با چه روش‌هایی می‌توان مسؤولیت‌پذیری را در کودکان ایجاد کرد؟
برای ایجاد مسؤولیت‌پذیری در کودکان از راهکارهای ذیل استفاده کنید: 1. مسؤولیت‌های مربوط به سن آنان را بینشان تقسیم کنید (ر. ک: ص 172 و 173). 2. فرصت لازم را در اختیارشان قرار دهید. 2 یا 3 وظیفه ساده در روز در حد 10 تا 20 دقیقه کافی است. در ضمن توجه داشته باشید که کودکان برای گذر از فعالیتی به فعالیت دیگر، به زمان نیاز دارند؛ پس به آن‌ها فرصت انتقال بدهید. 3. مسؤولیت‌ها را به بخش‌های کوچک تقسیم کنید تا به خوبی بتوانند از عهده آن‌ها برآیند. 4. چگونگی انجام مسؤولیت‌ها را به آنان بیاموزید. برای اطمینان از درک مسؤولیت به ویسله فرزند، از او بخواهید آن را تکرار کند. گاهی لازم است برای بازده بیشتر، راهکارهایی را به آنان نشان دهید؛ برای مثال، به جای 4 بار خم شدن و برداشتن شی‌ء از روی زمین و 4 بار به سمت کمد رفتن، بیاموزید که 4 شی‌ء را یک باره بردارد و 1 بار به سوی کمد برود. یا برای مرتب کردن اتاق خود، از اشیای بزرگ‌تر مثل تخت آغاز کند و بعد سراغ کوچک‌ترها برود یا از نقاط در معرض دید (تخت و جمع و جور کردن لباس‌ها) آغاز کرده، بعد سراغ نظافت کشوهای کمد برود. برای این که همه جای اتاق تمیز شود و قسمتی باقی نماند، به فرزند خود بیاموزید که اتاق را در جهت عقربه‌های ساعت تمیز کند. 5. بر انجام مسؤولیت‌ها نظارت کنید. برای جا افتادن مسؤولیت، ابتدا همراه فرزندتان باشید تا دست کم 3 بار آن را به درستی انجام دهد. در صورت نظارت می‌توانید با طرح سؤال، کودک را به کشف وظیفه بعدی وادارید. حالا باید چه کار کنیم؟ چه کار دیگری باید در اتاقت انجام شود؟ منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

با چه روش‌هایی می‌توان مسؤولیت‌پذیری را در کودکان ایجاد کرد؟


پاسخ:

برای ایجاد مسؤولیت‌پذیری در کودکان از راهکارهای ذیل استفاده کنید:
1. مسؤولیت‌های مربوط به سن آنان را بینشان تقسیم کنید (ر. ک: ص 172 و 173).
2. فرصت لازم را در اختیارشان قرار دهید. 2 یا 3 وظیفه ساده در روز در حد 10 تا 20 دقیقه کافی است. در ضمن توجه داشته باشید که کودکان برای گذر از فعالیتی به فعالیت دیگر، به زمان نیاز دارند؛ پس به آن‌ها فرصت انتقال بدهید.
3. مسؤولیت‌ها را به بخش‌های کوچک تقسیم کنید تا به خوبی بتوانند از عهده آن‌ها برآیند.
4. چگونگی انجام مسؤولیت‌ها را به آنان بیاموزید. برای اطمینان از درک مسؤولیت به ویسله فرزند، از او بخواهید آن را تکرار کند. گاهی لازم است برای بازده بیشتر، راهکارهایی را به آنان نشان دهید؛ برای مثال، به جای 4 بار خم شدن و برداشتن شی‌ء از روی زمین و 4 بار به سمت کمد رفتن، بیاموزید که 4 شی‌ء را یک باره بردارد و 1 بار به سوی کمد برود. یا برای مرتب کردن اتاق خود، از اشیای بزرگ‌تر مثل تخت آغاز کند و بعد سراغ کوچک‌ترها برود یا از نقاط در معرض دید (تخت و جمع و جور کردن لباس‌ها) آغاز کرده، بعد سراغ نظافت کشوهای کمد برود. برای این که همه جای اتاق تمیز شود و قسمتی باقی نماند، به فرزند خود بیاموزید که اتاق را در جهت عقربه‌های ساعت تمیز کند.
5. بر انجام مسؤولیت‌ها نظارت کنید. برای جا افتادن مسؤولیت، ابتدا همراه فرزندتان باشید تا دست کم 3 بار آن را به درستی انجام دهد. در صورت نظارت می‌توانید با طرح سؤال، کودک را به کشف وظیفه بعدی وادارید. حالا باید چه کار کنیم؟ چه کار دیگری باید در اتاقت انجام شود؟
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین