برای ایجاد مسؤولیت‌پذیری در کودکان از راهکارهای ذیل استفاده کنید: 1. مسؤولیت‌های مربوط به سن آنان را بینشان تقسیم کنید (ر. ک: ص 172 و 173). 2. فرصت لازم را در اختیارشان قرار دهید. 2 یا 3 وظیفه ساده در روز در حد 10 تا 20 دقیقه کافی است. در ضمن توجه داشته باشید که کودکان برای گذر از فعالیتی به فعالیت دیگر، به زمان نیاز دارند؛ پس به آن‌ها فرصت انتقال بدهید. 3. مسؤولیت‌ها را به بخش‌های کوچک تقسیم کنید تا به خوبی بتوانند از عهده آن‌ها برآیند. 4. چگونگی انجام مسؤولیت‌ها را به آنان بیاموزید. برای اطمینان از درک مسؤولیت به ویسله فرزند، از او بخواهید آن را تکرار کند. گاهی لازم است برای بازده بیشتر، راهکارهایی را به آنان نشان دهید؛ برای مثال، به جای 4 بار خم شدن و برداشتن شی‌ء از روی زمین و 4 بار به سمت کمد رفتن، بیاموزید که 4 شی‌ء را یک باره بردارد و 1 بار به سوی کمد برود. یا برای مرتب کردن اتاق خود، از اشیای بزرگ‌تر مثل تخت آغاز کند و بعد سراغ کوچک‌ترها برود یا از نقاط در معرض دید (تخت و جمع و جور کردن لباس‌ها) آغاز کرده، بعد سراغ نظافت کشوهای کمد برود. برای این که همه جای اتاق تمیز شود و قسمتی باقی نماند، به فرزند خود بیاموزید که اتاق را در جهت عقربه‌های ساعت تمیز کند. 5. بر انجام مسؤولیت‌ها نظارت کنید. برای جا افتادن مسؤولیت، ابتدا همراه فرزندتان باشید تا دست کم 3 بار آن را به درستی انجام دهد. در صورت نظارت می‌توانید با طرح سؤال، کودک را به کشف وظیفه بعدی وادارید. حالا باید چه کار کنیم؟ چه کار دیگری باید در اتاقت انجام شود؟ منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
برای ایجاد مسؤولیتپذیری در کودکان از راهکارهای ذیل استفاده کنید:
1. مسؤولیتهای مربوط به سن آنان را بینشان تقسیم کنید (ر. ک: ص 172 و 173).
2. فرصت لازم را در اختیارشان قرار دهید. 2 یا 3 وظیفه ساده در روز در حد 10 تا 20 دقیقه کافی است. در ضمن توجه داشته باشید که کودکان برای گذر از فعالیتی به فعالیت دیگر، به زمان نیاز دارند؛ پس به آنها فرصت انتقال بدهید.
3. مسؤولیتها را به بخشهای کوچک تقسیم کنید تا به خوبی بتوانند از عهده آنها برآیند.
4. چگونگی انجام مسؤولیتها را به آنان بیاموزید. برای اطمینان از درک مسؤولیت به ویسله فرزند، از او بخواهید آن را تکرار کند. گاهی لازم است برای بازده بیشتر، راهکارهایی را به آنان نشان دهید؛ برای مثال، به جای 4 بار خم شدن و برداشتن شیء از روی زمین و 4 بار به سمت کمد رفتن، بیاموزید که 4 شیء را یک باره بردارد و 1 بار به سوی کمد برود. یا برای مرتب کردن اتاق خود، از اشیای بزرگتر مثل تخت آغاز کند و بعد سراغ کوچکترها برود یا از نقاط در معرض دید (تخت و جمع و جور کردن لباسها) آغاز کرده، بعد سراغ نظافت کشوهای کمد برود. برای این که همه جای اتاق تمیز شود و قسمتی باقی نماند، به فرزند خود بیاموزید که اتاق را در جهت عقربههای ساعت تمیز کند.
5. بر انجام مسؤولیتها نظارت کنید. برای جا افتادن مسؤولیت، ابتدا همراه فرزندتان باشید تا دست کم 3 بار آن را به درستی انجام دهد. در صورت نظارت میتوانید با طرح سؤال، کودک را به کشف وظیفه بعدی وادارید. حالا باید چه کار کنیم؟ چه کار دیگری باید در اتاقت انجام شود؟
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] برای ایجاد روحیهی مسؤولیتپذیری در کودکان چه باید کرد؟
- [سایر] بهترین سن ایجاد روحیهی مسؤولیتپذیری در کودکان چه زمانی است؟
- [سایر] در راه ایجاد مسؤولیتپذیری در فرزندان، چه موانعی وجود دارد و چگونه میتوان آنها را از سر راه برداشت؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] روش مناسب برای ایجاد عادت های سالم در کودکان چیست؟
- [سایر] آیا میتوان به کودکان یا نزد آنان دروغ گفت ؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] چه روش هایی مناسب برای ایجاد و پرورش عادتهای سالم در کودکان وجود دارد؟
- [سایر] تألیفات درباره مهدویت با چه روشهایی بوده است؟
- [آیت الله اردبیلی] برای یاد دادن واجبات یا مستحبات نماز میتوان مزد گرفت.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که دریازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام این یازده مورد صلح را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که در یازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام آن یازده مورد، اجاره را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی نباشد که بتواند ایستاده نماز میّت را بخواند، میتوان نشسته بر او نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به کسی که نمیدانیم فقیر است یا نه ولی قبلاً فقیر بوده، میتوان زکات داد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با فریاد زدن یا ایجاد صدا باعث کر شدن یا سقط جنین شود ضامن دیه آنهاست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که حیوان را ذبح می کند می تواند مرد باشد یا زن یا بچه نابالغی که دستورات ذبح را می داند، ولی بهتر است تا دسترسی به مرد باشد زنان و کودکان را معاف دارند.
- [آیت الله اردبیلی] آخرین وقتی که میتوان برای روزه رمضان و یا هر روزه واجب معیّن دیگر نیّت نمود، هنگام اذان صبح است.