ایجاد انضباط در کودک از همان ابتدای تولد باید آغاز شود و به مرور زمان و با توجه به رشد سنی او ادامه یابد. انتظار انضباط در دوره‌ی نوجوانی بدون توجه به دوران کودکی، انتظار به جایی نیست؛ زیرا درخت را تا زمانی که نهال است می‌توان به دلخواه شکل داد، و اگر کودک، به بی‌انضباطی عادت کند، تغییر رفتار، بسیار مشکل است. امام حسن عسکری علیه‌السلام می‌فرماید: رد المعتاد عن عادته کامعجز. (1) بازگرداندن عادت کرده [به کاری] از عادتش، چونان معجزه است. آموزش انضباط به کودک زیر یک سال، غیر مستقیم انجام می‌شود. اگر مادر، نظم را در شیر دادن، خواباندن، بیدار کردن، و تر و خشک کردن نوزاد رعایت کند، در ضمیر ناخودآگاه او اثر خواهد گذاشت. در سنین بالاتر از یک سال، آموزش به طور مستقیم )آموزش کلامی( و با القای غیر مستقیم، یعنی روش الگویی و ابزار هنری )داستان، شعر، نمایشنامه، فیلم، کارتن، خاطره، زیست‌نامه، و...( انجام می‌شود )ر. ک: ص 73(. پی نوشت: (1) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 78، ص 374. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
ایجاد انضباط در کودک از همان ابتدای تولد باید آغاز شود و به مرور زمان و با توجه به رشد سنی او ادامه یابد. انتظار انضباط در دورهی نوجوانی بدون توجه به دوران کودکی، انتظار به جایی نیست؛ زیرا درخت را تا زمانی که نهال است میتوان به دلخواه شکل داد، و اگر کودک، به بیانضباطی عادت کند، تغییر رفتار، بسیار مشکل است.
امام حسن عسکری علیهالسلام میفرماید:
رد المعتاد عن عادته کامعجز. (1)
بازگرداندن عادت کرده [به کاری] از عادتش، چونان معجزه است.
آموزش انضباط به کودک زیر یک سال، غیر مستقیم انجام میشود. اگر مادر، نظم را در شیر دادن، خواباندن، بیدار کردن، و تر و خشک کردن نوزاد رعایت کند، در ضمیر ناخودآگاه او اثر خواهد گذاشت.
در سنین بالاتر از یک سال، آموزش به طور مستقیم )آموزش کلامی( و با القای غیر مستقیم، یعنی روش الگویی و ابزار هنری )داستان، شعر، نمایشنامه، فیلم، کارتن، خاطره، زیستنامه، و...( انجام میشود )ر. ک: ص 73(.
پی نوشت:
(1) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 78، ص 374.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] چگونه توالت رفتن را به کودکان آموزش دهیم؟
- [سایر] کدام سیدیهای مربوط به آموزش دین به صورت ساده برای کودکان و نوجوانان مفید میباشد؟
- [سایر] چگونه مسائل محرم و نامحرم رابه کودکان و نوجوانان آموزش دهیم؟
- [سایر] چگونه انتظار فرج و عشق به امام زمان(عج) را به کودکان آموزش دهیم؟
- [سایر] بهترین سن ایجاد روحیهی مسؤولیتپذیری در کودکان چه زمانی است؟
- [سایر] چگونه دختران و پسران در سن 15 – 16 سالگی را می توان در زمینه مسائل زناشویی آینده شان آموزش داد؟
- [سایر] چگونه دختران و پسران در سن 15 – 16 سالگی را می توان در زمینۀ مسائل زناشویی آینده شان آموزش داد؟
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که حیوان را ذبح می کند می تواند مرد باشد یا زن یا بچه نابالغی که دستورات ذبح را می داند، ولی بهتر است تا دسترسی به مرد باشد زنان و کودکان را معاف دارند.
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر تأمین مخارج فرزند، تربیت صحیح و اِشراف بر امور وی و آموزش خواندن و نوشتن و شنا و نیز تزویج او پس از بلوغ، از حقوق فرزند بر پدر میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] تشریح بدن میّت برای تشخیص بیماری یا کشف جرم و یا آموزش مسائل پزشکی یا نجات جان دیگران، اگر راه منحصر باشد، اشکال ندارد و اگر ممکن باشد، از او پیش از مرگ یا ولیّ او اجازه بگیرند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد میتواند دختر بچهای را که سنّ او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد غسلدهد.
- [آیت الله سبحانی] شوهر نمی تواند بیش از چهارماه نزدیکی با عیال دائمی خود را ترک کند. مگر این که زن در سن بالائی باشد. صفحه 454
- [آیت الله بروجردی] مرد میتواند دختر بچّهای را که سن او سه سال بیشتر نیست غسل دهد. زن هم میتواند پسر بچّهای را که سه سال بیشتر ندارد غسل دهد.
- [آیت الله مظاهری] مرد میتواند دختر بچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله سبحانی] شوهر نمی تواند بیش از چهارماه نزدیکی با عیال دائمی خود را ترک کند. مگر این که زن در سن بالائی باشد. صفحه 454
- [آیت الله سبحانی] شوهر بیش از چهار ماه نباید نزدیکی با متعه خود را ترک کند مگر این که زن در سن بالایی باشد.