باید از همان سنین کودکی، اموری را به آنان واگذارید. برخی والدین به سبب ترس از خطرها یا به جهت ضررهای مالی، کودکان را از انجام کارها منع می‌کنند که مطلوب نیست. اگر مسؤولیت‌ها را با توجه به اقتضای سن کودکان به آنان واگذارید، دیگر نباید نگران خطرها باشید. کودک 3 ساله می‌تواند زباله‌ها را جمع کند و در سطل زباله قرار دهد؛ اما توانایی ندارد آن را از پله‌ها پایین ببرد. فرزند 4 ساله‌ی شما می‌تواند ظروف خالی غذا را بیاورد و روی میز یا سفره بچیند، اما آوردن ظرف غذای داغ در توانش نیست. اگر سن کودک اقتضا دارد کارهایی با احتمال خطر را انجام دهد (آوردن چای و غذای داغ، کار با چرخ گوشت، هویه، اتو زدن لباس، کار با درل، گذر از خیابان برای خرید و...) تا مدتی بر کارش نظارت کنید و زمانی که اطمینان نسبی یافتید می‌تواند بدون نظارت شما مسؤولیت‌ها را انجام دهد، با توکل به خدای بزرگ و توسل به امامان معصوم علیهم‌السلام به او استقلال دهید. اگر از ضررهای مالی واگذاری مسؤولیت نگرانید، از کارهای کم اهمیت‌تر (پول کم برای خرید، لباس ارزان قیمت برای اتو زدن، پارچه‌ی کم بها برای دوخت و دوز، آشپزی برای اعضای خانواده و نه مهمان و...) آغاز کنید. اگر امر دایر است بین رشد عاطفی و شخصیتی فرزند و ضرر مالی قابل تحمل (ریختن ظرف ماست، گم کردن پول خرید نان، خرید میوه‌ی نامطلوب، خرید روزنامه‌ی اشتباهی، شکستن لیوان، سوزاندن لباس کم بها با اتو، خراب کردن پارچه‌ی کهنه هنگام خیاطی، شور کردن خورش در آشپزی و...)، رشد او ترجیح دارد و آثار این رشد را در آینده‌ی زندگی‌اش خواهید دید. برای ایجاد تنوع و پیشگیری از خستگی کودکان همسال، بکوشید مسؤولیت‌ها را چرخشی کنید. به کودکان خردسال که مایلند مسؤولیت‌های برادر یا خواهر بزرگ‌تر را انجام دهند، توضیح دهید که وقتی سنشان بالاتر رود، آن مسؤولیت‌ها را به عهده خواهند گرفت. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
باید از همان سنین کودکی، اموری را به آنان واگذارید. برخی والدین به سبب ترس از خطرها یا به جهت ضررهای مالی، کودکان را از انجام کارها منع میکنند که مطلوب نیست.
اگر مسؤولیتها را با توجه به اقتضای سن کودکان به آنان واگذارید، دیگر نباید نگران خطرها باشید. کودک 3 ساله میتواند زبالهها را جمع کند و در سطل زباله قرار دهد؛ اما توانایی ندارد آن را از پلهها پایین ببرد. فرزند 4
سالهی شما میتواند ظروف خالی غذا را بیاورد و روی میز یا سفره بچیند، اما آوردن ظرف غذای داغ در توانش نیست.
اگر سن کودک اقتضا دارد کارهایی با احتمال خطر را انجام دهد (آوردن چای و غذای داغ، کار با چرخ گوشت، هویه، اتو زدن لباس، کار با درل، گذر از خیابان برای خرید و...) تا مدتی بر کارش نظارت کنید و زمانی که اطمینان نسبی یافتید میتواند بدون نظارت شما مسؤولیتها را انجام دهد، با توکل به خدای بزرگ و توسل به امامان معصوم علیهمالسلام به او استقلال دهید.
