هر سنی اقتضایی دارد و مسؤولیت‌ها باید با آن تناسب داشته باشد. نوپایان: قرار دادن لباس‌های کثیف در سبد مخصوص، جمع‌آوری زباله‌های خشک از اتاق و ریختن آن‌ها در سطل زباله، جمع کردن اسباب بازی‌ها و...؛ کودکان 4 - 3 ساله: لباس پوشیدن، کفش پوشیدن، بستن دکمه‌های لباس، کشیدن زیپ شلوار، شانه زدن موها، شستن دست و صورت و...؛ کودکان 5 ساله: مرتب کردن کشوها و رختخواب، جدا کردن لباس‌های شسته از هم و تا زدن آن‌ها، جفت کردن جوراب‌ها، چیدن سفره، (با فرض ایمنی)، ریختن اضافه غذا پس از صرف غذا در کیسه مخصوص، جمع کردن برگ‌های درخت در منزل و آب دادن به گل‌ها و...؛ کودکان 6 ساله: چیدن ناخن‌های خود، خرید نان، ماست، سبزی و...، خشک کردن ظرف‌های غذا پس از شستن مادر (البته بهتر است برای پرهیز از شکسته شدن ظرف‌ها، از خشک کردن قاشق‌ها، چنگال‌ها و بشقاب‌های نشکن آغاز کنند). کودکان 7 تا 12 ساله: تمیز کردن حمام پس از استفاده، تمیز کردن کشوهای کمد شخصی، تمیز کردن صفحه تلویزیون و آینه‌ها با پاک کننده، شستن و خشک کردن ظرف‌ها، واکس زدن کفش‌ها، اتو کردن لباس‌ها، دوختن دکمه لباس، استفاده از جاروبرقی، شستن و خشک کردن موها، خواندن کتاب برای برادر یا خواهر کوچک‌تر و...؛ نوجوانان 12 تا 18 ساله: تهیه سالاد، گرم کردن سوپ‌های آماده، آب پز کردن تخم‌مرغ، پختن خاگینه، تهیه ژله، سرخ کردن همبرگر، قطعه قطعه کردن گوشت، وجین کردن علف‌های هرز باغچه، شستن اتومبیل، روغن کاری درها، روغن کاری دوچرخه، تعویض کیسه جاروبرقی، تعویض فیلتر کولر گازی، و هواکش آشپزخانه، تعویض پوشال‌های کولر آبی، تعویض واشر شیرهای آب، روشن کردن آبگرم‌کن گازی، شستن لباس، استفاده از شامپوی فرش، واریز پول به حساب، پرداخت قبض‌های آب و برق و تلفن، تصمیم‌گیری در مصرف پول توجیبی، رزرو بلیت سینما یا قطار، تماس تلفنی با راه دور و.... منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
هر سنی اقتضایی دارد و مسؤولیتها باید با آن تناسب داشته باشد.
نوپایان: قرار دادن لباسهای کثیف در سبد مخصوص، جمعآوری زبالههای خشک از اتاق و ریختن آنها در سطل زباله، جمع کردن اسباب بازیها و...؛
کودکان 4 - 3 ساله: لباس پوشیدن، کفش پوشیدن، بستن دکمههای لباس، کشیدن زیپ شلوار، شانه زدن موها، شستن دست و صورت و...؛
کودکان 5 ساله: مرتب کردن کشوها و رختخواب، جدا کردن لباسهای شسته از هم و تا زدن آنها، جفت کردن جورابها، چیدن سفره، (با فرض ایمنی)، ریختن اضافه غذا پس از صرف غذا در کیسه مخصوص، جمع کردن برگهای درخت در منزل و آب دادن به گلها و...؛
کودکان 6 ساله: چیدن ناخنهای خود، خرید نان، ماست، سبزی و...، خشک کردن ظرفهای غذا پس از شستن مادر (البته بهتر است برای پرهیز از شکسته شدن ظرفها، از خشک کردن قاشقها، چنگالها و بشقابهای نشکن آغاز کنند).
