقویت احساس مسؤولیت فرزندان است.
9. زمینه حضور فرزند را در اردوها و فعالیتهای جمعی در مدرسه فراهم سازید. این گونه فعالیتها باعث احساس مسؤولیت بیشتر در او میشود.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] آیا عواملی وجود دارد که احساس مسؤولیت در فرزندان را تقویت کند؟
- [سایر] چه عواملی موجب تقویت وحدت اسلامی می شود؟
- [سایر] در مقابل مسؤولیت ناپذیری فرزندان چگونه برخورد کنیم؟
- [سایر] چرا انقلاب اسلامی ایران هنوز پابرجاست؟ چه عواملی این پایداری را تقویت می کند؟
- [سایر] چرا انقلاب اسلامی ایران هنوز پابرجاست؟ چه عواملی این پایداری را تقویت می کند؟
- [سایر] راههای تقویت بهداشت روانی فرزندان چیست؟
- [سایر] چگونه می توانم علاقه به عبادت را در فرزندان خود تقویت کنم؟
- [سایر] چگونه درس دینی راتدریس کنیم که احساس خستگی نکنندوچه عواملی باعث می شوداین درس خسته کننده شود؟
- [سایر] چه راهکارهایی وجود دارد تا پدر و مادر بهتر فرزندان را کاری بار بیاورند و بیشتر فرزندان احساس مسئولیت کنند؟
- [سایر] با گذشت چند سال از ازدواج احساس میکنم معنویتمان کم شده است. برای تقویت معنویت و تثبیت برنامههای معنوی چه باید کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طبقه اول عبارتند از پدر مادر فرزندان فرزندان آنها (نوه) به تفصیلی که بیان می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وصیّ نتواند به تنهایی مسؤولیّت کارهای میّت را عهدهدار شود، حاکم شرع برای کمک او یک نفر دیگر را معیّن میکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام فرزندان میت قبل از او مرده باشند فرزندان آنها (نوه ها) از متوفی ارث می برند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض می شود فرزندان میت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معین نموده و بین فرزندان آنها تقسیم می کنیم مثلا اگر میت یک پسر و یک دختر داشته است 32 اموال میت به فرزندان پسر او می رسد (هر چند یک دختر باشد) و 31 اموال او به فرزندان دختر او می رسد (هرچند پسر باشند).
- [آیت الله اردبیلی] اگر عمو و عمّه و دایی و خاله خود میّت و فرزندان آنان و اولادِ فرزندان آنان وجود نداشته باشند، عمو و عمّه و دایی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمّه و دایی و خاله جد و جدّه میّت و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . همکاری و شرکت با مؤسسات فرهنگی بیگانگان و فِرَق ضاله که از عوامل مهم استعمار و تضعیف مسلمین و تقویت کفار بوده و هست جایز نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی. خاله میت زنده نباشند فرزندان آنان جایگزین آنها شده و سهم الارث آنها را بر فرض اینکه پدرشان زنده باشد می برند منتهی فرزندان عمو وعمه سهم خود رابه نحوی تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ارث ببرد اما بین فرزندان دایی و خاله مال بالسویه تقسیم می شود.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام فرار از جنگ است و در نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) گناه آن خیلی بزرگ است، و آن اقسامی دارد: الف) فرار از جنگ مخصوصاً اگر موجب تضعیف جبهه و یا تقویت دشمن شود، و مخصوصاً اگر فرار از خطِّ مقدّم جبهه باشد. ب) تخلّف از فرمان فرمانده مخصوصاً اگر این تخلّف، موجب سرکشی دیگران و یا تضعیف فرمانده و یا تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد. ج) کمکاری یا بیکاری یا تخلّف از وظیفه مخصوصاً اگر موجب تضعیفی در جبهه یا تقویتی برای دشمن گردد. د) شرکت نکردن در جنگ در صورت احتیاج به او، مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران یا تقویت دشمن باشد. ه) کمک نکردن به جبهه از جهت مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت عمو و عمّه و دایی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمّه میرسد، به فرزندان آنان و مقداری که به دایی و خاله میرسد، به فرزندان آنان داده میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فرزندان خواهر و برادر هم قبل از متوفی مرده باشند نوه های آنها از متوفی ارث می برند ولی باید توجه داشت که تا یک نفر از فرزندان خواهر وبرادر زنده باشند نوه ها ارث نمی برند.
- [آیت الله سبحانی] فرزندان کافر بسان خود او محکوم به نجاست هستند، مگر فرزند ممیّزی که به اسلام اعتراف کند. و فرزندان مسلمان هرچند تنها پدرش مسلمان باشد پاک هستند ولی اگر تنها مادر، مسلمان باشد احتیاط اجتناب است.