اگر از ضررهای مالی واگذاری مسؤولیت نگرانید، از کارهای کم اهمیتتر (پول کم برای خرید، لباس ارزان قیمت برای اتو زدن، پارچهی کم بها برای دوخت و دوز، آشپزی برای اعضای خانواده و نه مهمان و...) آغاز کنید.
اگر امر دایر است بین رشد عاطفی و شخصیتی فرزند و ضرر مالی قابل تحمل (ریختن ظرف ماست، گم کردن پول خرید نان، خرید میوهی نامطلوب، خرید روزنامهی اشتباهی، شکستن لیوان، سوزاندن لباس کم بها با اتو، خراب کردن پارچهی کهنه هنگام خیاطی، شور کردن خورش در آشپزی و...)، رشد او ترجیح دارد و آثار این رشد را در آیندهی زندگیاش خواهید دید.
برای ایجاد تنوع و پیشگیری از خستگی کودکان همسال، بکوشید مسؤولیتها را چرخشی کنید. به کودکان خردسال که مایلند مسؤولیتهای برادر یا خواهر بزرگتر را انجام دهند، توضیح دهید که وقتی سنشان بالاتر رود، آن مسؤولیتها را به عهده خواهند گرفت.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] بهترین سن ایجاد روحیهی مسؤولیتپذیری در کودکان چه زمانی است؟
- [سایر] با چه روشهایی میتوان مسؤولیتپذیری را در کودکان ایجاد کرد؟
- [سایر] آیا استفاده از زمان و مکان خاص در تقویت روحیهی دینی کودکان نقش دارد؟
- [سایر] در راه ایجاد مسؤولیتپذیری در فرزندان، چه موانعی وجود دارد و چگونه میتوان آنها را از سر راه برداشت؟
- [سایر] روش مناسب برای ایجاد عادت های سالم در کودکان چیست؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] چه روش هایی مناسب برای ایجاد و پرورش عادتهای سالم در کودکان وجود دارد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] مبارزه نکردن جدی و اثرگذار با فساد اقتصادی چه تأثیری در روحیهی مردم دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با فریاد زدن یا ایجاد صدا باعث کر شدن یا سقط جنین شود ضامن دیه آنهاست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که حیوان را ذبح می کند می تواند مرد باشد یا زن یا بچه نابالغی که دستورات ذبح را می داند، ولی بهتر است تا دسترسی به مرد باشد زنان و کودکان را معاف دارند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] راه دادن بچه و دیوانه به مسجد مکروه است ولی اگر آوردن بچه ها مزاحمتی ایجاد نکند و باعث علاقمندی آنان به نماز و مسجد شود مستحب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که تصمیم دارد ده روز در محلی بماند به طوری که برای ایجاد شرایط ماندن و رفع موانع آن اقدام میکند؛ هر چند احتمال عقلائی بدهد که نتواند بماند، باید نماز را تمام بخواند؛ بلی اگر تصمیم دارد چنانچه مقدّمات اقامت فراهم شد ده روز بماند و برای ایجاد مقدّمات اقدام نمیکند، چنانچه اطمینان داشته باشد که مقدّمات فراهم میشود و عملاً ده روز میماند، نمازش تمام است، وگرنه باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] در بریدن اعضا قصاص جایز است ولی در ایجاد جراحت چون معمولاً قصاص قابل کنترل نیست یعنی نمیشود درست به اندازه جراحت، جراحت وارد کرد، باید دیه گرفته شود.
- [آیت الله اردبیلی] برخی از اجزاء مردار انسان و حیوان (به غیر از سگ، خوک، و کافر غیر کتابی) که روح ندارند، یعنی اگر آسیبی به آنها برسد ایجاد ناراحتی نمیکند، مثل پشم، مو، کرک، و قسمتی از دندان، پاک میباشند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر روی چیزی که مانع از اتصال در صفوف جماعت است سوراخهایی ایجاد کنند نیز اتصال در جماعت برقرار نمیشود و نماز افرادی که به واسطه این مانع از جماعت جدا شدهاند، به جماعت صحیح نیست.