کودکان 7 تا 12 ساله: تمیز کردن حمام پس از استفاده، تمیز کردن کشوهای کمد شخصی، تمیز کردن صفحه تلویزیون و آینهها با پاک کننده، شستن و خشک کردن ظرفها، واکس زدن کفشها، اتو کردن لباسها، دوختن دکمه لباس، استفاده از جاروبرقی، شستن و خشک کردن موها، خواندن کتاب برای برادر یا خواهر کوچکتر و...؛
نوجوانان 12 تا 18 ساله: تهیه سالاد، گرم کردن سوپهای آماده، آب پز کردن تخممرغ، پختن خاگینه، تهیه ژله، سرخ کردن همبرگر، قطعه قطعه کردن گوشت، وجین کردن علفهای هرز باغچه، شستن اتومبیل، روغن کاری درها، روغن کاری دوچرخه، تعویض کیسه جاروبرقی، تعویض فیلتر کولر گازی، و هواکش آشپزخانه، تعویض پوشالهای کولر آبی، تعویض واشر شیرهای آب، روشن کردن آبگرمکن گازی، شستن لباس، استفاده از شامپوی فرش، واریز پول به حساب، پرداخت قبضهای آب و برق و تلفن، تصمیمگیری در مصرف پول توجیبی، رزرو بلیت سینما یا قطار، تماس تلفنی با راه دور و....
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] مناسب ترین زمان تربیت فرزندان کی است؟
- [سایر] امام مهدی علیه السلام در غیبت کبری چه مسؤولیتهایی را بر عهده دارند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی که تا به حال در روستا زندگی می کرده است و فرزندان وی هم در روستا زندگی می کنند به شهر آمده و از فرزندان خود، نفقه مناسب با شهر را طلب می کند، حکم آن را بیان کنید.
- [سایر] آیا احتلام در سنین جوانی مضر است؟
- [سایر] آیا شیعیان به امامت امامان در سنین کودکی اطمینان داشتند؟
- [سایر] توانمندی کودکان در سنین مختلف برای نقاشی کردن در چه حدی است؟
- [سایر] آیا ازدواج در سنین پایین ممکن است مشکلاتی در پی داشته باشد؟
- [سایر] آیا خود ارضایی باعث بلوغ زودرس در سنین پایین در مردان می شود؟
- [سایر] آیا طفل در سنین کودکی میتواند رشد عقلی داشته باشد که به امامت منصوب شود؟
- [سایر] آیا ازدواج در سنین پایین ممکن است مشکلاتی در پی داشته باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام فرزندان میت قبل از او مرده باشند فرزندان آنها (نوه ها) از متوفی ارث می برند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض می شود فرزندان میت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معین نموده و بین فرزندان آنها تقسیم می کنیم مثلا اگر میت یک پسر و یک دختر داشته است 32 اموال میت به فرزندان پسر او می رسد (هر چند یک دختر باشد) و 31 اموال او به فرزندان دختر او می رسد (هرچند پسر باشند).
- [آیت الله اردبیلی] اگر عمو و عمّه و دایی و خاله خود میّت و فرزندان آنان و اولادِ فرزندان آنان وجود نداشته باشند، عمو و عمّه و دایی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمّه و دایی و خاله جد و جدّه میّت و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی. خاله میت زنده نباشند فرزندان آنان جایگزین آنها شده و سهم الارث آنها را بر فرض اینکه پدرشان زنده باشد می برند منتهی فرزندان عمو وعمه سهم خود رابه نحوی تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ارث ببرد اما بین فرزندان دایی و خاله مال بالسویه تقسیم می شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت عمو و عمّه و دایی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمّه میرسد، به فرزندان آنان و مقداری که به دایی و خاله میرسد، به فرزندان آنان داده میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فرزندان خواهر و برادر هم قبل از متوفی مرده باشند نوه های آنها از متوفی ارث می برند ولی باید توجه داشت که تا یک نفر از فرزندان خواهر وبرادر زنده باشند نوه ها ارث نمی برند.
- [آیت الله سبحانی] فرزندان کافر بسان خود او محکوم به نجاست هستند، مگر فرزند ممیّزی که به اسلام اعتراف کند. و فرزندان مسلمان هرچند تنها پدرش مسلمان باشد پاک هستند ولی اگر تنها مادر، مسلمان باشد احتیاط اجتناب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی و خاله و فرزندان آنان زنده نباشند عمو و عمه ودایی و خاله پدر یا مادر میت از او ارث می برند واگر اینها هم زنده نباشند فرزندان آنان ارث می برند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اذان گفتن به صورت غنا یعنی آهنگی که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام و باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که امانت را قبول میکند، اگر برای آن، جای مناسبی ندارد باید جای مناسب تهیّه نماید وطوری آن را نگهداری کند که مردم نگویند در امانت خیانت کرده و در نگهداری آن کوتاهی نموده است و اگر در جایی که مناسب نیست بگذارد وتلف شود، باید عوض آن را بدهد.