پسر پیش دبستانی‌ام با چاقو دیگران را تهدید می‌کند. با او چگونه برخورد کنم؟
این رفتار، ریشه‌هایی دارد: 1. تثبیت و تقویت رفتار در کودکی: این احتمال وجود دارد که در 2 یا 3 سالگی، چاقویی را برداشته و به سوی شما حمله کرده است و شما با اظهار خوشحالی و خنده، این رفتار را در او تثبیت کرده‌اید. به پدران و مادران عزیز توصیه می‌کنم در این گونه موقعیت‌ها، مغلوب احساسات خود نشوند و فرزند خود را با نرمی و عطوفت، از عمل ناپسند باز دارند. 2. جلب توجه: با توجه به نیاز فطری کودک به توجه، احتمال می‌دهم با این کار می‌خواهد خود را نشان دهد و توجه شما و دیگران را به خود جلب کند. در چنین موقعیتی به او بی‌توجهی کنید. مطمئن باشید چاقو را در قلب شما فرو نخواهد کرد و به شما یا دیگران صدمه نمی‌زند )البته اگر مشکلی در سیستم عصبی و مغزی نداشته باشد(. اگر احتمال خطر، جدی است، به شکل فیزیکی و بدون سخن، چاقو را از او بگیرید. 3. فیلم‌های خشن: در موارد بسیاری، کودکان از فیلم‌های خشن تقلید می‌کنند؛ پس زمینه‌ی دیدن این گونه فیلم‌ها را از بین ببرید. 4. احساس ناتوانی و جبران: گاهی برای اثبات قدرت و پوشاندن ناتوانی‌ها، چنین رفتاری را نشان می‌دهد. او را سرزنش نکنید و القائات منفی بی‌ارزشی، ناتوانی، بی‌عرضگی و... را از بین ببرید. چند توصیه أ. چاقوها را از دسترس او دور کنید. ب. در موقعیت‌های مناسب و عاطفی )ر. ک: ص 41(، زشتی این رفتار را به او گوشزد کنید. ج. از طریق داستان، او را با پیامدهای این عمل آشنا سازید. د. در صورت قطع رفتار، از تشویق و تحسین او غافل نشوید. نگویید از این که چاقو را کنار گذاشتی متشکرم؛ بلکه بگویید: خوشحالم که خواسته‌ات را آرام می‌گویی. ه. در صورت استمرار این رفتار، با قاطعیت، او را تهدید کنید. و. محرومیت از دیدار همسالان، ساز و کار باز دارنده‌ی خوبی است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

پسر پیش دبستانی‌ام با چاقو دیگران را تهدید می‌کند. با او چگونه برخورد کنم؟


پاسخ:

این رفتار، ریشه‌هایی دارد:
1. تثبیت و تقویت رفتار در کودکی: این احتمال وجود دارد که در 2 یا 3 سالگی، چاقویی را برداشته و به سوی شما حمله کرده است و شما با اظهار خوشحالی و خنده، این رفتار را در او تثبیت کرده‌اید. به پدران و مادران عزیز توصیه می‌کنم در این گونه موقعیت‌ها، مغلوب احساسات خود نشوند و فرزند خود را با نرمی و عطوفت، از عمل ناپسند باز دارند.
2. جلب توجه: با توجه به نیاز فطری کودک به توجه، احتمال می‌دهم با این کار می‌خواهد خود را نشان دهد و توجه شما و دیگران را به خود جلب کند. در چنین موقعیتی به او بی‌توجهی کنید. مطمئن باشید چاقو را در قلب شما فرو نخواهد کرد و به شما یا دیگران صدمه نمی‌زند )البته اگر مشکلی در سیستم عصبی و مغزی نداشته باشد(. اگر احتمال خطر، جدی است، به شکل فیزیکی و بدون سخن، چاقو را از او بگیرید.
3. فیلم‌های خشن: در موارد بسیاری، کودکان از فیلم‌های خشن تقلید می‌کنند؛ پس زمینه‌ی دیدن این گونه فیلم‌ها را از بین ببرید.
4. احساس ناتوانی و جبران: گاهی برای اثبات قدرت و پوشاندن ناتوانی‌ها، چنین رفتاری را نشان می‌دهد. او را سرزنش نکنید و القائات منفی بی‌ارزشی، ناتوانی، بی‌عرضگی و... را از بین ببرید.
چند توصیه
أ. چاقوها را از دسترس او دور کنید.
ب. در موقعیت‌های مناسب و عاطفی )ر. ک: ص 41(، زشتی این رفتار را به او گوشزد کنید.
ج. از طریق داستان، او را با پیامدهای این عمل آشنا سازید.
د. در صورت قطع رفتار، از تشویق و تحسین او غافل نشوید. نگویید از این که چاقو را کنار گذاشتی متشکرم؛ بلکه بگویید: خوشحالم که خواسته‌ات را آرام می‌گویی.
ه. در صورت استمرار این رفتار، با قاطعیت، او را تهدید کنید.
و. محرومیت از دیدار همسالان، ساز و کار باز دارنده‌ی خوبی است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین