این رفتار، ریشه‌هایی دارد: 1. تثبیت و تقویت رفتار در کودکی: این احتمال وجود دارد که در 2 یا 3 سالگی، چاقویی را برداشته و به سوی شما حمله کرده است و شما با اظهار خوشحالی و خنده، این رفتار را در او تثبیت کرده‌اید. به پدران و مادران عزیز توصیه می‌کنم در این گونه موقعیت‌ها، مغلوب احساسات خود نشوند و فرزند خود را با نرمی و عطوفت، از عمل ناپسند باز دارند. 2. جلب توجه: با توجه به نیاز فطری کودک به توجه، احتمال می‌دهم با این کار می‌خواهد خود را نشان دهد و توجه شما و دیگران را به خود جلب کند. در چنین موقعیتی به او بی‌توجهی کنید. مطمئن باشید چاقو را در قلب شما فرو نخواهد کرد و به شما یا دیگران صدمه نمی‌زند )البته اگر مشکلی در سیستم عصبی و مغزی نداشته باشد(. اگر احتمال خطر، جدی است، به شکل فیزیکی و بدون سخن، چاقو را از او بگیرید. 3. فیلم‌های خشن: در موارد بسیاری، کودکان از فیلم‌های خشن تقلید می‌کنند؛ پس زمینه‌ی دیدن این گونه فیلم‌ها را از بین ببرید. 4. احساس ناتوانی و جبران: گاهی برای اثبات قدرت و پوشاندن ناتوانی‌ها، چنین رفتاری را نشان می‌دهد. او را سرزنش نکنید و القائات منفی بی‌ارزشی، ناتوانی، بی‌عرضگی و... را از بین ببرید. چند توصیه أ. چاقوها را از دسترس او دور کنید. ب. در موقعیت‌های مناسب و عاطفی )ر. ک: ص 41(، زشتی این رفتار را به او گوشزد کنید. ج. از طریق داستان، او را با پیامدهای این عمل آشنا سازید. د. در صورت قطع رفتار، از تشویق و تحسین او غافل نشوید. نگویید از این که چاقو را کنار گذاشتی متشکرم؛ بلکه بگویید: خوشحالم که خواسته‌ات را آرام می‌گویی. ه. در صورت استمرار این رفتار، با قاطعیت، او را تهدید کنید. و. محرومیت از دیدار همسالان، ساز و کار باز دارنده‌ی خوبی است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
این رفتار، ریشههایی دارد:
1. تثبیت و تقویت رفتار در کودکی: این احتمال وجود دارد که در 2 یا 3 سالگی، چاقویی را برداشته و به سوی شما حمله کرده است و شما با اظهار خوشحالی و خنده، این رفتار را در او تثبیت کردهاید. به پدران و مادران عزیز توصیه میکنم در این گونه موقعیتها، مغلوب احساسات خود نشوند و فرزند خود را با نرمی و عطوفت، از عمل ناپسند باز دارند.
2. جلب توجه: با توجه به نیاز فطری کودک به توجه، احتمال میدهم با این کار میخواهد خود را نشان دهد و توجه شما و دیگران را به خود جلب کند. در چنین موقعیتی به او بیتوجهی کنید. مطمئن باشید چاقو را در قلب شما فرو نخواهد کرد و به شما یا دیگران صدمه نمیزند )البته اگر مشکلی در سیستم عصبی و مغزی نداشته باشد(. اگر احتمال خطر، جدی است، به شکل فیزیکی و بدون سخن، چاقو را از او بگیرید.
3. فیلمهای خشن: در موارد بسیاری، کودکان از فیلمهای خشن تقلید میکنند؛ پس زمینهی دیدن این گونه فیلمها را از بین ببرید.
4. احساس ناتوانی و جبران: گاهی برای اثبات قدرت و پوشاندن ناتوانیها، چنین رفتاری را نشان میدهد. او را سرزنش نکنید و القائات منفی بیارزشی، ناتوانی، بیعرضگی و... را از بین ببرید.
چند توصیه
أ. چاقوها را از دسترس او دور کنید.
ب. در موقعیتهای مناسب و عاطفی )ر. ک: ص 41(، زشتی این رفتار را به او گوشزد کنید.
ج. از طریق داستان، او را با پیامدهای این عمل آشنا سازید.
د. در صورت قطع رفتار، از تشویق و تحسین او غافل نشوید. نگویید از این که چاقو را کنار گذاشتی متشکرم؛ بلکه بگویید: خوشحالم که خواستهات را آرام میگویی.
ه. در صورت استمرار این رفتار، با قاطعیت، او را تهدید کنید.
و. محرومیت از دیدار همسالان، ساز و کار باز دارندهی خوبی است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] پسر 13 سالهام سخنان زشتی را بر زبان جاری میکند. علت آن چیست و چگونه میتوانم با او برخورد کنم؟
- [سایر] چه آسیبهای فرهنگی و اجتماعی انقلاب اسلامی را تهدید میکند؟
- [سایر] فتنههای آخرالزمان که شیعیان را تهدید میکند، کدامند و راه مقابله با آنها چیست؟
- [سایر] اگر استحکام ساخت درونی نشود چه خطراتی ما را تهدید میکند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر الف به قصد قتل چاقویی به سمت ب پرتاب کند ولی چاقو به ب برخورد نکند ولی وی به علت ترس از اصابت چاقو خود ترسیده و بمیرد ایا الف مرتکب قتل شده است یا خیر؟ و چه نوع قتلی؟
- [سایر] پسر 6 ساله ام بسیار شیطنت می کند. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] دختر 5 سالهای دارم که دائم میگوید: من پسر هستم، نمیدانم با او چگونه برخورد کنم.
- [سایر] پسر 12 ساله ام لکنت دارد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] پسر 12 سالهام بسیار کم دل و جرأت است. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] دو فرزند دبستانیام هنگام تنهایی در منزل، برای خود خطر ایجاد میکنند. چه مسائلی را برای مصونیت از خطرها به آنان بیاموزم و چگونه؟
- [آیت الله مظاهری] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، تشدید و تهدید لازم است.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط مستحب آن است که چیز نجسی مانند دستمال که با آن نمی شود عورت را پوشاند و کلید و چاقو همراه نمازگزار نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] چیزهای کوچکی که پوشش نمازگزار محسوب نمیشوند مثل چاقو، پول و مانند آن اگر نجس باشند و به هنگام نماز همراه نمازگزار باشند، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بداند نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر، به نحو الزامی امر و نهی کند و اگر جز با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت تأثیر نکند، تشدید و تهدید لازم است، لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- [آیت الله اردبیلی] اگر در اثر مسامحه و تخلّف در رانندگی کسی کشته شود، چنانچه راننده اطمینان یا ظنّ قوی داشته که با عابر برخورد میکند، قتل عمد است؛ ولی چنانچه بدون مسامحه قتلی صورت پذیرد، قتل خطایی میباشد و احکام قتل خطایی در کتاب (فقه الدیات) بیان شده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب جاری, هر چند کمتر از کُر باشد با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود, مگر آنکه بو یا رنگ یا مزّه آن, به سبب برخورد با نجس، دگرگون شود.
- [امام خمینی] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، لازم است لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت فرزند نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد سهم پسر میّت را میبرد و نوه دختری او اگرچه پسر باشد سهم دختر میّت را میبرد؛ مثلاً اگر میّت (یک پسر) از دختر خود و( یک دختر) از پسر خود داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمی کند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، لازم است لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.