آیا دادن پول توجیبی به فرزندان لازم است؟ اگر پاسخ مثبت است، از چه سنی و چه مقدار؟
بله، دادن پول توجیبی به کودکان و نوجوانان لازم است؛ زیرا: 1. می‌تواند روشی آموزشی و تربیتی باشد. با پول توجیبی می‌توانید به فرزند خود بیاموزید که از دارایی‌های خود در زندگی آینده چگونه استفاده کند. پول توجیبی در حقیقت، شیوه‌ای برای آموزش مدیریت پول (عقل معاش) به فرزندان است. 2. فرزند شما در صورت نداشتن پول توجیبی ممکن است با دیدن همسالانی که از آن بهره‌مند هستند، احساس کمبود و حقارت کند. 3. داشتن پول توجیبی و قرار دادن آن در یک کیف چرمی پول در جیب شلوار و استفاده از آن هنگام نیاز به ویژه در حضور همسالان، احساس تشخص می‌آورد. 4. یکی از علل دست درازی برخی کودکان به جیب پدر یا کیف مادر، نداشتن پول توجیبی است. تهیه خوراکی‌های لازم از سوی والدین و قرار دادن آن‌ها در کیف یا جیب فرزند، به علل پیش گفته، جای پول توجیبی را نمی‌گیرد. مناسب‌ترین سن برای دادن پول توجیبی منظم و با مقدار مشخص، ورود به دوره آموزشگاهی (مدرسه) است؛ زیرا در این سن یاد می‌گیرد که چگونه پول را بشمارد و آن را عوض کند. پول توجیبی از مقدار کمی آغاز می‌شود و با توجه به سن فرزند و ورود به مقاطع تحصیلی بعدی افزایش می‌یابد. مطلوب است مقدار آن در پایان مقطع ابتدایی 2 برابر آغاز آن باشد و با ورود به مقطع راهنمایی 3 برابر، در مقطع دبیرستان 5 برابر و با ورود به دانشگاه 7 برابر شود. پیشنهاد می‌کنم برای فرزندان بزرگ‌تر خود در سال‌های آخر دبیرستان و دانشجویان، حسابی بانکی بگشایید و پول توجیبی آنان رابه حسابشان واریز کنید تا بتوانند هنگام نیاز، از عابر بانک خود استفاده کنند. این کار، احساس تشخص آنان را بیشتر می‌کند. توجه داشته باشید که معیار در میزان پول توجیبی فرزند، فقط نیاز او نیست؛ بلکه افزون بر آن، به میزان تمکن مالی والدین، مدرسه، محل زندگی و دوستان و همسالانش نیز بستگی دارد. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

آیا دادن پول توجیبی به فرزندان لازم است؟ اگر پاسخ مثبت است، از چه سنی و چه مقدار؟


پاسخ:

بله، دادن پول توجیبی به کودکان و نوجوانان لازم است؛ زیرا:
1. می‌تواند روشی آموزشی و تربیتی باشد. با پول توجیبی می‌توانید به فرزند خود بیاموزید که از دارایی‌های خود در زندگی آینده چگونه استفاده کند. پول توجیبی در حقیقت، شیوه‌ای برای آموزش مدیریت پول (عقل معاش) به فرزندان است.
2. فرزند شما در صورت نداشتن پول توجیبی ممکن است با دیدن همسالانی که از آن بهره‌مند هستند، احساس کمبود و حقارت کند.
3. داشتن پول توجیبی و قرار دادن آن در یک کیف چرمی پول در جیب شلوار و استفاده از آن هنگام نیاز به ویژه در حضور همسالان، احساس تشخص می‌آورد.
4. یکی از علل دست درازی برخی کودکان به جیب پدر یا کیف مادر، نداشتن پول توجیبی است. تهیه خوراکی‌های لازم از سوی والدین و قرار دادن آن‌ها در کیف یا جیب فرزند، به علل پیش گفته، جای پول توجیبی را نمی‌گیرد.
مناسب‌ترین سن برای دادن پول توجیبی منظم و با مقدار مشخص، ورود به دوره آموزشگاهی (مدرسه) است؛ زیرا در این سن یاد می‌گیرد که چگونه پول را بشمارد و آن را عوض کند.
پول توجیبی از مقدار کمی آغاز می‌شود و با توجه به سن فرزند و ورود به مقاطع تحصیلی بعدی افزایش می‌یابد. مطلوب است مقدار آن در پایان مقطع ابتدایی 2 برابر آغاز آن باشد و با ورود به مقطع راهنمایی 3 برابر، در مقطع دبیرستان 5 برابر و با ورود به دانشگاه 7 برابر شود.
پیشنهاد می‌کنم برای فرزندان بزرگ‌تر خود در سال‌های آخر دبیرستان و دانشجویان، حسابی بانکی بگشایید و پول توجیبی آنان رابه حسابشان واریز کنید تا بتوانند هنگام نیاز، از عابر بانک خود استفاده کنند. این کار، احساس تشخص آنان را بیشتر می‌کند.
توجه داشته باشید که معیار در میزان پول توجیبی فرزند، فقط نیاز او نیست؛ بلکه افزون بر آن، به میزان تمکن مالی والدین، مدرسه، محل زندگی و دوستان و همسالانش نیز بستگی دارد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین